Srpanj 13, 2025, 08:03:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY vanjski filter (In progress)  (Posjeta: 6475 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dejanlik

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
  • Novi sam, e pa nek sam bolje nego star!
DIY vanjski filter (In progress)
« u: Listopad 02, 2014, 17:21:24 poslijepodne »
Krenuo sam sam sa izradom vanjskog filtera, (unutarnji su mi ružni).
Akvarij je slatkovodni 30l.
No u budućnosti bi trebao "narasti" al tada ćemo i praviti veći filter.
Ideja za filter nije nova ni inovativna sve je već viđeno.
Samo radim sa komadima do kakvih sam ja mogao doći.
Za posudu najbolje što sam mogao naći je staklenka krastavaca od 2 i nešto kg.
Čim nađem veću teglicu zamjeniću jer bih htio i grijač da ubacim unutra (i on mi je ružan za u akvarij)

Slika će reći bolje šta imam na raspolaganju:

Krenuo sam "odozdo"

da mi se dovodno crijevo nebi začepilo
stavio sam komad od plastičnog poklopca, kojeg sam svog izbušio ko sito.
Da bi mi crijevo bilo ispod toga.
Stavio sam metalno (mesing neki) koljeno.

Ali sam se predomislio jer je usko dosta pa se bojim da će slab dotok biti i napravio veće:

Razmišljao sam da ostavim cijelu metalnu šipkicu.
Ali se bojim da bi kod čišćenjav tj. odvrtanja, moglo pući to na spoju gore sa poklopcem.
Crijevo je ipak mekano.
Pa bi to izgledalo ovako:

To crveno ide mnogo niže dolje, ali za potrebe slikanja sam ostavio tako nakrivljeno.

I tu sam stao, valja malo ohanuti, popiti kavu

Treba smisliti sad kako da na poklopac poljepim izvode.
A da to dihta.

Ovakvih komada imam (ostalo mi od kad sam imao nesreću)

njima se može regulirati protok vode i namjeravam ih staviti i na dovod i odvod.

Neznam čim to poljepiti za metalni poklopac.
Trenutnim ljepilom, silikonom, onom plastikom šta se topi pištoljem ili staviti
narezanu mesinganu cjevčicu pa na obe strane staviti šarafe i polemiti za poklopac a crijeva onda samo nataknuti i učvrstiti šelnama.
U tu svrhu sam narezao jednu mesinganu cjevčicu:

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: DIY vanjski filter (In progress)
« Odgovori #1 u: Listopad 02, 2014, 17:51:12 poslijepodne »
Ne znam da li je pametno stavljati metal u dodir sa vodom. I jos nesto, pumpa ako je imalo postena zna napraviti potlak toliki da zguzva i metalne i plasticne kanistere, pa bi staklo moglo puknuti.

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 02, 2014, 18:05:25 poslijepodne »
To je to čim trenutno raspolažem.
Ako je tako kao što kažeš a vjerujem da je onda ću ovo moju skalemeriju držati u kanti od jupola, koju svejdeno imam u ormariću pored akvarija. (Služi mi za mjenjanje vode.)
Još mi pada na pamet da crijevo od odvoda (iz akvaria u filter) neću držati baš na samom dnu akose to desi da ne povuče baš svu vodu.
Nastojaću izbjeći ovu cjevčicu tako što ću pričvrstiti na neku plastiku dolje.
Hvala na informaciji.
Takođe razmišljam da napravim drveni poklopac

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Listopad 02, 2014, 18:25:40 poslijepodne »
Ideja za filter nije nova ni inovativna sve je već viđeno.

svasta sam vidio, ali ovo rjesenje sa teglicom od krastavaca nisam. ali i ja izvlacim zakljucak da to nije nimalo mudro, ni pametno, niti ce to funkcionirati kako treba.

ne kuzim cemu ovi "a je to" eksperimenti, kad za doslovce par kn mozes uzeti obicnu kanalizacijsku cijev, prirubnicu, poklopce, plasticne navoje i sve, i za pola sata doslovce sloziti filter koji je siguran, pouzdan, i s kojim nemas nikakvih briga ni problema.

neznam koliko je jaka ta pumpa, ali imaj u vidu na koju visinu dize vodu, tome prilagodi i promjer samih crijeva, a ideja u ovakvim diy eksperimentima da na bilo koji nacin ogranicavas protok nekakvim ventilicima, nije nimalo mudra.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Listopad 02, 2014, 18:30:20 poslijepodne »
dao si 160 kn samo za pumpu.......... za 300 ili 400 si mogao naci vanjski filter  -?

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 02, 2014, 18:36:30 poslijepodne »
@Damir_Sl
ti onda ne pratiš šta se dešava na forumu, evo ideja vodilja zašto staklenka
 https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=41841.msg463930#msg463930
@kinggo
kod mene u blizini nema zoo hobija ni nešto slično. Tako da sam osuđen na online kupovinu i nisam vidio vanjski filter povoljno.
Jeste oko 160 kn sam dao za pumpu, ali ja  i volim da malo nešto napravim sam.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 02, 2014, 19:08:46 poslijepodne »
Je, izvinjavam se sto ne pratim temu iz 2010-te godine.

Ali, propustio si uociti par stvari, jako bitnih, i u toj temi koju navodis....

ali, ako ces friskije informacije i saznanja o toj temi, prouci ovo. https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67429.0

Pricalo se o svemu, ali je (bez puno slika, istina) poprilicno dobro objasnjeno kako napraviti kvalitetan vanjski filter za male novce, sto od dijelova treba, kao i puno dodatnog.

Nalgasak je na odlicnu ideju kolege tvsb-a, a pred kraj imas i moju "modifikaciju" ideje, a ako malo potrazis na forumu, naci ces i hrpu dodatnih poboljsanja original ideje, kao i svake modifikacije, ali u svakom slucaju, stvar je turbo jednostavna, turbo ucinkovita, i sto je najbitnije, bez ikakvih problema. A o tvojoj volji i masti ovisi koliko ces osnovnu ideju unaprijediti, mislim da ima poprilicno ovakvih filtera napravljenih, dakle samo malo potrazi, izbor materijala varira od cijevi, kanti, buradi i slicnog, ali...staklo ti nije dobra ideja, vjeruj mi.

Bez da ikog reklamiram, ali dali je MOGUCE otvoriti bilo koju temu na ovom forumu, a ne procitati barem 3 stranice o tehnoloskom cudu zvanom haqos 1200 (i ostalim rodjacima), za samo 399,99 ( i jeftinije),  ;)  :D :D :D :D dakle argument kako nemas gdje kupiti osim online otpada, jer se on jedino i prodaje online.  :up:

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 02, 2014, 19:44:33 poslijepodne »
Prijatelju taj filter kažeš da je 400 kn. ja sam SVE kupio za 350 što mi treba za akvarij.
evo tema; https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96865.msg893583#msg893583
druga stvar ovo je HOBI zezancija pokušaj ovo, pokušaj ono imam u glavi sto stvari koje bi da pravim dodajem oduzimam to mi i je čar ovog svega.
Da mi neko kupi sve najbolje i dva crnca to donesu te smontiraju ja neznam šta bi ja tu uživao.
Ja ne vidim samo čari u gledanju akvarija. Ne kažem da tako moraju svi ali ja na taj način uživam.
Tako da argumenti "kupi gotovo" ne dolaze mnogo u obzir.
Za informaciju koliko se ja volim zezat stim evo ću reći da sam ja i  pumpu radio sam prije nego li sam kupio gotovu.
Od motorića slagao propelere i sve.
Jasno da sam vidio i tu temu koju spominješ uz sto drugih i nemam PVC Cijevi NEMAM
A ni ne putuje mi se 75 km do grada da kupim.
Da apsolviramo znači sa onim šta imam pokušavam da napravim vanjski filter.
Ako će i eksplodirat neka će eto potpisujem.
Znači ja ću kupiti staklo, vodu mjenjat laminat  :D
Meni nešto puno ni netreba filter mjenjam vodu svake nedjelje (trećinu) tada i usisavam podlogu i voda je čista.
Ako još neko misli doći sa idejom da ovo napravim tako što ću kupiti drugi pa da je neznam kako jeftin da ih dijele džaba. samo da daš potpis za novi Markićkin referendum. Odmah mu govorim:  Neću ga.
« Zadnja izmjena: Listopad 02, 2014, 19:51:41 poslijepodne od dejanlik »

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Listopad 02, 2014, 20:01:23 poslijepodne »
dao si 160 kn samo za pumpu.......... za 300 ili 400 si mogao naci vanjski filter  -?

ili rabljeni vanjski expro 500 ili neki hang on za 100-150 kn...

ovo sa teglom zna biti zeznuto, ako ikako možeš pokušaj napraviti ovako nešto od plastične posude, dobro drže a i sigurnije su od metalnih:

http://www.nano-reef.com/topic/180484-7-diy-canister-filter/, googlaj malo naći češ kako se radi

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Listopad 02, 2014, 20:13:30 poslijepodne »
Kupi,kupi.....u koje li sam ja potrošačko društvo upao.....Sad sam se zainatio  :D oću da napravim ovaj stakleni do kraja.
I obavjestiću vas koliko je to jako grunulo kad je eksplodirao.
Sutra nastavljam sa radovima.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #10 u: Listopad 02, 2014, 20:28:10 poslijepodne »
ne shvacas poantu............ glupo je kemijati nesto ako je gotovo jeftinije. Kuzim entuzijazam i zadovoljstvo kad nesto sam napravis. No akvaristika nije jeftin sport i greske se skupo placaju. OK, ti imas 30l trenutno. Ali i to moze fino  :-X parket, laminat ili nesto trece. Da ne velim 300l. Kvalitetan i oku ugodan DIY kosta cesto i vise nego gotov proizvod.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 02, 2014, 21:02:23 poslijepodne »
Gledaj, ja sam svakako prvi koji ce radije nesto napraviti i improvizirati, naspram toga da kupi novo, cak i ako improvizacija vise kosta.

Ali....ljudi ti pokusavaju skrenuti paznju na neke stvari, ne da te odgovore od nauma da nesto sam napravis, vec da pripazis na odredjene stvari.

A ono prvo i osnovno na sto ti ja skrecem paznju je staklena posuda. nisam ni fizicar, ni matematicar, ali sam iz prakse vidio kako ovakve staklene posude i improvizacije lako pucaju, dovoljan je mali kvrc o bilo sto, i odeeee. a posebice kada su iste pod nekim pritiskom (a valjda ga ima, mislim da ga u potpunosti neces uspjeti izbjeci).

S obzirom da je akvarij koji ovaj filter treba filtrirati jako mali, realno ti ni ne treba neki enormni volumen i kapacitet filter materijala, a u tom tvom mjestu sigurno imas kakvu trgovinu mjesovite robe i slicnog (ako vec nema kakav veci trg. centar), pa pogledaj imaju li bilo kakve cvrsce plasticne posude, od marmelade,od kompota, od bilo cega, ali nagasak je da budu plasticne. Zna se naci  zgodnih posuda za par kn doslovce, dakle, trosak te nece ubiti vjerovatno.

Sljedece na sto trebas pripaziti je metal u akvariju. Bakrene, mesingane ili slicne cjevcice, spojnice i slicno - radije izbjegavaj. Ako si procitao temu s linka koji sam stavio, onda si vidio da sam i ja koristio metalne spojnice i slicno, medjutim to se pokazalo kao lose rjesenje, i brzo su zamjenjenje obicnim plasticnim spojnicama i "sarafima" za vrtna crijeva i slicno.

Nadalje, a tice se sigurnosti (opet), ljepiti nesta na staklo, nesta na plastiku, nesta na nesta bilo kakvim pistoljima na vruce ljepilo, silikonima i slicno - jako nepouzdano, privremeno ce drzati, ali trajan spoj neces ostvariti s nijednim "univerzalnim" nacinom ljepljenja. a poanta vanjskog filtera kojeg drzis u kanti od 100 litara- gdje je?  :D

Dakle, diy svakako, ali razmisli....

Akvaristika svakako nije ni jeftin ni jednostavan sport, ali ozbiljno razmisli, uz raznorazne neprovjerene i nesigurne improvizacije - cesto bude i puno skuplji nego sto bi trebalo.

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Listopad 02, 2014, 22:15:52 poslijepodne »
Ma sve to stoji,nisam ni ja toliki luđak, ako ništa  nebi se zajebavao sa spojnicama od katetera.
Bila je kod mene trgovina elektro i vodoinstalacijama ali je zatvorena sad imamo samo tri sa mješovitom robom, a neće ni one dugo.
Znači u Sisak idemo po sve. Ili preko u Bosnu.
Naravno da moj filter neće ostat takvim kakvog ga sad radim.
Sa vremenom će se raditi preinake i poboljšanja. Kako se bude dolazilo do kakvih komada.
Već smo gore rekli da bi to bilo pametno držati u kanti od jupola koja ionako stoji tu.
I cijev od dovoda malo više držati u akvariju.
Ja isto nisam fizičar ali ne vidim kakva bi se tu katastrofa mogla desiti taman da čekićem razbijem tu staklenku.
Ali opet spominjem citiram sam sebe riječi sa kojima sam otvorio temu:
Citat:
"Samo radim sa komadima do kakvih sam ja mogao doći.
Za posudu najbolje što sam mogao naći je staklenka krastavaca od 2 i nešto kg."
I onda njih deset uleće i kaže: kupi ovo,kupi ono
pa ovo samo ovoliko pa ono košta samo onoliko.
I šta sad? Sad sam ja bezobrazan ili glup pa eto neću da poslušam iskusnije akvariste već glumim tu nešto.
Da apsolviramo da se to ne razvlači, ovaj će se filter napraviti sa onim sa čim raspolažem trenutno.
 Tok izrade kao i
funkcionalnost te mane ću rado postaviti ovdje tako da i drugi mogu vidjeti.
Sa vremenom će se mjenjati tj poboljšavati kako do čega budem dolazio.
A kome bodu oči spojnice od katetera, metalni komadi, staklenke može tiskom/poštom poslati sve i ja ću rado ugraditi.  :zagrljaj:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 03, 2014, 16:00:12 poslijepodne »
Već smo gore rekli da bi to bilo pametno držati u kanti od jupola koja ionako stoji tu.

Pa onda napravi cijeli filter od kante od jupola i miran si.

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Listopad 04, 2014, 16:49:44 poslijepodne »
Evo mene. Razvalio sam kupatilo i evo šta sam radio:

Ubacio sam i grijač:

Ali filter nije prošao test, nije dobro dihtao pa sam ga rastavio stavio gumice sa svih strana spojeva.
I sa vana stavio silikon.
Kako sad ima vremena dok se silikon osuši napravio sam i ova pojačanja.
Kako je pipa po sred morao sam da se snalazim ali koliko toliko će biti bolje.
Sad to izgleda ovako:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 04, 2014, 19:01:20 poslijepodne »
mislim da ces se sloziti da ovo sad vec izgleda puno ozbiljnije i kvalitetnije nego "teglica" ideja.  :up:

Da izbjegnes ove sipke i slicne improvizacije, a da sprijecis gornji "cep" da ti izbija, jednostavno uvrni 3 mala vijka.

S obzirom na debljinu stijenke samog poklopca, lufta izmedju (jer ima zazora), i debljine stijenke cijevi, vijcic od 3mm duzine bi ti savrseno uhvatio i povezao poklopac s ostakom cijevi, a nebi probio kroz stijenku unutar filtera, dakle, niti bi curilo na mjestima gdje su vijci, niti bi metal bio u vodi.

a estetski bi izgledalo puno ljepse, i prakticnije.

P.s. moja pretpostavka da bi vijak od 3mm odgovarao, na ovim vecim cijevima (fi 100 ili 120) je to tocno to, mozda su ove manje cijevi tanjih stijenki, ali subler u ruke, i izmjeris kakav vijak ti treba.

Offline dejanlik

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Listopad 04, 2014, 19:36:15 poslijepodne »
Ma nebih ga više dirao, malo mi ga pun k.
Obišao sam cijelo selo da nađem cijev. Nije me ništa koštao osim pumpe, ali vremena sam izgubio dosta, tražeći komade. Kopajući ljudima po radionama,štalama,tavanima....  :D
Nadam se da će dihtat sutra kad ga probam.
A i izgled je nebitan pošto se ne vidi u ormariću je.
Eto ipak je jeftinije izašao naspram kupovnih vanjskih, a kako sam nezaposlen izgubljeno vrijeme mi nije problem.
Bolje da sam se stim zanimao nego da sam negdje pio, kockao, kurvao se. ok,ok možda nije bolje  ali je zdravije.