Lipanj 27, 2025, 12:18:31 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: DIY FILTER  (Posjeta: 18371 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: DIY FILTER
« Odgovori #25 u: Veljača 23, 2010, 12:40:13 poslijepodne »
e tako nešto (cca 2 - 3l) ja tražim već bar pol godine... pregledao sve dučane i shopping centre i nigdje ništa slično nisam našao - ako netko ima viška ili zna di bi se moglo tak nekaj nabavit - molim da mi dojavite... tnx.  :a015:

Hm. U Konzumu ih ima po 25kn (mislim da su 2-3l zapremine, al imaju stakleni poklopac pa ne znam kak bi bilo sa bušenjem stakla.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Veljača 23, 2010, 12:46:08 poslijepodne »
fala za info... bio - vidio - odustao... komplicirano za bušit staklo... tnx.  :up:

što se tiče kanalizacijske cijevi, razmišljao sam i o tome, ali nisam baš uvjeren u sigurnost toga... ali isplatilo bi se probat... pogledat ću za materijal (može preporuka di bi bilo, da ne vrludam po okolo)...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #27 u: Veljača 23, 2010, 13:13:49 poslijepodne »
Ovo ti je sa kanalizacijskom Pestan Cijevi 100% sigurno, jer imaju gumeni dihtunzi na cijevima i to prijatelju kad zatvoris nema curenja da je 100 Bara pritisak, ;)  jedino moze Prsnut ali u Kanalizacijskoj primjeni i to prilkom smrzavanja na  - 50... ali to je nemoguce u Akvaristici.
Stim da su stijenke cijevi debele 3mm. Dovoljno debele za montazu prikljucnica raznih vrsta... :up:

A ove cijevi se imaju kupiti.. bar je kod nas u Bosni tako, u svim stovaristima gradjevinskog materijala...mene je kostalo ovo na slici nekih 30-tak Eura. nisu bas ni jefitine ove cijevi...

A cijevi se zatvaraju Poklopcima tako sto ih jednostavno nabijete, stim da morate malo dihtunge namastit margarinom ili puterom  :D... da lakse  legne na svoje mjesto.
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 23, 2010, 13:27:01 poslijepodne »
uf... za 30-ak EUR kupim vanjski filter... gotov...  :D ali da idem delat nekaj večeg, vjerojatno bi probal i DIY... zapravo, htio sam napraviti DIY naki mali - imam i pumpu i materijal, samo mi "kučište" fali  :roll:

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 23, 2010, 13:36:12 poslijepodne »
uf... za 30-ak EUR kupim vanjski filter... gotov...  :D ali da idem delat nekaj večeg, vjerojatno bi probal i DIY... zapravo, htio sam napraviti DIY naki mali - imam i pumpu i materijal, samo mi "kučište" fali  :roll:

Pa mozes od obicne Kanalizacione fi 100 mm..ona je tri put jeftinija..samo sto ces biti skucen u unutrasnjosti prilikom montaze pumpe.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #30 u: Veljača 23, 2010, 18:09:30 poslijepodne »
Evo opet ja. Nadam se da se kolega Moke ne ljuti, jer nisam htio nepotrebno otvarati novu temu. Ako je problem, obrisat ću post, pa otvoriti novu temu.
Budući da nemam predavanja trenutačno, pa mi je dosadno, nastao je prototip  :D
Naglašavam PROTOTIP, iako i on radi sasvim dobro. Je da ružno izgleda, ali...  :D
Dakle staklenka od majoneze. kao što se vidi. Mala kineska pumpa iz kućne fontanice (mama će me ubiti ako vidi da sam rezao žice), malo crijeva i tako... Na prototipu sam koristio brzosušeće ljepilo, jer mi se nikako nije dalo čekati da se silikon osuši. I nastao je za sat i pol. Uglavnom, jedno crijevo ide do dna, kroz njega dolazi voda, drugo je spojeno na izlaz pumpe, koja je na vrhu. Žice sam prerezao, provukao, pa opet spojio i eto. I to je to. Ovo je stvarno jeftino, točnije 0 kn  :D

Smileyzg, možda upotrijebiti onu veliku staklenku od krastavaca? Mislim je da je ovo ružno, ali obavlja posao, a ionako bi trebalo biti negdje iza/ispod akvarija, tako da se ne bi trebalo vidjeti, a najbolja stvar je cijena  :up:
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline smileyzg

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 23, 2010, 20:49:59 poslijepodne »
vidiš, staklena teglica mi uopće nije pala na pamet...  :up: istina žena baš nebu shvatila zakaj tegla od 3 litre krastavaca, ali... hm... ak drži krastavce u onom "polu-vakumiranom" stanju, zašto nebi i vodu... kad se vratim s puta, i pojedemo krastavce, idem isprobat  :D

Offline moke

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Veljača 24, 2010, 00:52:45 prijepodne »
fescera  :D u glavnom to je to samo to treba napraviti puno vece...i da drzi vodu dok neradi pumpa..

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #33 u: Veljača 24, 2010, 01:22:35 prijepodne »
hmm.. pa nebi li trebalo biti dovoljno to sto je tegla zacepljena a rupe  obložene silikonom.. drugim rijecima nebi smijelo biti razljevanja jer je jedino logicno mjesto za izlazak  vode odljevna cijev.. ili?

BTW Decki izvrstan projekt mislim d ana proljece na ovaj nacin  slažem filter za  jezerce pred kucom.. materijal sav imam :D 

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Veljača 24, 2010, 11:12:55 prijepodne »
Evo testiran je cijelu noć i "dihta" savršeno. Do sada nije niti mjehurić zraka ušao unutra i sve je ok. A ako niti mjehutić zraka ne ulazi unutra, nemoguće je da voda izađe van. probao sam gasiti i paliti pumpu. sve je ok. Kad ju upalim nastane podtlak koji savije poklopac prema unutra, a ništa zraka ne uđe. Za jezerce bi možda mogla poslužiti i kanta kao ona od jupola? Od jupola je elipsastog oblika, ali ima ih i finih okruglih.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 24, 2010, 14:20:38 poslijepodne »
Daljnjim testiranjem sam utvrdio da ovaj moj prototip ima dvije mane. I jedna i druga proizlaze iz činjenice da dovod vode iz akvarija prolazi kroz poklopac.
Prvi nedostatak je taj da je malo teško progurati cijev dovoda kroz filterski materijal.
Drugi nedostatak je da se brzo smanjuje protok. Sa čistom vodom radi ok. Kad sam probao sa prljavom vodom, prostor oko dovoda se brzo napunio prljavštinom i značajno smanjio protok.
Nedostatci bi se riješili tako da dovod vode bude blizu dna i da filterski materijal bude odvojen od dna, tako da prljava voda prolazi prema vrhu po cijelom presjeku filtera, a ne kako je slučaj kod mog prototipa, samo oko dovodne cijevi.
Dakle skica koju je pokazao kolega Moke riješava probleme, ali to onda nažalost znači da je problematično izvesti to od staklene posude, jer je potrebno bušenje pri dnu.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Veljača 26, 2010, 22:08:30 poslijepodne »
Evo  ga, valjda će valjati:

Plastika je ona tvrda, nije baš ni debela pretjerano i onaj mehanizam gore bi mogao biti malo bolji, ali što je, tu je. Pokušat ću ovih dana složiti nešto.
Kupio maloprije u Offertissimi. Cijena 22 kn.

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #37 u: Veljača 27, 2010, 00:38:19 prijepodne »
super, jedva cekam rezultate

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Ožujak 07, 2010, 17:38:44 poslijepodne »
Evo ga, zasad radi odlično. Valjda ga neću ureći  :) . Izbjegnuti su nedostaci koje je imao prototip. Filterski materijal sam odmaknuo od dna tako što sam dolje stavio onu plastiku koja se koristi za zimnicu:

Offline gefufna

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Ožujak 08, 2010, 14:54:25 poslijepodne »
Ovako, da prezentiram moje iskustvo:
Diy vanjski filter bi trebalo da bude slijedećih karakteristika:
-treba da je hemijski stavilan ( staklo, pastika inox)
-treba da ima jednu stranu koja se dihta sa širokim poklopcem- za izmjenu i čišćene filter materijala
-ulaz nečiste vode na donjoj strani kako bi sva prljavština ostala dole, a pumpa je ispod poklopca.
kanalazaciona cijev ne može jer je vrlo teško izvršiti demontažu radi čišćenja filtera (probo ne valja)
Ova boca sa bočnim stezačima mi se čini sasvim prihvatljiva i sam bi je stavio.
Moje sadašnje riješenje je kanistar za mlijeko 5litara sa gumenim dihtungom sa nepovrratnim ventilima i spojnicama.
Kako volim ˘˝˝majstorisati˘˝˝onda sam se odlučio za ovu varijantu...

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Ožujak 13, 2010, 21:17:09 poslijepodne »
Evo nakon nekoliko dana samo da izvjestim da filter radi savršeno. Voda je čista, niti kap nije izašla van, protok je dobar...sve u svemu i bolje nego što sam očekivao. Savjetujem da napravite ako vam treba ovako nešto. Najveći problem je bilo čekati da se silikon osuši, jer sam 3 puta morao silikonizirati. Probao sam sa što manje silikona, ali je svaki puta ostala mala rupica, a nisam znao gdje, pa sam zadnji puta natrpao dosta i reko "sad nemože". A svaki puta sam čekao po 2 dana da se osuši, tako da je to najgore, čekanje, a nestrpljiv sam bio da probam jel radi.
 :)

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #41 u: Ožujak 14, 2010, 19:48:40 poslijepodne »
Staviš ovakav vanjski preljev i spavaš mirno.
Crni dio ide u akvarij a ostatak iza ili pored.

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 15, 2010, 18:51:07 poslijepodne »
Pa uopce nije stvar u tome.
Ovo moje je koštalo 20 kn. Napravio sam ga sam. Spavam potpuno mirno, jer nikako voda ne može izaći van. Uz to, ovako mi je usis vode na jednom kraju akvarija, a čista voda ulazi na drugom kraju, tako da je miješanje bolje. ne znam kako to izvesti sa ovakvim filterom na slici. Plus čista voda mi dolazi sa nekih 7-8 cm iznad površine vode i tako ubacuje enormnu količinu zračnih mjehurića u vodu. To eliminira potrebu za bilo kakvom zračnom pumpom, a visinu s koje mi voda upada mogu regulirati po želji. I za ovakav filter na slici bi morao rezati poklopac. Na kraju krajeva imam vanjski filter sa pumpom od 300 l/h, recimo da je 250 l/h stvarni protok, za 20 kn, ako ništa drugo.
A i ne znam za ostale, ali ja volim prčkati oko takvih stvari i uopće nije isto kad nešto kupiš i kad nešto sam napraviš.

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #43 u: Ožujak 16, 2010, 18:13:07 poslijepodne »
Moj je malo poveči.
Iako je pumpa na podu, prema zakonu o spojenim posudama nema dodatnog opterečenja i baca ko luda. 25 litarska bačva i 3000 lit pumpa.
Može i verzija sa pumpom u akvariju ali onda preporučam da vuče iz bačve a ne da pumpa u bačvu jer aki i kada se desi rupica unda zbog potlaka ulazi zrak i to se da vidjeti ali ako pumpa u bačvu onda je ona pod večim tlakom pa bi u tom slučaju voda surila van.  Mani nikad nije puštalo.(Protekloh godinu dana)
« Zadnja izmjena: Ožujak 16, 2010, 18:18:16 poslijepodne od dare »

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Ožujak 16, 2010, 18:59:55 poslijepodne »
Ooo, fino. A što se filtrira s tom mrcinom?

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #45 u: Ožujak 17, 2010, 10:11:27 prijepodne »
500 ili 550l Malawi, ak se dobro sječam. Dare dobro nam došao nazad na forum :).
Gmatic jel ti pumpa ispod ove plastike za zimnicu ili na vrhu tj. jel usis dole ili gore? Koji si silikon koristio, ovaj akvarijski mi je preskup (60kn). Koliki akvarij ti pogoni?
« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2010, 10:18:44 prijepodne od Grale »

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 17, 2010, 10:44:03 prijepodne »
Pumpa mi je na vrhu posude, tj usis je na dnu. Silikon ne znam točno kakav je bio, jer sam ga ispraznio i bacio, tako da ne mogu pogledati, ali nije bio nikakav specijalni.
A po pitanju veličine tu se ja ne mogu mjeriti s vama, tako da zasad filtrira mali 30 litarski. Kako studentski život i akvaristika nisu baš najbolji prijatelji  :D , čekam bolja vremena za nešto veće

Offline gmatanic

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Svibanj 08, 2010, 17:11:34 poslijepodne »
Evo jučer naletio na ovo u jednom trgovačkom lancu. Savršeno. okrugla je 1.8 litara, pravokutna 2 litre
Pravokutna je "vitkija", dok je okrugla niža, ali ima veći presjek

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #48 u: Svibanj 09, 2010, 17:33:51 poslijepodne »
http://www.aquariumlife.net/projects/diy-overflow/120.asp
Evo vam overflow za 50-tak kn
Ja sam koristio cijevi fi 32 za odvod i radi skoro godinu dana,par puta nestalo struje,ali sump nije procurio,tako da stvar sljaka!
Pumpa koja vraca vodu u akvarij je 1200l/h i sljaka!
« Zadnja izmjena: Svibanj 09, 2010, 21:05:54 poslijepodne od mbogdan »

Offline Rossi

• Punopravni član
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #49 u: Svibanj 09, 2010, 22:11:34 poslijepodne »
http://www.aquariumlife.net/projects/diy-overflow/120.asp
Evo vam overflow za 50-tak kn
Ja sam koristio cijevi fi 32 za odvod i radi skoro godinu dana,par puta nestalo struje,ali sump nije procurio,tako da stvar sljaka!
Pumpa koja vraca vodu u akvarij je 1200l/h i sljaka!

nije mi jasno kak to filtrira vodu...
R-46