Srpanj 28, 2025, 18:05:38 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prašina/kamenac po anubiasu  (Posjeta: 1696 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Prašina/kamenac po anubiasu
« u: Kolovoz 21, 2014, 10:03:35 prijepodne »
Pozdrav. Nikak da se ovog sranja riješim >:(. Nedavno sam stavil nove anubiase u akvarij i proširilo se i po njima. Dok stružem s noktom po listovima (jedino se tak da skinut) baš ko da kamenac skidam. Ne znam parametre vode. na ostalom bilju toga nema. Kaj je to?

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Odg: Prašina/kamenac po anubiasu
« Odgovori #1 u: Kolovoz 21, 2014, 13:19:36 poslijepodne »
bizarno. izgleda ko nakupina vapnenca. koliko ti se to brzo formira na listovima?

anubias za razliku od ostalih akvarijskih biljka ima posebnu strukturu lista/zivota lista/neobnavljanje vanjskog sloja lista i zbog toga za razliku od drugih biljaka uvijek pokupiti svasta na sebe - diatoma, crna čupava, kamenac - sve sto se najbolje prima na mrtvu prirodu u akvariju podjednako voli anubias. Gledano pojednostavljeno jednom kad list naraste - ko da je narastao kamen, nema neke razlike.

nego jel imas problema s kamencem/vapnencem na drugim mjestima u akvariju?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 21, 2014, 13:37:22 poslijepodne od DavorT »

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #2 u: Kolovoz 21, 2014, 14:39:37 poslijepodne »
Grale koliko se ja sjećam, prije desetak godina kad sam započinjao sa akvaristikom, imao sam sličan, ako ne i isti slučaj ko ti sada.
Anubias, listovi, bijelkasti ko da je film na njima gore, ali iskusni akvaristi su mi tada rekli da to nije nikakav film već da u vodi fali biljkama određenih minerala i anubias na taj način pokazuje simptome nedostatka navedenih. Uglavnom nedovoljno hranjivih tvari u vodi.
Meni to sliči na to, ne mora biti, moje iskustvo!

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Kolovoz 21, 2014, 15:12:43 poslijepodne »
Akvarij je 25l u pogonu od siječnja. Do prije mjesec i pol sam redovno gnojil sa Easy Carbo. Od onda ništ ne stavljam. U akvariju je bacopa i agitaria koje ljepo rastu i nemaju to po sebi. Za cca. mjesec dana se to skupilo po listovima. Ne znam jel ima veze kaj je zračni filter u akvariju  -?. Kamenca ima standardno po rubovima gdi je razina vode. Možda još doma imam kH tester pa ću izmjerit tvrdoću vode.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #4 u: Kolovoz 31, 2014, 15:20:49 poslijepodne »
To je posljedica biogene dekalcifikacije (biogenic decalcification), biljka nema dosta co2.