Kolovoz 04, 2025, 01:50:31 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: kombinacija ribica u istom akvariju  (Posjeta: 7597 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lana

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
kombinacija ribica u istom akvariju
« u: Kolovoz 06, 2014, 12:53:08 poslijepodne »
pozdrav svima nova sam na forumu a relativno nova u uzgajanju ribica. za dar sam dobila mali akvarij s dvije zlatne ribice kojima sam ubrzo nakon "naoružavanja znanjem" o zlaticama zamjenila akvarij za veći akvarij s filterom i pumpom, te nakon toga kupila još dvije zlatice od kojih je jedna teleskop. onda sam skužila da mi se voda jako prlja tj kamenčići budu puni ostataka otpadnih i odlučila sam nabaviti čistače i u skladu s tim tražila hladnovodne međutim u trgovini su mi rekli prvo da to ne postoji pa da oni nemaju, i  na svoju ruku sam uzela dva toplovodna čistača i to coriodasa i ancistrus, i s njima hranu za ribe sa dna u tabletama. Svaki dan bi zlatkama davala hranu u listićima i za ove dvije po jednu tabletu. nedavno nam je na cijeli dan nestalo struje i ujutru samo ancistrusa našla kako pluta po površini ugunuo je :'( a od tada je ovaj coriodas cijeli "preplašen" sakriva se u dvorac, inače sam primjetila i ranije da je jako loše čistio dok mi je ovaj šta je uginuo bio savršen. od tada se i zlatice ponašaju jako čudno prvo su napadale teleskopa tako da je jednu večer plivao ko da gubi ravnotežu a svako malo su ga ove tri udarale glavom, onda sam njega prebacila u drugi akvarij pa su se ove tri počele ganjati. Jel itko zna zašto se ovako ponašaju jel moguće da se ne trpe? i mislim ponovno kupiti čistača pa me zanima da li je moguće tj normalno mješati ovako poput mene toplovodne i hladnovodne (strah me da mi radi toga nije uginula) i kako hraniti ovako smiksane ribe jer bi meni tabletu za čistače redovito pojele zlatice?

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
Odg: kombinacija ribica u istom akvariju
« Odgovori #1 u: Kolovoz 06, 2014, 13:08:03 poslijepodne »
OmG...odakle početi...
Koliki je akvarijum i kakav filter imaš?
Ne mogu se držati zajedno toplovodne i hladnovodne. Corydorasi ne jedu otpad sa dna,već to ti treba da čistiš tokom izmene vode. I corydorasi su jato ribe,glupost je držati samo jednog...a i svakako spasi tog jadnog Corydorasa i daj nekome ko ima toplovodni.
Enjoying cichlids...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #2 u: Kolovoz 06, 2014, 13:43:25 poslijepodne »
PeraCar55 iako ima toliko godina, postavio je dobra pitanja. Čistači ne jedu kakicu od zlatnih riba, to se riješava usisavanjem dna i izmjenom vode.
Inače, misgurnus je čistač za hladnovodni akvarij (ni on ne jede kakicu, samo kupi višak hrane sa dna)

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Kolovoz 06, 2014, 14:55:50 poslijepodne »
Jadno je to znanje s kojim si se ti naoružala. Zašto ne pročitaš nešto o ribicama koje planiraš staviti u akvarij prije nego ih osudiš na polaganu smrt?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Kolovoz 06, 2014, 19:10:47 poslijepodne »
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Frenki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #5 u: Kolovoz 07, 2014, 02:11:10 prijepodne »
Ja bih se samo nadovezao. Zlatne ribice ispuštaju ogromnu količinu izmeta. Ako nisi mjenjala vodu i/ili ti ej akvarij premali i/ili ti filteracija nije učinkovita, nakupit će ti se izmet koji će se pretvorit u amonijaki zatrovat sve ribe. Ovaj ancistrus ti vjerojatno umro od trovanja dušikovim spojevima (amonijak, nitrit ili nitrat). Corydoras je slijedeći ako nešto ne poduzmeš. I meni su se tako skrivali i bili letargični kada su se moje ribice potrovale. A telskopi istu nastradaju od toksina vrlo brzo jer su dosta osjetljivi za zlatice.  Prvo nam daj neke podatke o akvariju i opremi, pa ćemo ti onda reći što da radiš. Mogu ti samo ejdno reći: ako ti ribe već umiru, a predpostavimo da je uzrok trovanje, moraš nešto poduzeti jer postaje gadno  :(, vjeruj mi, imam iskustva s trovanjem.

Offline lana

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2014, 12:27:39 poslijepodne »
hvala na odgovrima
Jadno je to znanje s kojim si se ti naoružala. Zašto ne pročitaš nešto o ribicama koje planiraš staviti u akvarij prije nego ih osudiš na polaganu smrt?
hvala na osudi-zato i nisam pisala ranije što vidim da ima članova koji vole pos... početnike- samo jedno pitanje imam i dijete nisam čitala ništa o odgajanju djece-jel misliš da sam i nju osudila na polaganu smrt -?
hello namjera mi ih je spasit i napisala sam da ih nisam ja kupila nego djete dobilo na dar ja sam samo dopunila, nakon šta sam uzela akvarij sa filterom, sredstva za pripremu vode , hranu za čistače...
ukoliko se želi postići da se više ljudi na odgovarajuć način brine o ljubimcima a ovo je mjesto na kojem bi trebali dobiti informacije o takvima mislim da bi trebali malo voditi računa o obračanju  ljudima prije nego se stave na stup srama
jer istini za volju uvjerena sam da ima ljudi koji drže životinje u puno gorim uvijetima i sa puno manjim "znanjem" od mene i isti sigurno neće ni pitat kako se ponašat prema ljubimcu

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #7 u: Kolovoz 08, 2014, 13:28:40 poslijepodne »
Ja ne znam kakav si ti to priručnik pročitala ako misliš da Corydorasi jedu izmet.
Da ti kažem,nisi ništa pročitala kako treba. Otvorila si priručnik za početnike,pročitala dva red i odustala. Sigurno ne znaš ni šta je cikliranje,filter medij,sifoniranje,fotoperiod itd,a sve bi to znala da si pročitala neki priručnik CEO!
Osudila si ribice na lošu sudbinu,pokloni ih nekome i kreni sve ispočetka kako priliči. Ali pre toga pročitaj nekoliko priručnika CELE, pa ćeš možda znati da je potrebno cikliranje,dobar filter,adekvatna ishrana,dobar protok,redovne izmene vode itd.

I nisi odgovorila,kakav filter imaš i koliki je akvarijum?
Enjoying cichlids...

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #8 u: Kolovoz 08, 2014, 13:43:03 poslijepodne »
Mnogo je ljudi koji ribice ne doživljavaju kao živa bića, već kao ukras i nešto što se lako zamjeni u pet shopu kada uginu. Mnogo ljudi drži zlatne ribice u neadekvatnim uvjetima, a mali postotak od tih mnogo ljudi se uopće dovoljno brine i odluči doći na forum i raspitati se. Najčešće kada je prekasno, ali i za to im se treba dati pozitivan feedback.
Čiča je balgonaklon i pozitivan član foruma, pun strpljenja, dobre volje i spreman pomoći. Ali, malo je toga što bi ti mi mogli reći a da si pročitala samo 10 osnovnih parametara unutar kojih je zadovoljavajuće držati ribice. Treba razumjeti nervozu akvarista koji ne mogu odobriti takav stav početnika, i takvo razmišljanje.
Nemoj tražiti potvrdu za krivo postupanje na ovom forumu. Forum je pun  informacija, koje možeš istraživati mjesecima, a onda bi tvoja pitanja imala smisla. Ako se uistinu želiš brinuti o svojim ribicama na pravi način, molim te odluči to učiniti kako spada. Ako si samo malo zabrinuta oko njihovog ugibanja, a nisi spremna uložiti vrijeme i trud, molim te odustani.
Želim ti puno sreće, što god da odabereš.  :)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 08, 2014, 13:50:12 poslijepodne od bounds »

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #9 u: Kolovoz 08, 2014, 13:56:36 poslijepodne »
Cica je mozda to mogao napisati malo drugacije, ali sigurno nista lose nije mislio. Naprotiv!

Svi smo ti pokusali na neki nacin pomoci i usmeriti te na "pravi put" i i dalje cemo ti pomoci, ali moras procitati neke osnove i prihvatiti dobronamerne kritike da bi i tebi i ribicama bilo lakse i lepse.
:)

I da... Ovo oko odgajanja dece... Nije najsretnija analogija i nije bas tako. Siguran sam da si nesto procitala. Ili bar vise nego o akvaristici. ;)
A ako i nisi to je nesto sto ucimo od svojih roditelja godinama, dok ne dobijemo svoju decu. Neki cak i duze. ;)

U svakom slucaju - uzivaj na forumu! :)
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi