Kolovoz 04, 2025, 17:59:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: šljunak  (Posjeta: 1795 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Frenki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
šljunak
« u: Srpanj 16, 2014, 15:57:50 poslijepodne »
Jel bi možda mogao dobiti detaljni opis kako se cisti šljunak : koliko se duboko gura usisavač ,kako se cisti kada imaš hrpu bilja, koliko se cisti... Taj dio akvaristike nikada nisam pozvati i zbog njega su mi često ribe stradavale...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
Odg: šljunak
« Odgovori #1 u: Srpanj 16, 2014, 16:05:00 poslijepodne »
Tu nema nauke..pa gurneš brate usisivač malo ispod gornjeg dela podloge,pokupiš tako nečistoću i prljavštinu i to je sve...prvo pokupiš sve sa gornje strane podloge,pa gurneš malo.
Ne znam što tražiš dlaku u jajetu,ne držiš ti svinje unutra pa da imaš toliko prljavštine i izmeta da ti pocrkaju ribice. Ako usisavaš redovno,nema problema.
A i na kraju krajeva,odustaješ od akvaristike na neko vreme...ako do sada nisi naučio da uživaš u akvarijumu,nećeš nikad
Enjoying cichlids...

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #2 u: Srpanj 16, 2014, 17:27:23 poslijepodne »
Oprosti što smetam, ali ne razumijem tvoje pitanje.Što kuda guraš?Kada se čisti dno bilo sa šlaufom ili usisavačem, nigdje se ništa ne gura.Sa jednim krajem crijeva dođeš do dna i prljavština zajedno sa vodom izlazi na drugom nižem kraju u kantu.Ako gurneš u šljunak,začepiti će se crijevo i voda neće ići.Zato dolaziš malo iznad dna i pomjeraš crijevo po akvariju.Vidjeti ćeš kako voda sama diže nečistoće sa dna.To je sva mudrost.Isprobaj tako da u jednu kamtu naliješ vodu i ta kanta neka glumi akvarij.Zatim pripremi drugu kantu koju ćeš staviti na pod.Uzmi komad oko 2 metra crijeva debljine oko 1 cm,uguraj ga u gornju kantu koja glumi akvarij.Na drugom kraju povuci ustima zrak da voda poteče i taj kraj stavi u donju kantu da ne zaseraš sve oko sebe.Sada sa onim krajem koji je u onoj kanti koja glumi akvarij a nije akvarij već je kanta ,sa uronjenim dijelom crijeva usisavaj dno.Ako ti nešto ne bude jasno samo pitaj.Slijedi dodatno objašnjenje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Srpanj 16, 2014, 17:45:44 poslijepodne »
ako imas sljunak sa necime ispod onda ne guras uopce jer ce ti se izmjesti, odnosno podloga ce ti doci na povrsinu.
Ako imas neku jednolicnu podlogu a ne dize se samo tako kao manado, znaci aquasoil, flourite pa moze i obicni sljunak, kopaj koliko hoces.
Iako, ne treba rovati po podlozi uopce. I takodjer ovisi o tome jel imas ili nemas zvono i koliko je ono veliko. Samo crijevo ce ti povuci sljunak ako ga spustis skorz nisko ali sa zvonom mozes slobodno ici i malo u podlogu.
I po 47 put, ne vjerujem da je podloga tebi bila uzrok bilo cemu, pogotovo ne sad kad si presao na manado. Jednostavno, cackas previse i dramis previse a ne das vremena da priroda odradi svoje. Moj manji nije usisavan vec godinu dana i ne vidim nekih problema, na vecem usisavam tu i tamo i to samo uz staklo da se bas ne vidi smetje. Uglavnom, ja nisam neki pobornik manijakalnog ciscenja dna niti to prakticiram bas pa nemam nikakvih problema zbog toga. Eto, sad sam vec usao u treci tjedan bez promjene vode jer nesto petljaju po vodovodu pa je voda puna klora pa sam odlucio ne mijenjati. I opet se nis ne desava sto ne bi trebalo.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #4 u: Srpanj 16, 2014, 18:39:21 poslijepodne »
Kad imaš hrpu bilja i setup nezahvalan za veliki usisivač, onda posluži ovo:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91954.0

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Srpanj 16, 2014, 18:56:35 poslijepodne »
Nikad usisao dno akvarija i već drugu godinu bez problema

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 16, 2014, 21:42:08 poslijepodne »
Dobro, sada znam što večina ljudi misli. Oprostite neki ak sam vam dosadan, ali bolje mi je ovak nego svakome pojedinačno slat PM.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #7 u: Srpanj 16, 2014, 21:59:17 poslijepodne »
Oprosti što smetam, samo ti pitaj.Mi smo ovdje da ti odgovorimo,nekada malo kroz šalu ali svi mi te želimo odgovoriti od odustajanja bavljenjem ovim lijepim hobijem.Pa forum mora biti mjesto druženja.

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 16, 2014, 22:32:14 poslijepodne »
Da,baš je greota da sada prodaješ akvarijum...nakon nabavke opreme,menjanja biljaka,nabavke biljaka i titranja istima...biće mi jako žao ako odustaneš!
Enjoying cichlids...

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 16, 2014, 23:24:41 poslijepodne »
Ja ću sada reći zašto se mičem na kratko. Od onog prvog trovanja riba + još ono drugo što je isto bilo trovanje (za treće nisam siguran, ali je i to moguče, mislim da sam previeš fileter pral pa sam uništio biološki medij) ja sam jako napet jer mi nije lijepo bilo gledat ribe kak mi umiru, a ja im nemogu pomoć i moram ih ubijat da se više ne muče. Ja nisam oduvijek ovakav paničar, nego sam od onog trovanja. I meni treba predah, a akvarij nemam kam metnut, a i zgadio mi se je već jer je svaki pokušaj u njemu loše završio (znam da glupo i iracionalno zvuči, ali svi imamo neka svoja "praznovjerja"). A filter i bilje ide jednom mom prijatelju koji se isto s time bavi, a filteei su mu koma i nema bilja. Ali NE ODUSTAJEM (!!!) od akvaristike, jer mi još onaj od 54l stoji u podrumu i nemam kamo s njime, tako da ću ga ili sljedeće godine ili za vrijeme zimskih praznika, dok se odmorim od sekiracija i napetosti, ponovno složit u nadi da ću napokon uspjet složit da sve funkcionira. Ponavljam još svima : NE ODLAZIM IZ AKVARISTIKE !!! Samo ću malo bit AFK... ;)

Offline Pougljeni Mrav

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #10 u: Srpanj 16, 2014, 23:51:44 poslijepodne »
Samo ću malo bit AFK... ;)

mislis 'AFA'  :D
You can't win if you don't play

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 17, 2014, 00:11:31 prijepodne »
...može, tak je točnije  :D

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #12 u: Srpanj 17, 2014, 00:21:45 prijepodne »
Dok si AFA malo još čitaj i skupljaj znanja i iskustva drugih. :)

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 17, 2014, 00:37:33 prijepodne »
Dok si AFA malo još čitaj i skupljaj znanja i iskustva drugih. :)
Pa da, to i radim. Planiram i pitam ono kaj mislim da mi treba.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #14 u: Srpanj 17, 2014, 02:10:06 prijepodne »
Pazi, akvaristika je jako jednostavna i nema tu neke nuklearne fizike da bi je se bojao ;)
Ja sam kupio akvarij slučajno (obećao sinovima za rođendan) lani u listopadu, krstario forumom, googlao, pročitao svu on-line literaturu koju sam našao i danas mi to sve djeluje trivijalno kao zamijeniti grafičku karticu u kompu :D Nakon par mjeseci iskustva mi je akvarij postao jako veliki gušt i tako akvaristiku treba i doživiti.

Mislim da bi ti prilikom povratka u akvaristiku najbolja investicija bila kupiti test trake. Ako si ziheraš kao ja, izmjeriš tu i tamo parametre vode (posebno nitrite) čisto da vidiš da li radiš sve kako treba. Ostalo se sve svodi na redovite promijene vode, održavanje biljaka i opreme.

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 17, 2014, 07:52:04 prijepodne »
A što ne prodaš ovaj od 54l?
U 96i možeš lep ciklidni da sklopiš,a nema gnojenja,Co2,podloge komplikovane,mučenja oko biljaka itd...jednostavno ubaciš ribe i uživaš u njihovom ponašanju,teritorijalnosti,bojama i malim ribicama tj njihovom decom :)
Enjoying cichlids...

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 17, 2014, 12:54:40 poslijepodne »
A to sam i ja predlago ukučanima : ajmo jednostavno bilje podlogu i sve ovo kemikalije i guposti prodat, ostavit akvarij s opremom i nabavit ciklide. Ali ne oni hoče biljni, mora bit biljni...i to gusto zasađeni biljni. Mogu ja njima lamatat kolko ja hoču o ponašanju i tome kak su ljepi, ali čim se čuje neće bit džungla odmah se pojavi  faca  -? . A i htio bih prodat filter ovom poznaniku, jer bi mi bilo drago da mu taj akvarij uspije.
A neznam, bum se odlučio kada se rješim bilja i prodam filter, možda mogu spremit akvarij i grijač pa bum negdje za jeftino nabavil neki filter i napravil ciklidaša. Ovaj mali će mi 100% bit biljni, a ovaj od 96l... moram se savjetovat s ukučanima kaj oni misle od tome da imamo dva akavrija...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 17, 2014, 13:12:51 poslijepodne »
Ako neko zna šta su problemi sa ukućamima-to sam ja :)
Nas dvoje smo slični po godinama,pa se tu roditelji DOSTA pitaju! Hteo sam da pravim neki veći akvarijum,ali sam zadržao 60l.
Jer su komentari "Šta će ti tako veliki akvarijum...kako ćeš menjati vodu...šta ako pukne..." i tako u nedogled. Kada sam menjao ribe,oni su hteli da ubacim neke crvene ribe. Rekao sam da to ne može,i da ja ne želim ciklide samo zbog boje,već zbog ponašanja. To sam im rekao,i evo danas imam super akvarijum bez crvenih riba,ali su prelepe i sjajne zbog teritorijalnosti,ponašanja i čuvanja malaca!
Enjoying cichlids...

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 17, 2014, 13:16:01 poslijepodne »
Sve je stvar kompromisa,a kada budemo imali jednog dana svoje domove,biće akvarijuma na svn strane :up: :D
Enjoying cichlids...

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 17, 2014, 13:28:21 poslijepodne »
Sve je stvar kompromisa,a kada budemo imali jednog dana svoje domove,biće akvarijuma na svn strane :up: :D
Nekaj ovakvo u kući imat .

Offline PeraCar55

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 17, 2014, 13:42:21 poslijepodne »
Nekaj ovakvo u kući imat .
Hmmmm...ne znam baš,više sam za nešto ovako:
 http://www.youtube.com/watch?v=irJVWcd3KuU&feature=youtube_gdata_player
Enjoying cichlids...

Offline Frenki

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 17, 2014, 14:20:08 poslijepodne »
Može i to... :up: