Kolovoz 04, 2025, 16:24:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: paludarij - koje ribe sa skalarima?  (Posjeta: 1185 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
paludarij - koje ribe sa skalarima?
« u: Lipanj 23, 2014, 14:17:49 poslijepodne »
Pozdrav,
u biti nisam nova u slatkovodnoj, ali odlučih temu otvoriti ovdje... Dakle, nakon prelaska sa ciklida svoj 200-litraš sam nakon brdo vremena preuredila i to je sada ajmo reći paludarij (bar je zamisao bila takva). Novu stijenu od stirodura sam napravila, na dnu je šljunak, od biljaka valisnerija, kripta, mali lopoč, anubias nana i anubias gigante, a iznad razine vode raste orhideja (procvjetala nedavno  :) ), mahovina te spatifilium. Od ribica za sada ancistrus solira.

E sad, slijede pitanja  :D

1. sutra mi dolaze 2 odrasla skalara, pa smatram kako bi bilo pametno staviti neke ribice unutra prije njih - koje? Razmišljala sam o tetrama (red minor), barbusima... Što preporučate, te u kojim omjerima? Zaboravih reći, nivo vode je negdje iznad polovice akvarija, pa recimo da je unutra efektivno...eh... možda 100 litara... Bacim slikice čim stignem!

1.spomenula sam da mi raste spatifilium, on se ulovio kao lud, s tim da mu je korijenje potpuno u vodi, smeta li to ribama?? Tj.da li je moguć bilo kakav toksični učinak? Ako je, čupam ga odmah van!

3.zračna pumpa, da li je potrebna?

Puno hvala na savjetima!  :-[
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: paludarij - koje ribe sa skalarima?
« Odgovori #1 u: Lipanj 23, 2014, 14:37:32 poslijepodne »
to ti je premalo vode za skalare, prenizak je nivo

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #2 u: Lipanj 23, 2014, 14:55:20 poslijepodne »
1.Da, nisko je za skalare. Ako su odrasli donje peraje ce im se vuci po dnu, a gornje ce viriti izvan vode. Zato i dolazi do deformacija riba ako se drze u neadekvatnim uvjetima.

2. Spatifilium ne smeta, imam 2 ogromna grma koji stalno cvijetaju i imaju metar dugacko korijenje. Izvlaci nutijente iz vode.

Offline toniVOLIgekone

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Poreč
« Odgovori #3 u: Lipanj 23, 2014, 15:08:12 poslijepodne »
Ja sam imao skalare s crveno okim tetrama i molly i super su se slagali i imo sam akvarij od 150 l za njih sam ti preporucujem da dodas u nutra jos jedno 40 50 litra