Pozdrav jezeroljupcima!
Nije me bilo jedno vrijeme, jer nisam imao baš nešto pametno ni staviti na forum.
Ali sada kao što i naslov kaže odlučio sam se na veći zahvat na preuređenju mog jezera, pa da podjelim s vama što sam sve napravio.
Imao sam jezero ukupnog volumena oko 14-15000l, koje je bilo podjeljeno na dva dijela. Veći oko 9000l u kojem su bili odrasli koii, i manji dio oko 4500l u kojem je bio podmladak. Takav izgled je trajao 6 godina.
Sve je to uglavnom dobro funkcioniralo, dok mi nije dosadilo gledati u isto jezero toliko godina. Pored toga s vremenom i iskustvom sam uočio i greške pri izvedbi prvobitnog jezera (prije 16 god). Tada je bilo jako teško naći netkoga za savjet što i kako napraviti, nego sam radio po svojim idejama i napravio naravno nekoliko grešaka. Jedna od najvećih grešaka je bilo što sam zakomplicirao profil s puno nepravilnih stepenica, koje su se pokazale nekorisne. Na njima se nakupljao talog, bujale su alge i protok vode je bio skoro nikakav i na tim mjestima se voda za vrućina pregrijavala.
Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam se na radikalnu promjenu. Stara folija je već bila pri kraju i znao sam da je moram mijenjati, pa sam spojio ugodno s korisnim. Ne mogu da se ne zahvalim Tomi (Tblake-u) koji je svojim projektom probudio bubu u mojoj glavi. I tako je sve krenulo prije otprilike dva mjeseca.
Prvo što je trebalo napraviti je udomiti koie. Sve veće i odrasle koie sam poklonio dvojci prijatelja. Jedan od njih klinci4 mi je puno pomogao i pri zemljanim radovima. Manji koii su i dalje kod mene u montažnom bazenu.
Nakon toga počelo je ispumpavanje vode i vađenje cigli, kamenja i vodenog bilja. Lopoči su bili posađeni u posude, pa s njima nije bilo problema, ali s perunikama i bambusom, to je bila noćna mora. Oni su bili posađeni u 1 kubik zemlje i šljunka. Korjenje su pustili kroz cijelu podlogu, tako da sam mora sjekirom kidati komad po komad kako bi ih izvadio.
Pošto je sve bilo vani, pa i stara folija, krenuli su zemljani radovi. Tu su počeli pravi problemi, zbog kojih mi je došlo da sve zatrpam i ostavim se riba. Rodbinu koja je zidala kuću sam spominjao u pravilnim i kratkim intervalima.
Nakon nekoliko lopata, shvatio sam da mi se jezero nalazi točno na jami za gašenje kreća, u koju se nekada bacalo sve smeće od izgradnje kuće. Cigle, crjepovi, tanjuri, čavli, žica, kosti, razbijeno staklo, itd. Na pojedinim mjestima uopće nije bilo zemlje, nego smeće koje se urušavalo. Ne moram ni govoriti kako takav materijal utiče na foliju. Počeli su savjeti kako riješiti taj problem. Sloj betona, pa stiropor, stari tepisi i sl. Na kraju dno sam morao kopati pola ašova (štihače) dublje i nasipati čistu zemlju. Zbog toga jezero i nema željenu dubinu. I ovako sam imao dva kamiona šuta. Stranice sam obložio slojem blata i na to sam stavio tri sloja stare folije. Nadam se da je to dovoljno, no to će pokazati vrijeme.
Usput je cijela površina iskopa pokrivena s dva do tri sloja stare folije. Na koju je konačno prije nekoliko dana došla nova folija.
Zapravo zaboravio sam reći koje su najveće promjene u odnosu na staro jezero. Skinuo sam sve stepenice i ostavio gotovo okomite stranice. Što je rezultiralo povećanjem volumena na 30000l vode.
Jezero je trenutno napunjeno 80%. Ostaje mi sređivanje ruba jezera.
Od bilja vraćaju se lopoči, vodena kuga i rogolist. Perunike i bambusa više neće biti. Na dno sam planirao staviti pijesak, ali sam odustao od toga za ovu sezonu. U koliko bude problema s folijom da ne bi morao izbacivati i dva kubika pijeska.
Usput ako je netko zainteresiran za koie i bilje neka se javi.
Za sada toliko uz slikice radova.