Lipanj 23, 2025, 02:50:09 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Sa 15000 na 30000l  (Posjeta: 14143 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline koiman

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
Sa 15000 na 30000l
« u: Lipanj 17, 2014, 13:15:08 poslijepodne »
Pozdrav jezeroljupcima!

Nije me bilo jedno vrijeme, jer nisam imao baš nešto pametno ni staviti na forum.

Ali sada kao što i naslov kaže odlučio sam se na veći zahvat na preuređenju mog jezera, pa da podjelim s vama što sam sve napravio.

Imao sam jezero ukupnog volumena oko 14-15000l, koje je bilo podjeljeno na dva dijela. Veći oko 9000l u kojem su bili odrasli koii, i manji dio oko 4500l u kojem je bio podmladak. Takav izgled je trajao 6 godina.

Sve je to uglavnom dobro funkcioniralo, dok mi nije dosadilo gledati u isto jezero toliko godina. Pored toga s vremenom i iskustvom sam uočio i greške pri izvedbi prvobitnog jezera (prije 16 god). Tada je bilo jako teško naći netkoga za savjet što i kako napraviti, nego sam radio po svojim idejama i napravio naravno nekoliko grešaka. Jedna od najvećih grešaka je bilo što sam zakomplicirao profil s puno nepravilnih stepenica, koje su se pokazale nekorisne. Na njima se nakupljao talog, bujale su alge i protok vode  je bio skoro nikakav i na tim mjestima se voda za vrućina pregrijavala.

Nakon dužeg razmišljanja odlučio sam se na radikalnu promjenu. Stara folija je već bila pri kraju i znao sam da je moram mijenjati, pa sam spojio ugodno s korisnim. Ne mogu da se ne zahvalim Tomi (Tblake-u) koji je svojim projektom probudio bubu u mojoj glavi. I tako je sve krenulo prije otprilike dva mjeseca.

Prvo što je trebalo napraviti je udomiti koie. Sve veće i odrasle koie sam poklonio dvojci prijatelja. Jedan od njih klinci4 mi je puno pomogao i pri zemljanim radovima. Manji koii su i dalje kod mene u montažnom bazenu.

Nakon toga počelo je ispumpavanje vode i vađenje cigli, kamenja i vodenog bilja. Lopoči su bili posađeni u posude, pa s njima nije bilo problema, ali s perunikama i bambusom, to je bila noćna mora. Oni su bili posađeni u 1 kubik zemlje i šljunka. Korjenje su pustili kroz cijelu podlogu, tako da sam mora sjekirom kidati komad po komad kako bi ih izvadio.

Pošto je sve bilo vani, pa i stara folija, krenuli su zemljani radovi. Tu su počeli pravi problemi, zbog kojih mi je došlo da sve zatrpam i ostavim se riba. Rodbinu koja je zidala kuću sam spominjao u pravilnim i kratkim intervalima.
Nakon nekoliko lopata, shvatio sam da mi se jezero nalazi točno na jami za gašenje kreća, u koju se nekada bacalo sve smeće od izgradnje kuće. Cigle, crjepovi, tanjuri, čavli, žica, kosti, razbijeno staklo, itd. Na pojedinim mjestima uopće nije bilo zemlje, nego smeće koje se urušavalo. Ne moram ni govoriti kako takav materijal utiče na foliju. Počeli su savjeti kako riješiti taj problem. Sloj betona, pa stiropor, stari tepisi i sl. Na kraju dno sam morao kopati pola ašova (štihače) dublje i nasipati čistu zemlju. Zbog toga jezero i nema željenu dubinu. I ovako sam imao dva kamiona šuta. Stranice sam obložio slojem blata i na to sam stavio tri sloja stare folije. Nadam se da je to dovoljno, no to će pokazati vrijeme.
Usput je cijela površina iskopa pokrivena s dva do tri sloja stare folije. Na koju je konačno prije nekoliko dana došla nova folija.

Zapravo zaboravio sam reći koje su najveće promjene u odnosu na staro jezero. Skinuo sam sve stepenice i ostavio gotovo okomite stranice. Što je rezultiralo povećanjem volumena na 30000l vode.

Jezero je trenutno napunjeno 80%. Ostaje mi sređivanje ruba jezera.
Od bilja vraćaju se lopoči, vodena kuga i rogolist. Perunike i bambusa više neće biti. Na dno sam planirao staviti pijesak, ali sam odustao od toga za ovu sezonu. U koliko bude problema s folijom da ne bi morao izbacivati i dva kubika pijeska.

Usput ako je netko zainteresiran za koie i bilje neka se javi.

Za sada toliko uz slikice radova.

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Sa 15000 na 30000l
« Odgovori #1 u: Lipanj 17, 2014, 13:26:26 poslijepodne »
Ovo izgleda bomba!
Predobro, ovo je sad stvarno pravo jezero!
Kako filtriras vodu, protok, tehnika i sl.?

Offline TomislavKt

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2014, 13:52:58 poslijepodne »
Super!! Spominjao mi je Tomo bio da preuredjujes. Drago mi je da je to dobro proslo i neka drzi vodu  :up:
Kako si bambuse imao posadjene u starom jezercu?

Offline tblake

• Punopravni član
  • Dob: 51 Lokacija: Lipovljani
« Odgovori #3 u: Lipanj 17, 2014, 14:57:44 poslijepodne »
Konačno prijatelju da smo dočekali par slika   :up:

Jezerce izgleda super, odličan posao. :klap: :klap: :klap:

Jedino što se bojim da to nije bila jama za gašenje kreča ispod jezerca ( prema sadržaju jame)  već nekakvo arheološko nalazište.
Mislim da bi trebalo javiti nadležnim institucijama da dođu pregledati moguće nalazište  :devil:

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 18, 2014, 09:31:45 prijepodne »
Pa ja sam nadležna institucija :D

Osim toga bilo bi bolje da imam arheološko nalazište. Onda bi kolege došle kopati i ulaštiti iskop, a bi sjedio i gledao kako se drugi pate. :devil:

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 18, 2014, 09:38:34 prijepodne »
Odgovor za igora8

Voda se filtrira kroz drobljeni građevinski blok i plastičnu mrežu koji se nalaze u filteru, te protein skimer i UV lampu. Protok je za sada 3500l, ali planiram ga povećati s još jednom pumpom 2500l na koju bi spoijo još jedan filter i bakki tuš.
Nadam se da će to biti dovoljno, jer ne mislim držati puno riba, a i bilja bi trebalo biti dosta.

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 24, 2014, 09:29:10 prijepodne »
Jezero je 100% napunjeno. Rub je napravljen od cigala, da se ne vidi folija. Zapravo još nije u cijelosti završen, ali vidi se kako je izveden. Drugo riješenje trenuno nemam, a i dobro izgleda (barem meni). Na slikama se ne vidi, ubacio sam nekoliko busena vodene kuge i četiri lopoča. Riba još nema, jer voda nije baš najbolja, pa treba vremena da priroda odradi svoje.
Evo slika:

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #7 u: Lipanj 24, 2014, 10:00:28 prijepodne »
Ono što mene interesira je - jesi se već kupao?!  :)

Izgleda mrak :up:

Offline Rybak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Lipanj 24, 2014, 10:30:30 prijepodne »
Odlicno izgleda!

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

Offline Sonic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Lipanj 24, 2014, 15:27:02 poslijepodne »
uuu mnogo dobro izgleda, i zasad je još jako čist, dok ne dođu ribice !?

p.s.
Kako si izveo taj filter o kojem pričaš, može neko objašnjenje !?

Hvala

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 24, 2014, 16:14:50 poslijepodne »
 :klap: :klap: :klap:
Jako lijepo.
Ima li litražu koju si zamislio? Je li mjereno odokativno ili vodomjerom?

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 26, 2014, 10:34:23 prijepodne »
Nisam imao nikakvu zadanu litražu, nego koliko ispadne. Volumen sam mjerio kalkulatorima za volumen jezera. Litraža sigurno nije točna ali, okvirno je tu negdje. Vjrovatno nešto manje zbog blage kosine stranica.

Usput! Dva dana kiše i jezero se počinje lagano zeleniti. No ionako treba pričekati da voda "odradi" i da se uspostavi biološka ravnoteža.

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 26, 2014, 10:59:02 prijepodne »
Odgovor za Sonica

Pumpa tjera vodu u UV lampu, zatim voda ulazi u filter odozgor. Kroz cjev ide na dno filtera, penje se prema gore prolazeći kroz drobljeni blok, pa plastičnu mrežu. Pri vrhu je izvod i voda slobodnim padom ulazi u protein skimer. U njemu se kao što mu i ime govori izdvajaju proteini (mikroskopska prljavština koju filter ne može zadržati) u obliku pjene. Na jednu stranu ide van pjena, a na drugu voda, koja se vraća nazad u jezero. U izradi je i površinski skimer, koji bi trebao biti spojena na bakki tuš - voda se preljeva preko filter materijala i u njemu se odvija biološko čišćenje vode.

:up:?

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 26, 2014, 12:15:03 poslijepodne »
Evo i sheme:

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 26, 2014, 22:00:30 poslijepodne »
Kakvu vrstu bio medija planiraš stavljati u bakki?
Da li si radio već nekakve kalkulacije vezano za protok, površinu tuša u odnosu na jezerce, veličine kada di će biti biomedij?

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #15 u: Lipanj 26, 2014, 22:27:04 poslijepodne »
Kakvog tipa ti je filter? Zatvoren ili otvoren?

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 30, 2014, 09:31:45 prijepodne »
Malo kasnim s odgovorima, ali propustio sam moje termine na PC-u, a djeca nisu imala razumjevanja da mi ustupe svoje. :D

U bakki mislim staviti opet drobljeni blok. Možda i nije najbolji medij, ali probat ću prvo s njim, pa ću vidjeti. Nisam radio nikakve kalkulacije, jer moram se osloniti na ono što imam. Kade su zapravo šuplje gajbe za voće (vidio sam to na YT), a njihova površina je cca 50x30cm. Koliko će katova biti još ne znam, ali barem 4. Protok je 2500l/h.

TomilsvKt - iskreno ne znam što je otvoreni, a što zatvoreni tip filtera. :rolleyes: Prosvjetli me pa ću onda znati. :D

Usput voda u jezeru je toliko pozelenila da se jedva vide kalići od lopoča na dnu. Vodena kuga koju sam ubacio počinje trunuti i mislim da od nje neće ništa ostati. Vjerovatno joj ne odgovara voda, koja je za sada izuzetno tvrda, pH je skoro 8,a ima i natrata i nitrita. Ribe neće još skoro u jezero.

Offline branko007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Lipanj 30, 2014, 11:51:11 prijepodne »
možda si trebo ostaviti vodu da malo odstoji i da klor u vodi malo ishlapi. -? -? -?

Offline krzljavi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #18 u: Lipanj 30, 2014, 13:18:16 poslijepodne »
ali stvarno sjajno izgleda...već se vidim za par mjeseci...

Offline tblake

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 30, 2014, 13:40:10 poslijepodne »
Pozdrav prijatelju,

jesi li pustio pumpu u pogon da ciklira vodu?

Ako trebaš, imam još 5 l EM Bio bakterija za brzi start pa da ti ih pošaljem. Meni za bazen je to premalo tako da ću uskoro naručivati novu količinu iz uvoza.
Puuuno je povoljnije kada se kupuje na karnistere i 50-60 l nego u malim pakiranjima. Ako još kome treba slobodno neka se javi.

Sretno

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #20 u: Lipanj 30, 2014, 19:00:26 poslijepodne »
Zatvoreni tip filtera je pod tlakom, otvoreni ne.

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 01, 2014, 09:28:29 prijepodne »
Pumpa i filter su u pogonu od kako je jezero napunjeno vodom, tako da je cikliranje pokrenuto.

Ako je u tome razlika onda imam otvoreni tip filtera.

Ovako sada izgleda jezero:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #22 u: Srpanj 04, 2014, 14:38:11 poslijepodne »
Onak laicki receno, boja vode je lijepa  :D

Offline TomislavKt

• Punopravni član
    • Nishikigoi mondo
« Odgovori #23 u: Srpanj 04, 2014, 20:19:13 poslijepodne »

Ako je u tome razlika onda imam otvoreni tip filtera.

Ima nesto razlike i u tlaku.  ;)

Kad ces preuredjivati filter predlazem ti da promijenis smijer filtracije, znaci da voda kroz filter prolazi odozgo prema dolje . Ovako kako je sada postavljen filter on je praktici postavljen da se pere, cijelo vrijeme se "rahli" (nema talozenja prljavstine u mediju).  On filtrira bez daljnjega i na ovaj nacin ali ne dovoljno dobro koliko bi mogao.

Ovo kako je sada postavljeno bi bilo ok da je rijec o tlacnom filteru (zatvorenom).

Offline koiman

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Srpanj 10, 2014, 10:18:18 prijepodne »
Voda u jezeru se lagano bistri. Slike nedaju pravi dojam prozirnosti vode. Bistrije je nego što izgleda.

Parametri vode ulaze u zeleno, samo nitrati su još uvijek zakucani u crveno (JBL test 5u1).