Srpanj 18, 2025, 23:51:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolest ???  (Posjeta: 1528 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline EminaD.

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zenica, BiH
Bolest ???
« u: Lipanj 03, 2014, 10:29:57 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  120 l
-   temperatura, 23
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   1 god.
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, nakon 24 dana   
-   koliko često i koliko mijenjate vode     oko 35 l sedmično
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija   da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)  vanjski prelivni. 600l na sat   
-   način i periodi čišćenja filter materijala   1 mjesečno, spužve i vatu operem u izvađenoj akv.vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spužva, vata i keramika

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   panj i 2 kamena na kojem je anubias, nema sluzi niti bilo kakvih dr.promjena
-   grijač  da
-   pumpa za zrak trenutno ne radi, zeza me raspšivać 
-   CO2 sustav – kakav   nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) inače stvaljam sreds.od terte za pripremu vode, al kako su bile polave nema ga za sad nabavit, (nisam stavila jedno mj.dana, al zato voda odstoji24 h)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 4 zlatne ribice, sve pajčolanke 
-   starost ribica    kod mene su godinu dana, a kupljenje su kao male bebe, tako da tačnu starost nezz
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 2X na dan,hranim ih kupovnom( vodene buhe, neke crvene male loptice,tetrini listići i oš neki zeleni listići sa žutom sredinom, kod nas se prodaje u malim kutijama tako da naziv ni ne piše) i domaćom hranom ( grašak, brokula, salata, dok mrkvu, papriku ne žele ni pogledati)

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) ja msm da imam crnu algu, vidi se po biljci al nemam na čistača ni puža, tako da ja čistim :-)
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi podloga je obični crni akv.pijesak, tanak sloj
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma Kod mog Bigija ispod 1 krljušti počelo izlaziti nešto bijelo
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... sem gore navedenog ništa
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sve normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) inače mu je normalan, samo kad jede grašak i dan poslije grašaka(taj dan poste) bude dug i zelen i bijel, pretpostvaljam da čisti crijeva
-  kad su se simptomi prvi puta uočili prije par dana   
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   za sad ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   ne
-  stanje ostalih stanovnika odlično :-)
Dodatak: Radi se mom Bigiju, moj nježni div, najveć je od njih, ali je jako osjetljiv.Boji se ako se naglo prođe pored akvarija :-(.Znam da je u petshopu u kojem sam ga kupila bio bolestan al nezz šta mu je bilo, samo znam da su ga liječili i da je voda bila zezlena. Prije par dana sam uočila malu kvrgicu na nj, mislila sam da hoće ljuskica da mu otpadne tako da se nisam brinula, nakon toga primjetila sam da raste te je počelo nešto bijelo izlaziti, ak sad to tako stoji, nije izašlo i malo oko tog mj.je počelo bijeliti, al on je živahan, vesel, jede....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bolest ???
« Odgovori #1 u: Lipanj 03, 2014, 19:27:44 poslijepodne »
Pohvale jer si jako brižna oko akvarija i ribica pa tako nastavi i ubuduće osobito oko tjednih promjena vode i usisavanja podloge.

Ako se pojavljuju bijele točkice na škrgama to je znak da mužjak spolno sazrijeva i nema potrebe za brigu ( pogledaj na internetu kako to izgleda ).

Ovo drugo što si spominjala je gnojni čir koji bi trebao u čistoj vodi neszati kroz neko vrijeme.

Predlažem jednom tjedno dodavanje vitamina na hranu i u vodu te iscijedi dva veča češera češnjaka na hranu i daj ribama da pojedu to će im pojačati imunitet.

Bilo bi dobro da postaviš fotografiju, lijep pozdrav.

Offline EminaD.

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 04, 2014, 09:36:04 prijepodne »
Hvala na odgovoru i pohvalama :-)
Laknulo mi je kad sam saznala da nije ništa ozbiljno, iako ne znam otkud mu čir, al opet dobro je, barem nasparam onog što sam ja pomišljala da je.
Dajem jednom mjesečno sok od češnjaka, al ne u hranu, već u vodu, i već sam im dala prije 7 dana, pa ne znam smijem li opet.
Kod nas od vitamina se može kupiti samo Tetra Vital, koji se daje 1 u 4 sedmice, al ni njega nema već duže kupit.
Pokušala sam staviti slike al su preveike :-(
I još jednom hvala puno  :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Lipanj 04, 2014, 12:50:13 poslijepodne »
Uvijek je bolje da riba pojede hranu natopljenu češnjakovim sokom i zbog imuniteta i zbog parazita.

Vitamini mogu i od Tetre.

Svakako bi jako dobro došla fotka pa probaj smanjiti rezoluciju i postavi je.

Lijep pozdrav.

Offline EminaD.

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 06, 2014, 10:42:34 prijepodne »
Evo neke slike

Offline EminaD.

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Lipanj 06, 2014, 10:54:47 prijepodne »
Nažalost bolje ne mogu uslikat, jedva se vidi,još je bez blica, a kada ugasim svjetlo u ak.još gore bude, nadam se da mogu koliko toliko pmoći :-)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Lipanj 06, 2014, 22:01:28 poslijepodne »
Ako sam dobro vidio radi se o malom gnojnom čiru na desnoj strani leđa.

Ako je u pitanju samo taj jedan čir bude sve ok ako se pridržavaš savjeta.

Offline EminaD.

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Lipanj 10, 2014, 11:32:42 prijepodne »
Samo da javim da je Bigi super, čir je prošao a on pliva i jede ko uvijek, hvala puno na pomoći :-) :klap: