Svibanj 10, 2025, 05:45:14 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Serpa Tetra  (Posjeta: 1206 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Iggy11

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Serpa Tetra
« u: Svibanj 11, 2014, 13:45:21 poslijepodne »
Pozdrav svima,

već sam pisao o ovome ali postavio sam na krivu temu (moja greška).
Niže je što sam već naveo i ispunjen upitnik.

"već dugo, dugo čitam sve informacije na forumu i ostalim portalima za akvaristiku. Veliki sam ljubitelj ovog hobija i nema mi ljepše
satima gledati u akvarij sa ribicama!! (bilo koje vrste i bilo kako posložen).
Kako bi skratio što više cijelu priču, navesti ću samo da već dugo planiram uzeti akvarij i početi sve prema navedenim uputama Vas dobrih
ljudi i članova portala Akvarij.net. I kako to obično u životu bude ono što želiš ti se i ostvari.
Dobio sam akvarij sa svom opremom i ribicama od jednog dobrog čovjeka koji više nije imao volje i želje za bavljenje akvaristikom.
Mojoj sreći nije bilo kraja!! :D :D :D"

"Od kada je akvarij stigao i od kada je uz pomoć četvoro ljudi donesen kući bez jedno 50% vode sve je bilo u redu.
U transportu jedino nisam mogao izvaditi serpa tetre i hokejke jer takvu brzinu još nisam vidio.  :klap:
One su ostale u akvariju.
Nakon par dana jedna serpa tetra je izgubila svoju boju pročitao sam da od stresa nekada postanu apatične i da
će se s vremenom to vratiti. Bio sam dosta zabrinut no mislio sam proći će. Uz sve bila je i dalje razigrana, poletna,
jela je kao i svi ostali.
Tako je to trajalo jedno 20-ak dana i jučer nakon dolaska s posla našao sam je na dnu akvarija. :dead:
Neću dalje pričati kako sam to proživio no znam da za sve postoji prvi put.
Da sam znao ranije odmah bi ju izvadio no kako nas nije bilo doma radi posla nisam niti mogao."

UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 120 litara (80x45x35)
-   temperatura - 26 stupnjeva
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija  - dugo, preko 5 godina (no prvotno ne kod mene)
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - odgovor kao i prethodni, prvi vlasnik je sve radio kako treba
-   koliko često i koliko mijenjate vode - 1/3 vode svaki tjedan - voda stoji 24 sata
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)  Biolife 55 filter 
-   način i periodi čišćenja filter materijala  u akvarijskoj vodi svaki put kada mijenjam 1/3 vode
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - spužva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - panjevi, nema
-   grijač - Tetra, kupljen 120 W
-   pumpa za zrak  - da, Tetra APS 100
-   CO2 sustav – kakav  - nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - nemam podlogu, stavljam kuglice JBL + EasyLife fluid midium pola čepića kod svake izmijene vode.

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka:
od ribica tu su:
_1 zlatni skalar (gazda) ;)
_2 crna hibridna skalara (mala)
_1 bicolor
_6 hokejki
_8 serpa tetri
_2 guramija
_jedan shark (no ne znam ime i ne vjerujem da će narasti kako neki kažu do 1 metra jer je već dugo mali, oko 10-ak cm)
_jednog brkatog čistaća (ne znam na žalost ime

Popis biljaka:
3 Anubias barteria
5 cladophora aegragropila
2 hygrophila corymbosa
4 sagittarie subulate

-   starost ribica - od dvije-tri godine do mjeseca dana
-   ima li potencijalnih „terorista“ - bicolor (ponekad) + "borba" skalara
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - sera vipan i vipagran, jednom dnevno, nije prošao rok trajanja

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - pa i ne osim nekoliko listića koje se odmah odrežu i maknu
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) - nemam
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi - ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi - samo šljunak dva cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu - kako sam već naveo samo kuglice za biljke

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - nove tetre + hokejke, nakon temeljitog čišćenja akvarija
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - nemam miris niti promjenu boje

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - da, skroz blijeda koža, izražene oči
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - ne, bila je sasvim dobro, jela i plivala, no disanje je bilo izraženije
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - prije dva - tri tjedna
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - da, ugibula je tetra. Samo ona.
-  stanje ostalih stanovnika - [/b]za sada je sve u najboljem redu, sve ok[/b]

Hvala Vam!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Serpa Tetra
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2014, 08:46:45 prijepodne »
Čuj, prilikom transporta joj je pao imunitet a otrovala se nitratima i nitritima.

Naime, tijekom transporta akvarija zamutila se voda i sve se smeće podiglo sa dna i od toga se otrovala.

Drugi su problem JBL kuglice za gnojenje, one su vrlo vrlo opasne posebno ako sloj šljunka nije dovoljno debel. Kolegici Sariti su pougibale skoro sve ribe zbog tih JBL kuglica.

Ako primjetiš čudno ponašanje još koje ribe predlažem da te kuglice povadiš napolje a potom da detaljno usisaš podlogu i zamijeniš cca 60% vode.

Pozdrav i sretno.

Offline Iggy11

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2014, 12:38:12 poslijepodne »
Hvala puno na odgovoru.
Nisam znao ovo vezano za JBL kuglice...
Sada si me prestrašio. Sve ostale se ponašaju sasvim ok. Svakako ću ih sada izvaditi van.
Ima li kakvo drugo rješenje umjesto tih kuglica? Prije no što pokušam postaviti zemljanu podlogu?
Negdje sam pročitao da pripremim zemlju Florabella (3 tjedna u vodi) te nakon zamrznem i pokušam ubaciti ispod šljunka
prije no što se otope?
Nisam pametan, ali to mi se čini kao najbolje rješenje? Sve drugo bez prave podloge znam da nije neka opcija.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2014, 17:33:41 poslijepodne »
Biljke hranjive tvari mogu iskorištavati i preko vode pa ih možeš gnojiti tekućim gnojivima tako zvani mikro i makro elementi. Više o gnojenju bilja pročitaj u našim člancima na portalu ili u našem podforumu bilje.

Ja u svom akvariju imam zemlju koja je odstojala mjesec dana u vodi moraš ju povremeno ispirati. Ona je na dnu pomješana sa vulkanitom pa preko nje mrežica za komarce pa prijeko ide šljunak. Više o podlogama pročitaj na portalu i u podforumu.

Nemoj zaboraviti da za biljni akvarij trebaš dobru rasvjetu i CO2.

Offline Iggy11

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 13, 2014, 11:54:47 prijepodne »
Hvala ti puno.
Pogledati ću.

Pozdrav.