Srpanj 19, 2025, 17:15:01 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljke ne rastu  (Posjeta: 4915 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sven1503

• Trade Count: (-1)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 29
Biljke ne rastu
« u: Travanj 29, 2014, 19:27:58 poslijepodne »
Ovak, problem je u bilju, od pocetka se neslažemo.. !  Ja kupim 4-5 vrsta biljka posadim i nista ne raste ne napreduje i samo izblijedi i to je to .. i sta sad bacim idemo ponovo ...  ista stvar novo bilje... mjesec dva tri... nikakav napredak osim sta je izgubilo onu ljepu zelenu boju...  e nakon toga odlazim po novu podlogu.. neka vrsta pjeska.. i opet ista stvar s biljem...  lampa je 12 w ... fluo cjev  akvarij 45 l. ribe ,, guppy, zebrice molly ... 3 jabucara i manja kolicina ( 10 tak ) onih obicnih akv. puzeva...
sad razmisljam da kupim u zoo cityu onaj substrat sta se stavlja... posadim bilje natrpam pjesak... kamenje il sta vec.. i krenemo  pricu ponovo... dal bi to igralo il bi bila ista stvar ?
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2014, 20:16:11 poslijepodne od Renta »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Jebe on mene jebem ja njega
« Odgovori #1 u: Travanj 29, 2014, 19:42:48 poslijepodne »
kuzim frustraciju, ali naslov teme  :roll:
Inace, sa tih 12W neces nikad imati neko bilje, badava kupujes. Nabavi neke kripte, microsorum i anubias i to je to.

Da bi bilje raslo, treba svjetla, kad imas svjetla trebas gnojivo (sto kroz hranjivu podlogu sto dodatno u vodu, ili samo ovo drugo) i naravno, pozeljan je ili obavezan CO2, ovisi kakva je rasvjeta.
Odklikaj na naslovnicu portala i potrazi clanak o gnojenju akvarijskog bilja, mislim da je negdje pod aquascapingom to. I jos par clanaka vezano na temu uzgoja bilja.

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Travanj 29, 2014, 19:45:28 poslijepodne »
I promjeni naslov teme!

Offline sven1503

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 29, 2014, 19:52:34 poslijepodne »
ma jednostavno nisam znao koji naslov da stavim i to mi je doslo...  cek znaci to je premalo ssvjetlo ? a ja mislio da je prejako

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #4 u: Travanj 29, 2014, 20:01:16 poslijepodne »
Da, premalo svjetla za sve osim za 3-4 vrste biljaka (kolega ti je iznad nabrojao). Vjerojatno kupuješ krive biljke, one koje ti najljepše izgledaju, ali jednostavno trebaju više svjetla. Ili nadogradi rasvjetu, ili nabavi nezahtjevne biljke.

Drugi put stavi naslov bez psovki, da si pročitao pravila foruma znao bi da se to ne tolerira
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 29, 2014, 20:04:23 poslijepodne »
Pa jesi li bilo sta citao o drzanju bilja? Neko pravilo je da 0.5W po litri je slabo osvjetljen akvarij...a tebi je nekih 0.2W,tako da ta moras pojacat rasvjetu bar na 30W....za pocetno bilje je ok,al s tim moras dodat i hranjivu podlogu inace ce alge pocet...i krenut s laganim gnojenjem jer inace opet alge...ovo  ti je samo neka gruba osnova...

Offline sven1503

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 29, 2014, 20:11:37 poslijepodne »
Isprike ...
Neznam sad vise promjenit ime teme ...  znaci nabavim jos jednu takvu recimo od 12 w i hranjivu podlogu i gnojivo ...i uspjevalo bi bilje ?
e sad pitanje je sljedece... gnojivo kakvo kolko dode i kolko cesto se stavlja i koje doze to pitam cisto onak zbog iskustva znam da to pise na pakiranju .. i koja podloga ...

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Biljke ne rastu
« Odgovori #7 u: Travanj 29, 2014, 20:18:28 poslijepodne »

Eh Sven...naslov promijenjen...pročitaj kućna pravila da izbjegneš ovakve neugodnosti drugi puta..

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 29, 2014, 20:23:22 poslijepodne »
Jbl aqua basis plus ili tetra complete substrat su dobre podloge s tim da preko toga jos ide sljunjak,pjesak ovisno o zelji....ili zemlja ako ti se da s tim zezat...gnojiva imas razna,al isto nesto za pocetak ti je profito i easy carbo...svaki dan se gnoji...al ovo je sve samo teorija,da funkcionira trebas puno jos toga procitati i isprobavati...ni s lampama nije bas tak kak mislis,trebas imat vise kombinacija spektra,ne samo dve zute neonke...manje vise sve ostalo ti vodi algama...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 29, 2014, 20:32:49 poslijepodne »
Isprike ...
Neznam sad vise promjenit ime teme ...  znaci nabavim jos jednu takvu recimo od 12 w i hranjivu podlogu i gnojivo ...i uspjevalo bi bilje ?
e sad pitanje je sljedece... gnojivo kakvo kolko dode i kolko cesto se stavlja i koje doze to pitam cisto onak zbog iskustva znam da to pise na pakiranju .. i koja podloga ...
koji je to akvarij? Kakav ima poklopac? Jel ti stane uopce jos jedna lamapa?
Inace, ako nasviras rasvjetu, to za sobom povlaci i ozbiljniji pristup a vidim da bas i ne kuzis materiju.

Kaj se tice podloge, obzirom da nemas nikakavih divljaka u akvariju, JBL manado bi ti bio OK. Malo je iritantan na pocetku ali je dobra i jeftina podloga. Mislim da je 10l oko 90kn. Nije hranjihv sam po sebi ali na sebe veze elemente koje dodajes u vodu.
Kaj se tice gnojenja, obzirom da imas tako malu litrazu, mozes ici na easy life proizvode. Nitro, Fosfo, Kalij i Profito. Set od 4x0,5l bi bio oko 200kn i to ti je dosta za godinu dana, cak i vise.
I prouci malo DIY CO2, ako pojacas rasvjetu, trebat ce ti CO2 u nekakvoj izvedbi, da li kvasac, da li limunska ili cak prava boca, odluci sam.

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #10 u: Travanj 29, 2014, 20:33:52 poslijepodne »
Iznad nekih odgovora je još uvijek ostao „naslov“.

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #11 u: Travanj 29, 2014, 20:37:14 poslijepodne »
Iznad nekih odgovora je još uvijek ostao „naslov“.

Bitan je naslov teme koji se pojavljuje na forumu, on je sada promijenjen u skladu s pravilima foruma.

Offline sven1503

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 29, 2014, 21:44:08 poslijepodne »
Poklopac je  home made... od letvica hrastvog...hmm.. pauzira se tema do 15, tog nakon place pa se javljam ekipo da idemo zajedno .... hvala za sad .... ako ima ko kakve prijedloge ili nesto slobodno neka napise ...

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #13 u: Travanj 29, 2014, 22:55:56 poslijepodne »
Najbolji prijedlog je da pročitaš Priručnik za početnike. Tada će ti puno toga biti jasnije i znati ćeš o čemu se govori.

Offline sven1503

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Travanj 30, 2014, 20:11:49 poslijepodne »
pročitan je još u početku ... nekužim šta svi to nabijate ! ?
jel ti kad  u prometu postupis krivo  ides ponovo u autoskolu .. nejdes. .. e pa tako i ovo... a i u tome nepise zasto ne raste bilje ... ne bahatim se ni nista sad al jednostavno ne kuzim takve postove... procitaj...  znam i sam da postoji i procitao sam ga jos  prije dvije godine kad je zapoceto moje  druzenje s ribicama... tak da.. a i nedavno sam ga citao tak da..  htio sam dobit odgovor od ljudi koji su imali slican problem pa da vidim... jel vjerojatno mi je zbog podloge da neraste...

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #15 u: Travanj 30, 2014, 20:17:47 poslijepodne »
Zbog manjka podloge i zbog preslabe rasvjete...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 30, 2014, 20:29:11 poslijepodne »
jel vjerojatno mi je zbog podloge da neraste...
pa ne bas. Hranjiva podloga nije nuzna, bilje se moze uspjesno razvijati ako se samo dodaje gnojivo u vodu.

Offline sven1503

• Novi član
  • *

Offline sven1503

• Novi član
  • *

Offline Čiča

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #19 u: Travanj 30, 2014, 21:44:21 poslijepodne »
Od ovoga što si predložio da kupiš jedino ti je hranjiva podloga Aqua basis plus i ovo zadnje tetra complet substrat.Aqualit sadrži mikro elemente isto kao i aqua basis plus i moraš dodavari makro elemente.Ja koristim radi cijene aqualit i dodajem makro po PPS metodi i imam džunglu u akvariju.Ali uz to imam i skoro 1W po litri rasvjete.

Offline sven1503

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 01, 2014, 12:12:49 poslijepodne »
Jednostavno mi nije jasno od kad sam se rodio do jedno 15 godine imali smo akvarij i nikad nikakve kemikalije nismo stavljali a bilja je bilo ko u bajci... a ispod je bilo obicno kamenje.. tj kamencici... nakon toga brat je bio voditelj zoo citya i imao je svoj akvarij i isto tak nikakve kemikalije ni nista... i bilja je bilo i za izvoz ... nije mi jasno u cemu je poanta trosit 100-200 kn na kemikalije a postoji mogucnost bez njih... to je isto ko i ona hrana za ribice za intezivniju boju i td... samo da bi mi budale kupovale jel nas namame ... al dobro .. kupit cu podlogu i onda cemo vidjet sta dalje ...

Offline kliker

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #21 u: Svibanj 01, 2014, 12:29:34 poslijepodne »
Do prije 3-4 godine nitko nije ni znao šta je aquascape i CO2 te micro i macro elementi.
Vremena se mijenjaju teži se boljem.
Prije su ljudi bili bez klime u autu i opet su funkcionirali dok danas većinom svi imaju, pričalo se na govornici a sad se nose mala računala u džepu.

Galaxy SIII

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #22 u: Svibanj 01, 2014, 13:15:10 poslijepodne »
Jednostavno mi nije jasno od kad sam se rodio do jedno 15 godine imali smo akvarij i nikad nikakve kemikalije nismo stavljali a bilja je bilo ko u bajci... a ispod je bilo obicno kamenje.. tj kamencici... nakon toga brat je bio voditelj zoo citya i imao je svoj akvarij i isto tak nikakve kemikalije ni nista... i bilja je bilo i za izvoz ... nije mi jasno u cemu je poanta trosit 100-200 kn na kemikalije a postoji mogucnost bez njih... to je isto ko i ona hrana za ribice za intezivniju boju i td... samo da bi mi budale kupovale jel nas namame ... al dobro .. kupit cu podlogu i onda cemo vidjet sta dalje ...

To kaj ti pišeš je moguće, da. Dovoljno riba koje gnoje nezahtjevne biljke i dovoljno (ali ne previše svjetla) da te biljke rastu. Kod tebe je veći problem svjetlo nego podloga i gnojenje. Znači možeš imati biljke i bez podloge i kemikalija za 200 kn, ali ne u mraku. Uz redovito mijenjanje vode da dodaš neke elemente koje biljke potroše i uz dovoljno riba.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #23 u: Svibanj 01, 2014, 13:53:40 poslijepodne »

Biljke bez nutijenata (makro i mikro elemenata koji dolaze bilo iz podloge, riba ili "kemije") i svjetla je isto kao ribe bez vode i hrane.
Pročitaj članak Zašto gnojiti bljni akvarij http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/689-zato-gnojiti-biljni-akvarij

Nije poanta u trosenju novaca ali ocito ne shvacas sto ti treba i zasto ti treba.
« Zadnja izmjena: Svibanj 01, 2014, 13:56:43 poslijepodne od Dellete »

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #24 u: Svibanj 01, 2014, 14:13:02 poslijepodne »
Moje iskustvo je da ti je problem samo u svjetlu.