Srpanj 28, 2025, 01:07:46 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Over tank, LED rasvjeta...?  (Posjeta: 3000 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Over tank, LED rasvjeta...?
« u: Travanj 24, 2014, 11:08:16 prijepodne »
Par dana se gubim po bespućima interneta. Naime, htjela bih neku over tank rasvjetu, tipa 2x24W. Onda sam malo počela gledati i LED rasvjete pa se ne razumijem.
Recimo ova sa e baya, to meni izgleda maleno i ako bi se objesilo iznad akvarija...bi li sve okolo blještilo? I da li je po svojim tehničkim karakteristikama uopće pogodna?

http://www.ebay.com/itm/Promotion-High-power-and-low-noise-dimmable-50W-led-aquarium-light-/161281072142?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item258d19dc0e

Offline bounds

• Punopravni član
Odg: Over tank, LED rasvjeta...?
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2014, 11:20:55 prijepodne »

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2014, 12:52:11 poslijepodne »
kako god, to ne vrijedi 100$.

a ova druga, ja sam to shvatio kao skoro 300ledica koje daju 20w?

bezveze, uzmi si 20 ledica od 3w, malo alu profila, i slozis si sam rasvjetu kako zelis.

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2014, 13:09:57 poslijepodne »
Pa, ne razumijem se ni u jednu komponentu toga, tako da diy mi nije opcija.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2014, 14:02:45 poslijepodne »
Kolega Viktori je iz Rijeke,a koliko sam vidio njegovu temu, Led rasvjeta nije mu nepoznanica.Da sam na tvom mjestu,stupio bi u kontakt sa njim. Ovo sa Ebay-a je igračka za ukras.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Travanj 24, 2014, 18:12:12 poslijepodne »
Pozdrav, :)

Napisi nam dimenzije tanka.

Ti bi htjela ledica za ekvivalent od oko 50W fluo cijevi? I da bude dimmable.

Te zanima simulacija zore i sumraka?

Slozit cu ti neku kombinaciju kako bih ja slagao pa posaljem ovamo.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #8 u: Travanj 24, 2014, 19:18:46 poslijepodne »
ja sam uzeo ovo

http://www.ebay.com/itm/10PCS-Lot-3W-High-Power-Cool-White-LED-Light-Emitter-6500K-with-20mm-Heatsink-/111244907252?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19e6b692f4

i ovo

http://www.ebay.com/itm/DC-12V-Single-Color-Adjust-For-5050-3528-LED-Light-Strips-Dimmer-Controller-USA-/161213431633?pt=US_Lighting_Parts_and_Accessories&hash=item258911bf51

tebi bi trebalo eventualno još ovakvo nešto

http://www.ebay.com/itm/Constant-Current-Driver-for-10-18x3W-High-Power-LED-AC85-265V-IP66-Waterproof/321370032983?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222003%26algo%3DSIC.FIT%26ao%3D1%26asc%3D22308%26meid%3D6430545685066726216%26pid%3D100005%26prg%3D9700%26rk%3D2%26rkt%3D6%26sd%3D281170917042&rt=nc

i napraviti kučište gdje bi stavio te diode, znači za cca 25$ imaš led rasvjetu koja je 10 puta bolja od bilo koje gore navedene, a stvarno nije problem za sastaviti

OK, Manilu trebam pomoč, stavio si link na dimmer, ali ovaj driver koji si stavio nije dimabilan ili sam ja u zabludi... :question:

Je, u pravu si, taj dimmer i taj driver nikak ne idu u kombinaciji. Kad ih spojiš i dimmaš driver počne ispuštati neki visokofrekventni zvuk, a ledice se ne dimmaju i onda se odjednom samo skoro do kraja ugase. A stvar je u tome da je poanta drivera da pusti točno toliki napon koliko ledicama treba, a da pri tome održi stalnu jakost struje. Pa onda kad smanjiš napon pomoću dimmera (koji je ustvari obični potenciometar) driver malo poludi. :D
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline manilu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Travanj 24, 2014, 20:41:24 poslijepodne »
da ja sam se malo zeznuo, ja ću spajati na napajanje od kompjutera pa nisam baš previše obraćao pažnju

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 24, 2014, 21:17:49 poslijepodne »
E sad da se vratimo na temu. bounds, ako se ne kužiš u struju/elektroniku najbolje ti je kupiti gotovo rješenje. Ili naći nekog tipa viktori koji bi po tvojim željama složio ono kaj hoćeš. Jedini je problem ako ne znaš kaj hoćeš :D

Ja bi tu sad napisao neka svoja razmišljanja/usporedbu neonki i ledica ako se ne ljutiš, možda ti bude korisno pri odluci. Kao prvo, DIY je uvijek jeftinije, a često i kvalitenije rješenje. Možeš i na ebayju naći kvalitetnu gotovu led konzolu, ali za više love. Ako ti lova nije problem, a ne usudiš se sama kemijati onda odi na gotovo rješenje. Ovo kaj si stavila nije baš pogodno za akvarije zbog boje/jačine rasvjete. Problem je u tomu kaj tu na forumu svi idu na "uradi sam" led rasvjetu pa nema baš iskustava iz prve ruke s gotovim LED rješenjima, pogotovo s onima koji koštaju do 100 dolara. Kaj se tiče DIY rješenja, LEDice nije problem spojiti i složiti pod poklopac, ali neke osnove moraš kužiti. Ali ista je stvar sa prigušnicom/grlima za T5 rasvjetu, treba ušarafiti grla, spojiti prigušnicu i tak.

Za DIY rješenje su po meni ove kineske ledice s ebaya (tipa OVE koje je kolega stavio u postu iznad) su skroz okej kao rasvjeta, pogotovo za nezahtjevne/srednje zahtjevne biljne akvarije. Recimo kombiniraš 10 cool white i 10 warm white da akvarij izgleda prirodnije i to je okej. Za zahtjevne biljke/aquascape akvarije bi ja ipak išao na neonke s reflektorima ili na kvalitetnije/skuplje ledice (tipa Cree). Osobno na OVOM akvariju imam 2x24 W neonke, danas sam kupio reflektore jer Glossostigma raste u visinu i dodat ću još 10 kineskih ledica da pokrijem neke manje osvjetljene dijelove akvarija.

Ajmo reći da pričamo o nekom prosječnom akvariju od 60-70 litara s normalnim biljkama i ribama da sad ne ulazimo u filozofiju. Za početak, kaj uopće trebaš za DIY LED rasvjetu donekle usporedivu sa 2*24 W T5 neonkama koje si spominjala na početku? Trebaš:
- 20 komada LEDica
- izvor istosmjerne struje (ne možeš ih direktno spojiti u utičnicu), najjednostavnije DRIVER da se ne moraš zezati s računanjem napona/jakosti struje itd.
- KOMAD ALUMINIJA koji služi kao pasivni hladnjak na koji ćeš složiti te ledice (griju se i treba s njih odvoditi toplinu)
- sitnice (žicu, termo pastu, šarafiće itd.)
- nekoga da ti to zalemi i spoji ako ne znaš sama, to je oko sat vremena posla, a vjerujem da ima forumaša iz Rijeke koji bi to za pivu/kavu sigurno napravili, pogotovo jer si žensko :D

To te sve skupa košta 150-300 kn, ovisno o tome dal se potrudiš i negdje kod nas nađeš komad aluminija za manje love. Možeš proći i dosta jeftinije ako imaš neko staro napanje od kompjutera ili laptopa, ali onda treba malo više kombiniranja da bi uskladila napon i jakost struje. Komplet prigušnice 2x24 W T5, 4 vodotijesna grla i dvije lampe koštaju oko 300-350 kn. Neonke treba mijenjati svakih godinu dvije, a LEDice ne. Čisto da znaš financijski usporediti.

Znači prednost ledica:
- cijena
- modularnost (možeš kombinirati više raznih boja, može se složiti mogućnost prigušivanja, simulacija izlaska i zalaska sunca itd...naravno, to treba znati i treba imati malo više love)
- kompaktnije su, lakše ih je ugurati pod neki poklopac, ali to opet ovisi dosta o hladnjaku

Prednost neonki:
- lakše za spojiti
- prirodnije boje u akvariju (pod jeftinim ledicama mi sve izgleda nekako isprano i blijedo)

O rastu biljaka pod čistom LED rasvjetom ne bi jer nemam dovoljno osobnog iskustva, to će netko tko ima biljke i samo kineske LEDice iznad njih možda napisati. U svakom slučaju neonke su tu provjerene i ne možeš fulati.

E sad, na koji akvarij bi stavila rasvjetu, koje su dimenzije, kaj hoćeš imati od biljaka, planiraš li dodavati CO2 i gnojiti? I ide li to u već postojeći poklopac ili hoćeš cijelu konzolu?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline slina666

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Podsused
« Odgovori #11 u: Travanj 24, 2014, 21:32:46 poslijepodne »
E sad da se vratimo na temu. bounds, ako se ne kužiš u struju/elektroniku najbolje ti je kupiti gotovo rješenje. Ili naći nekog tipa viktori koji bi po tvojim željama složio ono kaj hoćeš. Jedini je problem ako ne znaš kaj hoćeš :D

Ja bi tu sad napisao neka svoja razmišljanja/usporedbu neonki i ledica ako se ne ljutiš, možda ti bude korisno pri odluci. Kao prvo, DIY je uvijek jeftinije, a često i kvalitenije rješenje. Možeš i na ebayju naći kvalitetnu gotovu led konzolu, ali za više love. Ako ti lova nije problem, a ne usudiš se sama kemijati onda odi na gotovo rješenje. Ovo kaj si stavila nije baš pogodno za akvarije zbog boje/jačine rasvjete. Problem je u tomu kaj tu na forumu svi idu na "uradi sam" led rasvjetu pa nema baš iskustava iz prve ruke s gotovim LED rješenjima, pogotovo s onima koji koštaju do 100 dolara. Kaj se tiče DIY rješenja, LEDice nije problem spojiti i složiti pod poklopac, ali neke osnove moraš kužiti. Ali ista je stvar sa prigušnicom/grlima za T5 rasvjetu, treba ušarafiti grla, spojiti prigušnicu i tak.

Za DIY rješenje su po meni ove kineske ledice s ebaya (tipa OVE koje je kolega stavio u postu iznad) su skroz okej kao rasvjeta, pogotovo za nezahtjevne/srednje zahtjevne biljne akvarije. Recimo kombiniraš 10 cool white i 10 warm white da akvarij izgleda prirodnije i to je okej. Za zahtjevne biljke/aquascape akvarije bi ja ipak išao na neonke s reflektorima ili na kvalitetnije/skuplje ledice (tipa Cree). Osobno na OVOM akvariju imam 2x24 W neonke, danas sam kupio reflektore jer Glossostigma raste u visinu i dodat ću još 10 kineskih ledica da pokrijem neke manje osvjetljene dijelove akvarija.

Ajmo reći da pričamo o nekom prosječnom akvariju od 60-70 litara s normalnim biljkama i ribama da sad ne ulazimo u filozofiju. Za početak, kaj uopće trebaš za DIY LED rasvjetu donekle usporedivu sa 2*24 W T5 neonkama koje si spominjala na početku? Trebaš:
- 20 komada LEDica
- izvor istosmjerne struje (ne možeš ih direktno spojiti u utičnicu), najjednostavnije DRIVER da se ne moraš zezati s računanjem napona/jakosti struje itd.
- KOMAD ALUMINIJA koji služi kao pasivni hladnjak na koji ćeš složiti te ledice (griju se i treba s njih odvoditi toplinu)
- sitnice (žicu, termo pastu, šarafiće itd.)
- nekoga da ti to zalemi i spoji ako ne znaš sama, to je oko sat vremena posla, a vjerujem da ima forumaša iz Rijeke koji bi to za pivu/kavu sigurno napravili, pogotovo jer si žensko :D

To te sve skupa košta 150-300 kn, ovisno o tome dal se potrudiš i negdje kod nas nađeš komad aluminija za manje love. Možeš proći i dosta jeftinije ako imaš neko staro napanje od kompjutera ili laptopa, ali onda treba malo više kombiniranja da bi uskladila napon i jakost struje. Komplet prigušnice 2x24 W T5, 4 vodotijesna grla i dvije lampe koštaju oko 300-350 kn. Neonke treba mijenjati svakih godinu dvije, a LEDice ne. Čisto da znaš financijski usporediti.

Znači prednost ledica:
- cijena
- modularnost (možeš kombinirati više raznih boja, može se složiti mogućnost prigušivanja, simulacija izlaska i zalaska sunca itd...naravno, to treba znati i treba imati malo više love)
- kompaktnije su, lakše ih je ugurati pod neki poklopac, ali to opet ovisi dosta o hladnjaku

Prednost neonki:
- lakše za spojiti
- prirodnije boje u akvariju (pod jeftinim ledicama mi sve izgleda nekako isprano i blijedo)

O rastu biljaka pod čistom LED rasvjetom ne bi jer nemam dovoljno osobnog iskustva, to će netko tko ima biljke i samo kineske LEDice iznad njih možda napisati. U svakom slučaju neonke su tu provjerene i ne možeš fulati.

E sad, na koji akvarij bi stavila rasvjetu, koje su dimenzije, kaj hoćeš imati od biljaka, planiraš li dodavati CO2 i gnojiti? I ide li to u već postojeći poklopac ili hoćeš cijelu konzolu?

:klap:  svaka čast   :up:

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 24, 2014, 21:45:27 poslijepodne »
To se zove susretljivost.Svaka čast.Samo me zanimaa dali bi bili toliko žustri da njie riječ o curi. :up: :up: :up:

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 24, 2014, 22:00:06 poslijepodne »
Stvarno hvala svima, pogotovo na ovom esejističkom postu :)
Ne razumijem se u ništa, poklopac sa neonkom i 2 štedne sam radila sama, ali nekako taj izgled haube iznad akvarija mi se estetski ne sviđa. Makar je sve presvučeno crnom folijom...ali taj over tank mi se uvijek činio uglađenije i ne smeta mi otvoreni akvarij.
Inače, akvarij je cayman 60, skinut je originalan poklopac. Zasad je rasvjeta na 0,7w po litri i mislim da nešto puno preko toga niti ne želim ići. Taman mi je neka ravnoteža s gnojenjem (PPS, easy carbo i profito) i bilje raste (limnofilia, rotala, HM, sagitaria..), nemam problema s algama.
Možda mi se samo eto nešto prčka. Svakako da moram dobro promisliti s obzirom na neznanje.

Offline strasilo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 24, 2014, 22:23:06 poslijepodne »
Pandorina kutija je otvorena. Dobro jutro,Straško!

Offline strasilo

• Punopravni član

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Travanj 24, 2014, 22:43:04 poslijepodne »
auuu brate, skup ovaj dimer. ja uzeo 5 kom za 11.99 s shipingom.  :D

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 25, 2014, 09:09:00 prijepodne »
uh .. onda dobro ..  :up:

već sam se uplašio da si popušio onaj gore ...  :D

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 25, 2014, 09:36:23 prijepodne »
To se zove susretljivost.Svaka čast.Samo me zanimaa dali bi bili toliko žustri da njie riječ o curi. :up: :up: :up:

Moja susretljivost raste u ovisnosti o tome dal su ispitni rokovi ili ne...kad moram učiti onda pišem dugačke postove na akvarij.netu :D

Stvarno hvala svima, pogotovo na ovom esejističkom postu :)
Ne razumijem se u ništa, poklopac sa neonkom i 2 štedne sam radila sama, ali nekako taj izgled haube iznad akvarija mi se estetski ne sviđa. Makar je sve presvučeno crnom folijom...ali taj over tank mi se uvijek činio uglađenije i ne smeta mi otvoreni akvarij.
Inače, akvarij je cayman 60, skinut je originalan poklopac. Zasad je rasvjeta na 0,7w po litri i mislim da nešto puno preko toga niti ne želim ići. Taman mi je neka ravnoteža s gnojenjem (PPS, easy carbo i profito) i bilje raste (limnofilia, rotala, HM, sagitaria..), nemam problema s algama.
Možda mi se samo eto nešto prčka. Svakako da moram dobro promisliti s obzirom na neznanje.

Znači dosadno ti je :D Istina je da je overtank rasvjeta uglavnom ljepša od poklopca...ali opet, dok sve raste kak treba ja ne bi ništa dirao. Ili bi tu istu rasvjetu samo preselio u neku konzolu i eventulano dodao par ledica čisto radi efekta (shimering je lijep) i da se imam s čim igrati. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 25, 2014, 09:50:58 prijepodne »
Mislim da će morat past neki over tank ali ne znam gdje to naći. Na netu free shiping naći mi je teško, kod nas u Rijeci toga baš i nema, osim jedne od 200kn sa jednom 18w neonkom. Možda tražim na krivim mjestima.