E sad da se vratimo na temu. bounds, ako se ne kužiš u struju/elektroniku najbolje ti je kupiti gotovo rješenje. Ili naći nekog tipa viktori koji bi po tvojim željama složio ono kaj hoćeš. Jedini je problem ako ne znaš kaj hoćeš

Ja bi tu sad napisao neka svoja razmišljanja/usporedbu neonki i ledica ako se ne ljutiš, možda ti bude korisno pri odluci. Kao prvo, DIY je uvijek jeftinije, a često i kvalitenije rješenje. Možeš i na ebayju naći kvalitetnu gotovu led konzolu, ali za više love. Ako ti lova nije problem, a ne usudiš se sama kemijati onda odi na gotovo rješenje. Ovo kaj si stavila nije baš pogodno za akvarije zbog boje/jačine rasvjete. Problem je u tomu kaj tu na forumu svi idu na "uradi sam" led rasvjetu pa nema baš iskustava iz prve ruke s gotovim LED rješenjima, pogotovo s onima koji koštaju do 100 dolara. Kaj se tiče DIY rješenja, LEDice nije problem spojiti i složiti pod poklopac, ali neke osnove moraš kužiti. Ali ista je stvar sa prigušnicom/grlima za T5 rasvjetu, treba ušarafiti grla, spojiti prigušnicu i tak.
Za DIY rješenje su po meni ove kineske ledice s ebaya (tipa
OVE koje je kolega stavio u postu iznad) su skroz okej kao rasvjeta, pogotovo za nezahtjevne/srednje zahtjevne biljne akvarije. Recimo kombiniraš 10 cool white i 10 warm white da akvarij izgleda prirodnije i to je okej. Za zahtjevne biljke/aquascape akvarije bi ja ipak išao na neonke s reflektorima ili na kvalitetnije/skuplje ledice (tipa Cree). Osobno na
OVOM akvariju imam 2x24 W neonke, danas sam kupio reflektore jer
Glossostigma raste u visinu i dodat ću još 10 kineskih ledica da pokrijem neke manje osvjetljene dijelove akvarija.
Ajmo reći da pričamo o nekom prosječnom akvariju od 60-70 litara s normalnim biljkama i ribama da sad ne ulazimo u filozofiju. Za početak, kaj uopće trebaš za DIY LED rasvjetu donekle usporedivu sa 2*24 W T5 neonkama koje si spominjala na početku? Trebaš:
- 20 komada
LEDica - izvor istosmjerne struje (ne možeš ih direktno spojiti u utičnicu), najjednostavnije
DRIVER da se ne moraš zezati s računanjem napona/jakosti struje itd.
-
KOMAD ALUMINIJA koji služi kao pasivni hladnjak na koji ćeš složiti te ledice (griju se i treba s njih odvoditi toplinu)
- sitnice (žicu, termo pastu, šarafiće itd.)
- nekoga da ti to zalemi i spoji ako ne znaš sama, to je oko sat vremena posla, a vjerujem da ima forumaša iz Rijeke koji bi to za pivu/kavu sigurno napravili, pogotovo jer si žensko

To te sve skupa košta 150-300 kn, ovisno o tome dal se potrudiš i negdje kod nas nađeš komad aluminija za manje love. Možeš proći i dosta jeftinije ako imaš neko staro napanje od kompjutera ili laptopa, ali onda treba malo više kombiniranja da bi uskladila napon i jakost struje. Komplet prigušnice 2x24 W T5, 4 vodotijesna grla i dvije lampe koštaju oko 300-350 kn. Neonke treba mijenjati svakih godinu dvije, a LEDice ne. Čisto da znaš financijski usporediti.
Znači prednost ledica:
- cijena
- modularnost (možeš kombinirati više raznih boja, može se složiti mogućnost prigušivanja, simulacija izlaska i zalaska sunca itd...naravno, to treba znati i treba imati malo više love)
- kompaktnije su, lakše ih je ugurati pod neki poklopac, ali to opet ovisi dosta o hladnjaku
Prednost neonki:
- lakše za spojiti
- prirodnije boje u akvariju (pod jeftinim ledicama mi sve izgleda nekako isprano i blijedo)
O rastu biljaka pod čistom LED rasvjetom ne bi jer nemam dovoljno osobnog iskustva, to će netko tko ima biljke i samo kineske LEDice iznad njih možda napisati. U svakom slučaju neonke su tu provjerene i ne možeš fulati.
E sad, na koji akvarij bi stavila rasvjetu, koje su dimenzije, kaj hoćeš imati od biljaka, planiraš li dodavati CO2 i gnojiti? I ide li to u već postojeći poklopac ili hoćeš cijelu konzolu?