Dakle, trebao bih savjet jer lagano gubim živce. Nemrem se riješiti zelene končaste, ali prvo malo o akvariju.
Znači juwel 54 litre, rasvjeta DIY T5 36W u poklopcu s reflektorima, filter vanjski trokomorni preljevni 10 litara, cca 6-7 litara filter materijala (redom: keramika, gruba spužva, siporax, imao sam prije sljedeće purigen izbacio sam ga prije 2-3 mjeseca) i na kraju fina spužva, pumpa u filteru Eheim Compact 1000 smanjena na 2/3 protoka znači oko 270 l/h, za cirkulaciju i bolje raspršivanje CO2 po akvariju imao sam jedan mali powerhead 300 l/h, CO2 iz boce 1 bps, keramički difuzor ispod powerheada 24/7 piči, DC je svijetlo zeleni (na kontra strani od difuzora).
Akvarij je pokrenut prije 8 mjeseci, za podlogu imam mineraliziranu florabelu s dodatkom izmrvljene gline cca 20% preko toga biom crni pijesak 2-3mm granulacije.
Izmjena vode 30-50% redovito svakih 7 dana, samo jednom sam mijenjao 14. dan. Stavljam odstajalu vodu 24-48 sati i dodajem 20ml FFM-a svaki put.
Dosadašnji problem s algama: jedino ciano koji sam uspješno riješio s eritromicinom

zelene točkaste po staklu uvijek, ali stvarno neprimjetno doslovno moram zabiti nos na staklo da bih ju vidio.
Stanovnici: 5 neonkica, 6 pandica (od toga jedna koja se izmrijestila i preživjela u ovom akvariju pa prema tome zaključujem da je kvaliteta vode dosta dobra) i 3 otića, imam 4 ali jednog nemrem naći več 3-4 dana. Od gubitaka jedino 5 neonkica, 3 samoubojstva i dva moje igranje s CO2

Bilje: pogostemon helferi, staurogyne repens, sagittaria subulata, anubias mini nana (mislim da je jer su mu listovi stvarno mali), ranunculus inundatus (koji lagano mičem iz akvarija jer mi se počeo divljački širiti posvakuda pa ga selim u emerzni), java i xmass moss (više nemam jer su tu i počeli problemi), fissidens fontanus i riccardia chamedryfolia.
Kako sam rekao problemi su počeli na java i xmass mahovini jer sam slagao krošnje od njih.
Na ovom linku možete vidjeti kako je to izgledalo kada sam krenuo (nemam svježijih slika):
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=88667.msg837086#msg837086Znači ova mahovina na krošnjama je bila nekih cca 5-7 cm od lampe i na njima se prvo počela pojavljivati zelena končasta, nakon neuspješnog otklanjanja mehaničkim putem, okupal sam je u otopini CO2 i pobio sam mahovinu.
Zalijepio sam novu na krošnje i opet ista stvar, kad mi je stvarno dop

prije 4 mjeseca sam izbacio te krošnje van iz akvarija, ponavljam do tada sam samo na njima imao končastu, nigdje drugdje. Naravno, onda se počela pojavljivati i po drugim biljkama.
Moji pokušaji dosada za sprečavanje te nemani su bili:
1. u razgovoru s kolegama smo došli do razmišljanja da je možda do florabele jer ima kao puno željeza pa sam počeo gnojiti samo makro (PPS mix) da ustabilim to 1,2ml dnevno, tako sam gnojio nekih 4 tjedna i nije pomoglo
2. onda sam počeo dodavati i mikro EL profito 0,7ml dnevno isto tako mjesec dana bezuspješno
3. sad sam opet samo na PPS makro, ali dupla doza, dnevno 2,4ml več nekih 3-4 tjedna i vide se poboljšanja, ali neman je još uvijek tu.
Kaj da radim, da napomenem imam doma 3% hidrogen peroksid koji sam koristio u drugom akvariju i znam da pomaže, ali isto tako može shebati neke biljke. To je ustvari i moj problem, ovaj akvarij mislim raskapati za nekih mjesec dva i cilj mi je suzbiti ovu pošast da je ne prenesem u novi postav ili da mi do tada ne zezne bilje, ustvari bitne su mi samo dvije, fissidens fontanus i riccardia chamedryfolia. Ostale biljke se mogu nabaviti kod nas, ali ove dvije stvarno teško, a taman su se lijepu razrasle da imam neku ok količinu.
Bem ti koliko sam se raspisao samo zbog jedne glupe alge.
Hvala unaprijed na pomoči.