....isto tako anubias nije bas biljka za kozicnjake jer ....
Ja bi se samo osvrnuo na detalj biljaka u kozicnjaku. Anubias je poznat po tome da kada ga se osteti, da ispusta otrovne supstance na koje su kozice podosta osjetljive. Slicno je i sa kriptama.
Nastojite izbjegavati te dvije biljke u kozicnjaku.
Od kud ti ova informacija?
Za anubijas iz iskustva nikad nisam primjetio bilo kakvu stetnost, jer su mi koze redovno brstile po svjeze odrezanim djelovima anubijasa, a u kozicnjaku mi je bilo puno razlicitih vrsta anubijasa. Naglasio bih da sam uz standardne anubijase na redovnoj bazi rezao i a.barteri s golemim listovima i velikim rinzomom, rezao sam congensis koj ima peteljku lista vecu od pojedinih rinzoma manjih vrsta anubijasa,pilio sam rinzom afzeliija koji imanajvece debele mesnate rinzome od svih anubiasa i nikad ali nikad ni najmanji pomor, smrt ili nesto. Tak da sam poprilicno siguran da je to totalni bullshit.
A kripte su im ionak iz prirodnog stanista, pa mi nema isto smisla. Drugo iz iskustva znam da su mi mlade koze najvise obitavale u zbunju kripti i cuclale raspadajuce listove na dnevnoj bazi. Tak da opet...bullshit...
Kad napisem na google anubias ubija koze na svim ozbiljnim forumima ekipa pise da je to urbani mit bez osnove.. A i taj podatak siri vise manje ista osoba/osobe na par foruma...
Navodi se i javanska paprat kao isto opasna iz istog razloga...
Jedino sto mi pada napamet da bi bio problem su pesticidi, jer je znalo biti zestokih pomora kozica nakon unosa i rezanja bilja koje je u azijskim uzgajalistima tretirano sa brdom pesticida i ostalih -cida da kojimse oce zadrzati dugo u biljkama i na biljkama...
Tak da ono...mislim da je ovo totalno neutemeljeno...