Srpanj 21, 2025, 06:19:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: nekoliko početničkih "greškica"  (Posjeta: 2385 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bankoo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
nekoliko početničkih "greškica"
« u: Ožujak 20, 2014, 14:33:09 poslijepodne »
odmah da upozorim one sa slabijim srcem da ne citaju dalje:)

nakon što mi je riknulo ukupno 5 beti, vrijeme je da pitam za savjet.

povijest ide otprilike ovako:
vec koju godinu se planiram upustiti u ovaj sport, medutim kronicno sam kratak sa vremenom i "prvo moram srediti stan do kraja..."
e pa šogor mi se pojavio na badnjak na vratima sa povecom kutijom i par vrecica.

dakle dobio sam:
50L juwel akvarij (lampe, filter i grijac u kompletu)
5kg sitnog pijeska
1 betta + 2 zenke
10 neonki
2 somica
1 ancistrus
1 biljku (nesto slicno Alternathera reineckii ''lilacina'')

stavili smo akvarij na klimavu komodu u djecju sobu (blizanci 4 godine, vrlo mirni i poslušni...), prosuli pijesak, nalili 50L mlake vode iz pipe, stavili par kapi astra water conditionera, zasadili nesretnu biljku i pustili ribice da plivaju.

drugo jutro pronašli smo prvu neonku kako pliva ledno, sa napola pojedenim trbuhom.

ako oni sa slabijm srcem još nisu prestali citati, sada je vrijeme..

šalim se, i nije tako strašno kako je krenulo:)

kako je akvarij bio prazan, kupio sam mangrov panj koji je odlicno sjeo, još 5 kg pijeska i dosta kasnije stavio ukrasno kamenje za vrt (koje i nije tako dobro sjelo)
kamenje i panj sam dobro oprao i prokuhao prije stavljanja.
u meduvremenu sam uspio ucvrstiti komodu i maknuti kotacice koji su se vec deformirali pod težinom (naravno sve skupa vrlo jednostavna misija).
od one prve biljke ostale su uglavnom samo stabljike i par listica, koji sada vec dugo vremena stabilno izgledaju, tj. niti otpadaju stari niti rastu novi listici.
dodao sam još par biljki:
- cuba - još se malo drži, ali bojim se da ništa od toga
- anubias - izgleda odlicno
- nešto slicno Riccia fluitans, samo ima ravne stabljike i lišce i lebdi kroz akvarij - odlicno raste
- mahovina koju sam "zaljepio" za panj

kako je filter radio prejaku struju, na ispuh sam mu nabio obicno crijevo iz peveca po kojem sam izbušio rupice.

nakon cca 2 mjeseca riknule su mi 2 ženke.
stavio sam nove, koje su se opet razbolike, jedna je nestala (?!), druga riknula, a nocas nas je napustio i jura (muški beta)
za prvi pomor nisam siguran, no ovaj drugi je uzrokovala oodinium + gljivice

u startu sam mijenjao vodu 1 mjesecno jer je "tako dovoljno".
sad mijenjam 12L tjedno i isperem filter (u istoj vodi).

ribe hranim sa nutrafin max pahuljicama.
pH ~ 6,5
GH ~ 3
svijetlo:
ujutro ne palim lampu jer mi sunce direktno tuce preko otprilike pola akvarija. to mogu sprijeciti spuštanjem jedne rolete do pola, medutim ancistrus je vrlo detaljan u rješavanju algi. neonke se boje lampi i stisnu se u kut cim ih upalim.
iz kine mi dolazi 3W pumpa za zrak i ledice

pitanja:
1. da li je pametno ostaviti kamenje unutra, buduci da nemam pojma kakvo je i od kuda je (osim da je za vrt)
2. cijev koju sam nabio na filter, osim što ocajno izgleda, postoji li još neki razlog da ju maknem, i može li se i gdje nabaviti nešto bolje
3. kako nemam ništa osim pijeska u podlozi, trebam li i što stavljati da bi biljke bile sretne
4. s obzirom na ovo gore, koje (brzorastuce) biljke da nabavim.
5. da li je pametno nastaviti sa betama, ili da probam nešto drugo? sve druge ribice su zdrave, no parazit je još uvijek u vodi.
6. koliko dugo da cekam sa novim ribicama (2-3 tjedna), i da li da cijelo vrijeme držim dignutu temperaturu
7. u uputama od akvarija/filtera piše da svaka 3 mjeseca promijenim spužvu. da li je to stvarno tako (obzirom na bakterije, cikliranje...)
8. da li je dovoljan nutrafin max
9. da li treba dodavati još šta u vodu obzirom na kemiju, biljke, vitamine, co2...
10. smeta li sunce iz još nekog razloga osim zbog algi (anubias nije direktno izložen), i trebam li bez obzira paliti lampe cijeli dan.
11. da li da dodam jos koju neonku i trebam li ih stavljati prvo u karantenu (imam kuglu od 4-5 litara) obzirom da su jatašice pa bi tako izdvojene bile pod vecim stresom
11. kamo je nestala 1 beta?

zahvaljujem svima koji su stigli do kraja:)

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
Odg: nekoliko početničkih "greškica"
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2014, 15:20:46 poslijepodne »
Ja stvarno ne znam što da kažem, totalno neodgovorno, držati bilo kakve organizme u takvim ne adekvatnim uvjetima i još to prezentirati kao nešto šaljivo, stvarno sam šokiran šaljivom prezentacijom problema. Ta biča koja tamničiš u takvim uvijetima strašno pate, a izgleda barem po tvojoj prezentaciji da te to ne zabrinjava, učini uslugu prvenstveno tim jadnim ribama pa ih eutaniziraj ili pokloni, a možeš i sebi i nama ili odustani od akvaristike ili probaj sredit stvari tako da ovdje ne moramo čitati takve grozote !!!

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2014, 15:54:46 poslijepodne »
Najbolje ti je to sve raskopati, te udomiti ribice ako ih itko hoće pošto su bolesne kako si naveo.
E onda uzeti priručnik za početnike i malo pročitati te onda krenuti  ispočetka od hranjive podloge, pijeska itd itd...

Galaxy SIII

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2014, 15:58:48 poslijepodne »
stavili smo akvarij na klimavu komodu u djecju sobu (blizanci 4 godine, vrlo mirni i poslušni...),
A za ovaj dio stvarno nemam riječi, mogao si djecu pobit, ne daj bože da je palo staklo sa 50-tak litara vode na dijete ili strujni udar, katastrofa, meni kao roditelju ne zamislivo, totalno neodgovorno i strašno !!!

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2014, 16:15:56 poslijepodne »
oprosti što sam tako povrijedio tvoje osječaje, ali dva puta sam te upozorio da ne čitaš.

no, šalu na stranu i da se tema ne pretvori u flamanje, napisao sam da sam dobio sve skupa na neprimjeren način, bez ikakvog prethodnog znanja i iskustva. šogor je došao u pet shop i kupio akvarij i ribice za svoje nećake.
ovi u shopu su krivi što su prodali, šogor je kriv jer je kupio, a ja sam kriv jer preko noći nisam naučio sve o ribama ili ih bacio u školjku.
ali to nije tema.
dobio sam stanje kakvo sam dobio i tu nema pomoći. u međuvremenu se educiram koliko stignem i snalazim kako mogu. ribe sam pokušao izliječiti, ali nije išlo.
da li su mi ribe prioritet u životu - nažalost puno je stvari iznad njih na listi. dapače, volio bih da mogu nekoliko sati dnevno trošiti na akvarij i proučavanje, ali ne mogu.
da li mi je žao što su riknule - je.
da li sam dužan svoju tugu javno pokazivati na forumu - halo?
da li bi za godinu dvije (kada sam planirao krenuti u ovo) bilo sve planski i drugačije - bi.

sve u svemu, tvoje snebivanje i moralne prodike nisu nimalo pomogle mojim ribama i potpuno su neprimjerene.
sada kada smo to razjasnili, možemo se molim te vratiti na temu, hvala.

@kliker
thx
pročitao sam priručnik negdje sa ovih stranica i još ponešto.
žao mi je sada sve rasturiti jer ipak je uloženo i truda i vremena i novaca. a i ribica mi je žao (da kulikuliju bude srce na mjestu).
ove ribe što su ostale čine se dobro, pa je pitanje kako ispraviti sve što je od početka bilo krivo

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2014, 16:45:11 poslijepodne »
Onda uzmi glinene kuglice u nekom pet centru i zapikaj po akvariju gdje misliš imati bilje i bit će bolje nego ništa od hranjive podloge.
Posadi nešto nezahtjevnog bilja neke crypte,  anubias si napisao da imaš.
Uglavnom dam ti ja nešto bilja što sam nedavno pošišao, ako si tu zg i bliža okolica samo neznam gdje dođeš.
Ribe nemoj stavljati više ništa dok to ne sloziš donekle da bude stabilno.

Galaxy SIII

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2014, 17:21:05 poslijepodne »
volio bih da mogu nekoliko sati dnevno trošiti na akvarij i proučavanje, ali ne mogu.
Onda odi u neki kineski dućan i kupi akvarij sa plastičnim ribama i uživaj...

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2014, 18:10:23 poslijepodne »
volio bih da mogu nekoliko sati dnevno trošiti na akvarij i proučavanje, ali ne mogu.

Covijek lijepo trazi pomoc a ti ga napadas tu umjesto da mu pomognes da bude i njemu i ribama bolje, drugi put procitaj i odi dalje a oni koji hoce pomoc budu mu odgovorili i pomogli.
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline xlavier

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2014, 19:09:42 poslijepodne »

odmah da upozorim one sa slabijim srcem da ne citaju dalje:)

nakon što mi je riknulo ukupno 5 beti, vrijeme je da pitam za savjet.

povijest ide otprilike ovako:
vec koju godinu se planiram upustiti u ovaj sport, medutim kronicno sam kratak sa vremenom i "prvo moram srediti stan do kraja..."
e pa šogor mi se pojavio na badnjak na vratima sa povecom kutijom i par vrecica.

dakle dobio sam:
50L juwel akvarij (lampe, filter i grijac u kompletu)
5kg sitnog pijeska
1 betta + 2 zenke
10 neonki
2 somica
1 ancistrus
1 biljku (nesto slicno Alternathera reineckii ''lilacina'')

stavili smo akvarij na klimavu komodu u djecju sobu (blizanci 4 godine, vrlo mirni i poslušni...), prosuli pijesak, nalili 50L mlake vode iz pipe, stavili par kapi astra water conditionera, zasadili nesretnu biljku i pustili ribice da plivaju.

drugo jutro pronašli smo prvu neonku kako pliva ledno, sa napola pojedenim trbuhom.

ako oni sa slabijm srcem još nisu prestali citati, sada je vrijeme..

šalim se, i nije tako strašno kako je krenulo:)

kako je akvarij bio prazan, kupio sam mangrov panj koji je odlicno sjeo, još 5 kg pijeska i dosta kasnije stavio ukrasno kamenje za vrt (koje i nije tako dobro sjelo)
kamenje i panj sam dobro oprao i prokuhao prije stavljanja.
u meduvremenu sam uspio ucvrstiti komodu i maknuti kotacice koji su se vec deformirali pod težinom (naravno sve skupa vrlo jednostavna misija).
od one prve biljke ostale su uglavnom samo stabljike i par listica, koji sada vec dugo vremena stabilno izgledaju, tj. niti otpadaju stari niti rastu novi listici.
dodao sam još par biljki:
- cuba - još se malo drži, ali bojim se da ništa od toga
- anubias - izgleda odlicno
- nešto slicno Riccia fluitans, samo ima ravne stabljike i lišce i lebdi kroz akvarij - odlicno raste
- mahovina koju sam "zaljepio" za panj

kako je filter radio prejaku struju, na ispuh sam mu nabio obicno crijevo iz peveca po kojem sam izbušio rupice.

nakon cca 2 mjeseca riknule su mi 2 ženke.
stavio sam nove, koje su se opet razbolike, jedna je nestala (?!), druga riknula, a nocas nas je napustio i jura (muški beta)
za prvi pomor nisam siguran, no ovaj drugi je uzrokovala oodinium + gljivice

u startu sam mijenjao vodu 1 mjesecno jer je "tako dovoljno".
sad mijenjam 12L tjedno i isperem filter (u istoj vodi).

ribe hranim sa nutrafin max pahuljicama.
pH ~ 6,5
GH ~ 3
svijetlo:
ujutro ne palim lampu jer mi sunce direktno tuce preko otprilike pola akvarija. to mogu sprijeciti spuštanjem jedne rolete do pola, medutim ancistrus je vrlo detaljan u rješavanju algi. neonke se boje lampi i stisnu se u kut cim ih upalim.
iz kine mi dolazi 3W pumpa za zrak i ledice

pitanja:
1. da li je pametno ostaviti kamenje unutra, buduci da nemam pojma kakvo je i od kuda je (osim da je za vrt)
2. cijev koju sam nabio na filter, osim što ocajno izgleda, postoji li još neki razlog da ju maknem, i može li se i gdje nabaviti nešto bolje
3. kako nemam ništa osim pijeska u podlozi, trebam li i što stavljati da bi biljke bile sretne
4. s obzirom na ovo gore, koje (brzorastuce) biljke da nabavim.
5. da li je pametno nastaviti sa betama, ili da probam nešto drugo? sve druge ribice su zdrave, no parazit je još uvijek u vodi.
6. koliko dugo da cekam sa novim ribicama (2-3 tjedna), i da li da cijelo vrijeme držim dignutu temperaturu
7. u uputama od akvarija/filtera piše da svaka 3 mjeseca promijenim spužvu. da li je to stvarno tako (obzirom na bakterije, cikliranje...)
8. da li je dovoljan nutrafin max
9. da li treba dodavati još šta u vodu obzirom na kemiju, biljke, vitamine, co2...
10. smeta li sunce iz još nekog razloga osim zbog algi (anubias nije direktno izložen), i trebam li bez obzira paliti lampe cijeli dan.
11. da li da dodam jos koju neonku i trebam li ih stavljati prvo u karantenu (imam kuglu od 4-5 litara) obzirom da su jatašice pa bi tako izdvojene bile pod vecim stresom
11. kamo je nestala 1 beta?

zahvaljujem svima koji su stigli do kraja:)

1.
Pa... I je i nije. Ako nemaš neke zahtjevne biljke, a nemaš, onda kamenje ne šteti toliko.

2.
Dobar dio filtera ima mogućnost smanjivanja protoka. Ako ovaj nema, radije stavi filter spužvu na usis filtera. Opet, ne izgleda divno, ali funkcionira.

5.
Bettu stavljaj samo jednu, mužjaka ljudi stave jer je lijep. Ali, par, nikako, pogotovo ako se ne namjeravaš baviti uzgojem.

7.
Nemoj mjenjati spužvu, pogotovo ne svu spužvu odjednom.

9., 10.
Sunce smeta, pogotovo ako nemaš co2, prikladno gnojenje i tako to. Ali, ne bi te smjelo zabrinjavati.

12. Pojeli su je.

S novim ribama počekaj... Bar mjesec dana, s neonkama još više.
Zanemari kolege koji su izvrsni akvaristi, misle da sve znaju, a zaboravljaju da su i oni napravili bezbroj pogrešaka, isto kao i svi.
Ne znam koliko dugo ti je akvarij već u pogonu, ali ne bi bilo na odmet da provjeriš nitrite, nitrate i sve što bi moglo štetiti ribama. Prouči malo udžbenik za početnike na portalu.

Sretno, i drugi put prvo pitaj, pa kreni.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2014, 20:33:31 poslijepodne »

Covijek lijepo trazi pomoc a ti ga napadas tu umjesto da mu pomognes da bude i njemu i ribama bolje, drugi put procitaj i odi dalje a oni koji hoce pomoc budu mu odgovorili i pomogli.
Ne napadam ja nikoga već kritiziram pristup problemu , jednostavno ne volim kad neko ima takav pristup i odnos, i to je moj stav, to je sve u domeni kritike a ne napadanja, ali to je moj savjet, ako kaže da nema vremena bavit se time, onda bolje da se i ne upušta u to, al ok, ili odustati ili sve ispočetka, druge po meni nema, tako sam već i u prvom postu napisao. Ok, akvarij na klimavoj komodi u dječjoj sobi me je ko roditelja razljutio, i to je to, valjda imam pravo to reći, a kolegi želim puno uspjeha ako nastavi. ;)

Offline Bancek182

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Vukovina,Velika Gorica
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2014, 22:05:00 poslijepodne »
Kuli,malo si zdramatiziral prevec... Po meni bilo tko ko se javi na forum,javlja se jer mu treba pomoc u necemu! Moje misljenje je da je 50% ljudi ovdje kad je pocinjalo s akvaristikom nie znalo ni kaj je cikliranje,ni kaj je co2,ni kaj je anubias itd.. Ne treba ih napadat... I da,bananko,moj prvi akvarij bio je od 12 litara i u njemu je plivalo 5 zlatnih ribica,potrudio sam se,malo procitao forum,pogledao jubitubi i sad znam za cikliranje,ph,cijanobakteriju,ich... Hocu rec,kom je stalo do tog hobija,nece odustat,krenut ce ispocetka i to je to! Kog boli kuki,krepat ce mu desetak ribica i zivio druze(20 puta vise ih krepa u ducanima non stop)! To je to od mene! Pusabok

Offline brukva

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Ožujak 20, 2014, 22:28:42 poslijepodne »
Većina ljudi je i krenula "na blef", to što čovjek ovdje postavlja pitanja pokazuje da je zainteresiran i da mu je stalo...
Kaj se tice spuzve ja ih ne mijenjam uopće, kamenje mozes testirati s ph minus ili nekom drugom kiselinom -ako se kamen pjeni dize tvrdoću vode i nije poželjan (osim za afriku). Neonke su po meni ribe za potpuno cikliran akvarij. Pod biljke možeš umetnuti neke kuglice za prihranu.

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #12 u: Ožujak 20, 2014, 22:51:54 poslijepodne »
Pozdrav bankoo i dobro nam došao!

Ako mislis zadržati akvarij i ignorirat što su neki napali tvoje greške onda nastavi dalje čitati :)

gh koji si mjerio mi se čini jako nizak, kao i ph, ispuni profil do kraja da znamo od kuda si, no mislim da u hr nećeš nać vodu na pipi kakvu ti imaš :)
nemoraš se tim parametrima previše zamarati, više se zamaraj strpljenjem.

1.kamenje koje si stavio možeš ostaviti ako ti se sviđa, možeš ga zapravo i testirati sa octom, izvadi kamen iz akvarija i stavi malo octa na njega, ako se pjeni onda van snjim, ako se ne pjeni onda nemaš problema

2.Filter bi morao imat neku mogućnost regulacije protoka, da se smanji strujanje vode iz njega, ako ne vidi kako je xlavier napisao

3. podlogu možeš i sad staviti no to je "pothvat", pripremiš kante, mrežice,i sve kaj mislis da treba i onda istoi vodu, polovi ribice,izvadi koliko možeš pijeska, stavi podlogu hranjivu za biljke vrati pijesak,aranžiraj ukrase nazad, lagano preko tanjurića ili vrećice sipaj vodu nazad kako nebi dignuo podlogu i sve razje, i vrati ribice mogao bi bit gotov za dva-tri sata

4.koje bilje,hm.. hygrophilie svakave, rotala,rogolist,egeria(vodena kuga),sve to brzo raste
osim toga možeš ako bude podloge hranjive stavit kripte i echinodoruse

5. neznam ništa o bettama i nisam ih nikad ima, obzirom da do sad nije bilo sreće sa njima prestani ih ubijati  :D

Ako te dosad nije obeshrabrilo napisano, onda samo nastavi čitat :)

6. neznam koliko dugo je akvarij u pogonu, no ako sad ideš sve to preuređivati (rasturati sa podlogom) strpi se barem mjesec dana do novih ribica, kažu da je period cikliranja mjesec dana, ali što duže to bolje
osim toga i imaš nešto ribica trenutno? uživaj u njima,nabavi bilja i uređuj,kad se to razraste i izgleda dobro bude i vrijeme prošlo za nove stanovnike, a nadamo se da će ovi sadašnji preživjeti

7. spužva se ne mijenja, ona je ključ tvoje filtracije, nju samo ispireš u vodi koju izvadiš iz akvarija i nemora bit sterilna, samo da ima dobar protok vode kroz nju, znači van iz filtera u kantu vode koju si prethodno izvadio iz akvarija usisavajući dno, tamo ju žmiči pod vodom da se propere i to je to, nazad u filter

8. nutrafin mix je ok, ali ponudi raznovrsne hrane ribicama, i ti možeš svaki dan isto jest ali pital bi te ja za 2-3 mjeseca jel ti i dalje fino :)

9. u vodu koju budeš mijenjao dodaješ kemiju za pripremu vode po uputama (easylife ffm, aquatan, aquasafe)
    možeš dodavati vitamine za ribe (u vodu i/ili kapati na hranu) sera fishtamin ili jbl atvitol
   gnojenje akvarija je nauka za sebe, i o tome ćemo samo ako nastaviš čitat :P

10. sunce je problem zbog algi, no onda opet nemora bit problem za alge, a algi ima uvijek i bez obzira pa makar tolko malo da mi ni nevidimo ali ti znaš da su tamo :)
svijetlo imaj upaljeno 8-10 sati dnevno ako imaš i sunca, možeš i 12 sati ali tu bi opet trebala gnojiva i kerefeki
meni se kasno pali svijetlo jel volim navecer imat samo akvarij da mi osvjetljava boravak

11. nemoj stavljat ništa živoga sad u akvarij nego nastavi čitat

12. vjerojatno je pojedena

I sad nastavi čitat ne mene,već teme koje te zanimaju, sve su obrađene, ako ne na ovom forumu na google-u češ ih nać sigurno i to na svim jezicima :)
i dok tako čitaš što te zanima o akvaristici i o tom bilju što hoćeš i o tim ribicama koje si vidio taman vrijeme prolazi i tvoj akvarij sazrijeva-ciklira se, i taman kad češ naučiti osnove akvaristike i osnove vrsta koje bi htio držati tvoj akvarij će bit cikliran :)

Eto hvala i tebi sada što si stigao do kraja  :)

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Ožujak 20, 2014, 23:00:10 poslijepodne »
@ kliker
hvala drugar. na žalost sad sam tek pročitao tvoj post a upravo sam se vratio iz vg, pa sam mogao spojiti ugodno s korisnim.
uglavnom, ja sam kod kvatrića i nije mi problem skoknuti negdje po tvoje biljke:)

@xlavier
2. na ovom filteru nema ništa za podešavanje. nisam siguran da li sam dobro objasnio. cilj mi nije bio smanjiti protok, već samo raspršiti mlaz pa sad imam cijev dugu cca 35 cm sa raspoređenim rupicama koje "pušu" uzduž i popreko. ovo što si rekao za dodatnu filter spužvu mislim da teško mogu napraviti na postojećem filteru. moram još razmisliti malo.
5. za bette znam, načitao sam se dosta o njima
12. tako sam si i mislio;) ali mi bilo čudno da su ju riješili u jednom danu, a tragova nigdje

akvarij sam dobio na badnjak. početnicu i hrpu članaka sa ovog portala sam pročitao, pa sve i da sam to prije znao, nebi puno pomoglo jer, eto, pojavio se moj šogor na vratima sa hrpom riba i akvarijem. ponijelo ga vrijeme darivanja.. :)
sve skupa je dobro i prošlo.
vjerovatno mi je i prve dvije cure bette ubio parazit, a ja sam liječio gljivice koje su bile samo dodatna posljedica.
nakon toga je sve izgledalo ok, pa sam stavio nove dvije cure. a parazit je zapravo cijelo vrijeme bio u vodi.
taj oodinium je (meni neiskusnom) teško za skužiti, a prepoznao sam ga tek kad su se muškome sljepile peraje.

trenutno imam samo testere za pH/KH/GH, na amonijak i nitrite nisam obraćao pažnju jer mislim da je voda prilično dobra. bistra je i nema nigdje algi, a i somići i ancistrus su zdravi i veseli. za pretpostaviti mi je bilo da bi oni prvi imali problema. no, provjeriti ćemo i kakicu:)

@ svi drugi
hvala svima. već sam na više mjesta pročitao da su neonke osjetljive, pogotovo na početnike, ali eto kod mene su debele i vesele. jedino što se iz nekog razloga boje kad upalim lampe i treba im dugo da se priviknu. za sada to nekak objašnjavam nedostatkom biljki. zapravo imam problema samo sa bettama koje bi trebale biti najotpornije:)

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 20, 2014, 23:01:09 poslijepodne »
Ne bih se složio da je većina ljudi počela na blef, prolistajte malo forum pa će te vidjeti, to je manjina, samo glasna. Kao što sam već ponovio uputio sam kritiku i objasnio zbog čega. Savijete koje dajete kolegi su kontra produktivni, kakvo dodavanje tabletica, kuglica i ko zna čega, time može samo veće sr.nje napraviti, i produžiti agoniju kako sebi tako i ribama i totalno poremetiti parametre vode koji su i sad naj vjerojatnije u banani, moj mu je savijet kao što rekoh da ako nema vremena brinuti o istom da odustane, a ako misli da može malo svoga slobodnog vremena odvojiti za to onda sve rasformirati i krenuti polako iz početka, a dodavanje razno raznih preparata neće riješiti problem. To su po meni dvije solucije, a treće po meni nema! I da, kolega daj akvarij stavi na neku čvrstu podlogu, a ne na klimavu komodu, jer bi ti stvarno moglo se zlo desiti, naj blaža nesreća bi ti bila da ti pukne dno, jer ovo sa klimavom komodom u dječjoj sobi mi je diglo kosu na glavi !!! ;)

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Ožujak 20, 2014, 23:13:56 poslijepodne »
hvala ti kwan:)

gh i ph su vjerovatno niski zato jer sam u zadnje 3 izmjene vode 2 puta ljevao po 6L vode iz dućana (+ 6 iz pipe). kupio sam ju zbog kanti:)

ovo za podlogu mi se čini previše za sada, u prvom redu jer nemam gdje spremiti toliko vode, pa bi na kraju završio naljevajući direktno pipovaču. mislim prvo probati sa ovim kuglicama, pa ćemo vidjeti. budem još malo provrtio po glavi
sada imam 9 neonki, 2 somića i ancistrusa, a akvarij je od badnjaka.

hvala ti za sve druge savjete, sve si mi super objasnio:)

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #16 u: Ožujak 21, 2014, 08:15:34 prijepodne »
2. na ovom filteru nema ništa za podešavanje. nisam siguran da li sam dobro objasnio. cilj mi nije bio smanjiti protok, već samo raspršiti mlaz pa sad imam cijev dugu cca 35 cm sa raspoređenim rupicama koje "pušu" uzduž i popreko. ovo što si rekao za dodatnu filter spužvu mislim da teško mogu napraviti na postojećem filteru. moram još razmisliti malo.
Ako je ovo juwel 54 litre, onda je pumpa 280 l/h i nije prejaka, koliko sam shvatio ti želiš spray bar. Možeš ih kupiti u pet shopovima, uglavnom u kompletima sa više različitih nastavaka, ali nisu jeftini.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Ožujak 21, 2014, 11:59:49 prijepodne »
je, to je to
ima jednu cijevcicu za ispuh, što radi vrtlog i nosi mi pijesak. u dva shopa sam pitao pa nisu imali. probati ću po ebayu

mislim da ću na kraju ipak sve raskopati, staviti hranjivu podlogu i vratiti nazad. najveći problem mi je kamo spremiti svu tu vodu.

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #18 u: Ožujak 21, 2014, 12:10:22 poslijepodne »
A zakaj bi spremal vodu, ak misliš zbog dobrih bakterija, njih je najmanje u vodi (filter i podloga ih sadrže puno više), a i ako bi ti voda stajala u nekoj kanti bez cirkulacije i filtera neko duže vrijeme, mislim da je to još gore onda vratiti u akvarij. Rađe stavi , ako možeš, novu vodu da ti odstoji 24-48 sati prije ubacivanja u akvarij i stavi nju, ako imaš stavi FFM u tu novu vodu.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Ožujak 21, 2014, 13:38:02 poslijepodne »
imam za pripremu vode astra vivaqua water conditioner.
kaze da "instantly transforms tap water into safe aquarium water"
ako ne lazu, onda bi istovario sve van -> sacuvao mooozda 20L vode iz akvarija -> slozio akvarij -> vratio ovih 20L -> ostatak iz pipe bez stajanja. dakle napravio bi onak kak je kwan napisao, sve u par sati.

možda bi bilo manje zlo uliti samo tih 20L i ostaviti tako jedan dan dok se novih 20L priprema. malo je nezgodno jer u tako malo vode nebi radio filter ni grijač.

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Ožujak 21, 2014, 14:19:41 poslijepodne »
biti će ovo pod broj jedan.
već su jednom preživjele naljevanje u skroz novi akvarij sa nešto malo vode iz vrećice.
pričekat ću da mi stigne sva oprema, možda pronaći novi hardware, u međuvremena još biljki staviti i onda ide inventura.

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 21, 2014, 15:09:11 poslijepodne »
Ako trebas imam ti ja trenutno viska limnofila sesiliflora,hygrophila polysperma,hydrocotyle asiatica i hygrophilla difformis a mozda i malo vodene lece.

Offline bankoo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Ožujak 22, 2014, 10:30:56 prijepodne »
moze, super
u guzvi sam trenutno pa ti se javim u ponedjeljak

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #23 u: Ožujak 22, 2014, 12:22:00 poslijepodne »
Podržavam kolegu Kulija jer su u pitanju živa bica koja prolaze muke dok ugibaju
Na tvome mjestu kolega Branko bi ribe udomio,dat ce ti vise slobode i vremena u kojem ces moci srediti akvarij.

Sto se tice nedostatka vremena i održavanja akvarija,to nije uopce problem
Samo se trebas prilagoditi da ako nemas vremena da jednostavno ne mozes imati puno riba u akvariju nego samo par manjih,ili uzeti neke kozice i puževe i milina,uz gusto zasađeno bilje morat ces minimalno intervenirati
A ako imas svaki tjedan 1-2 sata za izmjenu vode onda mozes iskoristiti max kapacitet akvarija i staviti vise ribica,ali onda održavanje mora biti redovito inace ce biti problema

Na tvome mjestu bi zato krenu sa manje riba ili hrpom kozica,i polako uživao bez da moras cesto mijenjati vodu

Prouci malo gnojenje i te stvari,jer hranjiva podloga ti nije dovoljna,treba jos gnojiti i imati co2 i jos svijetlo,tako da ti o tome svemu ovisi i koje biljke mozes imati

Voda se priprema tako da se naspe u kantu da odstoji jedan dan,i onda u nju stavi jos ta sredstva i onda je totalno sigurna za ribe,i nema nikakvih problema,tako redovito mozes praviti vodu i mijenjati je svaki dva tri dan dok se akvarij ne stabilizira za neki 3 tjedna,onda pređes na mijenjanje svaki tjedan dana 30%

Offline condor

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Ožujak 22, 2014, 12:27:57 poslijepodne »
Reko je da nema par sati dnevno vremena, to nema vecina nas pa ni ja a imam 3 akvarija a 2 sata tjedno imamo svi.