Srpanj 18, 2025, 21:32:59 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nekoliko malih pitanja!  (Posjeta: 4705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Crni Zub

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
Nekoliko malih pitanja!
« u: Ožujak 12, 2014, 15:42:26 poslijepodne »
Pozdrav svima! Došao sam na ovaj forum neobavezno ali čitajući vas tjednima malo me zaintrigiralo da opet vratim svoj akvarij od 50-ak litara u pogon sa kojim sam se prije 10 i više godina kao klinac zaljubio u podvodni svijet. Posebno su mi simpatične kozice, pa mislim možda eventualno napraviti neki kozičnjak sa nekoliko guppya i možda dva piškora. Pa sad da vas pitam da li su te vrste uopće kompatibilne? Znam da su kozice najbolje same ali ne bi htio imati samo njih u 50l..
ne bih kupovao grijač,pa me zanima da li ove i eventualno koje još(osim zlatnih) vrste mogu opstati u vodi sobne temperature.
Gledao sam ove filtere, http://www.aquashop.hr/Catalog-Drugi-proizvo%C4%91a%C4%8Di_1266.aspx da li se isplati neki od tih, ili možda dva?
Također, ako bi stavljao anubias i/ili hydrophila polysperma-u, koliko bi im trebalo svjetla i što bi trebao staviti u podlogu osim običnog pijeska iz pet shopa?
Čitam da nisu zahtjevne biljke pa su me zato i privukle, jer ne bih ništa komplicirano i neprobavljivo za studentski novčanik.
jednog dana 300l nadam se, ali za sada bi i ovo bilo super :)

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Nekoliko malih pitanja!
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2014, 15:50:52 poslijepodne »
hmm, rasvjete gledaj da imas barem 25w, ako ne misliš imati zahtjevnije bilje ne treba ti co2 ali nije na odmet kvasac smutit. ovi tkz spužva filteri su za k, odnosno to je za mrijesne akvarije, nikako za ozbiljniji akvarij od 50 litara. moj favorit za 50 litara akvarij je haqos expro 500, ali je i cijena od 200 kn dosta velika. uglavnom ako nemaš osnovne uvijete, rađe skupljaj novce pa kupi kako treba, nego da se svaki dan razočaraš u novim problemima. i dobrodošao, predstavi se u adekvatnoj rubrici..
https://www.akvarij.net/forum/index.php?board=81.0

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2014, 16:34:42 poslijepodne »
Hvala! Još razmišljam o svemu, ovo je samo neka početna ideja koja će se sigurno modificirati..
I mislio sam da s obzirom na cijenu filtera to nije nešto posebno... Vidio sam danas i ove EHEIM Unutrašnji filter Pick-Up
i AQUA SZUT Unutrašnji filter Unifilter 360, 340l/h, 30-80 L
Možda neki od njih?

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 12, 2014, 16:40:08 poslijepodne »
hmm, nisu ti oni jeftiniji od expro 500, ali vjeruj mi da je expro barem 10 puta bolji od njih. eheim se kreće od 180 kn na dalje, a haqos ima na forumu rabljeni za 120 kn.. :up:

Offline Kwan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Ožujak 12, 2014, 17:20:47 poslijepodne »
Definitivno haqosa za te nofce  :up:
za anubias netreba puno svjetla, ni za polispermu makar ona bolje djeluje ispod više svijetla.
Kripte su ti također dobre za kombinacjiju sa malo svijetla.
anubias se ne sadi tako da za njega podloga nije bitna,kripte i druge biljke vole podlogu.
za low budget podloge najbolja je zemlja, malo pročitaj o tome, i ne pretjeruj sa zemljom da se ne razočaraš ako krenu alge, no sa strpljenjem se i to riješi  :up:

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Ožujak 12, 2014, 18:06:01 poslijepodne »
hmm, rasvjete gledaj da imas barem 25w, ako ne misliš imati zahtjevnije bilje ne treba ti co2 ali nije na odmet kvasac smutit. ovi tkz spužva filteri su za k, odnosno to je za mrijesne akvarije, nikako za ozbiljniji akvarij od 50 litara. moj favorit za 50 litara akvarij je haqos expro 500, ali je i cijena od 200 kn dosta velika. uglavnom ako nemaš osnovne uvijete, rađe skupljaj novce pa kupi kako treba, nego da se svaki dan razočaraš u novim problemima. i dobrodošao, predstavi se u adekvatnoj rubrici..
https://www.akvarij.net/forum/index.php?board=81.0

znam da ću otvoriti pandorinu kutiju ... ali moram komentirati ..  :D :D

ja imam u tri akvarija spužva filtere na zračnu pumpicu (jedan je preko 100 litara) ... i svi mogući i nekmogući parametri su mi na zavidnom nivou ... smrtnost riba mi je gotovo na nuli ... itd itd .. ;) .. samo u jednom (manjem) akvariju imam hang on....  :up: .... a u tim zajedničim akvarijima mi se uredno dešava mrijest raznih vrsta i mlade ribice preživljavaju ... tako da mislim da nema riječi o nepovoljnim uvjetima ..  :up:

po mom skromnom mišljenju, malo se previše dramatizira oko vrste i namjene fltera ...  :nerd:

pogotovo ako je riječ o kozicama koje gotovo da i ne prljaju vodu, pa im više treba cirkulacija nego sama filtracija ..  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2014, 18:48:40 poslijepodne »
Da, akvarij bi bio većinski kozičnjak, sa eto ponekim guppyem čisto živosti i nostalgije za djetinjstvom radi.
Čitam za misgurnusa na više mjesta da iskaču ko ludi pa ne znam da li da njega izbacim iz koncepcije s obzirom da bi bio otvoreni akv.
iako sam imao par njih prije i nisu iskakali nikad.ili su imali sreće pa doskočili natrag u vodu.

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2014, 18:56:51 poslijepodne »
Situacija da filterom je jako jednostavna. Koliko filtermaterijala toliko muzike.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2014, 19:37:49 poslijepodne »
Da, akvarij bi bio većinski kozičnjak, sa eto ponekim guppyem čisto živosti i nostalgije za djetinjstvom radi.
Čitam za misgurnusa na više mjesta da iskaču ko ludi pa ne znam da li da njega izbacim iz koncepcije s obzirom da bi bio otvoreni akv.
iako sam imao par njih prije i nisu iskakali nikad.ili su imali sreće pa doskočili natrag u vodu.

imam i misgurnusa .... i to gle čuda ... u akvariju bez poklopca...  :up:

poklopac na taj akvarij planiram staviti radi puževa jabučara, a ne radi misgurnusa...  :D :D

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 13, 2014, 08:50:19 prijepodne »
Da li bi za podlogu za ove nabrojane biljke bilo dovoljno stavit mix JBL Florapola i nekakvog sitnog šljunka koji već prodaju po dućanima a onda naknadno dodavati Easy life easy carbo ili i njega odmah staviti dok se ciklira?
Valjda niš od tog ne djeluje štetno na koze? -?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #10 u: Ožujak 13, 2014, 11:46:54 prijepodne »
Vecina ljudi drži kozice sa nekim ribicama,tako da se tada kozice uglavnom drže skrovitijih mjesta i rijetko izlaze van
Dok je potpuno druga prica kad se drze same kozice,jednostavno ih ima svuda i mali i veliki
Od bilja svakako nabaviti mahovinu

Za podlgu stavi samo šljunak,jer sve vodeno bilje gnojivo moze uzimati i preko listova,tako da hranjiva podloga nije niti potrebna,samo je potrebno redovito bilje gnojiti preko vode

Sto se tice filtera pogledaj na googlu HMF filter,tako da vidis kako izgleda
najbolji filter za kozice jer njima ne treba ogroman protok,a kad sve zbrojis najjeftiniji,i nikakvoga posla sa njim
Takav filter peres svaki godinu dvije  :up:

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 13, 2014, 11:56:16 prijepodne »
meni kozice provode najviše vremena upravo na filteru (spužva filter na zračnu pumpicu) .. valjda tamo najlakše dolaze do frane ...

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Ožujak 13, 2014, 12:12:29 poslijepodne »
Vecina ljudi drži kozice sa nekim ribicama,tako da se tada kozice uglavnom drže skrovitijih mjesta i rijetko izlaze van
Dok je potpuno druga prica kad se drze same kozice,jednostavno ih ima svuda i mali i veliki
Od bilja svakako nabaviti mahovinu

Za podlgu stavi samo šljunak,jer sve vodeno bilje gnojivo moze uzimati i preko listova,tako da hranjiva podloga nije niti potrebna,samo je potrebno redovito bilje gnojiti preko vode

Sto se tice filtera pogledaj na googlu HMF filter,tako da vidis kako izgleda
najbolji filter za kozice jer njima ne treba ogroman protok,a kad sve zbrojis najjeftiniji,i nikakvoga posla sa njim
Takav filter peres svaki godinu dvije  :up:
Znači ako stavim samo šljunak dole onda bi bilo dovoljno redovito stavljati Easy life ili nešto drugo tj još nešto? :)
Koliko je mahovina zahtjevna?

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #13 u: Ožujak 13, 2014, 12:21:51 poslijepodne »
Gnojiti bilje ne mozes samo sa profitom jer on je samo mikro gnojivo,a potrebno je i makro K2SO4, KNO3, KH2PO4
Jedino tada bilje moze rasti kada ima svega potrebnog za rast

Mahovina nije zahtjevna,stovise je biljka koja raste u svim uvjetima,cak i bez gnojiva  :up:

Kozice preferiraju biti na spužvi uvijek jer tamo mikroorganizmi se najvise nalaze,stvaraju se mini naslage biosluzi i ostalih tvari koje kozice vole vise od icega,a tamo se najcesce zateknu i mlade kozice kojima je to odlicna prva hrana

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Ožujak 13, 2014, 12:44:54 poslijepodne »
Gnojiti bilje ne mozes samo sa profitom jer on je samo mikro gnojivo,a potrebno je i makro K2SO4, KNO3, KH2PO4
Jedino tada bilje moze rasti kada ima svega potrebnog za rast

Mahovina nije zahtjevna,stovise je biljka koja raste u svim uvjetima,cak i bez gnojiva  :up:

Kozice preferiraju biti na spužvi uvijek jer tamo mikroorganizmi se najvise nalaze,stvaraju se mini naslage biosluzi i ostalih tvari koje kozice vole vise od icega,a tamo se najcesce zateknu i mlade kozice kojima je to odlicna prva hrana
malo sam potražio po netu o mahovinama,dobro izgleda tak da ću ju uključiti na popis.
vidim ima u Aquashopu tih makro gnojiva :up:

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2014, 12:52:48 poslijepodne »
Potrazi gnojiva na forumu,za 50kn mozes cijelu godinu gnojiti  :up:
Mahovina ima hrpa vrsti i meni su sve prekrasne,zato i imam samo mahovine u akvariju  :D :D

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 13, 2014, 12:59:51 poslijepodne »
tomo nema vise gnojiva u prodaji na forumu, poradi marketinskih ogranicenja, nek se javi nekom na pp pa ce ga uputit. makar vec mu se jedan ziher javio u pp.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #17 u: Ožujak 13, 2014, 13:05:39 poslijepodne »
Šteta je da se forum tako ogranicava,prije se bilo presretno kad je netko htio prodati visak tog gnojiva da ne mora narucivati izvana  :down:
Ali mislim da moze dati oglas da kupuje gnojivo

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 13, 2014, 13:08:34 poslijepodne »
tomo nema vise gnojiva u prodaji na forumu, poradi marketinskih ogranicenja, nek se javi nekom na pp pa ce ga uputit. makar vec mu se jedan ziher javio u pp.

ovo nisam znao ...  :nerd:

ne kužim zašto se nebi smjelo prodavati gnojivo kad se sve komponente mogu kupiti u slobodnoj prodaji ...

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 13, 2014, 19:17:41 poslijepodne »
ja bih ti rekao ali će me banirat forumski "Bogovi".... :D

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Ožujak 13, 2014, 19:53:42 poslijepodne »
Moram priznat da mi se suprotno prognozama nekog gore ipak nitko nije javio sa gnojivom :P
Al još mi to i nije potrebno, sad idem u fazu gruntanja kad i kako sve započeti i planiranja kako i koje informacije od svih koje sam pročitao(a čitam već pol godine, ali intenzivno zadnjih tjedan, po cijele dane :nerd:).
U glavnom, mislim da ću koze uzimati od nekog s foruma ili njuškala(u PC-u su 20kn :o), bilje također, ribe vjerojatno iz Vilija ili Beluga, a ostalo vjerojatno Aquashop ili eventualno PC. :up:

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Ožujak 13, 2014, 20:32:05 poslijepodne »
Da li će kozice dobro funkcionirati u normalnoj vodi iz pipe nakon nekih 3tj cikliranja i Easy lifea ili bi im trebao još nešto dodati da im voda ne bi bila pretvrda eventualno?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #22 u: Ožujak 13, 2014, 20:40:27 poslijepodne »
Nisi ni naveo što od bilja bi želio pa ti se nitko ni neće javiti.Mislim da trenutno Condor šiša akvarij pa bi mogao imati nešto viška.Onako za dva-tri akvarija.To ti kod njega ide na veliko.Svakako će se nešto naći.

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #23 u: Ožujak 13, 2014, 20:55:38 poslijepodne »
Je imam ti ja bilja za start akvarija a i koju kozicu ti mogu uhvatiti!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline Crni Zub

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Ožujak 13, 2014, 20:57:43 poslijepodne »
Sve još kombiniram i ispitujem samo i puštam da se malo ideje i entuzijazam slegnu pa kad krenem nekaj nabavljam vikat ću na forumu :up: