Imam problem, nadam se da će te shvatit po upitniku i moći mi pomoći. Opet koridorasi.
AKVARIJ:
- 96litara,dimenzija 80x30x40
- temperatura 25 stupnjeva celzijusa
- 3 mjeseca u pogonu
- prve ribice su useljene nekih 3 tjedna nakon puštanja u pogon
- Mjenjam 20l vode tjedno
- usisavam svaki tjedan oko 2/3 podloge, a nekad uz to pikam po dnu s štapićem za ražnjiće (do kraja šljunka, skroz maloo prije početka hranjive podloge)
FILTER:
- trenutačno imam dva filtra u pogonu ,jedan vanjski i jedan unutarnji, vanjski ima protok namješten na polovicu (max. 480 l/h), a vanjski isto na polovicu (max. 700 l/h)
- nedavno sam čistio filter svakih tjedan dana, ali pošto je to malo previše, sada nisam već čistio oko tri tjedna
- u unutarnjem imam tri spužve i keramiku, a uvanjskom 4 spužve i keramiku (vanjski još nije do kraja zacikliran
OSTALA OPREMA:
- imam panj i nešto kamenja, nemam nikakve sluzi
- grijač grije na 25 celzijusa i temperatura ne varira
- nemam pumpu za zrak , ali filteri mreškaju površinu
- stavljam 1 ml easy carboa na dan
- dodavam nekada FFM , bilje gnojim sa pola ml Profita dnevno i 0.1-0.15 ml fosfata svaka dva dana ;danas nisam stavio gnojivo jer sam mjenjo vodu
STANOVNICI:
- imam 1 ancistrusa, 6 koridorasa i 3 jabučara
- ribe su tu kod mene već 3 mjeseca (bile su u manjem akvariju), ancistrus ima 2 godine (barem mi je tako rečeno), a koridorasi su bili poprilično mali kada sam ih kupio
- nema terorista
- hranim 1 na dan, s jednom tabletom jednih od tetrinih tableta za čistaće, ponekad dodam kuhani krumpir ili tikvicu. 1-2 puta na tjedan poste.
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- bilje ne propada, sam im se ponekad (pogodtovo kad unesem nove) raspadne koji list, najčešće svakih tjedan-dva
- imam nešto malo fuzz i zelenih alga. Zelene su alge čistaću skoro već pojeli, a fuzz alge su se smanjile od kad gnojim
- zadnji sam put koristio sredstvo protiv algi pred 4 tjedna , ali nije bilo učinkovito
- imam ~2-2.5 cm vulkanita i na tome još ~8 cm šljunka veličine 1.5-2 mm
- ne koristim tablete za gnojenje bilja
PROMJENE:
- prošli tjedan sam stavio nešto plutajućeg bilja i tada sam nabavio puževe , drugi filter (vanjski) je već u pogonu 2 tjedna , a jučer sam skroz malo poveća protok na njemu
- voda nije mutna i mirši na...vodu
SIMPTOMI:
- jedan koridoras , najmanji, od danas ujutro nekakoje letargičan. Jeo je i rovao, ali mi je malo pre pasivan bio. Takvo se nešto slično dogodilo prije, ali je prošlo nakon što sam opro filter, makar mislim da to nema baš previše veze s tim. Danas sam popodne mjeno vodu. On je bio nabijen uz staklo, ali je pobjego kad sam krnuo čistiti. Sada , nakon što sam završio,još je letargičniji i posto je bljedunjav. Sve su mi ribe bljedunajve nakon promjene vode, ali to prođe za 2 minute, a on je još blijed.
- koža mu pobljedjela i čini mi se da su mu se zjenice možda malo smanjile
- hranu uzima, ali mi se čini da dobiva najmanje i da je nekako mršav. Peraje su normalno, možda mrvicu stisnute. Reagira na dodir, makar letargičnije nego drugi koridorasi. Disanje je normalno, možda malo ubrzano. Leži uz staklo , ali sad je prije par minuta pobjegao unutra.
- rjetko vidim kad mi ribe izbacivaju izmet, al čini mi se da je normalan smeđi.
- simptomi su prvi put uočeni danas ujutro, makar se nešto slično dogodilo prije, nisam sugran jer ja istoj ribi. Isto sam mjenjao vodu, ali je to potrajo još sljedeći dan i onda je prošlo
- stavio sam duplu dozu FFM-a i ugasio svjetlo
- nijedna riba nije uginula
- svi su ostali stanovnici zdravi