Moje iskustvo s ovim skimmerom je dosta podjeljeno.
Dobar je zato jer je - dobar

... dok sve radi i dok je sve ok.
Los mi je jer je dosta musicav. Jedna mi je pumpa otisla nakon godinu i nesto sitno (tj. napajanje), tu sam u biti jako bio iznerviran kada sam vidio da je sve u jednom komadu i sve je utopljeno u plastiku. Jel to dobro ili lose? A dobro je jer je sve dobro izolirano i waterproof, lose je jer ne trpi nikakve adaptacije, zamjene i sl. Zasto pumpa nije mogla biti na konektor, i da se on badne u napajanje? Posto sam bio nadrkitis to vrijeme kada je pumpa rikavala, moje objasnjenje se treba shvatiti jaaako subjektivno

, ali moje objasnjenje je bilo da nisu namjerno to napravili upravo zato da ako crkne bilo napajanje ili pumpa, moras kupiti sve skupa

. Onda dalje, ok otislo napajanje, idemo pokusati vidit sto je otislo, jeli samo ispravljac (sto je u biti jaaako jednostavno jer radi na 220 istosmjerne, jedan grec + malo jaci kondenzator za filter i to je to), ili je elektronika koja starta motor (PWM). Generalno da ne kompliciram, ja sam to napajanje DO KOSKE ogolio (doslovno lito i maca su radili), da bi shvatio da je on kompletan UTOPLJEN u plastiku/smolu, ali KOMPLETAN, nema molekule zraka unutra, a da ne govorim o nekom testiranju komponenti ili tiskane ploče. Moje razmisljanje (opet kazem ne shvacati ovo preozbiljno, prenadrkan sam bio tada) je da su i to namjerno napravili da se nemoze napajanje popravljati, nego da moras naruciti novo napajanje, ali neeeeee, nemozes niti novo napajanje nego komplet napajanje i pumpu &$%#"/##&/$&#"&#&/#%
I tako sam revoltiran bio s time da sam u biti gledao koji drugi skimmer da uzmem. Posto nisam imao puno vremena, tank je tu, ribe se mora hraniti, ribe se napapaju pa rade svoje, tu vodu se mora cistiti, a sve iole bolje skimmere sam morao cekati 7-10 dana. Tu onda moram pohvaliti opet Petra koji mi je u dogovoru s njegovim dobavljacem spustio cijenu za novu pumpu popriiiiilicno, i dobio sam pumpu od 200is (imao sam 200i) koja mi minimalno 20-30% jace radi nego stara 200i. A da ne govorim da jos jedan extra plus za Petra da mi je pumpu izorganizirao da dobijem sutradan od jos jednog kupca skimmera kome akvarij nije jos bio rdy (necu da spominjem tko je ako ne zeli da se zna, al jos jednom mu zahvaljujem, a i zahvalili smo mu se preko ljeta kada je dosao kod nas na kavu

) . Tako da sam ja 200is pumpu dobio sutra dan, platio je dosta jeftinije nego da sam isao novu uzimati, i ja jos uvijek sretan s ovim skimmerom.
E sad musice......
Sve ovo oko cega se vi prepucajete se i meni dogadja. Nece bas kada samo stavim ruke u tank, ali hranjenje DIY hranom, hranjenje koralja D-D SPS i LPS hranom (prah smiksan s morem), ma da promjenim filter sock, pasti ce razina pjene. Nece na pola, ali ce pasti ocigledno. Svaka mrvica ako se pomakne u sumpu spusti pjenu. A u sumpu imam 4 male streamice (4 mala kineza od deklariranih 3000l/h koji su kostali ravno 3$ komad (free postarina) i evo im vec druga godina da rade

) tako da mi je dno sumpa uvijek cisto i detritus/pjesak/sporkica odma zavrsi u skimmeru. Ali idem promjeniti rowu i ugljen u fluid reaktoru, dakle malo pomaknem pumpu reaktora, izvadim reaktor - odeee pjena. Jel to normalno ili ne - neznam, niti cu pametovati s terminologijom, al ja kazem kako je kod mene, kod drugih neznam.
E sad, podesavanje pumpe, ovde sam ja izludio bio. U pocetku dok je skimmer bio malo dublje u sumpu od proizvodjacevih 18cm bilo mi je katastrofa. Onaj nastavak sto ide u skimmer na kojem se regulira s kotacicem razina vode koja izlazi iz skimmera je odmah otisao. Dakle uopce ga nemam, iz skimmera direktno kroz rupu gdje bi se stavio taj nastavak izlazi voda. Skimmer nisam mogao niti na 50% odmah bi doslo do overskimma. Onda sam od plexija napravio klupicu i digao ga na 18cm, mozda cak i nesto manje, nisam siguran, e sada kao radi dobro. Jos uvijek nesmjem do kraja snagu pumpe okrenuti nego na recimo na 80-90%. Jos uvijek radi bez onog dijela za regulaciju izlaza (nesmjem staviti jer da iti malo mi se smanji protok, pa cak i na full otvoren, to mi podize razinu pjene).
I za kraj odrzavanje, sto sam vec bio rekao autoru teme. Na staroj 200i pumpi ovo mi je se dosta rijeđe dogadjalo, na ovoj 200is, svako pa jedno 2 mjeseca ja moram ocistiti usis za zrak na venturi dijelu pumpe. Evo slucajnosti radi bas sam danas cistio pumpu posto sam je cuo da je se (re)startala. Na onoj luli sto sam vec pisao, pa najmanje za pola je se promjer cijevi smanjio od kamenca/soli/neznam cega. Kacavidu u ruke i struži brajo. Na kraju je ispalo iznutra komada pa sigunrno 1-2cm3 junka. Isto tako ne zaboraviti ocistiti one 2-3 rupe u dnu ležišta rotora kroz koji prolazi voda da hladi stator i rotor. Cesto zna nesto zacepiti taj dio (meni su danas 2 od 3 rupe bile napola zatvorene) i onda voda ne prolazi adekvatno tim djelom, ne hladi pumpu sto je najbolji put k dodatnom trosku nove pumpe i posjeti Vrapču

ALI kada se nauci na ove mušice i nađe se "sweet spot" rada skimmera, samo ga pustite da radi i ne drkeljajte nista po regulaciji, bilo rada pumpe ili izlaza skimmera. Ja tocno znam kako mi skimmer radi na kojoj postavci i tu je stalno, iako kazem moze i iz cista mira da mi padne razina pjene za 4-5cm, NISTA ne dirati

Pa neka je i pola dana i dan tako nisko, NE DIRATI, vratiti ce se on na onaj "sweet spot" prije ili kasnije. Prije bi ja cijeli dan mi bude manja razina, idem ja malo pojacati pumpu, sutra dan, overskimm do bola. Tako nakon 3-4 puta kazem neces vise, stojis ovde i to je to, vratiti ces se ti prije ili kasnije, i tako i je.
Za sada skimmer radi ko zmaj, svako mjesec-dva ocistim venturi, svako 3-6 mjeseci komplet pumpu, i molim se Bogu da mi opet ne ode pumpa/napajanje, jer mislim da bi to bilo to sto se tice mene i ATI skimmera