Lipanj 27, 2025, 21:53:35 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Ciklidni problemi  (Posjeta: 1025 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline outsider

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Ciklidni problemi
« u: Veljača 28, 2014, 16:13:24 poslijepodne »
Igrom slučaja udomio sam akvarij od 100 litara sa ciklidima. Prijašnja vlasnica ga nije mogla seliti pa ga je ostavila meni na brigu. Taman sam malo nešto naučio o tropskim ribicama i sada moram sve iz početka. Do sada sam vidio da su ciklidi jako zanimljive ribe i to je to što znam o njima :-) Šalim se, ponešto sam čitao i vidim da postoji podjela na afričke i južnoameričke, da su dosta agresivni i da ne podnose bilje. Ovi moji su Cryptoheros nigrofasciatus ako sam ih dobro prepoznao i takvih imam dva komada a treći, koji je ujedno i alfa mužjak, je isti takav samo je albino i dosta je veći od ova dva. U akvariju je još i dvadesetak malih, jako malih ribica koje su izgleda djeca od bijelog i zebrice. Bijeli je agresivan prema tom drugom mužjaku (koji je također zebrasti kao i ženka) tako da je ovaj već dosta izubijan i peraje su mu skroz izgrižene. Za sada sam ga spasio tako što sam ga stavio u kotilicu pa ću pričekati da malo ozdravi da vidim šta ću dalje.
Mene zanima zašto ga ovaj toliko prebija, postoji li opasnost da pojede mlade? Postoji li šansa da će se smiriti?
Također sam u taj akvarij mislio staviti nekoliko čistača ali me strah zbog ovog agresivca. Vidim da forumaši s ciklidima imaju raznovrsne čistače unutra, postoji li neka određena vrsta koja će se bolje slagati ili to nije važno? Hoće li čistači pojesti mlade?
Što se bilja tiče, koje bilje osim anubiasa bi uspijevalo u takvom akvariju?

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Odg: Ciklidni problemi
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2014, 17:11:43 poslijepodne »
smirit se nece i bolje udomi muzjaka koji stradava. lako ti se moze desiti da zatuce i zenku.

sajice su jako dobri roditelji i nebi trebali jesti mlade.

somovi nemaju problema s ciklidima.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Ciklidni problemi
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2014, 17:46:13 poslijepodne »
Pitam to za mlade jer sam mislio ovog agresivca staviti u kotilicu da se malo skulira, kao neki zatvor :-) a ovog izubijanog vani da malo pliva i možda nekako si odredi prostor gdje ga ovaj neće ganjati pa da onda pustim i ovog drugog, bo  -?
A od čistača sam mislio staviti corydorase elegans, sijamske algojede i L187a. A jako mi se sviđa i cat fish ali za njega su mi rekli da pojede sve maleno.