Kolovoz 14, 2025, 23:43:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ima li smislia doziranje elemenata nekoliko puta dnevno?  (Posjeta: 3367 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
Ima li smislia doziranje elemenata nekoliko puta dnevno?
« u: Veljača 27, 2014, 10:12:11 prijepodne »
Kako sam izrađujem dozator, razmišljam kako dodatno zakomplicirati stvar.. :)
Trenutno ručno doziram jednom dnevno PO4 i NO3 po PPS formuli što mi se je pokazalo više nego ok.  Nakon što upogonim dozator, imam praktički neograničenje mogučnosti programiranja, te se doziranje može vršiti automatizirano na znatno precizniji način.

E sad, idem malo konkretizirati moju dilemu..
Recimo da sada dnevno doziram jednom prije paljenja svjetla 6ml gnojiva, koje biljke u većoj mjeri apsorbiraju u 24 sata..
Koliko ima smisla da tih 6ml doziram 6 x dnevno po 1ml.. ili čak 10 x dnevno po 0.6ml?
Na taj način bi koncentracija PO4 i NO3 više manje konstantna, tj. ne bi imao bum nitrata i fosfata odmah nakon doziranja? Sasvim sigurno bi se smanjio šok za ribe, koze, itd..

Što mislite o ovome? Ima li se uopće smisla zamarati s gore navedenim?
If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Ima li smislia doziranje nekoliko puta dnevno
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2014, 10:38:55 prijepodne »
IMO, ne. PPS mix je sam po sebi poprilicno konzervativan i sa njime nemas nikakav bum nicega nikad, samo manjak (u mom slucaju uz duplu dozu PPSa jos dajem K i P posebno). S druge strane bilje je sposobno apsorbirati i vise od onoga sto im trenutno treba pa to potrose kasnije.
Ima puno ljudi koji makro doziraju tjedno i stvar funkcionira tak da ne vidim neki smisao i potrebu za 6 ili 10 doziranja dnevno. I meni vise pase da se najedem jednom posteno nego po zalogaj svakih sat vremena. Ali ako imas mogucnost to isprogramirati bez neke dodatne zafrkancije, probaj pa vidi kaj se desava. Ali raditi nesto dodatno da bi dobio tu mogucnost se po meni ne isplati.

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
Odg: Ima li smislia doziranje nekoliko puta dnevno
« Odgovori #2 u: Veljača 27, 2014, 10:52:18 prijepodne »
IMO, ne. PPS mix je sam po sebi poprilicno konzervativan i sa njime nemas nikakav bum nicega nikad, samo manjak (u mom slucaju uz duplu dozu PPSa jos dajem K i P posebno). S druge strane bilje je sposobno apsorbirati i vise od onoga sto im trenutno treba pa to potrose kasnije.
Ima puno ljudi koji makro doziraju tjedno i stvar funkcionira tak da ne vidim neki smisao i potrebu za 6 ili 10 doziranja dnevno. I meni vise pase da se najedem jednom posteno nego po zalogaj svakih sat vremena. Ali ako imas mogucnost to isprogramirati bez neke dodatne zafrkancije, probaj pa vidi kaj se desava. Ali raditi nesto dodatno da bi dobio tu mogucnost se po meni ne isplati.

Ne bih rekao da je to neka prevelika komplikacija na zapraviti..
Kada si spomenuo analogiju sa obrocima, zdravije je jesti nekoliko puta dnevno nego jednom se pošteno najesti.. :)

Stvar prvenstveno gledam sa dva stajališta.. šok za ribe i ostale organizme i višak elemenata koje bi eventualno alge mogle iskoristiti..
Prilikom doziranja PPS-a u gornjem slučaju NO3 se diže u nekoliko minuta za 1mg/l, dok PO4 diže za 0.1mg/l, što i nisu neke vrijednosti ali opet..

Nažalost postojeći testeri koje imam nisu dovoljno precizni, ali bilo bi zanimljivo napraviti analizu vrijednosti NO3 i PO4 tjekom dana..

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
Odg: Ima li smislia doziranje elemenata nekoliko puta dnevno?
« Odgovori #3 u: Veljača 27, 2014, 10:56:05 prijepodne »
Zanimljiva tema! Napiši nešto i o dozatoru, kako on izgleda, funkcionira...?

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #4 u: Veljača 27, 2014, 11:00:37 prijepodne »

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Veljača 27, 2014, 12:49:03 poslijepodne »
Što mislite o ovome? Ima li se uopće smisla zamarati s gore navedenim?

nema smisla..bilje bi po nekoj procjeni, ako gledamo da bi koncentracija co2 morala doseći kojih 30ppm-a nakon trećeg do četvrtkog sata od paljenja svjetla, onda bi po tome, tada morala biti i najveća "konzumacija" hranjivih tvari..
druga stvar, bilje će hraniti i preko podloge, a prihrana je samo dodatni stimulans, da ne ostane gladno i time dopusti množenje algi...
s druge strane, višak ne uzrokuje pojavu algi, glavna stvar je zadovoljit tri stavke
svjetlo---co2----prihrana, time da po mojem iskustvu ako zadovoljiš svjetlo i co2 s nutrijentima možeš u nebo (ovdje podrazumjevam kvalitetnu filtraciju)..
..i zadnja stvar, fe sam stavljao nakon gašenja svjetla, zbog moguće reakcije sa svjetlom...
i treće, ja uvijek glasam za eii sistem, predoziraš, i onda mijenjaš tjedno 50% vode..sad..nekad sam u nano znao pri zamjeni vode odma ubacit kno3 i kh2po4, a fe na dnevnoj bazi..bilo je ok, ali ako ćeš koristit ovu naše tvrdu pipovači, onda bih preppručio dodavanje na dnevnoj bazi, podjeljene vrijednosti..
to je neka moja filozofija i ne trgam si glavu s time..
nadam se da sam ti barem malo pomogao :)

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 27, 2014, 13:00:55 poslijepodne »
Zanimljiv komentar..  :)
Gore sam naveo da su biljke samo jedan dio priče.
Postoje i ribe i organizmi koji su osjetljivi na povišene koncentracije nitrata, tako da nikako ne želim ići sa nutrijentima u nebo.
Ideja je da ih doziram u dovoljnim količinama za prihranu biljaka, a opet s druge strane držati njihovu razinu konstantnu i što nižu..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 27, 2014, 13:08:57 poslijepodne »
ok, ako gledamo na dobrobit faune..to sam odluči..
sad da bi to znao i doć do odgovora, trebalo bi znati samu fiziologiju tog bilja u akvariju, koliko čega troši i kolko mu treba..na osnovu toga bi onda trebalo dodavat unutra nutrijente i onda sa pouzdanim testovima mjerit koncentraciju i doć do nekog zaključka..ovako samo možemo nagađat..
a taj podatak kolko koje bilje troši nisam nigdje našao..

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 27, 2014, 13:14:20 poslijepodne »
ok, ako gledamo na dobrobit faune..to sam odluči..
sad da bi to znao i doć do odgovora, trebalo bi znati samu fiziologiju tog bilja u akvariju, koliko čega troši i kolko mu treba..na osnovu toga bi onda trebalo dodavat unutra nutrijente i onda sa pouzdanim testovima mjerit koncentraciju i doć do nekog zaključka..ovako samo možemo nagađat..
a taj podatak kolko koje bilje troši nisam nigdje našao..

Googlao sam dugo po pitanju "potrošnje" biljaka, ali nisam ništa pametno pronašao.. Eventualno postoji neki popis biljaka za koje je utvrđeno da troše više fosfata od drugih i to je više manje to. . Imam Salifert testove, te sam testirao vodu prije gašenja svjetla, i poslije gašenja svjetla, te bih rekao da je nemoguća misija vizualno na testeru očitati kolika je ta razlika..

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 27, 2014, 13:28:12 poslijepodne »
da..to je više manje to za bilje..
za salifert sam čuo da su među najboljim testovima..s druge strane, jako teško ćeš očitat npr. 0,5 ppma nitrata ili 0,1ppm fosfata ili možda hoćeš..nisam nikad koristio testove, al ovako male vriejdnosti su ajmo reč, zanemarivo, ne bi smjelo utjecati na konačni ishod..
kakvu vodu koristiš ?
jer ako je pipovača onda može bit odstupanja..najbolje bi bilo r/o, al opet ne miješanje sa pipovačom, jer opet dolazimo do nepouzdanih vrijednosti..(govorim o nitratima)..trebalo bi oplemeit vodu s nečim (ne znam čim, neke soli mi padaju na pamet il caco3) i znat točno kolko je čega unutra, pa tek onda ić mjerit..
komplicirano mi dosta zvuči ovo sve, al nije nemoguće napravit..
bilo bi stvarno zanimljivo vidjet kolko se troši i kad se troši..ako imaš volje samo naprijed, baš me zanimaju rezultati :)

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 27, 2014, 13:49:31 poslijepodne »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #12 u: Veljača 27, 2014, 14:37:12 poslijepodne »
Postoje i ribe i organizmi koji su osjetljivi na povišene koncentracije nitrata, tako da nikako ne želim ići sa nutrijentima u nebo.
Ideja je da ih doziram u dovoljnim količinama za prihranu biljaka, a opet s druge strane držati njihovu razinu konstantnu i što nižu..
istina, ali ti sa PPS dozom dizes nitrate jako malo, pogotovo kad doziras svaki dan i te promjene su zanemarive za organizme.
Ako si u mogucnosti tocno izmjeriti onda ti je najbolje da izmjeris dnevno koliko ti akvarij potrosi i toliko doziras.
Pastrve i lososi su dosta osjetljivi na nitrate, vec i 2 PPM mogu biti  :dead: ali velika vecina riba podnosi i vise.

Offline Seba

• Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 27, 2014, 15:09:50 poslijepodne »
istina, ali ti sa PPS dozom dizes nitrate jako malo, pogotovo kad doziras svaki dan i te promjene su zanemarive za organizme.
Ako si u mogucnosti tocno izmjeriti onda ti je najbolje da izmjeris dnevno koliko ti akvarij potrosi i toliko doziras.
Pastrve i lososi su dosta osjetljivi na nitrate, vec i 2 PPM mogu biti  :dead: ali velika vecina riba podnosi i vise.

Generalno rekao bih da ribe podrijeklom iz planinskih rječica su jako osjetljive na nitrate.. Nažalost ili sreću, imam nekoliko takvih pa zato i filozofiram..  :)