Srpanj 21, 2025, 21:50:27 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tretiranje vode  (Posjeta: 2327 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Poseidon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
Tretiranje vode
« u: Veljača 23, 2014, 10:52:46 prijepodne »
Pozdrav svima,

Dakle, prije 10 dana sam napunio akvarij sa vodom u kojem su bila 2 komada prokuhanog drva iz pet shopa i Aquasoil Amazonia kao podloga. Mijenjao sam vodu svaka 2 dana 50% i voda je od drugog dana grijana na 24 C. Prije dva dana mi je stiglo bilje i posadio sam ga (41 kom :) ). Pri sadnji bilja sam također promijenio 50% vode. U shopu sam kupio nekakav 3u1 tester za kakvoću vode... Po njemu kaže optimalne vrijednosti za većinu riba: pH 6,5 - 8,5  GH 6' - 16' dH  i  KH 3' - 10' Moje vrijednosti izmjerene tim listićima nakon dva dana što je bilje posađeno su: pH 6.8 KH 0     GH 14' ( ' označava stupnjeve) Trebam li još pričekati za moći bolje izmjeriti vrijednosti vode? Ako trebam koristiti nekakva sredstva za tretiranje vode molio bi vas da mi navedete neke koji su u dobri da ne moram eksperimentirati :) Svaki dodatni savjet dobrodošao... Hvala
Keep calm and love animals.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Tretiranje vode
« Odgovori #1 u: Veljača 23, 2014, 11:23:17 prijepodne »
ako koristis vodu iz pipe, nije mi jasno kako KH moze biti 0?

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2014, 11:40:36 prijepodne »
Nebih znao stvarno. Na listiću tester za KH ostane jako jako blijed što rezultira 0 na skali od 0-20. :/

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 23, 2014, 11:51:12 prijepodne »
nemoze biti 0, ali moze biti los tester:)  ti u 'listicima', 3u1, i nisu previse precizni. Kh se moze lako i jeftino dizati pomocu sode bikarbone ali nevjerujem da je potrebno. zapravo, ja se na tvom mjestu i nebi zamarao tim parmetrima niti ih podesavao. donest ce ti vise problema nego koristi. pretpostavljam da ni neces drzat neke zahtjevne ribe? i ako ti je akvarij nov, 10 dana, trebao bi se zaciklirat prije unosa riba, njih jos nemoj stavljati koji tjedan..puno vaznije je da prode nitrifikacijski ciklus i da nemas amonijaka i nitrita u vodi, a pipovaca ti je skroz u redu ako je koristis, samo ju tretiraj sredstvom protiv klora prije koriscenja i to ti je sve..

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Veljača 23, 2014, 11:59:44 prijepodne »
Ili još bolje pusti da odstoji 24 h. i nemoj stavljet kemiju uopče

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2014, 12:02:29 poslijepodne »
Svakako, ne vjerujem ja 100% tim testerima. To je čisto za kontrolu. Ribe nikako još unutra, to sam naučio :) A što se tiče zahtjevnih riba vjerojatno ne još. Dok ne vidim da je to stvarno sve kako treba. Čak bi mi trebao savjet oko vrsta i količine riba za takav akvarij. Počeo bi lagano sa Neonkama i Corydorasima i treba mi savjet za neke malo veće ribice a da idu sa njima u biljni akvarij.

Offline Desiderata

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2014, 15:32:19 poslijepodne »
Nemoj neonke u pocetku. Meni su savjetovali da za njih pricekam koji mjesec jer su osjetljive bas na neciklirane akvarije. Ionako ribe moras stavljat po malo pa radje kreni s necim drugim, a kad se stvar malo uhoda stavi neonke. Moja prva riba u ovom manjem akvariju koji je u funkciji je bila tetra pingvin i to zato jer sam je udomila jer je u jednom drugom akvariju radila dar-mar. Onda sam joj kupila drustvo da ne bude sama i tako je pocelo. Inace taj je akvarij namijenjen za kornjacu i za nju se ciklirao, a kako su se po malo uselile ribe, dosla je i ideja za drugi akvarij.

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #7 u: Veljača 23, 2014, 17:40:19 poslijepodne »
Nemaš potrebe mjenjat tolilo često vodu dok ti se akvarij ciklira jer radis višeštete neg koriti. Ostavi akvarij na miru jos kojih 10-14 dana i onda reni polako s na.seljavanjem riba
Koliko litara ima akvarij? Promakla mi ta informacija? Za neonke pričekaj jos par mjeseci.

Sori na greškama na mobu sam.

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 23, 2014, 19:04:13 poslijepodne »
Hvala na savjetima. Akvarij ima 350 l. Ok, onda počekam sa neonkama... Koliko dugo da držim svijetlo upaljeno? Koje ribe mi savjetujete za početak? :D

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #9 u: Veljača 23, 2014, 19:18:29 poslijepodne »
Počneš sa ne zahtjevnima, imaš bazu riba pa vidi što ćeš, to je lijepa litraža i zato imaš velik izbor riba, sjedni, prouči i imaš vremena naći svoje prioritete ;)

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #10 u: Veljača 23, 2014, 19:26:03 poslijepodne »
Nemaš potrebe mjenjat tolilo često vodu dok ti se akvarij ciklira jer radis višeštete neg koriti. Ostavi akvarij na miru jos kojih 10-14 dana i onda reni polako s na.seljavanjem riba
Koliko litara ima akvarij? Promakla mi ta informacija? Za neonke pričekaj jos par mjeseci.

dobro postupaš! Sa Amazonom kao podlogom trebaš raditi prvi mjesec dana česte izmjene, pogotovo prvi dva tjedna, ..
30 % svaki drugi dan je ok!  .. 
Ta fora sa dobrim bakterijama je nebitna u odnosu koliko mozes imati problema sa amonijakom i viskom nutrijenata iz Amazone soila..
zabilji maximalno sto možes akvarij, pogotovo sa nekim biljem koja guta nutrijenete, dobro bi bilo da imaš već dobro razvijeno bilje, a ne npr invitro ( hortilab) jer njemu treba da krene a to moze potrajati i do tjedan dana  ( najozbiljnije stavi što više bilja)

Koliko amazone imaš u 350 l??

Umjesto testera, koji su samo bacanja novaca i sve pokazuju krivo jos te i zbunjuju!
 Pazi na kolicinu svjetla ( koliko imaš lampi na 350 l ??), period rasvjete, visinu od površine vode
radi izmjene vode.
Nafrlji Co2!!
namoj dodavati nikakve mikro i makro prihranu bar mjesec ipo  ( zato sto imaš Amazonu soil)...

daj koju fotku..

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 26, 2014, 19:23:01 poslijepodne »
Sorite ekipa što tek sada odgovaram ali me nije bilo 2 dana... Ovako... Od rasvjete imam original lampe koje su cca 5cm iznad površine vode ali se lako maknu jer je poklopac napravljen od 4 zasebna komada (Juwel High Lite 4x45w (t5 ako se ne varam)) Zanima me ciklus rasvjete sada na početku!! U akvariju imam 4 vreče Amazonije po 9l... cca 28l sveukupno a u rezervi imam još 2x9l Amazonije. Mislio sam da će biti previše ako stavim sve... :D Posadio sam već razvijeno zdravo bilje (41 kom) Evo i popisa pošto neznam koja koliko crpi hranjivih tvari:
Eleocharis acicularis    3    
Cabomba caroliniana    4    
Echinodorus magdalensis    4    
Hygrophila siamensis    2    
Pogostemon helferi    1    
Pogostemon octopus    5    
Ludwigia arcuata    5    
Ludwigia Repens Rubin    2    
Ranunculus inundatus    4    
Cryptocoryne parva        6    
Hydrocotyle tripartita (sp. Japan)    5    

Slika:https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t31/1961681_10203290938262889_1804595894_o.jpg
Javite ako vidite sliku a trebali bi...

Na žalost C02 još nemam... Koliko je on HITAN?

Hvala svima na odgovorima  :up:

Offline deank

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Veljača 26, 2014, 19:50:08 poslijepodne »

dobro postupaš! Sa Amazonom kao podlogom trebaš raditi prvi mjesec dana česte izmjene, pogotovo prvi dva tjedna, ..
Ta fora sa dobrim bakterijama je nebitna u odnosu koliko mozes imati problema sa amonijakom i viskom nutrijenata iz Amazone soila..
Možeš li pojasniti koji su to mogući problemi sa amonijakom u fazi cikliranja akvarija?

Offline Cyrus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Veljača 26, 2014, 19:55:58 poslijepodne »
CO2 za konkretan biljni akvarij ti je bitan. Konstantano dodavanje CO2 bez oscilacija uvelike igra ulogu u rastu i zdravlju bilja.
Što se tiče testera, ovi 3 u 1 su drek. Uzmi si onda 6 u 1 od JBL-a čisto da si popratiš parametre vode pri kraju cikliranja da budeš siguran.
U startu buš ih potrošio dvadeset komada i onda ti tak više niti neće trebati - budeš vidio.
Kod Amazonije je u startu potrebno češće mjenjati vodu.
Ako treba zakomplicirati stvari - zovite mene!

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 27, 2014, 17:05:55 poslijepodne »

Možeš li pojasniti koji su to mogući problemi sa amonijakom u fazi cikliranja akvarija?

u fazi cikliranja ne! to traje 7 dana a u roku od 20 dana će imati sve alge koje moze nabrojati

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 27, 2014, 17:34:03 poslijepodne »
Sorite ekipa što tek sada odgovaram ali me nije bilo 2 dana... Ovako... Od rasvjete imam original lampe koje su cca 5cm iznad površine vode ali se lako maknu jer je poklopac napravljen od 4 zasebna komada (Juwel High Lite 4x45w (t5 ako se ne varam)) Zanima me ciklus rasvjete sada na početku!! U akvariju imam 4 vreče Amazonije po 9l... cca 28l sveukupno a u rezervi imam još 2x9l Amazonije. Mislio sam da će biti previše ako stavim sve... :D Posadio sam već razvijeno zdravo bilje (41 kom) Evo i popisa pošto neznam koja koliko crpi hranjivih tvari:
Eleocharis acicularis    3    
Cabomba caroliniana    4    
Echinodorus magdalensis    4    
Hygrophila siamensis    2    
Pogostemon helferi    1    
Pogostemon octopus    5    
Ludwigia arcuata    5    
Ludwigia Repens Rubin    2    
Ranunculus inundatus    4    
Cryptocoryne parva        6    
Hydrocotyle tripartita (sp. Japan)    5    

Slika:https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t31/1961681_10203290938262889_1804595894_o.jpg
Javite ako vidite sliku a trebali bi...

Na žalost C02 još nemam... Koliko je on HITAN?

Hvala svima na odgovorima  :up:

Bilja imaš dovoljno, ali nikad dovoljno u poćetku startanja akvarija!, tj ako možeš nabaviti još! ( pogotovo zbog amazone ).
 Samo puni akvarij! Kasnije ćes lako čistit i bacati višak bilja!

mislim da imaš i više nego dovoljno svjetla! ako su ovo što ti kažeš 4 x T5 lampe,..
imaš li na lampama i reflektore??
Co2 je hitan!!!

dok ne središ Co2 podigni rasvjetu od površine nemoj da ti  period osvjetljenja ide  preko 10 sati.

ubaci RCS kozice ako mozes i par ancistrusa  jedno četri pet sijamaca algojeda ( malih ) za poćetak od riba!!  nedaji im nikakvu hranu imaće dovoljno ako se pojave alge! mozes kojeg puža Nerita

poslije mijesec dana radi tjedne izmjene vode!
i prati što se sa akvarijam događa!

ponavljam co2 je bitan i hitan!

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 27, 2014, 17:51:40 poslijepodne »
Hvala na odgovoru!! Nemam reflektore na lampama... Rasvijeta je 4x45w t5 lampe, provjerio sam! Za Co2 sam se danas raspitivao i već sam našao bocu od 5kg :) Nije li još pre rano za ikakva bića u akvariju?  Jel valjao link za sliku?

Hvala još jednom  :up:

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 27, 2014, 18:01:55 poslijepodne »
Hvala na odgovoru!! Nemam reflektore na lampama... Rasvijeta je 4x45w t5 lampe, provjerio sam! Za Co2 sam se danas raspitivao i već sam našao bocu od 5kg :) Nije li još pre rano za ikakva bića u akvariju?  Jel valjao link za sliku?

slika ok!
ako si stavio bakterije za startanje akvarija mislim da već nakon 10 dana mozes ubaciti neke ribe! ali neka ti to potvrdi neko koji bolje razumje ribe!
Ja sam ubacio nakon 7 dana kozice!  eno žive i zdrave i sad ih je tri puta više..

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Veljača 27, 2014, 18:14:55 poslijepodne »

slika ok!
ako si stavio bakterije za startanje akvarija mislim da već nakon 10 dana mozes ubaciti neke ribe! ali neka ti to potvrdi neko koji bolje razumje ribe!
Ja sam ubacio nakon 7 dana kozice!  eno žive i zdrave i sad ih je tri puta više..

Kakve bakterije za startanje akvarija?? ili se pod to smatra podloga i bilje??

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 27, 2014, 18:19:07 poslijepodne »
imaš ih kupiti u zoo shopu! akvarij se brže zaciklira

Offline Poseidon

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Veljača 27, 2014, 19:09:49 poslijepodne »
Super... Budem onda provjerio sutra za bakterije. Ribe za koj dan da stignem skočit do Pule.  :up: