Srpanj 22, 2025, 12:25:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi Rio 180- teme i dileme  (Posjeta: 8483 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Novi Rio 180- teme i dileme
« Odgovori #25 u: Veljača 09, 2014, 17:56:22 poslijepodne »
Nađi jednu plastičnu flašu od pola litre u koju stane crijevo sa kojim puniš akvarij. Na flašici izbuši rupe sa strane od polovice naviše.Mošeš jedno 10tak rupica.Najlakše ih je bušiti sa zapaljenom cigaretom.Gurni crijevo za punjenje u tako pripremljenu flašicu i puni.Voda će lijepo ulaziti sa strane i neće zamućivati podlogu.Tanjurić slobodno staviš ispod.

Offline Desiderata

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
« Odgovori #26 u: Veljača 09, 2014, 20:28:52 poslijepodne »
Yeees, bravo ja. Uspjela sam i bez dezuranja. Zavezala sam gumu za ono srednje pojacanje pa se sama punila. @Čiča, zao mi je sto sam malo kasno vidjela tvoj post, ali kad je stvar vec krenula nisam dalje htjela nista cackat, ali ideja je skroz dobra. Znat cu za drugi put (mada se nadam da mi nece tako skoro trebat). Stavila sam duboki tanjur od juhe ispod pa je preko njega lijevalo. E sad, da li sam sta dobila, nisam sigurna. Ja vicem da jesam (tjesim se), djeca kazu da bas i nisam puno. Kao da je malo svjetlije. Sta je, tu je. Akvarij je opet pun, pumpa radi, jedino jos nisam upalila grijac. Onaj balvan se opet toca i nekako sumnjam da ce tako brzo odlucit sam potonut. Morat cu u nabavku neke postene grote koja ce ga uspjet zadrzat na dnu.
A sad sam u fazi proucavanja biljki na  http://akvaristika.weebly.com/akvariumski-rastenija.html  koje imaju nizak zahtjev za svijetlom pa krecem u nabavu.

Offline Mirokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
  • Ribe su zakon!
« Odgovori #27 u: Veljača 09, 2014, 22:06:50 poslijepodne »
Tako crna boja nije od panja, on može puštati boju ali ne u takvoj koncentraciji. Mora biti od podloge. Nema od čega drugog. Za punjenje natrag vode moraš biti strpljiva. Ako puniš sa crijevom probaj da se voda slijeva po staklu, ali bi trebao biti slabiji protok. Sretno.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 11, 2014, 13:02:45 poslijepodne »
Kakvo je danas stanje?

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 11, 2014, 13:28:53 poslijepodne »
Tamnije, ali podnosljivo. Nije onako sokantno ko prvi dan. Probala sam slikat, ali se realno stanje ne uspijeva vidjet na slikama. Mozda veceras kad ne bude danjeg svijetla. Bit ce to OK, malo strpljenja.
Da li netko zna da li u akvarij mogu ubacit pocincano sidro? To mi je prijateljica dala ideju kako da blokiram onaj panj, ali nisam sigurna da li bi nesto poremetilo u vodi. Naravno, prokuhala bi ga prije. Sidro nije veliko (1.7kg), a s onim krakovima bi mogla lijepo blokirat panj. Mozda da otvorim novi topic s tim naslovom?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #30 u: Veljača 11, 2014, 18:17:58 poslijepodne »
Treba potopiti toliku panjčinu :D
Možda da probaš privezati kamenje za panj? Ne mora nužno biti na dnu, dovoljno da je pokriven vodom i ma koliko tvrdoglav bio, na kraju će popustiti:-)
Probaj i kao što sam ti napisao šokirati ga toplo-hladno... zbog širenja materijala u vrućoj vodi trebao bi lakše popiti vodu.
Ali akvarij je super, i ja bi jedan tako veliki :up:

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 11, 2014, 21:23:29 poslijepodne »
Treba potopiti toliku panjčinu :D

Jedna gress plocica koja je teska 1.9 kg ga nije uspjela potopit. Toplo hladno nemam gdje kad pada kisa. Imam samo tu jednu kasetu u koju mogu vrelo, a hladjenje mora biti s gumom. Ne mogu odmah ispred ulaza da ne skuham biljke u vrtu tako da moram ici ispred garaze. Vidjet cu kakvo sutra vrijeme bude. Kad budem ujutro isla prosetat s dlakavicom cu uzet najvecu grotu s gromace da ga probam tako usidrit, pa makar i pjenila (vjerovatno oce). S ovim vecerasnjim pokusajem potapljanja sam opet sve zamutila. Bolje da odustanem dok sam jos normalna. Panj lijepo pluta, skroz je ispod vode jer sam ga zaglavila ispod pojacanja i za jedno godinu, dvije ce mozda potonut  :(

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #32 u: Veljača 11, 2014, 22:47:23 poslijepodne »
Jedna gress plocica koja je teska 1.9 kg ga nije uspjela potopit. Toplo hladno nemam gdje kad pada kisa. Imam samo tu jednu kasetu u koju mogu vrelo, a hladjenje mora biti s gumom. Ne mogu odmah ispred ulaza da ne skuham biljke u vrtu tako da moram ici ispred garaze. Vidjet cu kakvo sutra vrijeme bude. Kad budem ujutro isla prosetat s dlakavicom cu uzet najvecu grotu s gromace da ga probam tako usidrit, pa makar i pjenila (vjerovatno oce). S ovim vecerasnjim pokusajem potapljanja sam opet sve zamutila. Bolje da odustanem dok sam jos normalna. Panj lijepo pluta, skroz je ispod vode jer sam ga zaglavila ispod pojacanja i za jedno godinu, dvije ce mozda potonut  :(

:roll: Ma potonut će on i prije ;)
Nego, zašto to ne radiš u kadi? Ja sam panj i sve ostalo za akvarij pripremao u kupatilu u kadi... doduše, žena je bila na poslu, pa nije ništa vidjela :ac2:
Kasnije sam sve fino sredio i ženica me (još) voli :up:

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 11, 2014, 23:35:16 poslijepodne »
Imam samo tus kadu tako da ne mogu. Dok smo panj zaljevali je spricalo na sve strane i ako to radim u kadi, onda ga nemam gdje hladit. Ako je prognoza na meteo info tocna, sutra na crikvenickom podrucju ne bi trebalo biti kise pa ja idem u akciju. Lazu da pametniji popusta, vec bi panj popustio da je pametan  :D

Ali akvarij je super, i ja bi jedan tako veliki :up:
Par dana nakon sto sam ovaj akvarij dovukla doma isli smo do pet centra. Tamo je bio izlozen isti od 260l pa je moj muz komentirao kako je nas mali. Vec vidim sta bi se moglo dogodit  ;)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #34 u: Veljača 12, 2014, 13:47:39 poslijepodne »
Imam samo tus kadu tako da ne mogu. Dok smo panj zaljevali je spricalo na sve strane i ako to radim u kadi, onda ga nemam gdje hladit. Ako je prognoza na meteo info tocna, sutra na crikvenickom podrucju ne bi trebalo biti kise pa ja idem u akciju. Lazu da pametniji popusta, vec bi panj popustio da je pametan  :D

Bojim se da ti je i danas kiša... kod mene južnije pada cijeli *ebeni dan :(
Ma bez brige, nema tog panjčine koji neće popustiti pod ženskim pritiskom :D Iz iskustva kažem ;)
Inače, panj odlično izgleda, već vidim na njemu mahovinu, koji anubias  :up:

Par dana nakon sto sam ovaj akvarij dovukla doma isli smo do pet centra. Tamo je bio izlozen isti od 260l pa je moj muz komentirao kako je nas mali. Vec vidim sta bi se moglo dogodit  ;)

:up: Zaključio sam da je akvarij kao i TV.... koji god veličinu da kupiš, uvijek ti je kasnije žao što nisi izabrala veći model :D

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Veljača 12, 2014, 14:31:38 poslijepodne »
:up: Zaključio sam da je akvarij kao i TV.... koji god veličinu da kupiš, uvijek ti je kasnije žao što nisi izabrala veći model :D

Moj muz bi se slozio s tobom. Vec par godina je velicina TV-a na tapetu. I sad je  :'( kako opet ne moze kupit veci TV jer sam ja kupila akvarij. A sto je jos bolje kod nas je TV samo ukras u dnevnom. Nismo bas neki ovisnici ni on ni ja. Zadnja dva dan se palio samo onaj u spavacoj sobi jer meni raznorazni CSI-i sluze za uspavljivanje.
Kod mene jutros nije bio kise, barem ne neke ozbiljne tako da sam vec prije 9 krenula u akciju. 2 puta sam zakuhavala pun ves-lonac + najvecu padelu koju imam u kuci. Od svakog zakuhavanja sam barem 5 puta ga tocala i hladila. Rezulaltat je ocekivano nikakav. Jedino sto sam sad uspjela da ga gress plocice drze. Jedna je cijela, a druga je rezana na 1/3 kao za rubnu. Kako mi najlon za ribe nije nikako drzao cvor to sam lijpo po seljacki s bijelom spagom zavezala i sad se na tamnoj podlozi vide bijele plocice i bijeli spag  :D . Naravno da sam opet sve zamutila i da ne smijem ni pogledat u njega jer ce me siiiz uhvatit. Sve je tamno samo se te plocice i spag vide. Bolje da danas upalim TV.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #36 u: Veljača 12, 2014, 20:43:01 poslijepodne »
Moj muz bi se slozio s tobom. Vec par godina je velicina TV-a na tapetu. I sad je  :'( kako opet ne moze kupit veci TV jer sam ja kupila akvarij. A sto je jos bolje kod nas je TV samo ukras u dnevnom. Nismo bas neki ovisnici ni on ni ja. Zadnja dva dan se palio samo onaj u spavacoj sobi jer meni raznorazni CSI-i sluze za uspavljivanje.

A dobro kažeš, TV se na kraju samo svodi na reprize CSI-a:( Realno, ne sjećam se kad sam pogledao neki film od početka do kraja... ali bitno da su 3 LCD TV-a u stanu i kabelska sa 120-130 programa  :roll:

Kod mene jutros nije bio kise, barem ne neke ozbiljne tako da sam vec prije 9 krenula u akciju. 2 puta sam zakuhavala pun ves-lonac + najvecu padelu koju imam u kuci. Od svakog zakuhavanja sam barem 5 puta ga tocala i hladila. Rezulaltat je ocekivano nikakav. Jedino sto sam sad uspjela da ga gress plocice drze. Jedna je cijela, a druga je rezana na 1/3 kao za rubnu. Kako mi najlon za ribe nije nikako drzao cvor to sam lijpo po seljacki s bijelom spagom zavezala i sad se na tamnoj podlozi vide bijele plocice i bijeli spag  :D . Naravno da sam opet sve zamutila i da ne smijem ni pogledat u njega jer ce me siiiz uhvatit. Sve je tamno samo se te plocice i spag vide. Bolje da danas upalim TV.

Mamu mu njegovu... dosta je taj panj velik, i očigledno će mu trebati malo više vremena da popije dovoljnu količinu vode.
Ali nema veze, uvijek možeš jednog dana mužu kazati: "Joj, tvrdoglaviji od od onog panja u akvariju" ;)

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Veljača 12, 2014, 21:45:18 poslijepodne »
Imam shemu za sutra. Idem kod klesara da nadjem kakav ostatak crnog mramora ili granita za ispod da se ne vidi. Kupit cu i crni spag da vizualno popravim dojam. Jedini uvjet je da mora biti tezak barem 3kg, jer je to sigurna varijanta. Uzet cu ja i kuhinjsku vagu sa sobom da budem ziher

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 14, 2014, 17:43:28 poslijepodne »
Panj je potopljen. Zavezan za granitnu klupcicu koja se skoro ni ne vidi na tamnoj podlozi. Sad sam opet zamutila skroz vodu i ne mogu krenut sa sadnjom bilja koje sam jucer dobila jer nis ne vidim. Jos jednom hvala donatoru na biljkama (neimenovani ce se prepoznat), njemu prepustam da se oda

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Veljača 25, 2014, 11:13:36 prijepodne »
Mali update: U medjuvremenu su dosle neke biljke. Uglavnom, sve cega sam se uspjela domoci. Sadjene bez nekog reda i poretka. Kad se to malo stabilizira onda cu tocno odlucit sta i kako sredit i razmjestit. Danas je napravljena 6. izmjena 50% vode radi aquasoila. Akvarij je startan 7.02, a 14.02. je pokrenut i vanjski filter ciji su se mediji par dana tocali u zacikliranom akvariju. Planiram jos u nedjelju promijenit 50% i onda preci na neke noramlne tjedne izmjene od 20-30%. Ja se nadam da ce to biti dovoljno sto se tice otpustanja amonijaka iz aquasoila. Danas sam skratila onu granitnu klupcicu racunajuci da se panj ipak malo natufao s vodom pa da mu je dovoljna manja tezina tako da sam dobila jos nesto prostora u zadnjem planu. Tamo planiram sibnut valisneriu spiralis. Vidim da je u aquashopu imaju na ponudi, a kako cu za par dana u Zgb mogla bi to tada rijesit da mi ne salju postom. Ovaj kamen je prevelik, ali jedini do kojeg sam mogla doci s obzirom na visoki vodostaj Dubracine (potok u Crikvenici). U planu je zamijenit ga za nesto ipak manje.
S rasvjetom sam krenula 3+2+3, pojacavala postupno i sada sam trenutno na 5+2+5. Ne znam da li je to bas dobro, ali kako je rasvjeta losa (nesto manje od cca 0,3W po litri) nekako mi se cini da je 4+2+4 premalo.
Kritike i savjeti dobrodosli.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #40 u: Veljača 25, 2014, 12:23:05 poslijepodne »
:klap: Bit će to akvarčina i pol :up:
AFAIK, svjetlo 5+2+5 je dovoljno, s obzirom na low light okruženje. Sad je pravo vrijeme i za početak prihranjivanje biljaka da se brže ukorijene.
Kasnije ćeš šišanjem i oblikovanjem bilja dobiti neku kompoziciju, sad ti je bitno dobiti što više biljnog materijala za igru :up: 

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Veljača 25, 2014, 12:40:13 poslijepodne »
Navodno kod aquasoil nema prihranjivanja prvih par mjeseci, tako barem kazu, a kako sam uspjela pohvatat takva su i iskustva tako da se ne bi igrala s tim. Vidjet cemo kako ce ici ovako. Po ovome sto se za sada vidi OK je. I ono sto je bilo u nesto losijem stanju baca nove mlade listice, jedino mi je aponogetom izgnjilio, ali doslovno. Listovi su mu izgledali kao skuhana blitva. Od iste serije u drugom kvariju se drzi bez supstrata ispod sljunka i s jos losijom rasvjetom. Pa ti budi pametan. Izgleda da ga ubila prehranjiva podloga.

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Novi Rio 180- teme i dileme
« Odgovori #42 u: Veljača 25, 2014, 12:57:57 poslijepodne »
Tek sad sam skuzila ovu tvoju temu. :)
Pa lijepo to ide pomalo zar ne? Vidim da se i rascistio dosta. Bit ce super akvarij. :)

E da, sto se tice kolicine podloge, ja planiram staviti 6 litara aquabasisa i 20 l manada tako da je to dosta vise od aquasoila u 180 l. Razmisli da dodas jos malo podloge. Dimenzije imas dobre ali si zaboravila onaj trbuh koji Vision ima. :)
« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2014, 13:03:20 poslijepodne od natty »

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Veljača 25, 2014, 13:27:17 poslijepodne »
Ma rascistio se on cim su dosle biljke, ali ja bas nisam bila redovna s izvjestavanjem stanja. Osim sto mi neki  :devil-smiley-029: ne da mira pa ja svako tolko zacrnim opet, ali brzo slegne. Jos da mi je potopit taj panj bez prisile... nitko sretniji od mene. Danas sam se cak i klesara igrala pa kad sam macu uzela u ruke da prepolovim taj granit svi su se razbjezali. Ako nekom treba za slicne svrhe imam komad granitne klupcice tezine oko 2 kg. Za ispod panja ideala.
Ne znam za podlogu, i ja sam dosta razmisljala da li uzet jos jednu vrecu ili ne (malo me i cifra zulja), jos uvijek sam i sama u nedoumici. Drugi tjedan cu u Zgb pa ako se odlucim pokupim tu vrecu u Karlovcu. Ali mi sad nije jasno kako bi je i dodala, a da ne diram biljke. Po njihovim uputama bi to trebalo biti dosta, ali... (uvijek taj prokleti ali). Vision je na najsirem dijelu 90x40, a po njihovim uputstvima 9l pokriva 60x36. Moj je za malo vise od 50% jaci od toga, a 100% podloge je vise stavljeno tako da sam se nekako uhvatila toga.  Znam i ja da je jedno teorija, a drugo praksa. A i prvobitna ideja s tim panjem je bila da bude polegnut pa bi i on pokrio dosta golog terena.
@natty; narucit cu onaj pro DIY kit, ali daj mi malo objasni ono ostalo sta si narucila. Ja sam stvarno totalna truba. Svo moje znanje iz akvaristike do nedavno se svodilo na odrzavanje akvarija i filtere jer sam imala samo kornjacu. O biljkama pojma nemam  -?

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #44 u: Veljača 25, 2014, 15:58:35 poslijepodne »
Zato imaš forum pa pitaš :)
Uglavnom kupila sam drop checker - to služi za mjeriti količinu CO2 u vodi jer ne želiš imati previše CO2 naravno ako imaš ribe.
I kupila sam CO2 difuzor, to je za raspršivanje u sitne mjehuriće CO2. Imaš toga po forumima dosta.

Difuzor: http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Water-Plant-Tank-Mini-CO2-Clear-Glass-Diffuser-Atomizer-Reactor-VQQU057-/291086684792?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43c61e5278
Drop Checker: http://www.ebay.com/itm/Aquatic-CO2-Glass-Drop-Checker-PH-LONG-TERM-MONITOR-Fish-Tank-Test-KIT-/130863571459?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e7813a203

A što se bilja tiče - polako - ja se sama sebi čudim koliko bilja prepoznajem nakon godinu dana, a opet još uvijek mislim kako pojma nemam ni o čemu  :D :D

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Veljača 25, 2014, 21:52:52 poslijepodne »
Polako dolazi k sebi.Odličan početak. :up:

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Ožujak 05, 2014, 18:40:33 poslijepodne »
Desi, gdje je zapelo?

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 05, 2014, 21:54:32 poslijepodne »
Nije zapelo, bit ce jos koja slikica za koji dan. Panj se opet iskrivio jer ga nisam dobro zatukla ispod pojacanja, a i dalje zeli plutat. Nekako sumnjam da ce taj uopce ove godine potonut.
Opet sam dobila hrpu bilja za koje vise ne znam ni gdje ni kako bi ubola.  Kad god nesto pokusam posadit preblizu neceg sto je vec tamo, nesto mora isplivat. I sad opet gledam u tu hrpu i ne znam sta bi. Danas sam nesto sadila pa kad je vec pocelo previse toga isplivavat sam odustala i shvatila da je bolje da pustim i odgodim za sutra. Za moj ukus i neiskustvo aquasoil je ipak prelagan i zato mi je dosta tesko sadit biljke. Prvo krenem s pincetom, ali na kraju ipak zavrsim s obje ruke u vodi i prstima ukopavam jer je to jedini nacin da nesto i ostane u podlozi.
Neka, naucit cu se i ja pomalo. Jedino sto nisam sigurna da li cu naucit je raspoznavat te biljke. Jucer sam dobila poduku sta je Hm, a sta... nesto drugo.  :doh: Opet sam zaboravila kako se zove. Ja sam to sve strpala u isti kos i posadila skupa.
E da, uselilo je 5 kozica. Danas su vec circa 5 dana unutra i djeluje mi sve OK. Mislim da ce se u nedjelju pleco preselit iz drugog akvarija u ovaj. Ja se nadam da mu to nece biti smrtna presuda jer ce u nedjelju biti preko 4 tjedna da je akvarij startan. Ako s njim bude sve kako treba drugi tjedan idem u nabavku barem jednog ancistrusa. Planiram polako prebacivat ribe iz malog akvarija u ovaj. Vjerovatno ce prvo ici molly i guppy, svaki tjedan po par komada. Neonke do daljnjeg ostaju gdje jesu, jedino ne znam koliko je corydoras swartz osjetljiv na nove akvarije. Imam ih 10 komada i stvarno ih ne bi htjela ugrozit.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #48 u: Ožujak 05, 2014, 22:13:47 poslijepodne »
ma nece uginuti sigurno,samo napravi promjenu vode prije da budes sigurno
i kasnije redovitije mijenjaj vodu kako budes ubacivala nove stanovnike,nakon mjesec dana mozes nastaviti nekim normalnim ritmom svaki tjedan ili dva izmjena 30% ovisno o broju stanovnika

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Ožujak 06, 2014, 09:58:24 prijepodne »
Update: Onaj preveliki kamen je izletio van, posluzit ce za drzat vrata od konobe kad puse  :D
Umjesto njega je dosao privremeno udomljen anubias s panjom kojeg ne znam ni ja kako upristojit  :(
I dalje vodim borbu sa sadjenjem, ja guram biljku u podlogu, ona oce isplivat van i tako smo se natezali do besvjesti. Prednji plan je i dalje dosta prazan, probala sam nesto s HM-om, vidjet cemo sta i kako dalje. Ovo je i dalje sve zbrckano jer dok ne potopim taj panj nema smisla nista definirat. Cini mi se da ce se dogodit scenarij da kad konacno panj potone ide sve van, a ja cu do tada valjda razbistrit svoju sliku u glavi sta i kako i krent ispocetka.