Srpanj 22, 2025, 11:32:12 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi Rio 180- teme i dileme  (Posjeta: 8449 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Desiderata

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 54
Novi Rio 180- teme i dileme
« u: Veljača 07, 2014, 11:05:51 prijepodne »
Kako i sam naslov kaze novi (polovni) Rio se uselio i kako to obicno biva sad pocinju problemi sta i kako. Imam par pitanja i stavit cu ih pod nekim rednim brojevima da vam se lakse snaci. Svi savjeti i kritike su dobro dosli, a odgovori na pitanja pozeljni.
1) Vec tjedan dana zjapi prazan jer nisam sigurna da li bi bilo dobro da ga pustim u rad sa njegovim original filterom (mediji su u stanju u kakvom jesu) pa da kad mi dodje novi kanister za Eheima ecco pro 300 stavim neko vrijeme da obadva vrte ili da pricekam jos 10-15 dana kada dodje kanister i stavim filter koji ce za stalno biti tu?
2) Da li ce se proces nesto ubrzati ako kad pokrenem akvarij stavim 20-30l vode iz drugog akvarija koji je vec iscikliran i u funkciji? Meni bi bilo logicno da je to OK i da nece skodit jer u tom akvariju nema nikakvih problema. Ribice zdrave, biljke jedva prezivljavaju sto je i normalno jer bas nije neka rasvjeta, a ni podloga (samo sljunak)
3) Kupljena je podloga (aquasoil 18l) za u prosjeku 6 cm debljine. Nadam se da ce mi to biti dovoljno jer bas i ne planiram stavljat zahtjevne biljke.
4) Rasvjeta je T8 2x25W, jedna lampa aquastar, a druga grolux. Za sada bi promijenila te lampe, ali s obzirom da je MM voljan za DIY kombinacije da se to poboljsa (ako je potrebno), otvoreni smo za prijedloge sta bi bilo najbolje napravit. Snalazi se sa strujom i s tehnikom tako da nije problem izrealizirat. Da li se da nesto iskombinirat u poklopcu, a da se ne trebaju kupovat stalno ove specijalne lampe nego obicne neonske cijevi. Znam da bi trebala biti oznaka 965 (sta god to znacilo) i da moram gledati da ima minimalno 6500K (ove imaju 10000K)
5) Biljke- koje, a da im postojeca rasvjeta bude dovoljna za jos neko vrijeme. Meni se za prednji plan svidja ono sto lici na travu (nemam pojma kako se to zove), ali mi treba i nesto vislje sto bi stavila u pozadinu sa obje strane ovog panja. Nasla sam na njuskalu da covjek iz Rijeke prodaje biljke i sve bi bilo OK da ja znam sta hocu, odnosno sta smijem s obzirom na uvjete. Ovako mi ga je glupo zvat i maltertirat ako nemam neke najosnovnije informacije. Ne bi htjela bas napravit prasumu, ali mi se ne svidja ni ako je previse prazno.

Inace, akvarij je zamisljen kao kombinirani. Guppy (2+5), Molly (4), Pingvini (3), Neonke (8), 2 corydorasa i 1 ancistrus veselo plivaju u 125l akvariju, ali ih planiram preseli u ovaj kad se isciklira. U ovaj manji ce doci jedna mosusna kornjaca i zbog nje bi htjela sto prije pocet s cikliranjem jer ni ja jos nisam sigurna kad cu se uspjet dogovorit za transport. Trebalo bi to biti u 3.mjesecu, ali ne znam da li pocetkom ili krajem. Zato sam i mislila pokrenut pricu s ovim filterom sto sad imam doma pa kad kompletiram Eheim pustit oba da paralelno rade (ne znam koliko dugo bi to trebalo biti) da mi se ne dogodi da korni dodje, a ja jos nisam stvorila uvjete da prebacim ribice.

Sad kad sam vas izbombardirala s pitanjima evo vam i slikice kako to sad na prazno izgleda pa mozda nekome proradi masta. Ja sam inace vise realizator nego kreativac. Kad nesto vidim znam da li mi se svidja ili ne, ali nesto sama zamislit mi je jako tesko.

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: Novi Rio 180- teme i dileme
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2014, 12:21:53 poslijepodne »
pozz, kao prvo to nije rio 180, nego vision 180  :) akvarij možeš stait da se ciklira i sa njegovim filterom ja svoj nikad nisam ni vadio, dok ne staviš drugi, a možeš i dodat vodu iz akvarija koji je cikliran prije će se ovaj zaciklirat  :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2014, 12:29:43 poslijepodne »
1. ja bih odmah ali vidi točku 4. Filter materijal novog namočio bih u vodi u kojoj se prao stari, a i prljavštinu iz starog natočio bih u novi. Osim filtera, ciklira se i podloga pa bih s tim započeo što prije.
2. Starom vodom nećeš puno postići jer su bakterije polijepljene na porvršine akvarija. Nešto ih i pliva ali to nije puno.
3. Valjda će 18l biti dovoljno iako sumnjam
4. Svijetlo je preslabo i trebat će dodati još toliko. Oznaka 965 zanači da ima CRI 9 (vjernost boja, jako dobro, sunce je 10), a druge dvije brojke znače da je spektar 6500 K tj dnevno bijelo svijetlo. 640 znači da je CRI 6 (slabo) a spektar 4000Kelvina tj previše žuto za akvarij.
5. Pod ovim svjetlom preživjet će samo anubiasi (ima velikih i malih), microsoriumi i poneke kripte. Sve što lići na travicu zaboravi. Možda sagitaria.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2014, 12:38:14 poslijepodne »
 :doh: A ja mislila da mu je naziv Rio vision pa sam ono zadnje izbacila da skratim.
Hvala @FixFox sto si mi rijesio pocetnu dilemu. Krecem odmah u akciju. Ionako ce vjerovatno trebat vremena da ovaj panj potone. U par navrata smo ga zalijevali vrelom vodom u kaseti jer ni u jedan bujol (kantu) nije stao, a u onaj ves lonac jos manje. Nisam bas sigurna da li ce odmah potonut ako ga ne nagovorim s kakvim kamenom.
@Marko_Sp hvala i tebi da si se javio. Za rasvjetu ne mogu sad nista iskemijat jer je muz na brodu tako da ce to jos mjesec dana biti na cekanju. Idem stavit podlogu pa javim kako je to u praksi ispalo. Kasnije se mogu igrat s vodom ako bude zadovoljavajuca debljina podloge.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2014, 15:13:37 poslijepodne »
Draga, dobro došla... :)

Lijep akvarijček, stavi podlogu pa vidi hoće li biti dovoljno... Nikad ne znam koliko treba kila/litara podloge, možda te prevarila veličina "paketa"... Panj je super, i već vidim kako će lijepo plivati po akvariju hahaha... Kao i moji... :D
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2014, 17:36:18 poslijepodne »
 :'( Nisam bas sigurna da li zelite vidjet sliku nakon punjenja. Ova na mobitelu izgleda kao da sam cijeli akvarij popiturala u metalic crnu (ajde, mozda i smedju). Podloge je ispalo onako na knap. Vjerovatno ne bi bilo lose da je jos barem jedna vreca, ali nije je bas ni drasticno premalo.
Pandorice, bila si u pravu, panj tako lijepo pluta, ali kako me barem mjesec dana nece zamarat nista i ne zelim ni gledat akvarij, valjda ce do tada potonut (mopan iz pet-shopa bi kao lakse trebao tonut nego nasa domaca stabla).
E sad sam opet u problemima. S obzirom da je voda tamno smedja (sta od panja koji se samo ispirao, sta od aquasoila), da li bi bilo dobro da se svaki dan, ili barem svaki drugi zamijeni 10-ak litara vode bez da cackam po podlozi. Ovako stvarno grozno izgleda  :'(

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2014, 19:35:17 poslijepodne »
radije kupi još jednu vreću aquasoila ako je premalo podloge - jer kad dođe bilje i ribe za koji tjedan neće biti baš tako jednostavno dodavati...

zaveži i ti panj kao što sam i ja svoje, i nek se polako namaču... :D
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2014, 19:57:05 poslijepodne »
Ništa mi bez slike ne vjerujemo.Slika govori tisuću riječi.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2014, 21:08:34 poslijepodne »
Trazili ste- gledajte. A lijepo sam rekla da to ne zelite vidjeti. Prva je bez rasvjete, a druga je s upaljenom rasvjetom.
Nes ti razlike  :-X

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2014, 21:19:56 poslijepodne »
Samo strpljivo :)
Enjoying cichlids...

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 07, 2014, 21:32:36 poslijepodne »
I prvi je akvarij u pocetku bio svakakav, ali ovo su crnci u tunelu. Nije bilo ni priblizno ovome.
Da li svaki dan promijenit 10-ak litara vode ili bolje pustit? Ja nisam pametna. Logika mi nalaze da ako ne cackam po dnu da ne bi trebalo skodit

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2014, 21:41:19 poslijepodne »
Ja bi ostavio dan dva pa promjenio komplet vodu i onda vidio rezultat pa kreenuo sa cikliranjem.

Offline Pandorica

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2014, 21:48:40 poslijepodne »
barem se panj vidi, nije ni to loše haha... :D moglo je biti i gore - kad staviš pijesak (čak i opran preko nekoliko puta) voda bude kao mlijeko i niš se ne vidi... :D
Zagreb / Sveta Nedelja

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2014, 21:51:13 poslijepodne »
Hvala, tako cu napravit. sutra bjezim iz kuce da ga ne gledam, a preksutra ujutro svu vodu van pa nanovo. Ovaj put cu biti pametnija pa cu to obavit s crijevom, a ne da opet ispljackam cijelu kucu.
Pandorice, cak se ni panj ne vidi. Kad je mala dosla iz skole me panicno zvala sta se dogodilo s akvarijem. Rekla je da je prvi cas pomislila da sam ga lakirala u crno

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2014, 21:55:23 poslijepodne »
Pokrij ga sa stoljnjakom na par dana :)

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Veljača 07, 2014, 22:02:01 poslijepodne »
Lijepo izvezenim i stavit cu vazicu s cvijecem na njega  ;)

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #16 u: Veljača 07, 2014, 23:08:00 poslijepodne »
Mjenjanem vode nećeš previše postić. :)
Ako te veseli, ribe vole "tamniju" vodu. Smeđe od panja će nestati ako panj prokuhaš nekoliko puta.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 07, 2014, 23:50:46 poslijepodne »
Ja vidim da su moje ribe sretne i vesele i u svjetlijoj vodi  :a034:. Panj ne mogu prokuhati jer nemam bacvu. U onaj veliki ves lonac ne stane tako da smo ga u vise navrata zalijevali kipucom vodom u nekoj kaseti od bauhausa i pustali da se toca neko vrijeme.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 08, 2014, 00:50:34 prijepodne »
Ne znam... Promjena vode neće maknut boju. On će ti neko vrijeme puštati i to je to.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 08, 2014, 13:02:24 poslijepodne »
Danas sam  :). Voda se do ujutro ipak nesto razbistrila tako da sam odustala od praznjenja. Pokupila sam samo neke plivajuce otpade. Panj sam nekako zaglavila ispod onog pojacanja po sredini. I dalje pluta, ali ga barem pumpa ne gura na sve strane. Morat cu nesto iskemijat sa vezanjem i kamenjem jer dok je god on na povrsini mogu zaboravit biljke. I ovako je rasvjeta losa, pa nema smisla da radi sjenu. Pustit cu ovako tjedan dana da vidim da li ce se malo pomaknut prema dole. Ako ne, morat cu ga "nagovorit" da mogu krenut s biljkama. Jedino cu morat izvadit nekih 20-ak litara vode da mogu lakse promijenit vatu u filteru jer mi se cini da ju je malo napunilo u ovom prvom sutu.
Jos jedna dilema mi se javila.
Da li je uopce potrebno stavit aquasafe sad na pocetku dok nema nista zivog unutra? Jucer kod punjenja ga nisam stavljala, ali ne znam da li da ga stavim prije biljki jer ce voda i ovako dobro odstajat i ishlapit (po sadasnjem planu barem tjedan dana). Planiram akvarij prije biljki ispraznit djelomicno da mi je lakse ubost biljke, ali cu u kantama uspjet spasit oko 50l vode. Sva sreca da smo bili skrbni (prijevod tog pojma ne znam, nesto kao stedljivi) pa nam je uvijek bilo zao bacat te kante od jupola.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Veljača 08, 2014, 19:35:10 poslijepodne »
Pa nema potrebe više za nikakvim "safeovima". :)

Škrbni! :D Tako se špažićari uvijek hvale da su škrbni, a ne škrti. :D

A što ćeš uvijek tako izbaciti dio vode kada budeš neko bilje išla saditi? :) Nema smisla, nauči se. Mislim, ništa te ne treba sprečavati da to učiniš, ali...

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 08, 2014, 20:37:31 poslijepodne »
Ja nisam spazicarka, ali ni jakovari nisu daleko od toga. Nisam bas ni jakovarka, ali valjda sam se suzivila tu i od njih pokupila neke fore. Imat cu problem s duzinom ruku, pa sam zbog toga mislila da bi mi bilo lakse da ispraznim dio vode. Morat cu nabavit neki bancic da me malo povisi, ovako se doslovno objesim na rub akvarija  :rolleyes:

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 08, 2014, 22:26:12 poslijepodne »
Pazi da ne odvališ cijelo staklo.Ja bi ipak promjienio komplet vodu.To  ti podloga pušta.Što je do sada ispustila to je valjda sve.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 08, 2014, 23:34:29 poslijepodne »
@Čiča :zagrljaj: i ja mislim da je vise zbog podloge nego zbog panja. I panj ce pustat neko vrijeme, to mi je jasno, ali ne ovako obojeno. Jos uvijek sam u dilemi da li da narucim jos 9l podloge ili je ovo dosta. Na njihovim uputama pise da je vreca od 9l dovoljna za 60x36. Moj je 90x36-41  i po njima bi ovih 18l bilo vise nego dovoljno. I spominje se ta obojenost koja bi trebala nestat kako biljke pocnu rast (ne znam bas kako bi drugacije to prevela).
Sutra mijenjam vodu pa kud puklo. Ionako dok ne spustim panj ne mogu biljke unutra.

Offline Desiderata

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 09, 2014, 17:38:02 poslijepodne »
Danas se akvarija prazni i prazni i taj postupak traje bez pretjerivanja vec barem 2,3 sata. Nemam pojma zasto je tako slab protok, jedino mi duzina gume pada na pamet jer sam uzela onu koju inace koristim za vrt pa je malo podugacka. Glavno da se ja luftam cijeli dan, a pas(ica) mi je nasla za zgodno da se stalno seta unutra van jer se vrata od balkona ne mogu zatvorit radi te nesretne gume. Ne moram vjerovatno spomenut da je sve mokro i da smo uspjeli kvalitetno izgackat cijelu kucu. Srecom, u medjuvremenu je kisa prestala padat pa cu za punjenje spojit gumu iz vrta jer ne znam kako bi drukcije. Jedino sto cu se otelit dok se to napuni jer nisam sigurna da li cu je uspjet dovoljno dobro fiksirat da preljeva preko tanjura i da mi opet ne razmuti cijelu podlogu pa je lako moguce da cu je morat drzat cijelo vrijeme.
Najbolje ce biti kad skuzim kad ga napunim da sam opet na pocetku tj. da je voda opet crna. Di mi pamet bila da nisam isla stavljat supstrat u najlonku pa sljunak preko nego se pravim pametna i kupim aquasoil jer je to kao najbolje za start.
Slike cete dobit veceras, a kakav ce rezultat svega biti nemam pojma.