Kako i sam naslov kaze novi (polovni) Rio se uselio i kako to obicno biva sad pocinju problemi sta i kako. Imam par pitanja i stavit cu ih pod nekim rednim brojevima da vam se lakse snaci. Svi savjeti i kritike su dobro dosli, a odgovori na pitanja pozeljni.
1) Vec tjedan dana zjapi prazan jer nisam sigurna da li bi bilo dobro da ga pustim u rad sa njegovim original filterom (mediji su u stanju u kakvom jesu) pa da kad mi dodje novi kanister za Eheima ecco pro 300 stavim neko vrijeme da obadva vrte ili da pricekam jos 10-15 dana kada dodje kanister i stavim filter koji ce za stalno biti tu?
2) Da li ce se proces nesto ubrzati ako kad pokrenem akvarij stavim 20-30l vode iz drugog akvarija koji je vec iscikliran i u funkciji? Meni bi bilo logicno da je to OK i da nece skodit jer u tom akvariju nema nikakvih problema. Ribice zdrave, biljke jedva prezivljavaju sto je i normalno jer bas nije neka rasvjeta, a ni podloga (samo sljunak)
3) Kupljena je podloga (aquasoil 18l) za u prosjeku 6 cm debljine. Nadam se da ce mi to biti dovoljno jer bas i ne planiram stavljat zahtjevne biljke.
4) Rasvjeta je T8 2x25W, jedna lampa aquastar, a druga grolux. Za sada bi promijenila te lampe, ali s obzirom da je MM voljan za DIY kombinacije da se to poboljsa (ako je potrebno), otvoreni smo za prijedloge sta bi bilo najbolje napravit. Snalazi se sa strujom i s tehnikom tako da nije problem izrealizirat. Da li se da nesto iskombinirat u poklopcu, a da se ne trebaju kupovat stalno ove specijalne lampe nego obicne neonske cijevi. Znam da bi trebala biti oznaka 965 (sta god to znacilo) i da moram gledati da ima minimalno 6500K (ove imaju 10000K)
5) Biljke- koje, a da im postojeca rasvjeta bude dovoljna za jos neko vrijeme. Meni se za prednji plan svidja ono sto lici na travu (nemam pojma kako se to zove), ali mi treba i nesto vislje sto bi stavila u pozadinu sa obje strane ovog panja. Nasla sam na njuskalu da covjek iz Rijeke prodaje biljke i sve bi bilo OK da ja znam sta hocu, odnosno sta smijem s obzirom na uvjete. Ovako mi ga je glupo zvat i maltertirat ako nemam neke najosnovnije informacije. Ne bi htjela bas napravit prasumu, ali mi se ne svidja ni ako je previse prazno.
Inace, akvarij je zamisljen kao kombinirani. Guppy (2+5), Molly (4), Pingvini (3), Neonke (

, 2 corydorasa i 1 ancistrus veselo plivaju u 125l akvariju, ali ih planiram preseli u ovaj kad se isciklira. U ovaj manji ce doci jedna mosusna kornjaca i zbog nje bi htjela sto prije pocet s cikliranjem jer ni ja jos nisam sigurna kad cu se uspjet dogovorit za transport. Trebalo bi to biti u 3.mjesecu, ali ne znam da li pocetkom ili krajem. Zato sam i mislila pokrenut pricu s ovim filterom sto sad imam doma pa kad kompletiram Eheim pustit oba da paralelno rade (ne znam koliko dugo bi to trebalo biti) da mi se ne dogodi da korni dodje, a ja jos nisam stvorila uvjete da prebacim ribice.
Sad kad sam vas izbombardirala s pitanjima evo vam i slikice kako to sad na prazno izgleda pa mozda nekome proradi masta. Ja sam inace vise realizator nego kreativac. Kad nesto vidim znam da li mi se svidja ili ne, ali nesto sama zamislit mi je jako tesko.