Lipanj 23, 2025, 23:45:22 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Pitanjce za autoljupce  (Posjeta: 22597 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Odg: Pitanjce za autoljupce
« Odgovori #125 u: Veljača 09, 2014, 19:48:04 poslijepodne »
hoces reci da samo ovlasteni servis moze kupiti takav alat?  :D

1. da li ti se isplati kupiti takav alat? Hoćeš za promjeniti jednom godišnje sijalicu kupovati specijalni dugi odvijač?  :D
2. gdje ćeš ga kupiti? Možda u Peveca?  :D

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #126 u: Veljača 09, 2014, 20:33:31 poslijepodne »
Ima u Pevcova dide. :rotfl:

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #127 u: Veljača 09, 2014, 21:37:54 poslijepodne »
Uz to, danas su automobili evoluirali od doba Fiće i Stojadina, i za svaki popravak treba imati potrebno znanje i alat. Svatko tko je na npr. Fiat Stilu probao promjeniti žaruljicu, zna da je to gotovo pa nemoguće u DIY varijanti:-( Znam čovjeka koji radi u jednom ovlaštenom servisu i svakih nekoliko mjeseci ide u Sloveniju (Novo Mesto) i Francusku na dopunsku obuku. Kako izađe novi model motora/mjenjača/automobila..., potrebna je obuka.
Uz to, svaki ovlašteni servis mora imati i kompjutersku dijagnostiku kupljenu od proizvođača automobila, a sa kojom treba znati raditi.

Ukratko, prošla su vremena majstora Macole i njegovog pomoćnika, šegrta Getribe koji u garaži svoje kuće popravljaju automobile ;)

I jesi i nisi upravu ... ;)

i za Fiću i Stoleta se nekad također išlo na obuku i usavršavanje ...  ;)

ja sam kod Zubaka išao najmanje 3-4 puta godišnje .... dok sam radio taj posao u ovlaštenom zervisu ...

sve ti se to svodi na to da te nauče koristiti alat koji imaš i s kojim raspolažeš ...  :up:

nekad davno kad je izašao "specijalni alat" za blokadu boš pumpe na golfu dizlu, napravljen je tako da izgleda ko space shuttle, pa su majstoru vrlo brzo shvatili da to isto mogu napraviti i sa malo izbrušenim šarafom, a da ne pričam da se alat napravi na tokarskom stroju časkom ..  :D

sav trud koji netko uloži u zaštitu nečega, netko drugi uloži takav trud za "razbijanje" zaštite ... i tako ti je to od kako je svijeta i vijeka .. ;)

hoces reci da samo ovlasteni servis moze kupiti takav alat?  :D

1. da li ti se isplati kupiti takav alat? Hoćeš za promjeniti jednom godišnje sijalicu kupovati specijalni dugi odvijač?  :D
2. gdje ćeš ga kupiti? Možda u Peveca?  :D

ovdje si gotovo upravu ... sve se vrti oko isplativosti... ;) i to je jedan od razloga zašto se majstori odlučuju za "specijalizaciju" na određenim markama vozila

a što se kupovine alata tiče... vjeruj mi, onaj tko radi sa alatom i kome alat treba, taj ajko dobro zna i gdje ga kupiti ili nabaviti ..  :up:

i btw ... dugački šarafciger (odvijač) ima svoju veliku primjenu i u drugim poslovima osim za skidanje sijalice na Fijatu ..  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #128 u: Veljača 09, 2014, 22:18:14 poslijepodne »
I jesi i nisi upravu ... ;)
i za Fiću i Stoleta se nekad također išlo na obuku i usavršavanje ...  ;)
ja sam kod Zubaka išao najmanje 3-4 puta godišnje .... dok sam radio taj posao u ovlaštenom zervisu ...

U mojoj struci (IT), nekoć davno je Apple svoje Macintoshe pakirao u kućišta za čije otvaranje je trebao užasno dug odvijač :D I koliko god problem izgledao trivijalno jednostavan, ljudi su čupali kosu da bi proširili RAM :D

Ali moraš priznati da su nekoć automobili općenito bili jednostavniji... moj frend je na Micri mijenjao svjećice kao što je to radio godinama na Jugiću, i naravno, uništio grafitne kablove :'( Drugi je na Ignisu mijenjao akumulator i zaključao radio/CD player, a kôd je naravno bacio sa ambalažom :'( Meni jednom Renault jednostavno nije htio upaliti?! Ne čujem pumpu goriva, ali elektropodizači rade, svjetla svijetle... a na putnom računalu nešto u stilu "Error x113, please call Renault Assistance" X-(
Šlep, ovlašteni servis, 5 minuta popravka, otišao akumulator?! Elektronika je zaključila da akumulator nije u najboljem stanju :D :D

E nakon tih iskustava, jedino što radim oko auta je uliti gorivo, tekućinu za pranje šajbe i eventualno poslati sina da svojim ručicama promijeni sijalicu (ja svojim debelim rukama ne mogu doći ni blizu poklopca). Za sve ostalo, tu je ovlašteni servis i ljudi koji su obučeni za to :up:

ovdje si gotovo upravu ... sve se vrti oko isplativosti... ;) i to je jedan od razloga zašto se majstori odlučuju za "specijalizaciju" na određenim markama vozila
a što se kupovine alata tiče... vjeruj mi, onaj tko radi sa alatom i kome alat treba, taj ajko dobro zna i gdje ga kupiti ili nabaviti ..  :up:
i btw ... dugački šarafciger (odvijač) ima svoju veliku primjenu i u drugim poslovima osim za skidanje sijalice na Fijatu ..  :up:

:up:
Nažalost, kod Stila moraš doslovno raskopati pola auta da bi došao do sijalice... i naravno, moraš znati kako i kojim redoslijedom ;)
Danas čak ni alat nije potreban, jer se sve svodi na zamjenu kompletnih sklopova. Najveći zaj*b danas je detekcija kvara i kako razmontirati neki dio... bar u mojoj branši >:(
Vidim samo da pun ormar alata sve rjeđe koristim, a ne sjećam se kad sam nešto zadnji put lemio (osim DIY LED-ica za akvarij:) )

Offline Šima

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #129 u: Veljača 09, 2014, 22:35:25 poslijepodne »
Nažalost, kod Stila moraš doslovno raskopati pola auta da bi došao do sijalice... i naravno, moraš znati kako i kojim redoslijedom ;)
na svu srecu kod golfa ne moras  :D

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #130 u: Veljača 09, 2014, 22:36:52 poslijepodne »
Već danas je garancija nezabilazna, jer se time štitiš od loših dijelova, tvorničkih/konstrukcijskih grešaka i sl.

Uz to, danas su automobili evoluirali od doba Fiće i Stojadina, i za svaki popravak treba imati potrebno znanje i alat. Svatko tko je na npr. Fiat Stilu probao promjeniti žaruljicu, zna da je to gotovo pa nemoguće u DIY varijanti:-( Znam čovjeka koji radi u jednom ovlaštenom servisu i svakih nekoliko mjeseci ide u Sloveniju (Novo Mesto) i Francusku na dopunsku obuku. Kako izađe novi model motora/mjenjača/automobila..., potrebna je obuka.
Uz to, svaki ovlašteni servis mora imati i kompjutersku dijagnostiku kupljenu od proizvođača automobila, a sa kojom treba znati raditi.

Ukratko, prošla su vremena majstora Macole i njegovog pomoćnika, šegrta Getribe koji u garaži svoje kuće popravljaju automobile ;)
ne znam koja je to filozofska grana, al ja tu ne vidim nikakav plus?!?  :rolleyes: al ok, ma ljudi koji su pobornici i čipiranja, da ne trebaju nosit dokumente i keš... za to treba bit glup u glavi, a ja nek onda radije budem zaostao.  :D

i čovjek je onda neki stručnjak jer id u sloveniju i francusku? možda tam ide onanirat, a tu prodaje priče... lol

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #131 u: Veljača 09, 2014, 23:04:51 poslijepodne »
Nažalost, kod Stila moraš doslovno raskopati pola auta da bi došao do sijalice...

i kod Seat Leona je ista stvar ...  :D

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #132 u: Veljača 09, 2014, 23:10:28 poslijepodne »
ne znam koja je to filozofska grana, al ja tu ne vidim nikakav plus?!?  :rolleyes: al ok, ma ljudi koji su pobornici i čipiranja, da ne trebaju nosit dokumente i keš... za to treba bit glup u glavi, a ja nek onda radije budem zaostao.  :D
i čovjek je onda neki stručnjak jer id u sloveniju i francusku? možda tam ide onanirat, a tu prodaje priče... lol

To se zove usko specijaliziranje kojoj teže sve djelatnosti, svidjelo se nama ili ne -? Zašto bi ja kao programer znao promijeniti ulje u autu ili zašto bi vrsni automehaničar znao isprogramirati bazu podataka? Prošla su vremena Leonarda DaVincia, i koliko god se trudili biti svestrani, ne ide  :(

Svoj prvi kompjuter sam napravio u samogradnji (sjeća li se tko Galaksije?), na slijedećih par (Spectrum, C=64, Amiga500...) sam mogao svaki dio sam zamijeniti... danas? Crkne grafička, kupim novu. Višeslojne štampe niti se mogu u DIY varijantama popravljati (lemiti), niti se isplati.

Da li je čovjek stručnjak ako ide na dodatna stručna usavršavanja? Da li je liječnik stručniji ako prati kongrese i usavršava se kod iskusnijih kolega? Ne znam, ali mi ulijevaju povjerenje jer su bar voljni učiti.

Samo kompliciraju i prave stvari težim za popravke >:(

Offline Filio

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #133 u: Veljača 10, 2014, 18:01:20 poslijepodne »
Nažalost, kod Stila moraš doslovno raskopati pola auta da bi došao do sijalice...

[/Da ti nisi mozda kod Bleiziffera radio?quote]

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #134 u: Veljača 10, 2014, 20:20:57 poslijepodne »
nisam ...  :up:

Offline Clio

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #135 u: Veljača 10, 2014, 23:07:56 poslijepodne »
Ja samo kažem golf 2 zakon zakona  :) vozim ga i to je moja beba nemam nikakvih problema i naravno benzinac!
Žena ima clio 2004 već sedam godina isto nema problema,ali kad usporedimo da se za golfa djelovi nađu doslovno u svakoj grabi,a cijena mizerija to je po meni auto i nemože me nitko uvijerit suprotno

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #136 u: Veljača 10, 2014, 23:31:54 poslijepodne »
Ja samo kažem golf 2 zakon zakona  :) vozim ga i to je moja beba nemam nikakvih problema i naravno benzinac!
Žena ima clio 2004 već sedam godina isto nema problema,ali kad usporedimo da se za golfa djelovi nađu doslovno u svakoj grabi,a cijena mizerija to je po meni auto i nemože me nitko uvijerit suprotno

Nije da ga hvalim, ali Renault je postao nakon brojnih fijaska dosta pouzdan, posebno u segmentu jeftinijih auta (Twingo/Clio/Megane).
Vidim da i kinezi štancaju dijelove za Renaulta, pa ih se može naći stvarno za siću na ebayu :D

Offline Cvele

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
  • Vjetropirac
« Odgovori #137 u: Veljača 19, 2014, 12:30:58 poslijepodne »
u subotu se ide auto staviti na dizalicu, i onda dolazi odluka ide doma s menom ili ne.
javim rezultate

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #138 u: Veljača 19, 2014, 13:46:36 poslijepodne »
Nisam čitao cele teme, nego, ako se skupi 10.000 €,ako sam shvatio, još bi malo uštedio i kupio bio nova kola..imaš daciu...nisu alfa  al su nova i to nešto vrijedi.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #139 u: Veljača 19, 2014, 14:22:03 poslijepodne »
u subotu se ide auto staviti na dizalicu, i onda dolazi odluka ide doma s menom ili ne.
javim rezultate
Koji auto ?

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Vjetropirac
« Odgovori #140 u: Veljača 19, 2014, 14:32:20 poslijepodne »
http://www.njuskalo.hr/auti/honda-civic-sedan-4-vrata-oglas-8321104
otaj.

Bojko: nebi novi više nikada kupio, pa makar platio staro više nego novo.
a mislim da tvoj prijedlog nije mjerljiv.- bez uvrede

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #141 u: Veljača 19, 2014, 14:53:47 poslijepodne »
Cvele ako te zanima  Honda civic sedan,znam ti za jednu u odličnom stanju....evo tu oglas,a što se tiče više detalja javi se na pp ako te zanima http://www.njuskalo.hr/auti/honda-civic-sedan-1.8-es-aut-automatik-oglas-10347371

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #142 u: Veljača 20, 2014, 10:48:03 prijepodne »
Cvele, bravo!! Mislim da nećeš požaliti sa tim hondicama. slažem se da drže cijenu ali također iz iskustva smatram da su to vrlo dobri auti.
Pustike, Turopolje

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #143 u: Veljača 20, 2014, 11:11:41 prijepodne »
Ne znam kakve su danas te honde i njihovo održavanje, ali mi smo imali novu hondu accord 1996 2.0is i vozili smo je do 2002 zapravo sam je nasljedio od oca...

ostala mi u sjećanju kao ultra skup automobil za održavanje npr. mikroprekidač u vratima oko 1000kn i čekalo se po tri tjedna, komplet grijani retrovizor oko 2600kn i tako to... ne znam kako je danas s dijelovima i održavanjem

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #144 u: Veljača 20, 2014, 11:12:37 prijepodne »
Nisam čitao cele teme, nego, ako se skupi 10.000 €,ako sam shvatio, još bi malo uštedio i kupio bio nova kola..imaš daciu...nisu alfa  al su nova i to nešto vrijedi.

hoćeš kočijom da ide na posao  :D

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #145 u: Veljača 20, 2014, 12:28:54 poslijepodne »
Ne znam kakve su danas te honde i njihovo održavanje, ali mi smo imali novu hondu accord 1996 2.0is i vozili smo je do 2002 zapravo sam je nasljedio od oca...
ostala mi u sjećanju kao ultra skup automobil za održavanje npr. mikroprekidač u vratima oko 1000kn i čekalo se po tri tjedna, komplet grijani retrovizor oko 2600kn i tako to... ne znam kako je danas s dijelovima i održavanjem

Slična priča je i sa Mazdama... dok vozi, sve 5. Ali kad počnu popravci, bilo bi dobro imati Linića za prijatelja :D
Uvijek su me uvjeravali kako su francuzi skupi za održavanje, ali najviše novca i živaca sam iskeširao na Mazdi 323 X-(

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Vjetropirac
« Odgovori #146 u: Veljača 20, 2014, 12:48:45 poslijepodne »
a šta če ti Linić,
kažem ja da je sreča presudna

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #147 u: Veljača 20, 2014, 13:08:59 poslijepodne »
Nije samo u pitanju sreća, nego i novci;) Kad te netko lupi na parkingu i razbije far, pa novi čekaš mjesec dana i platiš ga 4,000kn, sreća nema veze s time :'(
Danas su sva auta relativno pouzdana, a sreća je više orijentirana na blizinu i stručnost ovlaštenog servisa.

Offline Cvele

• Punopravni član
  • Vjetropirac
« Odgovori #148 u: Veljača 20, 2014, 15:04:28 poslijepodne »
i stime se slažem.
još jedan je sada uletio u razmatanje

Offline Cvele

• Punopravni član