ko će koga ako ne svoj svoga ...

ljudi, ja i dalje stojim iza onoga što sam napisao ... mislim da imam pravo na takvo mišljenje nakon godina i godina provedenih profesionalno u auto-moto svijetu .. i to onom mehaničarskom ..

naravno da kojekakve iznimke postoje... ali ...
glupo je i smiješno porediti broj kvarova na recimo Golfu IV i Accordu ... zašto ... pa iz jednostavnog razloga ... u jednom manjem gradu u HR ima više golfova IV nego Accorda u cijeloj HR, pa je samim tim to neusporedivo ...
drugo ... iako se VW-ova TDI mašina pokazala kao jedna u VRHU dizel mašina, to ne znaći da je savršena i da je nemoguć kvar na njoj, ali je isto tako činjenica da sve one TDI mašine koje se ne kvare, o njima se i ne piše, jer se to smatra normalno, ali ako se među morem prodanih TDI mašina pokvari jedna, onda se pišu brda i doline protiv te mašine ... Treba uzeti statistiku, a ne gledati na komad .... jasno da vlasnik koji nije imao sreće nema utjehu u tome što se tisuće drugih voze, a on ne, ali se ipak ne može pričati da je to loša mašina..
Ista stvar je u sa JTD .... također jedna vrhunska dizel mašina ugrađivana u nekoliko "bratskih" brandova.... odlična mašina, usorediva sa TDI-jem, ali isto tako nije savršena i greške su moguće...
još jedna dizel mašina koja je u zadnje vrijeme dosta zanemarena a to je Peugeotova 1.9 i 1.8 T/TD .. svojevremeno proglašena za najbolju dizel mašinu svijeta.. itd itd
isto tako treba povući jasnu vremensku granicu tamo negdje oko 1995-96 gdje se desila blaga prekretnica koja je ekspandirala negdje oko 2000-01 što se tiče noviteta na tržištu, pa samim tim i odnos dugotrajnosti/designa/luksuza/cijene
a prvo i osnovno da se vratim na sam početak teme ... sam autor se nije baš konkretno izjasnio na kakvu klasu automobila "puca"... pa se tu uspoređuju neusporedivi modeli ... clio Vs. accord WTF ..