Vidim da neke stvari ne znate pa onda tipkate bezveze
Prvo ako se akvarij ciklira sam od sebe mjesec dana bez stanovnika,koliko se dobri bakterija stvori?
Jako jako malo
Zasto?
Zato jer nemaju hrane,zato svi kao ubacuju hranu za ribe da imaju sta bakterije jesti,a dali itko zna kolicinu hrane koju treba staviti u 50litara??
Isto tako mislite da je akvarij zacikliran nakon mjesec dana?
Ovo me neodoljivo podsjeća na slučaj mog kolege od prije neki dan... uglavnom, golobradi prodavač u ZOO Citya mu prije Božića uvalio 54 litarski akvarij i sutra dan 3 gupića

Obrazloženje prodavača je bilo kao i tvoje "lagano, par ribica po par ribica, mijenjati vodu i nema potrebe ciklirati, to je zastarjeli postupak". Ajde, super, pošto sam friško u akvaristici, da i ja naučim nešto novo
Nakon 5-6 dana, sva tri gupića čuvaju stražu na površini očajnički se boreći za zrak. Moj zaključak, nitriti, prodavač sa početka priče kaže "fali kisika" i uvali kolegi pumpu zraka (i izbije mu 200kn iz novčanika

). Prođe još 5 dana, gupići kao zalijepljeni za dno akvarija. Moj zaključak - trovanje nitritima, prodavač kaže "sindrom novog akvarija, pričekajte koji dan, sve bude OK". Nakon 3 dana u akvariju više nema ribica, uginule vjerojatno uživajući u nitritima

I napokon moj kolega posluša savjete sa foruma, izmjeri parametre vode i naravno, NO2 u koncentraciji ~5mg/l
Nakon što je ubio 3 ribice i traumatizirao djecu pred čijim očima su ribice ugibale, sada strpljivo ciklira akvarij
Inače, kolega mi se smijao da ja to previše cikliram (40 dana), ali ja sam u 3 mjeseca od 6 kupljenih ribica uzgojio 60 mladih, bez i jednog smrtnog ishoda, a on još blesi u prazan akvarij.
Ne kažem da nisi u pravu, ali, isplatili se početniku biti nestrpljiv?