Kolovoz 07, 2025, 19:01:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvjeta i izmjena vode za vrijeme cikliranja  (Posjeta: 9097 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: Rasvjeta i izmjena vode za vrijeme cikliranja
« Odgovori #50 u: Siječanj 31, 2014, 20:38:13 poslijepodne »
I klečali na kukuruzu u ćošku.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #51 u: Siječanj 31, 2014, 20:52:35 poslijepodne »
Dali je netko negdje pitao, dali se u zacikliranom akvariju stvaraju amonijak i ostalo? Cini mi se da sam vidio to pitanje?

Odgovor je, iako totalno pogresan - ne, ne stvaraju se.

Ispravan bi bio - da, stvaraju se, ali se trenutno i razgradjuju na druge, neskodljive spojeve. Sto nas opet vraca na pocetak - ne. ne stvaraju se.

A sve to nekako i je poanta cikliranja. Ne brojanje dana koliko je akvarij bio prazan, normiranje i uobrocavanje riba, vec jednostavno cinjenica da taj mali, najcesce prenapuceni eko sistem moze prezivjeti bilo kakva opterecenja ili pojacano pravljenje otpada, odnosno da se isti trenutno neutralizira i razgradjuje na druge spojeve.

U stabilan sistem mozes ubacivati hrane koliko hoces (jasno, ne shvatiti doslovce pa tresti kutiju hrane dnevno), i apsolutno nista neces poremetiti u smislu kemije i kvalitete vode. Mozes imati samo prezderane ribe, uz sve posljedice koje iz tog mogu proizaci, a nikako nekakva divljanja amonijaka, nitrata ili tko zna cega samo zato sto si lake ruke na davanju hrane.

Neznam dali tko od morskih vukova (morskih akvarista) posjecuje ovaj dio, cita ili prati o cemu se ovdje pise, ali oni bi vam mogli jako lijepo objasniti vaznost svega ovoga i pravilnog cikliranja i pripremanja akvarija za zivot. Da polovicno citiram sto sam negdje procitao - nije poanta hraniti ribe svaka 3 dana, brojanje zrna i komadica hrane, dezurati s kantama vode spreman za izmjenu ako slucajno gdje sto pobjegne...poanta je stvoriti sistem u kojem ces ubacivati hranu lopatom (opet, ne doslovce), a ne morati brinuti hoces li poremetiti nesto u vodi, ili izazvati kakav problem, jer znas da imas stabilan sistem koji se moze nositi s svakim otpadom i opterecenjem na isti. A to se postize vremenom, prirodne procese ne mozes bas previse pozurivati.

No, istina je, i jedno i drugo je relativno ispravno i relativno pogresno. Mozes ciklirati prazan akvarij, mozes ga ciklirati i s ribama. U prvom slucaju, otpad i opterecenje sistema ces simulirati dodavanjem hrane, svaki dan po malo, ili malo vise. U drugom slucaju ces simulirati prirodne procese i razgradnju stetnih tvari tako sto ces ih izmjenama vode i pazljivim doziranjem hrane drzati na nekom prihvatljivom nivou koji nebi trebao naskoditi zivotu u akvariju. Sve dok priroda ne preuzme i ne pocme obavljati taj dio posla i sama.

Ni jedno ni drugo nije pogresno, ni ispravno. Mozda je ovaj prvi sistem samo ziheraskiji i svakako dugotrajniji. A krajnji rezultat kao i uvijek ovisi o nekom trecem faktoru o kojem uopce trenutno ni ne razmisljas.....
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2014, 20:58:51 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #52 u: Siječanj 31, 2014, 20:53:33 poslijepodne »
Hvala Bogu pa sam poslušan :)
I evo opet primera da ljudima smeta što imam 13 godina...
Nitko ne spominje da im smetaju tvoje godine.... Nego da još puno moraš učit ;)
U svakom slucaju znaš više od mene i svaka ti čast na trudu i volji ;)
respect od mene :) :)
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #53 u: Siječanj 31, 2014, 21:38:18 poslijepodne »
Dali je netko negdje pitao, dali se u zacikliranom akvariju stvaraju amonijak i ostalo? Cini mi se da sam vidio to pitanje?

Odgovor je, iako totalno pogresan - ne, ne stvaraju se.

Ispravan bi bio - da, stvaraju se, ali se trenutno i razgradjuju na druge, neskodljive spojeve. Sto nas opet vraca na pocetak - ne. ne stvaraju se.

A sve to nekako i je poanta cikliranja. Ne brojanje dana koliko je akvarij bio prazan, normiranje i uobrocavanje riba, vec jednostavno cinjenica da taj mali, najcesce prenapuceni eko sistem moze prezivjeti bilo kakva opterecenja ili pojacano pravljenje otpada, odnosno da se isti trenutno neutralizira i razgradjuje na druge spojeve.

U stabilan sistem mozes ubacivati hrane koliko hoces (jasno, ne shvatiti doslovce pa tresti kutiju hrane dnevno), i apsolutno nista neces poremetiti u smislu kemije i kvalitete vode. Mozes imati samo prezderane ribe, uz sve posljedice koje iz tog mogu proizaci, a nikako nekakva divljanja amonijaka, nitrata ili tko zna cega samo zato sto si lake ruke na davanju hrane.

Neznam dali tko od morskih vukova (morskih akvarista) posjecuje ovaj dio, cita ili prati o cemu se ovdje pise, ali oni bi vam mogli jako lijepo objasniti vaznost svega ovoga i pravilnog cikliranja i pripremanja akvarija za zivot. Da polovicno citiram sto sam negdje procitao - nije poanta hraniti ribe svaka 3 dana, brojanje zrna i komadica hrane, dezurati s kantama vode spreman za izmjenu ako slucajno gdje sto pobjegne...poanta je stvoriti sistem u kojem ces ubacivati hranu lopatom (opet, ne doslovce), a ne morati brinuti hoces li poremetiti nesto u vodi, ili izazvati kakav problem, jer znas da imas stabilan sistem koji se moze nositi s svakim otpadom i opterecenjem na isti. A to se postize vremenom, prirodne procese ne mozes bas previse pozurivati.

No, istina je, i jedno i drugo je relativno ispravno i relativno pogresno. Mozes ciklirati prazan akvarij, mozes ga ciklirati i s ribama. U prvom slucaju, otpad i opterecenje sistema ces simulirati dodavanjem hrane, svaki dan po malo, ili malo vise. U drugom slucaju ces simulirati prirodne procese i razgradnju stetnih tvari tako sto ces ih izmjenama vode i pazljivim doziranjem hrane drzati na nekom prihvatljivom nivou koji nebi trebao naskoditi zivotu u akvariju. Sve dok priroda ne preuzme i ne pocme obavljati taj dio posla i sama.

Ni jedno ni drugo nije pogresno, ni ispravno. Mozda je ovaj prvi sistem samo ziheraskiji i svakako dugotrajniji. A krajnji rezultat kao i uvijek ovisi o nekom trecem faktoru o kojem uopce trenutno ni ne razmisljas.....
Bravo  :klap:  :klap:  :klap:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #54 u: Siječanj 31, 2014, 22:10:49 poslijepodne »
Damire, u ovom svom postu si tako jednostavno objesnio svu mudrost akvaristike , tako da mislim da bi ovaj post trebao
stalno stajati u uvodniku ovog podforuma.I veo bi ga za obavezno štivo svim akvaristima bez obzira na iskustvo.
Bravo!  :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap: :klap:

Offline Vinjerac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
« Odgovori #55 u: Siječanj 31, 2014, 23:31:15 poslijepodne »
Danas sam malo kasno stigao do kompa, pa sad vidim da ste se svi raspisali!  :)
Hvala svima na pomoći. Kao što sam rekao meni se stvarno ne žuri i još sam sa sobom nisam posložio ribe koje bi uselio u akvarij, pa zato i nema neke žurbe. Sve kombinacije koje bi ja napravio iz nekog razloga ne idu jedne s drugima.  :D Al o tome drugi put.
Moram priznati da ste me ipak malo zbunili s ovim raspravama. Akvarij za sad izgleda sasvim dobro. Bilje koje sam posadio izgleda super, posebno Limnophila sessiliflora, raste ko luda. Za ovih 8 dana skoro je dupla. Panjevi više ne bale. Da ne ureknem da se nešto ne pokvari! ;)
Evo što me je zbunilo.... Ja ne ubacujem listiće hrane. Da li bi trebao? Također ne mjenjam još vodu! Da li bi trebao? Ja za sad samo povećavam svjetlo za 15 min dnevno dok ne dođem do 8 sati. Također, sutra mije vrijeme za ubaciti drugi put Easystart. Ako nešto krivo radim, kažite da ispravim.
Još jednom, svima hvala.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #56 u: Siječanj 31, 2014, 23:47:38 poslijepodne »
Naravno da možeš ubaciti hrane, najbolje kod ili u filter, mijenjati vodu ne trebaš, mislim nema potrebe, ja barem nikad nisam, baš me zanima na koje će ribe na kraju izbor pasti, jer imaš već neke na koje si pikiro?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #57 u: Siječanj 31, 2014, 23:49:03 poslijepodne »
Samo polako i strpljivo, ako sve ide po planu, onda super :klap:

Ja sam kod cikliranja dodavao po par listića hrane kako su mi ovdje savjetovali. Jedina nus pojava ovog postupka je što se površina vode zna zamastiti, pa izgleda kao da pluta nafta. Samo sa papirnatom salvetom pokupiš lagano masnoću sa površine i sve 5.

EasyStart, SafeStart i sl. preparati koji sadrže žive bakterije su dobrodošle i ne mogu napraviti štetu niti možeš s njima predozirati akvarij.
Osobno nisam mijenjao vodu, što iz neznanja, a što iz straha da ne poubijam dobre bakterije. Kad su se nakon 40 dana cikliranja svi parametri vode doveli u neku normalu, 2-3 dana prije unošenja prvih ribica sam promijenio cca40% vode tretirane AquaSafeom. Sve je prošlo OK, smrtnih slučajeva nije bilo ;)
Jedino što svakome savjetujem je da kupi test vode (5 u 1, 6 u 1), jer ćeš lakše spavati ako imaš i službenu potvrdu da je sve ok :D
To je ukratko moj ziheraški pristup  :nerd:

Jedino neplanirano što se dogodilo (ah, taj Murphy) je da sam popodne kupio 6 gupića, a sutra ujutro ih imao 27 :D

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #58 u: Veljača 01, 2014, 00:07:30 prijepodne »
Od riba su za sad u kombinaciji:
Corydorasi
Sijamski algar
Aymonier bicolor
Khuli khuli ako ih uspijem naći (možda njih umjesto corydorasa)
par Ramireza
Jato Neonki
Beta
Skalari
Diskusi (meni najljepši, al prerano je za njih)
Posebno mi se sviđaju i manji žuti i plavi ciklidi ali na žalost, koliko sam pročitao oni u ovaj akvarij ne spadaju, kao ni u kombinaciji s gore navedenim ribama ???

Offline PeraCar55

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 24
« Odgovori #59 u: Veljača 01, 2014, 07:19:03 prijepodne »
Kombinacija je OK,samo Skalari kada porastu znaju da se počaste sa neonkicama...za Diskuse si u pravu,rano je još...
Enjoying cichlids...

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Veljača 01, 2014, 09:27:13 prijepodne »
Od riba su za sad u kombinaciji:
Corydorasi
Sijamski algar
Aymonier bicolor
Khuli khuli ako ih uspijem naći (možda njih umjesto corydorasa)
par Ramireza
Jato Neonki
Beta
Skalari
Diskusi (meni najljepši, al prerano je za njih)
Posebno mi se sviđaju i manji žuti i plavi ciklidi ali na žalost, koliko sam pročitao oni u ovaj akvarij ne spadaju, kao ni u kombinaciji s gore navedenim ribama ???
Šaroliko društvo, samo pazi, često se radi " čušpajz " u početku, tako to biva, najbolje ti je više jedinki a manje vrsta, odnosno formirati dva tri jata vrsta riba, vjeruj ljepše izgleda i ribe su zadovoljnije, i betta ti tu baš ne spada, one više vole samovat u svojoj garsonjeri ;)

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #61 u: Veljača 01, 2014, 10:24:27 prijepodne »
Ma kužim i ja da je društvo šaroliko, ali gledao sam da su mi tu Corydorasi radi čišćenje otpadaka na dnu (inače ih ne bi stavljao), Aymonieri i Sijamski su tu zbog algi inače možda ni oni ne bi ušli u uzži izbor! Neonke su sigurne, jer mi se one zaista sviđaju. Skalari su mi super, ali na par mjesta sam pročitao da znaju uništavati bilje, pa sam malo u nedoumici. Discusi su složeni i zahtjevaju više iskustva i ne znam kako bi se ponašali uz npr. PH 7,5 (zna se desiti da nisam uvijek kući, a ženu i malu nebi opterećivao sa PH testovima i sličnim stvarima, a vidim da na PH utječe puno stvari i da se zna promjeniti). Niko ne komentira male ciklide (žute i plave, mislim da su to Malawi ciklidi - Labidochromis caeruleus). Postoji li mogućnost držanja s neonkama i u biljnom akvariju? Znam da možda pitam glupost, ali važno je naučiti.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #62 u: Veljača 01, 2014, 11:07:26 prijepodne »
Važno je naučiti, slažem se, ali sa liste riba koje ti se sviđaju trebao bi najprije proučiti njihovi zahtjeve.
Afrički ciklidi i biljni akvarij su posve nekompatibilni - ako pogledaš slike vidjet ćeš da u takvim akvarijima bilja nema. Imao sam ih u biljnom prije 30 godina i mogu ti to potvrditi, kao i reći da je to bio početak pauze jedne moje akvarističke faze koja je trajala 25 godina.
Čistači nisu zapravo čistači, ne jedu oni otpatke, nego hranu s dna. Corydorasi su jedna od najsimpatičnijih vrsta uopće, ali nisu nikakvi smetlari.
Od algojeda ne možeš očekivati da će te riješiti algi, da će riješiti jedan dio - to da.
skalari često ubijaju neonke - ne bi ih trebalo stavljati zajedno. skalari ne uništavaju bilje, iako se par ljudi žalilo na to.
 Aymonier ?? Epalzeorhynchos bicolor bicolor zna biti prgav i raditi nered u akvariju.
ramirezi su osjetljivi
beta ne ide u veći zajednički akvarij
diskusi su ribe samo za iskusne specijaliste

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #63 u: Veljača 01, 2014, 11:14:27 prijepodne »
Moja topla preporuka sto se tice cistaca su chuli-chuli---  -?
Samo neznam kako se slazu sa ostalom bagrom, doduse meni zive sa zebricama i divlkjim bettama i zakon su!!!
Nitko nikoga ne dira!!! ;)
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #64 u: Veljača 01, 2014, 11:25:42 prijepodne »
Ja sam samo napisao listu riba koje mi se sviđaju, ali ne i da mislim sve ribe staviti, već kombinaciju koja paše. Zato sam i napisao sve ribe da mi iskusni akvaristi daju svajete. Napisao sam Aymonier bicolor jer sam to ime našao u Pet centru. To je zaista Aymonier samo je više zlatno-roze boje, možda je to albino, pa su mu oni dali takvo ime. Nisam tu naveo crvene zebrice i staklaste somove, koji mi se također sviđaju.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #65 u: Veljača 01, 2014, 12:18:56 poslijepodne »
Evo što me je zbunilo.... Ja ne ubacujem listiće hrane. Da li bi trebao? Također ne mjenjam još vodu! Da li bi trebao? Ja za sad samo povećavam svjetlo za 15 min dnevno dok ne dođem do 8 sati. Također, sutra mije vrijeme za ubaciti drugi put Easystart. Ako nešto krivo radim, kažite da ispravim.

Hrana ti sluzi kao pokretac cijelog procesa (pojednostavljeno). Jer, nema je sto pojesti. hrana trune, prlja vodu, iz toga nastaju procesi stvaranja amonijaka, zatim dalje razgradnja amonijaka, stvaranje nitrita, dalje razgradnja nitrita, stvaranje nitrata.....i u jako maloj mjeri razgradnja nitrata i stvaranje O2, ali to te vec ne treba zabrinajvati.

bitno je da shvatis da ovo nije jednokratni proces, on se desava konstantno, hranjenje praznog akvarija je samo "navikavanje" sistema na stvaranje otpada, i na neki nacin hranjenje svih tih bakterija koje razgradjuju jedna drugu (da tako kazem).

Nebitno sve u svemu, ubacuj po malo hrane svaki dan,dva, nemoj pretjerivati i to je to. Dok odlucis koje ribe ce ici, imat ces sve tocno onako kako treba biti.

Izmjene vode stvarno nisu potrebne, cak su po meni i kontraproduktivne, jer svakom izmjenom vode tijekom cikliranja remetis proces, i ustvari neznnas tocno stanje stvari. Ziheraski, barem 3 tjedna nista ne diraj, nakon toga izmjena vode, 30-tak posto, i spreman si za prve stanovnike.

Sto se riba tice, ukratko - akvarij je neprikladan za betu. Ciklide uglavnom ne mjesas s nicime, posebice ne malawi. Skalari su ti ok, nisu zahtjevni toliko, s ph se ne moras opterecivati, stabilan ph je relativno zeznut za postici, pa se s time ne moras ni zamarati previse.

Odaberi ribe, pametno slozi kombinaciju, zacikliraj akvarij i uzivaj. Sve ostalo ces rjesavati usput, nema poante previse se zamarati nekim stvarima koje su u konacnici jako malo bitne.

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #66 u: Veljača 02, 2014, 18:30:47 poslijepodne »
Zna li netko koliki je KH vode u Rijeci. Nisam još nabavio tester, pa ne znam.

Offline Led Zeppelin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #67 u: Veljača 04, 2014, 03:55:30 prijepodne »
nemoj me 100% drzat za ric al mislin da je prije koji dan netko na forumu napisao 7.9
betta se ne stavlja u akvarij dublji od 20-25 cm
jesi li razmišlja o barbusima,meni su strašno simpatični,colise su također prekrasne

Offline Vinjerac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #68 u: Veljača 04, 2014, 22:44:02 poslijepodne »
Hvala. To je točan podatak, ima na stranicama vodovoda. Našao sam još neke ribe koje su mi super, Gastromyzon ctenocephalus, Electric blue ramirezi i Rasbora galaxy. Jedino ih je malo teže nabaviti od ostalih uobočajenih.

Offline Kulikuli

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Veljača 04, 2014, 23:24:27 poslijepodne »
Hvala. To je točan podatak, ima na stranicama vodovoda. Našao sam još neke ribe koje su mi super, Gastromyzon ctenocephalus, Electric blue ramirezi i Rasbora galaxy. Jedino ih je malo teže nabaviti od ostalih uobočajenih.
Gastromyzon ti voli malo hladniju vodu, jako brz protok i vodu s puno kisika, ramireze ti kao početniku baš ne bi preporučio, galaxyce ti znaju biti osjetljive, ovisi kako naiđeš, jedno su želje a drugo mogučnost i uvjeti držanja, i meni se svašta sviđa samo je pitanje možeš li im pružit adekvatne uvijete, kao početniku preporučujem ti da se orijentiraš na manje zahtjevne vrste, tako ćeš sigurno izbjeći razočarenje i frustraciju, pa s vremenom kreneš na next level. :up:

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #70 u: Veljača 05, 2014, 13:30:25 poslijepodne »
dal bi mi ista pomoglo kad bi u novi akv ubacio 25 l ciklirane vode  akv je 225 l jel bi sta ubrzalo proces

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Veljača 05, 2014, 13:56:36 poslijepodne »
nemoze ti to puno pomoci, bakterije ionako dodu zrakom a ti ih u akvariju najvise imas u filteru i na podlogama, najmanje u vodenom stupu. puno vise bi ti pomogao zaciklirani filter materijal..

Offline ilje

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #72 u: Veljača 05, 2014, 15:22:10 poslijepodne »
super to cu onda i napraviti  reci mi samo dal da isperem filter il samo onako da ga prebacim

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Veljača 05, 2014, 15:43:59 poslijepodne »
ako nije jako prljav ja ga nebi ni prao. a inace i dok i ides prati filter materijal, to radi samo s starom akvarijskom vodom, dok ju mjenjas, itd, nemoj vodovodnu koristit za bioloski medij

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #74 u: Veljača 05, 2014, 16:02:56 poslijepodne »
Skalari unistavaju biljke? To nikad nisam cuo,a nisam ni vidio da su to radila ona dva koja sam ja imao. Netko ti je preporucio barbuse i ja bi  se slozio...samo pazi da ih imas vise,mozda makar 6-7, kako ne bi nikoga gnjavili od ostalih stanovnika.

Uvijek je suncano u Hercegovini..