Ukratko evo mog novog projekta.
Akvarij: 120x50x50
Filter: Eheim 2080
CO2: boca 5L
Podloga: ADA Aquasoil
Rasvjeta: 54W x 4 (6500K ) + 150W x 2 (HQI)
obzirom na fotku, cijevi su malo drugačije prespojene, pa ću pojasnit kako stvari funkcioniraju.
Budući da sam imao adaptaciju stana, pripremio sam sve za postavljanje akvarija. Ispod akvarija sam pripremio dovod vode i kanalizaciju, tako da promjena vode nije problem. Na ulaznu cijev filtera spojena je na preko razdjeljnika na odvod vode u kanalizaciju ili dovod vode iz vodovoda, tako da preko ventila mogu birat u koji smjer da ide voda. Izmjena vode je praktički automatizirana. Kada su ventili zatvoreni, onda voda normalno cirkulira iz akvarija u filter, pa natrag u akvarij...
Na drugu pipu je spojen RO uređaj iz kojega mi RO voda curi u zelenu bačvu. Na bačvi imam spojenu pumpu koja tu vodu šalje u akvarij, ukoliko je bačva prazna mogu, preko ventila prebacit da pumpa vuče iz akvarija vodu i ponovno baca u akvarij. Na ovaj sistem mi je spojen i CO2.
Otapanje co2 ide preko dva difuzora. Boca je spojena na inline Atomizer koji baca male mjehuriće koji nakon toga ide u AM Reaktor gdje se do kraja otapaju, a tek onda ta voda ide u akvarij. Dakle otapanje je 100% i nemam ni najmanjih mjehurića u akvariju.
Rasvjeta je za sada primarno 4x54W, a ovih dodatnih 300W svjetli samo 1 sat dnevno i to u sredini fotoperioda.
Gnojenje je za sada isključivo preko podloge.
Izmjena vode je za sada po preporudi ADA-e svaki dan 50%, ali kasnije planiram raditi izmjene jednom tjedno.