Lipanj 18, 2025, 15:29:19 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: koja stream pumpa?  (Posjeta: 19355 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sick boy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: koja stream pumpa?
« Odgovori #25 u: Siječanj 28, 2014, 13:23:33 poslijepodne »
Ako  pumpa radi na timer ima li opasnosti da kad stream ne radi neka riba ne nadze skloniste pa kad se ukljuci da ima posledica?
Ja imam u ciklidnom(200x55x53) jednu od 3000 l ali je usmerena na povrsinu, bas radi gorenavedenog ne stavjam neku jacu da malo razbaca smece.

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #26 u: Siječanj 28, 2014, 13:44:06 poslijepodne »
Nisam imao dosad tragičnih slučajeva. Ove manje ribice se drže dna i skloništa i ne dolaze gore do streamice.
Vjerujem da one znaju kada se pali na tajmer pa nema problema.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Siječanj 28, 2014, 14:07:58 poslijepodne »
ajde beri postedi me te suplje price i gasenja stream pupe,smeca mora da bude u akvarijumu jer imam hrpu kamenja po dnu i 50 i vise odraslih ciklida koje hranim 2-3puta dnevno,naravno da ce poslije biti smeca

smece nemoze biti stoljetno jer se akvarijum cisti svakih 7 dana uz temeljno usisavanje i izmicanje svakog kamena

ako imas stream to ne znaci da ce ti filter pokupiti bas sve necistoce iz vode,al sigurno da je bolje da ga podize sa dna i sigurno vise smeca zavrsi tamo gdje treba

pogledaj malo bolje po forumu i vidi koliko ciklidasa uopste gasi stream,

bilo kakav stream stavi i budi siguran da te nece rijesiti necistoca,bez usisavanje nema cistog akvarijma

nemam ja namjeru nikog ubjedjivati sta i kako da radi kad je svaki akvarijumj drugaciji kako po njihovim stanovnicima tako po samom uredjenju i kolicini kamenja ,tako da mi nemozes drzati predavanja kad ne znas nista o mom akvarijumu i stanju u njemu,a tako ni je ne znam sta je u tvom akvarijumu pa necu da te ubjedjujem kako da drzis stream,upaljen stalno ili ne

covjek ce da vidi sam, ima li potrebe da stalno radi stream ili ne

to ti ja govorim iz licnog iskustva jer sam imao stream od 3000l i nije mogao da digne smece i odgura ga do filtera,tj.nisam nikako sa njim mogao postici takvu cirkulaciju da smece ide do usisa u filter,

zato sam ubacio 5200l/h i sad sam zadovoljan,nesto smeca naravno zavrsi u kamenju ali to je neminovno
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2014, 14:16:18 poslijepodne od smcm5 »

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 28, 2014, 14:33:54 poslijepodne »
Ti mene poštedi doslovnog i bukvalnog svaćanja mojeg "stoljetnog" smeća.
Naravno da se usisava na tjednoj bazi ali to već stoji u priručniku za početnike pa nisam smatrao da trebam pisat.
Sve argumente protiv stalnog rada pumpe sam naveo.
Imam 70-tak ciklida srednje veličine u 360 litara i sve je čisto s dva sata rada dnevno, pa me nemože ništa potaknut na cjelodnevni rad pumpe.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 28, 2014, 14:39:36 poslijepodne »
sve to stoji ,al u mene je akvarijum dug 160cm, a usis u filter je prikriven iza stijene,pa bukvalno mora da radi stalno,ja ne znam dimenzije tvog akv.niti filter kakav ti je ,dal imas pozadinu...

zato i govorim da je tesko odrediti dal treba da radi stalno ili ne
i molim te nemoj da se slucajno ljutis jer nemam namjeru ni tebe ni bilo kog da uvrijedim ;)

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Siječanj 28, 2014, 16:19:28 poslijepodne »
Dobro, pođimo u miru.
Btw malo sam bolje pogledal i znam kolko ih ima stalno upaljenu pumpu i nemali broj ih čak tvrdi da uopće netreba.
Naravno to tvrde oni koji ju nisu nikad imali i neznaju što lupetaju.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #31 u: Siječanj 28, 2014, 18:12:52 poslijepodne »
ja imam vanjski prelivni 3komorni zapremine 50litara i stoji na kontra strani od streama,povrat je 2800litara

ima oko 30litara filter materijala(sera siporax 5l,obicni keramicki prstenovi,par pakovanja,bio kugle,lava kamen  spuzve po 5cm,i vata na vrhu)

ja sam sinoc prvi put ugasio stream a jutros na sred akvarijuma tona smeca,vjerovatno se promjenilo strujanje posto je samo povrat od filtera radio pa izvukao neko smece iz kamenjara
To bi reklo da je bolje bez streamice stalno, pošto je izvučeno stoljetno smeće.
Forser ja ne vidim razloga zašto da više ikoga razuvjeravam nakon svih iznad  argumenta.
u pravu si, streamica bi trebala biti  na tajmer, baš zbog navedenog...

može li netko dati svoj komentar za moj ex filter? znači bila bi kanta za mlijeko od 15l s pumpom od 1200 l/h..
ok.sada ste si popricali.moze sada odgovor na moje pitanje u vezi filtera?
btw ja imam protocnu pumpu od 600l/h u aq 80*50*36 koja radi stalno i sve mi je super.a koliko sam citao na forumu bolje je kod ciklida da ima bolje mijesanje vode.
reci mi kolko ljudi ima streamicu u postotcima?

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Siječanj 28, 2014, 18:21:55 poslijepodne »
Streamica nemože zamijenit filter koji ima svoju protočnost i količinu zapremine filter materijala. Ona potpomaže protočnosti, podizanju prljavštine sa dna i komešanju površine vode radi veće površine i bolje otopivosti atmosferskog kisika u vodi

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Siječanj 28, 2014, 18:35:17 poslijepodne »
Da razbijem mit i famu oko streamice. Ona u ovom slučaju meni koristi za dizanje prljavštine sa dna, otapanje atmosferskog kisika koji nije nužan u tolkoj mjeri ko tropskim ribicama . Ona ima značajniju primjenu u biljnim i morskim gdi raspršuje gnojivo , monerale,...Riskiram da me neko ponovno poklopi sa drukčijim mišljenjem.

Offline Therion

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #34 u: Siječanj 28, 2014, 18:50:18 poslijepodne »
Ja smatram da mojim Tanganjikancima stream ne znači puno u životu i kod mene služi isključivo za "ispuhivanje" smeća oko kamenja koje je točno ispod izlaza iz filtera.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 28, 2014, 19:00:50 poslijepodne »
Streamica nemože zamijenit filter koji ima svoju protočnost i količinu zapremine filter materijala. Ona potpomaže protočnosti, podizanju prljavštine sa dna i komešanju površine vode radi veće površine i bolje otopivosti atmosferskog kisika u vodi

mislis filter ne moze zamjeniti stream,nemojte ljudi upotrebljavati filter za pravljenje cirkulacije u akvarijumu,zato vam sluzi stream,a filter je filter i zna se cemu sluzi
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2014, 19:07:54 poslijepodne od smcm5 »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #36 u: Siječanj 28, 2014, 19:36:05 poslijepodne »
ja sam na samo jedan dan složio sustav da se pumpa na timer gasi i pali. kad je bila ugašena u nju je ušla ž ancistrusa. poderalo ju je pošteno, a pumpa je klepetala dok je po ribi tukla.   :punch:  doduše, nemam mrežicu ... ali općenito gasiti stream pumpu koja nema regulator (oni modeli za morske) je bedastoća.

riba je još živa, a i pumpa još uvijek besprijekorno radi. 

btw, meni pumpa služi za kondicioniranje riba. neki modeli riba su podlegli hard testu, a neke pumpa potiskom zalijepi za kontra stranicu akvarija...

moj je prijedlog Tunze.  :up:

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Siječanj 28, 2014, 20:42:15 poslijepodne »

mislis filter ne moze zamjeniti stream,nemojte ljudi upotrebljavati filter za pravljenje cirkulacije u akvarijumu,zato vam sluzi stream,a filter je filter i zna se cemu sluzi
ZAR NE VIDIŠ DA JE OPČINJEN STREAMICOM I OČEKUJE ČUDA OD NJE!!!!!!!

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Siječanj 28, 2014, 20:46:18 poslijepodne »
ja sam na samo jedan dan složio sustav da se pumpa na timer gasi i pali. kad je bila ugašena u nju je ušla ž ancistrusa. poderalo ju je pošteno, a pumpa je klepetala dok je po ribi tukla.   :punch:  doduše, nemam mrežicu ... ali općenito gasiti stream pumpu koja nema regulator (oni modeli za morske) je bedastoća.

riba je još živa, a i pumpa još uvijek besprijekorno radi. 

btw, meni pumpa služi za kondicioniranje riba. neki modeli riba su podlegli hard testu, a neke pumpa potiskom zalijepi za kontra stranicu akvarija...

moj je prijedlog Tunze.  :up:
ETO, SUVISLO I RAZBORITO. ISPRIKE NA VELIKIM SLOVIMA , NEMOGU PONIŠTIT TRENUTNO NA TABLETU.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #39 u: Siječanj 29, 2014, 07:30:16 prijepodne »

ZAR NE VIDIŠ DA JE OPČINJEN STREAMICOM I OČEKUJE ČUDA OD NJE!!!!!!!
zar misliš na mene da sam opčinjen streamicom?

ja se totalo slažem da filteri nisu ti koji bi trebali raditi cirkulaciju u aq..štoviše čitao sam negdje da je bolje da je slabiji protok u filteru..nemogu argumentirati jer se ne sječam zbog čega i  di je sada taj tekst, ali znam da ga profesionalci upotrebljavaju..ako nađem tekst zaljepiti ču ga ovdje :)

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Siječanj 29, 2014, 09:36:28 prijepodne »
forser,ja sam ti iznio svoje stavove u vezi streama,tj zasto ga ne gasim,slicne akvarijume cemo imati(ako sam dobro shvatio 140cm ti je u planu)ali opet svaki akvarijum je prica za sebe pa ces sam vidjeti dal da je gasis ili ne

u beri ja je problem sto nece da shvati da mu u akvarijumu duzine 120cm komotno moze raditi stream od 3000l/h i ne bi je morao gasiti,mislim da je na tu duzinu 5000 prejaka ali kad bi je pravilno usmjerio prema povrsini ili prema stranici akvarijuma mogla bi da radi i ova,al to sad nije ni bitno

bitno je da ces ti kad slozis taj akvarijum vidjeti kroz sam rad streama dal je potrebno gasiti ili ne,koliko ce ti se smeca zadrzava ti u akvarijumu i vidjeces kako je trebas postaviti da duva da ti ne ostaju mrtvi uglovi,mada su oni neizbjezni,ona ne cini cuda nego tvoja ruka i usisivac kad mjenjas vodu ali dosta pomaze u odrzavanju akvarijuma cistim,naravno da uz dobru cirkulaciju vode u samom akv.imas i dobru razmjenu gasova pa ne moras imati pumpice za zrak i slicno

sto se tice filtera, sa manjim protokom imas bolju biolosku filtraciju ali napominjem da je sve opet drugacije kod svakog filtera,ja imam kao sto sam naveo 2800l/h protoka kroz svoj filter,mozda je puno al odradjuje posao zato sto ima 30litara filter materijala,a odlicno odradjuje i mehanicku filtraciju jer tih 2800litara protoka prave jaku usisnu silu i  iako su usisne cijuevi zamaskirane iza pozadine doblo cisti

ali za svaki slucaj na drugom kraju akvarijuma imam kanister JBL cp250 700l/h koji je iskljucivo namjenjen bioloskoj filtraciji,pun je sera siporax-a i samo u poslednjoj kosari ima spuzve i to one najfinije,

ne prljaju isto ribe od 6-7cm i ribe od 10 -15cm i filtracije nikad nije previse i na to se ti koncentrisi,a stream ti cak nije obavezan al sigurno je bolje sa njim jer ce pomoci u ciscenju necistoca koje bi se nakupljale u akvarijumu,a koje poslije mogu na bioloskoj razini uticati na kvalitet vode,a to nikako ne zelimo

BEZ DOBROG FILTERA NEMA CISTOG AKVARIJUMA,DzABA TI 16 STREAMOVA AKO TI JE FILTER SLAB

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #41 u: Siječanj 29, 2014, 10:59:25 prijepodne »
Ili skračeno iznad

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #42 u: Siječanj 29, 2014, 20:14:28 poslijepodne »
na u prvom postu navedene dimenzije akvarija nikakva "kineska kvazi stream pumpa" neće raditi posao.

za 140cm treba stroj. minimum snage tunze 6025. na kineskim pumpama i kaveni tanjurići (diskusi) mogu u mjestu stajat.  :D
« Zadnja izmjena: Siječanj 29, 2014, 20:22:35 poslijepodne od aquabot »

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #43 u: Siječanj 30, 2014, 08:48:39 prijepodne »
na kineskim pumpama i kaveni tanjurići (diskusi) mogu u mjestu stajat.  :D
To si provjerio ili?
Onda su moje valjda iz Taiwana.
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Siječanj 30, 2014, 09:03:40 prijepodne »
kao sto rekoh imam stream iz Elegance Reefa,kinez ako se nevaram ali ja sam u potpunosti zadovoljan njenim radom

mozda je tunze kvalitetniji i bolji al ja sam zadovoljan sa ovom,necujna totalno 2god bez ikakvih smetnji,poprilican broj ih je otisao za srbiju  sto 3000l sto 5200 jos se niko nije pozalio,ali da napomenem da su ovo moja iskustva iz mog akvarijuma

200kn za 2god rada,odlicno
ni dan danas ne pokazuje nikakve znake istrosenosti

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #45 u: Veljača 02, 2014, 15:58:21 poslijepodne »
na kineskim pumpama i kaveni tanjurići (diskusi) mogu u mjestu stajat.  :D
To si provjerio ili?
Onda su moje valjda iz Taiwana.
...ili su ti kriteriji nisko. da, provjerio i decidirano tvrdim da se to ne može uspoređivati.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #46 u: Veljača 02, 2014, 16:11:50 poslijepodne »
ja imam vanjski prelivni 3komorni zapremine 50litara i stoji na kontra strani od streama,povrat je 2800litara

ima oko 30litara filter materijala(sera siporax 5l,obicni keramicki prstenovi,par pakovanja,bio kugle,lava kamen  spuzve po 5cm,i vata na vrhu)

ja sam sinoc prvi put ugasio stream a jutros na sred akvarijuma tona smeca,vjerovatno se promjenilo strujanje posto je samo povrat od filtera radio pa izvukao neko smece iz kamenjara
To bi reklo da je bolje bez streamice stalno, pošto je izvučeno stoljetno smeće.
Forser ja ne vidim razloga zašto da više ikoga razuvjeravam nakon svih iznad  argumenta.

To bi reklo samo to da vam streamice nisu dobro postavljene. Poanta stream pumpe je da konstantno dize i izbija eventualno smece, a sto je jos bitnije, da ga zadrzava u vodenoj "struji", sve dok ga filter ne pokupi.

Imao sam u svakom malawi akvariju barem jednu, ribama apsolutno nista nije smetalo, a smeca nigdje nije bilo, cak ni nakon micanja kompletnog kamena, nista se nije nigdje zavuklo, jer ponavljam, poanta streama i je da dize smece da bi ga filter mogao pokupiti, a ne da se smece gomila na jednom mjestu a stream puse u prazno.

Ups, quotao stariji post, vidim da je to sve vec napisano.

Neusporedivo je da je tunze bolji, ali tvrditi da kinez nece raditi posao na 140cm duzine akvarija....ne treba tu nikakav "stroj"....
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2014, 16:15:18 poslijepodne od Damir_Sl »

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Veljača 02, 2014, 16:23:01 poslijepodne »
ma imao sam nekad 2x5200 i onda je stvarno bilo cisto  a sad zna da se zavuce ispod kamenja smeca,tesko je namjestiti stream u mom akv,jer imam i pozadinu i bukvalno hrpu kamenja,a i nisam ni ocekivao da bas sve smece podigne al sigurno bi bez streama bio svinjac,morao bih cistiti stalno,a ovako jjjednom sedmicno usisam dok radim izmjenu i to je to

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #48 u: Veljača 02, 2014, 16:32:33 poslijepodne »
i sa 10 najboljih i najjačih pumpi bude džepova u kojima bu se zadržalo smeće.

neovisno o tome koju će pumpu uzeti (svaka napravi dio posla za koju je namjenjena) treba voditi računa da je kod er pumpi protok barem 50% manji od deklariranog (budući sam pristojan , malo sam rekao)  :D, a fizički su duplo veće od kvalitetnijih pumpi.

Offline smcm5

• Punopravni član
« Odgovori #49 u: Veljača 02, 2014, 16:51:35 poslijepodne »
sa nekom brendiranom se nisam susretao tako da nisam kompetentan da sudim i da poredim sa ovom mojom iz ER ali vodio sam se onom,koliko para toliko i muzike,nisam imao za neku skuplju i uzeo ovu,i mislim da solidno radi ;)