forser,ja sam ti iznio svoje stavove u vezi streama,tj zasto ga ne gasim,slicne akvarijume cemo imati(ako sam dobro shvatio 140cm ti je u planu)ali opet svaki akvarijum je prica za sebe pa ces sam vidjeti dal da je gasis ili ne
u beri ja je problem sto nece da shvati da mu u akvarijumu duzine 120cm komotno moze raditi stream od 3000l/h i ne bi je morao gasiti,mislim da je na tu duzinu 5000 prejaka ali kad bi je pravilno usmjerio prema povrsini ili prema stranici akvarijuma mogla bi da radi i ova,al to sad nije ni bitno
bitno je da ces ti kad slozis taj akvarijum vidjeti kroz sam rad streama dal je potrebno gasiti ili ne,koliko ce ti se smeca zadrzava ti u akvarijumu i vidjeces kako je trebas postaviti da duva da ti ne ostaju mrtvi uglovi,mada su oni neizbjezni,ona ne cini cuda nego tvoja ruka i usisivac kad mjenjas vodu ali dosta pomaze u odrzavanju akvarijuma cistim,naravno da uz dobru cirkulaciju vode u samom akv.imas i dobru razmjenu gasova pa ne moras imati pumpice za zrak i slicno
sto se tice filtera, sa manjim protokom imas bolju biolosku filtraciju ali napominjem da je sve opet drugacije kod svakog filtera,ja imam kao sto sam naveo 2800l/h protoka kroz svoj filter,mozda je puno al odradjuje posao zato sto ima 30litara filter materijala,a odlicno odradjuje i mehanicku filtraciju jer tih 2800litara protoka prave jaku usisnu silu i iako su usisne cijuevi zamaskirane iza pozadine doblo cisti
ali za svaki slucaj na drugom kraju akvarijuma imam kanister JBL cp250 700l/h koji je iskljucivo namjenjen bioloskoj filtraciji,pun je sera siporax-a i samo u poslednjoj kosari ima spuzve i to one najfinije,
ne prljaju isto ribe od 6-7cm i ribe od 10 -15cm i filtracije nikad nije previse i na to se ti koncentrisi,a stream ti cak nije obavezan al sigurno je bolje sa njim jer ce pomoci u ciscenju necistoca koje bi se nakupljale u akvarijumu,a koje poslije mogu na bioloskoj razini uticati na kvalitet vode,a to nikako ne zelimo
BEZ DOBROG FILTERA NEMA CISTOG AKVARIJUMA,DzABA TI 16 STREAMOVA AKO TI JE FILTER SLAB