Kolovoz 15, 2025, 01:58:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: JBL PO4 test  (Posjeta: 2251 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cuk-77

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
JBL PO4 test
« u: Siječanj 23, 2014, 18:19:24 poslijepodne »
Evo nabavio ja gore navedeni test i prilikom prvog testiranja boja u bočici koja se testira je neka neodređena svijetlo žućkasta. E sad imam više pitanja, ako netko ima živaca:
1. Da li takva boja znači, da bi po tome bilo dosta fosfata pošto je ta boja na onoj skali na trakici za
    usporedbu između zelene i crvene (sredina, a meni listovi biljaka propadaju tako da sam skoro siguran da
    je nedostatak fosfata)
2. Čemu ona druga bočica u koju se stavlja samo čista voda iz akvarija (koja je naravno prozirna) i onda se
    te dvije bočice pomiču desno po skali i kroz tu bočicu pošto je voda čisto prozirna od ispod se vidi plava
    boja polja na koju se stavi ta bočica.(ne kužim poantu toga)
3. Čemu uopće služe ti krugovi od svijetlo plave do tamno plave boje po kojoj se vuče bočica sa čistom
    vodom iz akvarija, ako se uspoređuje boja tekućine iz druge bočice gdje je stavljen preparat za mjerenje
    PO4 s gornjom skalom gdje su navedene vrijednosti (parametri) vode za usporedbu.
Lijepo bih molio objašnjenje, hvala.
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2014, 18:22:33 poslijepodne od cuk-77 »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: JBL PO4 test
« Odgovori #1 u: Siječanj 28, 2014, 19:57:01 poslijepodne »
Ne razumjem baš pitanja...

Da li si izdozirao reagense prema uputi na skali? Ne stavljaš punu žličicu, nego onu manju, na dršci.

Boja bi ti trebala biti neka nijasna plave. Ili bezbojna. To je bočica A.
Bočica B služi da staviš istu količinu vode ali bez reagensa.
U plastični stalak staviš obje bočice i postaviš ga tako da bočica B bude u redu B (prvi red, ovaj sa plavim krugovima), a bočica A u drugom redu. I sada pomičeš po skali lijevo desno dok ti boja u obje bočice ne bude jednaka. Vidiš sa lijeve strane obris tog plastičnog nosača, sa zubom okrenutim prema gore.
To je zato jer voda iza akvarija uvijek ima neku nijansu pa da se točnije može odrediti rezultat. Kaj misliš kako netko sa blackwaterom mjeri testerima? :)
I onda na zeleno-žuto-crvenoj skali očitaš ppm
« Zadnja izmjena: Siječanj 28, 2014, 20:00:44 poslijepodne od Dellete »

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2014, 11:48:12 prijepodne »
Ma shvatio sam, hvala ti lijepa na odgovoru. Budući je meni voda u bočici A nakon dodavanja reagensa
bila potpuno žuta (kasnije sam shvatio da je žuta zbog manjka fosfata), to me u potpunosti zbunilo pa
sam mislio da treba uspoređivati boju sa onom gornjom skalom iznad ovih plavih krugova, tamo gdje su
one boje zelena-žuta-crvena. Veli se da je jutro pametnije od večeri i upalila mi se žarulja u glavi, valjda neka stara štedna i nakon dodavanja fosfata sad je boja naravno plavkasta. a šta ćeš...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2014, 12:13:58 poslijepodne »
Bitno da se rijesilo :)