Srpanj 08, 2025, 20:24:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Skalari - serijski poremecaj?  (Posjeta: 2169 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline _Maniac_

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
Skalari - serijski poremecaj?
« u: Siječanj 21, 2014, 20:13:58 poslijepodne »
E ovako... problem je sljedeci... imao sam dosao skalare, dva koji su kod mene lijepo narasli i sve super, poklonio ih jednom clanu s foruma, jer su poceli napadati nove mlade koje sam nabavio...

I sad... ovako... uzmem u Aqua-Terra (Zagreb - Jankomir - Kaufland)... Od prva dva, jedan ode... iz nepoznatog razloga, sve super divno krasno i odjednom dosta... ajd dobro, reko mozda je uzrok sto me nije bilo 2 tjedna, godisnji i tako to, pa iako je sve bilo ostavljeno na brigu prijatelju, mozda se nesto slucajno od parametara poremetilo (ali pandice, drugi skalari, sve druge ribice bile i dalje u super stanju)...

Onda... odem, kako mi je ostao taj jedan od prvi put, ajd reko uzet cu jos 3 komada... odem... donesem kuci i kako sam ih donio (imam cca 10min od tamo), ostavio vrecicu u akvariju da dodje sve na temperaturu kako spada, da se unormali blabla... i kako sam prebacio ribice, jedna je direktno potonula na dno... plivala jos jedan dan, stavio ju u karantenu, pokusavao lijecit, ali nikakvog uspjeha...

i sad zadnji put (jucer navecer) odem na isto mjesto, kupit jos jednog, donesem kuci... i danas dok sam bio na poslu javi mi zena da je vidila da on isto "odmara" u kutu...

Znaci ribica je zivahna, cak i pliva i tako sta, ali kao da ju nesto konstantno vuce prema povrsini... e sad.. stavio sam ju u karantenu, dodao gorke soli, ffm-a, ukljucio grijac, zracni filter i tako to...

Pa mene sad zanima... je li imao itko takav slucaj? ne razumijem... pandice slove kao osjetljive ribe... a kod mene sve super, ima ih 12 komada i sve plivaju ko da im je najsretniji dan u zivotu, a ovi skalari, boze sacuvaj... provjeravao nitrate i tako sta, sve super...

Akvarij je 120L, filter Tetratec ex1200, temperatura 26-27C, hranjenje 2x dnevno (8:30 i 15:30), gnojenje akvarija PPS-pro i profito... Ako je to sad uopce bitno, jer drugi stanovnici su svi vec duze vremena super bez ikakvih "ispada"...

E da... ribice su skalari slajeri... pa sad... mozda genetski neki poremecaj ili tako sta?
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."

Offline _Maniac_

• Punopravni član
Odg: Skalari - serijski poremecaj?
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2014, 12:36:18 poslijepodne »
Evo novosti... ribica i dalje pliva u karantenskom... pokusao sam ju vratiti u veliki, ali kako ju vratim, tako sljedeci odmah na staro... sad je u malom akvariju, nekakvih 10-ak litara.. tretirano gorkom soli, zracni filter i temperatura 29... hranjena graskom, danas sam prvi put dodao i malo obicne hrane... i ajd kao sve ok, ali kontam da ju opet vratim u veliki da ce doci na isto...

moze kakva pomoc, savjet... ovakav slucaj jos nisam imao... znaci ribica pliva, ali kao da ju nesto vuce prema gore... dok kad ju stavim u mali akvarij s gorkom soli onda skoro pa sve normalno...

dodajem u veliki akvarij PPS-pro i profito... sve druge ribice se cine poprilicno zdrave (i pandice i sijamci i drugi skalari i ancistrusi)...

P.S.
Moze prebacit temu u bolesti... kontam da sam otvorio na krivom mjestu :)

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2014, 19:10:53 poslijepodne »
Da, trebao si temu odmah otvoriti u bolestima.

Prema ovome što si napisao mogao bi biti ili problem sa prejedanjem koji je jako čest kod skalara jer su jako proždrljivi ili problemi sa zračnim mjehurom.

Kako bismo mogli detektirati problem moraš ispuniti naš upitnik a koji se nalazi ispod moga posta te opisati sa kojom hranom i koliko hraniš skalare.

Pozdrav.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2014, 19:36:06 poslijepodne »
mislim da nema veze s prejedanjem... jer vec neko vrijeme ja na kuhanom grasku i ono... nije bas da ima nekakvih pretjeranih promjena... stvar je da od 6 skalara koje sam tamo uzeo, 2 su se prekobacila jako brzo, jednog nisam ni do akvarija donio vec je bio za otpis, a jedan je netragom nestao kad sam se vratio s godisnjeg i sad ovaj koji je po meni ocito alergican na nesto iz PPS-pro-a... jer cim to dodam pocne se ponasati jaaako cudno i prestane normalno plivati...

AKVARIJ:
-   120L,
-   26-27C,
-   malo tvrdja voda, a nitrata bas i nema, tj. imam manjak fosfata (vidljivo iz biljaka)
-   pokrenut prije 6-7mj
-   cca mjesec dana poslije dosle prve ribice   
-   tjedno 25-35L
-   naravno da usisavam dno

FILTER:
-   vanjski - tetratec ex1200 - 1200L/Hh   
-   pa prije kojih mjesec i pol, mozda i vise, al pokusavam produzit period (u svojoj glavi :))   
-   dvije vrste spužve (s velikim i malim rupicama), keramika, biokugle   

OSTALA OPREMA:   
-   ima panjeva, ali nema sluzi
-   jbl 300W
-   pumpa za zrak - nema   
-   CO2 sustav – diy - kvasac secer, al jos nekakvih tjedan-dva dok ne dodju dijelovi za boca sistem 
-   dodajem od kemije jedino PPS-pro i profito
-   dodajem FFM kod zamjene vode

STANOVNICI:
-   Skalari - 3+1 (jedan nesto stariji i 3 mala s tim da ovo +1 predstavlja tog munjenog) 
-   Ancistrusi - 2 zenke 1 muzjak - dosta mladi
-   Cory pande - 12 komada - raznolika starost
-   Sijamski algojed - 4 komada - par mjeseci (pa mislim da su jos mladi) i jedan odlazi uskoro, kod mene je privremeno
-   Betta splendens - 1 muzjak i 1 zenka... nisam znao sta s njima, pa sam ih vratio u akvarij, stari su preko godinu dana
-   Jabucari - 3 komada odrasli
-   Svrdlasti - zilijun...
-   pa procijeni ima li terorista... odgovor je NE   
-   hranjenje – dva puta dnevno... TetraMin complete i TetraMin Granules (ujutro jedno 09:00, navecer drugo 16:00)   

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   pocela mi je propadat ludwigia, ali cini mi se da sad propadanje stagnira otkad sam poceo dodavati PPS-pro
-   alge gotovo da su nestale, ostalo nesto malo, al stvarno malo na anubiasima
-   nisam koristio nista protiv algi
-   podloga JBL manado - pa nekakvih 8cm, negdje mrvicu vise, negdje manje...
-   ne koristim nista u podlozi

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna - novi skalari - 4 komada navedena u proslim postovima   
-   promjena kvalitete vode - apsolutno nista

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - pise sve gore u postovima (riba kao da ne moze potonit, moze, al se mora jako potrudit)
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - nista
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - jede, ne skriva se (jedan mali crni koji je dosao kad i taj se skriva stalno u kutu i ima nekakav koncasti izmet, ali mislim da je to do prejedanja, bar sam dosad koliko imam iskustva sa skalarim skontao da je to do toga)
-  kakav izmet imaju ribe (sve imaju normalno osim tog malog crnog, a ovog sto je zbunjen, nisam ni skontao bas da kaka)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - cim je dosao iz trgovine
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   - gorka sol, cesnjak, grasak
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   - 2 skalara iz iste trgovine
-  stanje ostalih stanovnika - svi ostali sretni i zdravi :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2014, 22:09:22 poslijepodne »
Ovako, čak je moguče da ne može potonuti zbog graška jer se sa njime povečava peristaltika crijeva i stvaraju se plinovi koji ribu dižu prema površini.

Dakle, prestani sa karantenom i ribu vrati u akvarij.

Imam primjedbe na koje ti želim skrenuti pozornost.

Naime uz ovu pro. podlogu gotovo da ti i ne treba gnojenje a ti osim dodavanja profita još i gnojiš po pro pps sistemu. Osim što previše i nepotrebno gnojiš uz to mijenjaš premalo vode. Ako se ne varam po pro pps metodi treba se raditi tjedni reset sistema odnosno promjena i do 80% vode. Ako se varam svejedno moraš mijenjati minimalno 35% vode tjedno uz usisavanje podloge.

Filter materijal nisi prao mjrsec i pol dana a mozda i dulje a to je vrlo važno zbog filtracije i denitrifikacije pa moraš svakih mjesec dana oprati filter materijal.

Smanji hranjenje ili na jednom dnevno ili dva ali vrlo malo sa raznovrsnom hranom: glisze, krvavi crvi, artemija, ljuspice, granulice, kuhana blitva, špinat i dr.

Za sada toliko a jako bi me zanimao podatak o visini nitrata i nitrita u tvojoj vodi.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2014, 22:16:06 poslijepodne »

Naime uz ovu pro. podlogu gotovo da ti i ne treba gnojenje a ti osim dodavanja profita još i gnojiš po pro pps sistemu. Osim što previše i nepotrebno gnojiš uz to mijenjaš premalo vode. Ako se ne varam po pro pps metodi treba se raditi tjedni reset sistema odnosno promjena i do 80% vode. Ako se varam svejedno moraš mijenjati minimalno 35% vode tjedno uz usisavanje podloge.

Plavi, reset sa promjenama vode se radi u EI gnojenju ne ppspro

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2014, 22:28:07 poslijepodne »
a ti si brate mili promasio ne gol nego nogomet...

1. stvar - filter 1200l/h protok... moram smanjivat protok da bude sve ok, tako da nemam nikakvih problema s time...
2. stvar - kao sto kolega kaze - to je EI metoda o cem ti pricas
3. stvar - uz ovu moju pro podlogu, ostao sam bez fosfata u akvariju i to gadno bez fosfata... tako da gnojenje je neophodno... biljka se najvise hrani preko vodenog stupa, a sad iz podloge sta uzme uzme...
4. stvar... ma nema je... ustvari ima... ribi dajes grasak kad joj probava treba proradit... pa nisam budala da joj dajem ljuskicu od koje se napuse.. najbolje da sam graha skuhao i sta vec...

5. i najbitnija stvar... molim nekog tko stvarno ima iskustva u tome i ako ima kakvu ideju sta da napravim ili da poklonim skalara nekom tko ce ga bas paziti i maziti, jer to je prekrasni prugasti slajer... tako da kad i ako naraste bit ce pravi ljepotan :)...

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Siječanj 26, 2014, 23:31:21 poslijepodne »
ja sam ih sve istretirala medazolom i ne vidim da se žale (bilo je nekakvih zločestih parazita u vidu prištića na jednoj ribi koja je sad na kraju ok)... tko zna što dođe od ribe iz uvoza...

ne mora biti da su paraziti, ali ne mora biti ni da nisu...

btw. ti šlajeri su čudne neke ribe - pošto ih imam - znalo se dogoditi da navečer svi plivaju i divane međusobno, ujutro je jedan izdvojen, za 2h bubne u staklo i potone mrtav...  :heartbr:

ps: nek se ovo uzme kao moguće krajnje rješenje...
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2014, 23:34:28 poslijepodne od Pandorica »
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2014, 23:39:04 poslijepodne »
to sam cak i razmisljao napraviti za sve ribice koje ubuduce budu dolazile-prolazile kroz moj akvarij... samo neznam... to mi nekako predirektna metoda... ali vjerojatno dosta ucinkovita...

p.s.
to kupujes u ljekarni, daju ti bez recepta i tako cega? ja sam jednom bio trazio, ali nisu mi htjeli dati iz nekog nepoznatog razloga...

a ovo sto si navela za slajere... imao dosad dva koja su otisla... jedan netragom nestao... nije me bilo 2 tjedna, ali prijatelj pazio i redovito prebrojavao ribice i tako to... i nije bio recimo 3-4 dana prije nego cu doci, jer sve bilo ok... i kad sam dosao jednog nije bilo... povadio sve biljke, panjeve, prekopao podlogu, da ne bi bilo da negdje trune i zagadjuje vodu... ali nema... niti jednog jedinog ostatka... a sto se tice drugog... njega sam donio iz trgovine zajedno sa jos 2, stavio vrecicu u akvarij, otvorim vrecicu nakon nekog vremena, dva isplivaju, a ovaj samo potonio na dno... uzas... neznam koga krivit... al kontam da s njihovim ribicama ili bar s ovom turom sto su dobili nesto nije uredu...
« Zadnja izmjena: Siječanj 26, 2014, 23:42:48 poslijepodne od _Maniac_ »

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Siječanj 26, 2014, 23:43:00 poslijepodne »
pa kako malo malo banem u ljekarnu s čudnim idejama (igle, šprice, inzulin...) i zamislima - dali su mi i medazol bez recepta i u opis korištenja napisali "Akvarij"... :D

ja nisam stavila medazol do trenutka kad mi je taj jedan veliki šlajer dobio prišteve... svaka riba mi bude u karanteni prije nego ide u glavni akvarij, ali očigledno su se nekakvi paraziti provukli nezapaženi...

kažem, ne mora biti da je to, ali nikad ne reci nikad... :)
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2014, 23:46:44 poslijepodne »
pa ja dosad nisam prvotno stavljao u karantenski, jer ono... neka navika... prije sam uvijek od poznatih dobivao/uzimao ribice i znam kako se ljudi ponasaju prema njima, tako da se nisam bas brinuo previse za takve stvarcice, ali vidim da u trgovinama zna biti potpuno drugacija prica... tako da ako s ovim ipak na kraju sve prodje ok, ako ista budem vise nabavljao, prvo karantena tjedan dana, pa onda ako je sve ok, onda ide u veliki... :)

Offline 985plavi

• Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2014, 09:23:24 prijepodne »
Hvala Majstoru na ispravci glede metoda gnojenja  ;) Ja sam i napisao: "Ako se varam" a ispalo je da se varam  :roll:

Sada sam za kompjuterom pa mogu bolje pisati nego preko mobitela.

Maniac, to što ti imaš a nazivaš podlogom nije ono što sam ja mislio (prava , dobra hranjiva podloga) već je to neutralna podloga koja ne gnoji bilje. Naime, da imaš pravu hranjivu podlogu poput JBL Aquabasis tada bi dodatno gnojenje gotovo bilo i nepotrebno jer bi biljke sve hranjive tvari crpile iz podloge i ne bi imao nikakvih problema sa algama...

Dakle, još jednom se ispričavam jer zbog žurbe nisam dobro napisao glede metoda gnojenja.

Ostalo što sam napisao i dalje stojim iza svega.

Otvori filter i vidjet češ što se sve skupilo na spužvi i operi filter materijal a isto predlažem da radiš jednom mjesečno a ne kao do sada "svakih 1,5 mjeseci a možda i više".

Što se tiće graška ako nisi znao u probavnom sustavu riba ne postoje enzimi koji mogu razgraditi tu vrstu ugljikohidrata koja se nalazi u grašku (bez ljuske) tako da u probavnom sustavu nastaje proces truljenja a pri čemu se stvaraju plinovi poput dušika, vodika, metana i sumporovodika.

Grašak se u akvaristici treba koristiti samo ponekad a kada sumljamo na zastoj u probavi jer pojačava peristaltiku crijeva a s time pomaže da ze hrana koja je izazvala zastoj prije izbaci iz organizma.

Gorku sol u akvaristici koristimo samo kada se iz organizma ribe mora izbaciti suvišak vode i to samo u slučajevima Ascitesa (nakupljanje tekućine u peritonealnoj šupljini), Trbušne vodenice i Pop Eye.

Dakle, ribu vrati u akvarij te ih manje hrani sa raznovrsnom hranom. Ako se problem bude ponavljao a riba se umiri tada uz još neke simptome možemo sumljati na upalu zračnog mjehura i tek tada je potrebno provesti liječenje antibiotikom.

Nikako ne predlažem preventivno liječenje ili liječenje bez potrebe u karanteni sa metronidazolom jer bi tako napravio više štete već koristi.
Također molim malo više pristojnosti jer ti želim pomoći svojim znanjem i iskustvom.

Lijep pozdrav.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 27, 2014, 23:10:53 poslijepodne »
Evo ribica vracena u veliki akvarij, zasad stanje ok... vidit cemo sutra kako ce biti... i da... onaj mali crni sto sam rekao da mislim da se prejeo... nije... danas lijepo plivao, druzi se s drugim ribicama i samo odjednom (u trenutku kad sam dodavao nekakve biljke u akvarij) poceo se vrtit u krug i otisao... sve se dogodilo u nekoliko minuta... znaci bio je na potpunom drugom kraju akvarija... nista ga nije moglo zakacit, udarit ili sta vec da se naudise neceg...

znaci 4 od 6 riba s greskom... pa je*em ti to sve...

JEL IMA TKO DA PRODAJE SKALARE IZ DOMACEG UZGOJA DA SU ONAK MALO VECIH PERAJA, ne moraju biti potpuni slajeri, al bar da imaju mrvicu povecane peraje???? Ne isplati mi se kupovat tako ribice u toj jednoj trgovini i onda ih bacat... pa to nema smisla...

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2014, 20:51:28 poslijepodne »
skalar s greskom otisao...  :'( ... al dobro... nabavio jos jednog zdravog i sad je sve ok...

lokot tebe...