Svibanj 01, 2025, 11:13:22 prijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Primamljivost lakšeg održavanja akv. vode, vaše mišljenje?  (Posjeta: 6343 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline drazenxp

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
Primamljivost lakšeg održavanja akv. vode, vaše mišljenje?
« u: Siječanj 21, 2014, 12:15:14 poslijepodne »
Pozdrav,
vodu održavam tako da svakog 1, 7, 15 i 23 u mjesecu izvučem na gumu 20% vode (uz to usisam dno), očistim filter u toj vodi i zatim nadolijem toplu vodu iz bojlera koja je 3 sata stajala tretirana aquasafe-om.

Kako puno radim, primamljivo mi zvuči šta mi je prijatelj rekao, on samo!!  :o 1 put mjesečno mjenja 20% vode i čisti filter, jer svaki tjedan dozira špricom rekao je tetra easy balance u propisanoj količini.

Da li je to ispravno i OK, puno je lakše jednom mjesečno mjenjati vodu nego svako 7 dana? Molim savjet, pozdrav!  :up:

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
  • Fish freak
Odg: Primamljivost lakšeg održavanja akv. vode, vaše mišljenje?
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2014, 12:25:12 poslijepodne »
Pa ovisi, koliko litara akvarij ima, koji filter, ribe...

A ono, neki rade redovite izmjene, neki rjeđe, neki nikad...

Ako sama promjena vode postaje tlaka, onda nema smisla akvarij imat... jer bi akvarij trebao pružit nekakvo, hm, zadovoljstvo, a ne opterećenje.

Neznam, budu pametniji od mene nešto bolje rekli...

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2014, 13:05:24 poslijepodne »
Pa ovisi, koliko litara akvarij ima, koji filter, ribe...

A ono, neki rade redovite izmjene, neki rjeđe, neki nikad...

Ako sama promjena vode postaje tlaka, onda nema smisla akvarij imat... jer bi akvarij trebao pružit nekakvo, hm, zadovoljstvo, a ne opterećenje.

Neznam, budu pametniji od mene nešto bolje rekli...

Potpisujem !

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2014, 13:06:50 poslijepodne »
To je po meni ko da čovjeka netko zatvori u prostoriju 2x2m i da mu svakih mjesec dana netko odškrine vrata na 5 minuta da uđe malo zraka (kisika).
Naravno da bi mogao tako živjeti, samo pitanje koliko SRETNO i kako DUGO.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2014, 13:06:51 poslijepodne »
U osnovi...ako te zivcira cesto mijenjanje vode...mozes to raditi i svakih 15-ak dana....opet, naravno...sve zavisi o kolikom se akvariju radi i koja je i kakva filtracija....uz te podatke....lakse bi te mogli savjetovati....

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama

pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2014, 14:07:27 poslijepodne »
Meni je to zabavno. Mijenjam 10 do 20 % svake subote u 200 litarskom akvariju - ovisno o procjeni i potrebi. To je ujedno prilika da malo popravim detalje, usisam dno, uredim bilje, poravnam podlogu, ukratko, malo se poigram sa svojim ljubimcem umjesto da samo sjedim i zijevam u njega. Još uvjek je lakše neg, ne znam, svaki dan šetat psa po kiši (da ne ispadne da ne cijenim ljude koji to rade, ali s akvarijem je lakše - ne ostavlja dlake po stanu i ne grize namještaj).

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2014, 14:09:04 poslijepodne »
Pozdrav,
vodu održavam tako da svakog 1, 7, 15 i 23 u mjesecu izvučem na gumu 20% vode (uz to usisam dno), očistim filter u toj vodi i zatim nadolijem toplu vodu iz bojlera koja je 3 sata stajala tretirana aquasafe-om.

Kako puno radim, primamljivo mi zvuči šta mi je prijatelj rekao, on samo!!  :o 1 put mjesečno mjenja 20% vode i čisti filter, jer svaki tjedan dozira špricom rekao je tetra easy balance u propisanoj količini.

Da li je to ispravno i OK, puno je lakše jednom mjesečno mjenjati vodu nego svako 7 dana? Molim savjet, pozdrav!  :up:
probaj pa vidi kaj se dogadja. Svaki akvarij je prica za sebe.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2014, 14:24:44 poslijepodne »
Kupi si nastavak za vrtno crijevo i reducir s nastavka za tuš (mislim da je 1/2 cola ženski) na nastavak za vrtno crijevo (3/4 cola muški). Ili samo odi u Baumax i reci da hoćeš prišarafiti vrtno crijevo na tuš i kaj trebaš za to.

Odšarafiš ono od tuša, prišarafiš reducir i nastavak za vrtno crijevo i dovučeš crijevo do akvarija. Gurneš u crijevo u akvarij (ja ga prije pričvrstim na onaj U komad plastike koji dobiješ kad kupiš veš mašinu tak da ga ne moram držati cijelo vrijeme), ispod staviš nešto da ti se ne digne podloga i pustiš vodu. Paziš jedino da je ista temperatura vode iz pipe ko i voda iz akvarija. Poslije po želji natočiš u akvarij natočiš FFM, aquasafe ili sredstvo od izbora. Na isti način možeš i vaditi vodu iz akvarija ako ti je viši od kade. :)

Trebat će ti puno manje vremena i moći ćeš mijenjati više vode za kraće vrijeme.
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #8 u: Siječanj 21, 2014, 14:45:26 poslijepodne »
Kupi si nastavak za vrtno crijevo i reducir s nastavka za tuš (mislim da je 1/2 cola ženski) na nastavak za vrtno crijevo (3/4 cola muški). Ili samo odi u Baumax i reci da hoćeš prišarafiti vrtno crijevo na tuš i kaj trebaš za to.

Odšarafiš ono od tuša, prišarafiš reducir i nastavak za vrtno crijevo i dovučeš crijevo do akvarija. Gurneš u crijevo u akvarij (ja ga prije pričvrstim na onaj U komad plastike koji dobiješ kad kupiš veš mašinu tak da ga ne moram držati cijelo vrijeme), ispod staviš nešto da ti se ne digne podloga i pustiš vodu. Paziš jedino da je ista temperatura vode iz pipe ko i voda iz akvarija. Poslije po želji natočiš u akvarij natočiš FFM, aquasafe ili sredstvo od izbora. Na isti način možeš i vaditi vodu iz akvarija ako ti je viši od kade. :)

Trebat će ti puno manje vremena i moći ćeš mijenjati više vode za kraće vrijeme.
[/quotemislim da ovo nije u redu,direktno iz vodovoda ubacujes klor...nijedna kemija klor ne,oze neutralizirati odma
Totalna Steta

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 21, 2014, 14:48:22 poslijepodne »
Pa kaj? Bolje pol sata klora nego dva tjedna amonijaka, nitrita i kaj ja znam čega
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #10 u: Siječanj 21, 2014, 19:32:43 poslijepodne »
Pa kaj? Bolje pol sata klora nego dva tjedna amonijaka, nitrita i kaj ja znam čega
7
ukratko samo mogu reci da nemas pojma o cemu pricas...
Totalna Steta

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 21, 2014, 19:36:58 poslijepodne »
Ako biram između mjenjanja vode svakih mjesec dana 20% bez klora ili svakih tjedan dana 50% s klorom ipak biram ovo drugo :up:
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #12 u: Siječanj 21, 2014, 20:04:49 poslijepodne »
Mir...mir...:)
klor brzo hlapi iz vode(Thorus?)...eto i ja direkt iz pipe u akvarij....i, tako u pravilu...svakih 7 dana. Na 300 lit. mijenjam preko 100 litara vode i, nikad problema....btw. tanganyka

--------------------------------
sa telefona....sorry na greskama

pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #13 u: Siječanj 21, 2014, 20:19:33 poslijepodne »
Također, u malawiju 360litara mijenjam tijedno 40% iz špine.U  230 i 160 litara biljno-tropski mijenjam 20-30%  svaki tjedan iz pipe i sve štima. Mislim da toplija voda također uklanja jednim dijelom klor iz vode.
Rastvorim šaku i puštam iz crijeva po njoj da se raspršuje iznad površine vode i malo prozrači, ishlapi klor.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #14 u: Siječanj 22, 2014, 11:05:26 prijepodne »
Ovu Wickerovu metodu radim 20 godina,doslovce identično,tko bi na kante mijenjao 720 lit vode?
Kol klora varira od sezone,god doba i sl.
Stvar je samo da pri pražnjenju pustiš da ide brzo,a nadolijevaš polakše,da se ribe ne uzjebu-da naravno,PAZIŠ da ti je temp ista!
Ako moji discusi se ne žale......

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #15 u: Siječanj 22, 2014, 11:47:38 prijepodne »
Ja mjenjam tako vodu vec godinama i nisam nikad dodavo nikakve kemije.u ciklidnom sam na 800 lit mjenjo jednom tjedno i po 300 lit vode i nikad nista nije bilo i sve ribe bile zdrave i mrestile se :-) u biljnom isto tako mjenjam.

Sent from my FONE 500 using Tapatalk 2

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #16 u: Siječanj 22, 2014, 11:57:09 prijepodne »
Ja ipak gledam na zdravlje riba. Pošto imam biljne akvarije, mješam pola RO, pola pipovača... U kupaoni sam postavio jedan akvarij od 50-ak litara. U njega prvo uljevam RO vodu, iz njega pumpa baca vodu kroz 10 metarsku cijev u akvarij, tako i tretiranu pipovaču isto, u akvarij, preparat za regulaciju klora i onda ponovno u akvarij s ribama.
Nikad ne upotrebljavam vodu iz bojlera, pošto u mnogim akvarijima imam kozice i ribe kojima smeta bakar.
Usisavanje vršim svaki drugi put i to određene dijelove akvarija. Filter čistim jednom u dva mjeseca.

Offline mljakze

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Siječanj 22, 2014, 11:59:58 prijepodne »
Imam akvarije od 54l i od 180l sa dosta bilja.Prvo sam mijenjao svakih cca 7 dana 20% vode i čistio filtere i sve je bili OK.Sada sam prešao na varijantu:svakih cca 7 dana očistim filter i dodam gnojivo(to sam i prije radio),a svakih cca 14 dana promjenim 20% vode i opet je sve OK. Mislim da je bitno očistit filtere,ali naravno sve ovisi kao što je neko gore i napisao,jako ovisi kolika ti je flora i fauna (vrsta i količina).Dakle zakkjučak je da promatraš akvarij i po potrebi djeluješ  ;)
Uz dopunu da stavim vodu iz pipe i stavim od Tetre aquasafe i za cca 1/2 sata stajanja u kanti,voda ide u akvarij.
"Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite ni na vlastitu."

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 22, 2014, 14:09:17 poslijepodne »
Ja ostavim odležati vodu u otvorenom kanistru.
Zašto?
Vodovodna voda nije i termodinamičkoj ravnoteži.
U njoj nema otopljenog kisika (ili malo), inertna je - zasićena dušikom (u cjevodima nema pristup zraku), puna rezidualnog klora/kloramina (oko 0,2 mg/L), i mikrobiološki je potpuno mrtva (nema mikrorganizama), moguće je prezasićena karbonatima (veća koncentracija od topljivosti dH>20), pri čemo dolazi do taloženja nakon što dođe na sobne uvjete (zato taloži u kanistrima - što je bolje nego u akvariju), povišenog pH (zbog hidrolize karbonata), puno hladnija od sobne temperature itd.
To su činjenice!
Odležana voda dođe u ravnotežu (otopi se kisik, temperatura se izjednači, istaloži karbonat, ishlapi klor, otapa se atm. CO2, spusti pH...)
Koliko izravna natočena vodovodna voda šteti ribama stvarno ne znam.
Da dožive šok vjerovatno da.
Hoće od toga uginuti sigurno ne.
To je stvar kinetike - brzine promjene, odnosno dolaska do stacionarnog (uravnoteženog) stanja.
Pomaže polagano dodavanje, aeriranje tijekom dodatka (s povišene visine ispusta), manja ali češća količina dodane/zamijenjene vode itd.
Ovako ribe bespotrebno dožive stres, potencijalno obolijevaju, čak i ugibaju.
Ako su ribe u odličnom stanju im ne bi trebalo štetiti kako vidimo iz iskustava drugih akvarista.
Ali ipak, ljudi ne znaju što ribe osjećaju (ne pišu im žalbe !), a topic bolesti je prepun raznoraznih problema!

Offline Cyrus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #19 u: Siječanj 22, 2014, 14:45:45 poslijepodne »
Upoznao sam ljude koji su akvaristi već dugi niz godina i imaju velike akvarije u kojima je zaista nemoguće mijenjati vodu na kante.
Svi do jednoga toče direktno pipovaču i dodaju FFM.
Stvari funkcioniraju i nemaju problema sa uginućima i bolestima.
Jedna od jako bitnih stvari kako su mi objasnili je i jako dobro zacikliran akvarij.
Tako da je wickerman999 dobro rekao: "Bolje pol sata klora nego dva tjedna amonijaka, nitrita i kaj ja znam čega"
Ako treba zakomplicirati stvari - zovite mene!

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #20 u: Siječanj 22, 2014, 15:01:58 poslijepodne »
Takoder od pocetaka bavljenja akvaristike mjenjam vodu direktno iz pipe . Na riu 180 mjenjam tjedno 60L vode direktno iz pipe u akv . Nikad problema , imao cak i mrjestove corydorasa i skalara . Nikad problema ni uginuca riba . Naravno voda je tretirana FFM-om a sad mi ga je nestalo pa sam mjenjao i bez , ponavljam nikakvih problema i ovako cu i nastavit  :up:

Offline Mandic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #21 u: Siječanj 22, 2014, 15:18:00 poslijepodne »
Znam i ja neke dugogodisnje akvariste koji toce direkt iz slavine i nema problema,cak bez ikakvog dodavanja kemije!zamislite samo ako netko ima fishroom s cca 10ak akvarija od 200l i radit izmjenu vode na njima,pa covjeku bi trebala mala cisterna odstojale vode!

:)

Offline drazenxp

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Siječanj 23, 2014, 12:24:29 poslijepodne »
Evo to je to sredstvo:

http://www.petsathome.com/shop/easy-balance-aquarium-water-conditioner-100ml-by-tetra-19011

Pozdrav, drago mi je šta ste napisali puno savjeta, hvala!

Surfao sam puno i zaključio da je ovo odlično za male akvarije bez bilja. Za velike nije dobro, jer bi bilo pre skupo. Idu 2.5 ml na 10 litara vode. Za akvarije bez bilja jer navodno (kako pišu po stranim forumima) potpuno uništava fosfate, koji su neophodni za biljke.

Zbog ovoga su jako zadovoljni korisnici koji imaju problema s algama (crna čupava alga) i druge, jer sredstvo uskraćuje hranjive elemente i alge ne napreduju i nestaju.

Sredstvo uvodi i CO2 u vodu, tako da mora uvjek biti odlična aeracija da ribama ne zafali kisika.

Pošto volim biljke, imam puževe, držat ću sve prirodno samo neću baš 4 puta mjesečno usisati dno i promjeniti 20% vode nego 3 puta, 1., 10. i 20. u mjesecu. Ipak neću koristiti ovi easy balance jer imam biljke i želim da dobro rastu.

Pozdrav!  8)
« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2014, 12:28:50 poslijepodne od drazenxp »

Offline mljakze

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Siječanj 23, 2014, 18:58:30 poslijepodne »
Taj Easy Balance je za tretiranje vode u akvariju za ljenčine kojima se neda mijenjat voda(koliko sam vidio na njihovom sajtu), a Aqua safe ti je za tretiranje vode prilikom izmjene za neutrliziranje teških metala, klora i sl. i ne utječe na nitrate i alge.
"Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite ni na vlastitu."

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #24 u: Siječanj 23, 2014, 19:11:42 poslijepodne »
Samo špina! 50% vode svaki tjedan zadnjih 6 godina! nikakavih problema!