Srpanj 25, 2025, 06:09:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomor gupija  (Posjeta: 2410 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cos994

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 31 Lokacija: Nova Gradiška
pomor gupija
« u: Siječanj 16, 2014, 13:42:48 poslijepodne »
ovako u pon.sam donio oko 20tak gupija( stavio ih u bactopur sat-2) i stavio u akvariji sa svojim gupijima imo sam oko 20tak komada, aq.je od 240l, zacikliran dobro, jbl cristal e1500 filter,co2 od kvasa i šećera,  znači sve bilo super do noćas plivali,jeli ma sve 5, jutros 7 gupija krepalo i sad jos 1-2 na stranu plivaju pa sam ih izbacio, šta da radim???

promijenio sam oko 20% vode, očistio filter dodo easylife i fishtamin...helpić

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: pomor gupija
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2014, 13:50:46 poslijepodne »
Imaš u NG čovjeka koji ti može sve do detalja objasniti o g(l)upijima ..  :up:

odakle si donio ovih 20ak ?

Zašto si ih držao u bactoputu sat-dva ? WTF
uvijek dostupan na [email protected]

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2014, 13:51:41 poslijepodne »
PITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 240l
-   temperatura,26c
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ( neam pojma)
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   ( 2mj)
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   mj.i pol
-   koliko često i koliko mijenjate vode 1-2 puta mjesečno, izavadim oko 30l dodam oko 50-60jer dosta vode ispari
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija, ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    vanjski JBL cristal e1500
-   način i periodi čišćenja filter materijala   
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spužva i keramika

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   panj od luze, a sluz onak, jer nemam čistača pa se nakupi algi
-   grijač , 100w kineski
-   pumpa za zrak     tetratec aps 300
-   CO2 sustav – kakav   homemade, šećer+kvasac+malo sode bikarbone u 2 biočice velika i mala
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)gnoivo nista, dodajem easylife

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   gupiji
-   starost ribica    10dana-2mj
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   2-3 puta dnevno pomalo , hrana sera vipan nie prošo rok

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke, ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju)//imam alge, neam pojma koje
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi,/// nisam nista
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi, 2-2.5cm zemlje i prek toga na jednoj polovici pjesak sitni na drugoj strani kvarcni šljunak
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu// ne koristim

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   nove ribice i nove biljke
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) sve isto kao prije, samo mi gore na vodi nekad se pojavi kao onak ulje ili kao da je masno...

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma // nagla smrt ;)
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nista
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)jedu ko lude ko prije
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalno nekad malo visi za njima al brzo odpadne
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   jutros
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ....fishtamin
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  neam pojma kolko je bolesno kad sam krepaju sve super i sam se okrenu i kraj, oko 8 ih je gecrk
-  stanje ostalih stanovnika, ok

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2014, 13:52:43 poslijepodne »
Imaš u NG čovjeka koji ti može sve do detalja objasniti o g(l)upijima ..  :up:

odakle si donio ovih 20ak ?

Zašto si ih držao u bactoputu sat-dva ? WTF

od kolege iz zg, pa ubacio sam ih da mi ne prenesu neku bolešćinu ako su imali :/ :/

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2014, 14:02:32 poslijepodne »
nemam pojma.. nisam doktor i medicinar, ali držanej ribica sat-dva u bactopuru mi nema neke logike ...  :nerd:

koji lijek je izliječio bilo šta u 2 sata ?!?

ako si već sumnjao na bilo kakvu bolest, onda si ih trebao držati 5-10 dana u odvojenom akvariju (karanteni) pa promatrati ponašanje i ostalo .. pa eventualno tu liječiti bactopurom ako ima potrebe  ...

no, valjda će se javiti netko tko ne zasniva znanje na logici ..  :D :D

btw, ja sam i ubacivao i izbacivao svega i svačega u akvarije, pa mi se ovo nikada nije dešavalo ..

ali sam znao staviti ribice u karantenu kad sam smatrao da za to ima potrebe ...  :up:
uvijek dostupan na [email protected]

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 16, 2014, 14:07:09 poslijepodne »
nemam pojma.. nisam doktor i medicinar, ali držanej ribica sat-dva u bactopuru mi nema neke logike ...  :nerd:

koji lijek je izliječio bilo šta u 2 sata ?!?

ako si već sumnjao na bilo kakvu bolest, onda si ih trebao držati 5-10 dana u odvojenom akvariju (karanteni) pa promatrati ponašanje i ostalo .. pa eventualno tu liječiti bactopurom ako ima potrebe  ...

no, valjda će se javiti netko tko ne zasniva znanje na logici ..  :D :D

btw, ja sam i ubacivao i izbacivao svega i svačega u akvarije, pa mi se ovo nikada nije dešavalo ..

ali sam znao staviti ribice u karantenu kad sam smatrao da za to ima potrebe ...  :up:
jbg

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 16, 2014, 15:04:13 poslijepodne »
još -5komada

Offline zox0007

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #7 u: Siječanj 16, 2014, 15:08:03 poslijepodne »
i ja sam nov, nisam neki strucnjak, ok ako stavis na 5 min u hipermangan u slucaju nekakvih bolesti iz proslog akvarija, i ribice na promatranje u karantenski akvarij, ali ovo sta si ti napravio je totalna greska... :'(
-Borba za mir je isto što i jebanje za nevinost!!!
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 16, 2014, 15:10:08 poslijepodne »
i ja sam nov, nisam neki strucnjak, ok ako stavis na 5 min u hipermangan u slucaju nekakvih bolesti iz proslog akvarija, i ribice na promatranje u karantenski akvarij, ali ovo sta si ti napravio je totalna greska... :'(
sta je tu je, ali ne razumijem kak im je mogao nastetit bactopur

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 16, 2014, 15:15:21 poslijepodne »
jer su bile sat-dva u njemu, a mislim da bi trebali bit puno krace... ali nisam adekvatan za davat odgovore toga tipa, pa se necu mjesat, da me ne napadne ekipa sa foruma, jer sam naje***... :)
-Ako želite saznati kako je biti biker,sjednite na motor i nemojte stajat sve dok ne saznate odgovor...
-Tanka kožna jakna dobro izgleda medju zenama,ali vas ne spasava od trenja pri padu sa motora...

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 16, 2014, 15:21:06 poslijepodne »
jer su bile sat-dva u njemu, a mislim da bi trebali bit puno krace... ali nisam adekvatan za davat odgovore toga tipa, pa se necu mjesat, da me ne napadne ekipa sa foruma, jer sam naje***... :)
ma dodo sam mozda 8-10 kapi na 5l, i jbg ovaj kaze 10 dana a tebi puno sat-2 hahhaha

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 16, 2014, 15:24:59 poslijepodne »
ma dodo sam mozda 8-10 kapi na 5l, i jbg ovaj kaze 10 dana a tebi puno sat-2 hahhaha
evo, stvrno neznam, i kao sto reko, nisam adekvatan po pitanju toga...
Ja samo znam da properem kroz hipermangan sve sta mi je novo u akvariju i to je to, i to 5 min i "buć" u akvarij... :) ;)

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 16, 2014, 15:30:55 poslijepodne »
evo, stvrno neznam, i kao sto reko, nisam adekvatan po pitanju toga...
Ja samo znam da properem kroz hipermangan sve sta mi je novo u akvariju i to je to, i to 5 min i "buć" u akvarij... :) ;)
ja imam hipermangan al nikad ga nisam koristio ;) , mah sad dizem ruke od njjih ako sve pokrepaju ide akvariji na njuskalo, popili su mi previše zivaca i para :D ;)

Offline zox0007

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 16, 2014, 15:36:39 poslijepodne »
1/3 cajne zlicice na litru vode, bar ja tako radim,(mora ti se voda zacrvenit)...  pustim ribicu, bilje da odstoji 5 min i to je to...

Offline cos994

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 16, 2014, 15:39:11 poslijepodne »
1/3 cajne zlicice na litru vode, bar ja tako radim,(mora ti se voda zacrvenit)...  pustim ribicu, bilje da odstoji 5 min i to je to...
vidit ćemo kj će bit nebudem vadio sad pa ih stavljo ako kj prezivi ostaje sve kak je, ako ne ;) ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Siječanj 17, 2014, 10:01:04 prijepodne »
Ovako:

1. Baktopur je mogao naštetiti zato jer si stavio previše kapi na tu litražu. (na 5 litara može ići samo 5 kapi a ti si stavio duplu dozu od 10 kapi a vjerojatno nisi uključio aeraciju preko zračne pumpe)

2. Ne znamo da li si ribe iz vrečice postupno prilagođavao temperaturi i kemizmu vode u tvom akvariju ( vrečica sa ribama se treba ostaviti da 1 sat pluta na površini kako bi se izjednačila temperatura vode u vrečici sa onom u akvariju za to vrijeme u nekoliko navrata trebao si u vrečicu dodati po malo vode iz tvoga akvarija...)

3. Vjerovatno zbog stresa, velike koncentracije lijeka i zbog nepostupnog prilagođavanja riba na temperaturu i kemizam tvoje vode ribe sada polako umiru. Međutim, postoji velika mogućnost i da umiru zbog slijedećih razloga:

4. Zemlja u podlozi ako nije prije stavljanja u akvarij odležala u vodi i ispirana najmanje jednom tjedno, sada otpušta velike količine plinova poput metana, amonijaka i dr. zato jer je zemlja u fazi sazrijevanja (obrađuju je bakterije)...

5. postoji mogučnost da ugibaju zbog nagle reakcije u boci za proizvodnju CO2 a onda i naglog snižavanja pH ako imaš mekanu vodu ili se zbog toga ribe mogu otrovati sa CO2.

6. Ne mijenjaš dovoljno vode i ne usisavaš podlogu. Dakle pošto imaš mali broj riba slobodno možeš mijenjati cca 30 do 35% vode
dva puta mjesečno ali pri tome ipak moraš usisati podlogu jer sve što ribe pokakaju zadržava se u podlozi a taj izmet osim što zagađuje vodu i tako truje ribe također je i rasadnik za loše ili patogene bakterije.

7. Ako imaš CO2 isti moraš gasiti noću

8. Korištenje zračne pumpe (aeracija) u dobro zabiljenom akvariju u koji se pušta CO2 zapravo je štetno zato jer kisik koji upumpavaš u akvarij istiskuje CO2 i tako potpuno neutralizira njegov učinak.

9. Moraš oprati filter materijal jednom mjesečno u akvarijskoj vodi a ako u njemu imaš vatu odmah je baci i zamijeni sa akvarijskom spužvom a isto napravi ako imaš aktivni ugljen.