Srpanj 25, 2025, 18:49:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cudno ponašanje molly  (Posjeta: 1678 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Monni

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Cudno ponašanje molly
« u: Siječanj 15, 2014, 15:07:28 poslijepodne »

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 54l
-   temperatura, 25 stupnjeva
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  ok
-   vrijeme od pokretanja akvarija, nekih  4 mjeseca
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,   3 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode jedanput tjedno 30- 40 % vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutarnji eheim bio u kompletu sa akvarijem
-   način i periodi čišćenja filter materijala  svakih mjesec dana u vodi koju izvadim iz akvarija
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  kamenje
-   grijač tetra HT50
-   pumpa za zrak  da
-   CO2 sustav – kakav  nemam
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) kod mjenjanja vode koristim aquasafe, easy balance svakih 2 tjedna

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  3 guppia, 2 molly, koridorac i 4 neonke
-   starost ribica   nepoznata
-   ima li potencijalnih „terorista“ 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  2 puta dnevno sa tetra mini mix

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) prije nekih tjedan i pol pojavila se smeđa alga koju sam tretirala sa algumin preparatom, te dezinficirala cijeli akavarij, ima još malo na nekoliko listova jednog anubiasa
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi algumin
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi: hranjiva podloga(supstrat) kupljena u zoocity-ju debljine 2-2,5 cm ,te podloda oko 4 cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma ribica izgleda normalno nema vidljivih nikakvih oštečenja na koži, normalno se ponašala, a onda odjednom samo potonula na dno, leži mirno na dnu, povremeno zaplivaprema površini ali ne uspijeva doseći površinu nakon čega ponovno padne na dno.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ne
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ujutro je nornalo jela, skriva se između biljaka ili na rubovima akvarija
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije sat vremena 
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  nema bolesnih, prije mjesec dana uginula je jedna guppy, poslije toga sam posadila biljke i bilo je sve uredu nakon toga. prije nekih tjedan dana tretirala sam akvarij sa algumin zbog smeđe alge
-  stanje ostalih stanovnika normalno

« Zadnja izmjena: Prosinac 06, 2012, 10:04:23 prijepodne od 985plavi »
Prijaviti moderatoru   Evidentirano

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Cudno ponašanje molly
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2014, 18:05:06 poslijepodne »
Sve što radiš tadiš dobro osim upotrebe stedstva za ubijanje algi jer je ono vrlo opasno za ribe a posebno opasno ako imaš mekanu vodu i nizak ph.

Riba možda ima trudove pa se zato povlaći jer joj za porod treba mir.
Druga je mogučnost da se prejela pa sada miruje dok se ne izbalansira probava jer kada se riba prejede širi se želudac koji istiskuje plin iz zračnog mjehura i riba tone prema dnu.

Treča je mogučnost a koja je malo vjerojatna, upala zračnog mjehura.

Predlažem da ribe večeras budu na dijeti, izgasi im svjetlo a sutra ih ujutro i naveće nahrani samo sa malo kuhanog graška bez ljuske.

Javi nam tvrdoću vode i ph te kako se razvija situacija, lijep pozdrav i sretno.

Offline Monni

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 15, 2014, 19:09:55 poslijepodne »
Nažalost ribica mi je preminula. Jako neobično to cijelo vrijeme mi je bilo jer otkad joj se to prvi put dogodilo da je potonula, bila sam pokraj akvarija pa sam vidila je bilo kad se ganjala po akvariju sa drugim ribicama, što je nekoliko puta odlazila na površinu vode a onda bi ponovno potonula i neko vrijeme ležala na dnu. I što je preminula niti 2 sata nakon što joj se to dogodila. da li je moguće da nešto nije bilo vezano uz mjehur kako si napisao, jer ponekad ju je drugi molly znao gurkati i grickati a on je nešto veći od nje?
trudna nije bila, a za ph i tvrdoću ću kupiti tester pa javim rezultate kakvoće vode...
i isto tako sam danas primjetila da ribice znaju grickati listiće biljaka...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 15, 2014, 20:20:27 poslijepodne »
Ako se riba prejede suhe hrane koja nije prethodno nakvašena zbog bubrenja hrane u probavnom traktu i stvaranja plinova dolazi do zastoja probave i smrt može nastupiti u roku od 10 sati.

Dakle, ili je kod tvoje ribe bio zastoj u probavi ili si upotrebom sredstva protiv algi ošzetila njene bubrege zbog čega je došlo do smanjene filtracije i konačno do zatajenja bubrega.

Ne moraš se brinuti kada ribe grickaju bilje to je znak da moraš početi davati botamine te obpgatiti prehranu sa raznovrsnijom hranom.

Offline Monni

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 15, 2014, 20:53:00 poslijepodne »
Hvala na odgovoru. Za ubuduće znam da ne korisitim kemiju za alge...

Offline Monni

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2014, 13:33:05 poslijepodne »
evo danas sam testirala vodu, pa evo rezultata:
NO3 25 mg/l
NO2 0 mg/l
GH 16
KH 8
ph 7,6 - 8
CI2 0

prema tablici je ok, možda malo povećan NO3 ali danas mjenjam vodu...

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Siječanj 17, 2014, 13:45:16 poslijepodne »
No3 je previsok po meni...

Offline Monni

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 17, 2014, 13:58:43 poslijepodne »
to sam i ja mislila ali prema tablici koju sam dobila uz tester još je u normali... ali danas svejedno mjenjam vodu.