Pošto imam relativno mali akvarij (54l), održavanje dna je prava muka.
Usisivač koji sam kupio u obližnjem pet shopu jer naprosto nezgrapan za neke finese. Dok se okrenem, pola akvarija je ispražnjeno, a dno nije usisano kako spada.
Posebne komplikacije su se dogodile kad sam akvarij zabiljio i sa "travicom" (Eleocharis acicularis). Uz to, mlade gupiće smo hranili Hi-Protein hranom u prahu koja ima ružnu tendenciju taloženja na dno:-(
Ideja mi je bila napraviti mini usisivač sa kojim ću moći mirno i bez panike usisavati dno. Ukratko, nakon malo eksperimentiranja za svega par kuna sam napravio stvarno MINI usisivač i danas ga isprobao. Zaključak je "E TO MI JE TREBALO"

Uz 2 litre isisane vode, sa dna sam usisao svo smeće koje se staložilo.
Evo što sve treba:
- šprice za jednokratnu upotrebu, bez igle (2ml, 5ml... - 0,30kn/kom - ima ih u svim ljekarnama)
- 2m silikonskog crijeva fi 5mm (cca. 4kn/m - obližnji zoo shop ili potražiti u ormaru)
- oštar nož / skalpel (to svaki majstor ima među alatom)
- stara rašpica za nokte (posuditi od žene/djevojke:) )
1.Sve potrebno za usisivač:

2.Skalpelom ili nožem treba odrezati dno šprice sa hvataljkama. Izrezani dio se može malo obraditi rašpicom za nokte:

3. Otvor šprice za iglu je kao rađen za akvarističko crijevo (primjer usisivača od šprice 2ml i 5ml):

4. Evo učinka nakon par minuta usisavanja:
Znam da nisam otkrio toplu vodu, ali meni je ovaj DIY usisivač uštedio puno živaca, a akvarij je opet uredan