Srpanj 22, 2025, 23:34:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolesni teleskop  (Posjeta: 2019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tomo84

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: čakovec
bolesni teleskop
« u: Prosinac 23, 2013, 13:51:16 poslijepodne »
društvo molim za pomoć, dakle imam teleskopa koji je doživio šok selidbe zajedno sa svojim vlasnikom. da se uozbiljim malo, selili smo se pa sam akvarij selio na način da sam ribicu izvadio iz akvarija u staklenku u kojoj je bila par sati i opet u akvarij ja starom vodom zbog bakterija i lakše prilagodbe. al za par dan joj je počelo sa strane bubrit nešto bijelo kao plišt pa sam predpostavio da je čir pa sam dodao fistamin. sad vidim čitajući druge postove da može biti i tumor i još mnogo toga.... molim vas za savjet, dal da jehranim normalno ili? dal da drastično promjenim 50% vode uz malo veći udio aquasafe-a ili da samo čekam.... baš sam je sad promatral i kao da se ta nateklina smanjila al ima crvenu točkicu u središtu. al ne vidim nigdje po akvariju da joj je nešto iscurilo van. unaprijed se zahvaljujem na pomoći :) nadam se da sam dosta detaljno opisao pošto nisam baš vješt sa stavljanjem slika -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: bolesni teleskop
« Odgovori #1 u: Prosinac 25, 2013, 10:16:58 prijepodne »
Ako si ribu liječio sa nekim sredstvom protiv bakterijske infekcije 3 do 5 dana i ako ti izgleda da rana zacijeljuje tada je sbe ok. Nafam se fa si ribu liječio u katanteni jer ako si ku liječio u akvariju tada si poubijao dobtre bakterije i moraš ponovo zaciklirati akvarij.

Svakako postavi fotografiju i ispuni naš upitnik.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 27, 2013, 23:01:19 poslijepodne »
bok dr. plavi, nadam se da se ne ljutiš na dodjeljenoj tituli al tko zna zna. oprosti što tek sad odgovaram al imao sam problem sa šifrom koja mi je ostala spremljena na laptopu a nisam je zapamtio pa nisam mogao pisat postove nego samo čitat kao gost. stanje s teleskopom je sljedeće: nakon što sam dodavao fistamin u hrani i obavio izmjene vode svaki treći dan po 20% uz dodavanje aqua sefa rana je počela zacjeljivati i ljuske su se na rani vraćale na svoje mjesto. i baš kad sam pomislio da smo se izvukli bez nekog pretjeranog lječenja opet se pojavila kvržica na području trbuha. e sad se to pojavljuje več po drugi put pa tumor isključujem a vuče mi na čir.  sad me više muči zbog čega se to pojavljuje te dali je potrebno ribu lječiti u karanteni te s kojim ljekom i na koji način? ako dodam sol u vodu hoće li štetit ili će pomoć? ispričavam se za kvalitetu slike al to je najbolje što znam sa opremom koju imam -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 28, 2013, 00:41:46 prijepodne »
Tomo, na portalu sam napisao članak o čirevima pa pogledaj fotografije i ako je slično tada bi ribu trebao liječiti antibiotikom jer na tvojim fotografijama zaista ne vidim kako izgleda to mjesto.

Bilo bi dobro da ispuniš naš Upitnik da vidimo u kakvim uvjetima držiš ribu pa ti i tu možemo dati pokoji savjet.

Također ako na interrnetu pronađeš sličnu fotografiju postavi ju ovdje pa će nam biti lakše postaviti dijagnozu.

Lijep pozdrav.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2013, 20:48:34 poslijepodne »
UPITNIK:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 30x30x30, cca 25l
-   temperatura, sobna 20 stupnjeva
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  nisam provjeravao
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  godinu dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode svaki vikend 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija ne

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    filter pokreće pumpa za zrak tako da te podatke nemam
-   način i periodi čišćenja filter materijala  jednom mjesečno isperem spužvu kad mjenjam vodu
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  kamen, nema sluzi
-   grijač ne
-   pumpa za zrak  iz filter
-   CO2 sustav – kakav  ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) sera gnojivo ( sa zeljezom i mikroelementima, kod izmjene vode aqua save

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  1 teleskop i 8 kozica i puževi
-   starost ribica    cca god dana
-   ima li potencijalnih „terorista“ ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  jednom na dan sa listićima, vikendom dodam grašak koji obožava

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) ne
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi hranjiva podloga 2cm, neznam koja, šljunak 2cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma ribica dobila kvrgu, kožni čir
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) normalno se ponaša
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  7 dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? 
-  stanje ostalih stanovnika normalan

evo ulovio vremena pa sve napravio pa propisima, pročitao članak o kožnim čirevima i našao se u tome. ja mislim da se radi o apsces-u, točnije o pospuli, a pomogla mi je slika diskusa koja opisuje tu bolest u prije navedenom članku. interesira me lječenje, dal bi bilo dobro kada bi ribu stavljao u kupku sa bactopurom direkt. ako bi išao na takav način lječenja u koliko vode bi trebao staviti ribicu te dal ide cijela tabletica, omjeri me muče. kolko dugo bi riba trebala biti u kupki te koliko puta treba ponoviti tretman? unaprijed se zahvaljujem

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2013, 22:44:57 poslijepodne »
Ako se radi o dubokom potkožnom čiru tada moraš provesti tretman liječenja sa bactopur "Direct" ili JBL Furanol tabletama zbog toga jer taj antibiotik ulazi kroz škrge u krv i jedino se preko krvi može izliječiti duboki potkožni čir a kratkotrajne kupke ne dolaze u obzir.

Ti imaš sreće jer je bolesna hladnovodna riba tako da ju slobodno prebaci u staklenku od 3 ili 5 litara u nju namontiraj samo aeraciju i provedi liječenje u trajanju od 5 dana a nakon liječenja ju samo prebaci u akvarij.

Također dodaj i malo soli (1 čajna žličica na 50l pa raspodijeli).

PS. riba ti je oboljela zbog toga što ne usisavaš podlogu pa tako sva njena govanca odu u šljunak i konstantno truju vodu a u njima se stalno razvijaju loše ili patogene bakterije pa su moguće i teže bolesti.

Nije nikakav problem jednom tjedno usisati podlogu sa "Usisavačem podloge" a isti lako napraviš od crijeva i prepolovljene polulitrene boce od jane.

Lijep pozdrav i javi što si poduzeo i kako se razvija situacija.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 01, 2014, 12:21:17 poslijepodne »
evo mene s novim informacijama i pitanjima. riba je več drugi dan u karanteni na lječenju sa direktom i dodana je sol i kamen sa zrakom. al sad ribica protestira i štrajka glađu pa več dva dana nije jela. jel to normalno kod lječenja? koji savjet sljedi što se apetita tiče, nije da nema zalihe la pet dana bez hrane nebi izdržala.
p.s. usisavač je u izradi pa da se ne ponovi bolest ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 01, 2014, 17:15:10 poslijepodne »
Nadam se da u karanteni imaš grijač.

Nije bitno da riba jede tijekom liječenja.

Dobro bi bilo sa cjevčicom usisati nečistoće sa dna i držati se uputstva.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 01, 2014, 22:08:31 poslijepodne »
pozdrav, o grijaču do sada nije bilo ni riječi, radi se o hladnovodnoj pa nisam ni pitao, riba je na sobnoj temperaturi cca 18-22 stupnjeva otprilike. nečistoće usisavam. al me muči što riba neće jesti i vidno je oslabila pa mi sad izgleda jako loše al barem se čir smanjio. fistamin dodajem svaki put kada hranim ribicu? na koji još način mogu ribici pojačat imunitet? hranim je sa dvije vrste hrane i ponekad ubacim grašak koji obožava.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 03, 2014, 10:22:16 prijepodne »
Sorry, istovtemeno se liječi i jefan corydoras pa sam mslo zamijenio temu...

Ne treba grijač. Najbitnije je da se izliječi čir a riba će se oporaviti kada ju vratiš u akvarij.

Jedno vrijeme po povratku u akvarij dodavaj joj svaki drugi dan vitamine na hranu i jefnom tkedno iscijedi jedan češer češnjaka na sbakih 50litara vode.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Siječanj 04, 2014, 22:34:50 poslijepodne »
bok, nemam baš dobre vjesti. jučer je bio peti dan i ujutro je ribica plivala, izgledala je loše al je bila živa a kad sam se vratio s posla našao sam je uginulu :'(. do sad nisam stigao javit tužnu vijest. nebi sad ulazio u detaljne uzroke ove tragedije al moje držanje ribice i ovaj tretman od pet dana u kombinaciji nije preživjela. savjet o usisavanju podloge već primjenjujem al nažalost prekasno, pa kad sam prije dobio savjet da ako je akvarij dosta zabiljen ne treba usisavat podlogu, na teži način sam naučio da to nije točno. svejedno hvala ti na savjetima!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2014, 23:02:57 poslijepodne »
.... ako je akvarij dosta zabiljen ne treba usisavat podlogu, na teži način sam naučio da to nije točno.

zao mi je ribice, ali sto ces. sad je proslo tako, iduci put ce biti bolje, i sve je to ajmo reci ok, samo ako nije uzalud, pa opet ponovis iste greske.

Ovo za usisavanje podloge.... a cuj, nista u akvaristici nije apsolutno tocno, i apsolutno netocno.

Svakako je preporuka. I svakako redovito i pedantno usisavanje ne moze skoditi - ali, nije obavezno. Isto kao sto netko vodu mjenja fanaticno svakih 7 dana, drugi je mjenja jednom mjesecno, treci kad se sjeti. I stvarno ne mozes reci koji ce od njih imati problem, a koji nece.

Svakako su vece sanse da sve bude dobro na strani onog koji sve radi po "pravilima", ali, praksa cesto pokaze suprotno.

Usisavanje podloge je samo jedan mali komadic te jednadzbe, ako sve drugo stima, nikome nista nece biti ako i ne usisavas podlogu. Ako nesto ne stima, mozes je usisavati 2 puta dnevno, opet ces imati problema.

Offline tomo84

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2014, 23:30:21 poslijepodne »
damir, sve me to pomalo zbunjuje a vi ste svi ipak malo iskusniji pa bolje da pitam. kao što sam u prvim postovima spomenuo selio sam akvarij pa je riba doživjela stres. i onda se bakterije na oslabljeli imunitet ulovila, valjda nisam imao sreće. ribica je bila kod mene godinu dana bez ikakvih problema tako da nisu moji akvariji toliko nečisti al sad se sve posložilo i završilo fatalno.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Siječanj 05, 2014, 11:09:08 prijepodne »
po mom mišljenju (koje naravno ne mora biti točno) ta ribica je bila "stresnuta" i prije ... ili nešto nije bilo OK s njom ....

jer iz mog osobnog iskustva... ja sam svojevremeno znao ribice prebacivati nekoliko puta mjesečno dok nisam dobio ono što sam si u glavi zamislio ... i nijedna nije uginula zbog toga niti je pokazivala bilo kakve simptome bolesti .. mislim da je kod tebe to seljenje bila samo kap koja je prelila čašu ..

isto tako što se tiče mijenjanja vode i usisavanja ... ja u svojim manjim akvarijima mijenjam vodu češće... tj. cca jednom mjesečno ... u većim sastavi i dva mjeseca i tad usisavam i podlogu ne baš pretjerano detaljno .. ali onda kad sipam vodu u akvarij radim to malo ambicioznije, pa sve što nisam usisao se digne sa površine i dobar dio odradi filter i to je to ... imam nevjerovatno malo uginuća... ne mogu reći nula, ali zanemarivo malo ...

ali kako sam na početku rekao, mogu pričati samo svoja iskustve koja ne moraju biti ista kao i iskustva drugih ..  :up:
uvijek dostupan na [email protected]