Svibanj 01, 2025, 14:42:08 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: protumaciti NO3 tester  (Posjeta: 3545 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sindbad

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
protumaciti NO3 tester
« u: Prosinac 18, 2013, 22:17:23 poslijepodne »
...evo mjerio sam danas razinu NO3 sa Serinim testerom i ne kontam nimalo, pa ako je neko dobre volje da pogleda sliku, obzirom da mi alge ne smanjuju se a prema ovome nema nitrata pa mi nije jasno nista  >:( >:(

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: protumaciti NO3 tester
« Odgovori #1 u: Prosinac 18, 2013, 22:53:52 poslijepodne »
niti jedan taj test nije 100% pouzdan ni tocan, to uvijek moras imati na umu.

To sto on tebi pokazuje u nekoj boji nulu, to nista ne znaci. A posebice ne znaci da nitrata stvarno nema, moze znaciti jedino da je to nekakva koncentracija koju tester smatra nulom.

Drugo, alge nisu toliko ovisne iskljucivo o nitratima, fosfati igraju isto ogromnu ulogu za alge. pa mozda da provjeris i koncentraciju po4?

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 18, 2013, 23:13:00 poslijepodne »
pff samo sam ovaj tester kupio, a fosfate nisam nikada ubacivao u akvarij, da li oni nastaju prirodnim putem? vidim da mi bilje  na krajnjim dijelovima listova smedji-svo bilje, pa mi nije jasno, a i ove alge...pa neam vise volje, niakko da ih se rijesim???!!!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Prosinac 18, 2013, 23:29:46 poslijepodne »
alge su zeznute kad jednom krenu, tesko ih se iskorjenjuje.

ali, ne zamjeri, vidim da nisi previse ni upoznat s cijelom tematikom, pa mozda dijelom i zato imas problema.

fosfati ne nastaju prirodnim putem kao takvi, ali ih ima u svemu - hrani koju dajes, vodi koju tocis i sl.

Propadanje listova opet moze a i ne mora imati veze s nitratima i fosfatima. Rekao bih da je kod tebe neki veliki disbalans kemije i elemenata u vodi.

Sto tocno, tesko je reci. nabavi test za po4, pa ces mozda imati neku jasniju sliku. mozda i neces, ne mogu tvrditi.

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 19, 2013, 00:13:51 prijepodne »
da, nisam nesto upoznat sa tim kemijanjem  8) pa se zato i patim sa algama i nikako vise da odu...probat cu doci u posjed tog testera ako budu imali, ako ne onda picim ovako na slijepo pa sta bude, u svakom slucaju hvala ti velika

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Prosinac 19, 2013, 08:29:48 prijepodne »
Alge ti rastu i bilje trune jer nemas dovoljno NO3 u vodi :)
Idealno bi bilo da ti tester pokazuje između 10 i 25mg/l

Preporucam ovaj clanak koji ce te upoznati sa "kemijanjem" i uzrocima algi: http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/689-zato-gnojiti-biljni-akvarij

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2013, 19:42:56 poslijepodne »
dobro, procitao sam, nisam zapamtio ali sam si ostavio taj link da ga citam  8)  ali nije mi jasno dole na kraju linka pise ta neka prosjecna vrijednost npr NO3 5-20ppm, a sto je to 'ppm', kakva je to mjerna jedinica? Koliko sam vidio taj tester pokazuje 0 mg/L sad je stvarno ne kontam sta ppm predstavlj!

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2013, 19:47:08 poslijepodne »
ppm= parts per million
ili po domaci, to ti je 1 mg/l

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2013, 19:55:00 poslijepodne »
joj svaka ti cast....ubi se trazeci po forumu, sve pise ppm a veze neam sto predstavlja...otvaram ovaj dio gdje su kalkulatori ali nema ga?? je li do mene i ga stvarno nema? http://www.akvarij.net/index.php/zanimljivosti/kalkulatori/695-gnojenje-biljnog-akvarija

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 19, 2013, 20:00:16 poslijepodne »

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Prosinac 19, 2013, 22:02:10 poslijepodne »
a da li bi mogao ovako: da NO3, Fe i Easy profito ubacujem jednom tjedno-pola doze, a  Kalij i i PO4 da pucam po onoj EI metodi??? naime NO3, Fe imam od E Life-a a kalij i po4 su NPK gnojiva, jos nisam skontao koliko da toga na pola litre destilirane ovde ubacim ali sam na putu da skontam  :D

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 20, 2013, 00:15:29 prijepodne »
na pola litre ti ide
30 grama K2SO4
3 grama KH2PO4

prifito moras ubacivati svaki dan ili eventualno svaki drugi, nikako samo jednom tjedna doza. Ne znam sad koliki ti je akvarij i kakav je rasvjeta ali ravnaj se prema ovome
Kakvo osvjetljenje trebamo za PPS-Pro?
Vodič za osvjetljenje je otprilike ovakav:
Low light osvjetljenje (ispod 0.5 watt/litra) 10 do 12 sati dnevno
Srednje osvjetljenje (0.5 - 0.75 watt/litra) 8-10 sati dnevno
High light osvjetljenje (0.75-1.00 watt/litra) 7-8 sati dnevno
Vrlo jako osvjetljenje (preko 1 watt/litra) 6 sati dnevno

Profito doziras 10ml na 100l tjedno. Ako se ne varam ti imas 350l sto znaci da trebas 35ml tjedno odnosno svaki dan 5ml. (racunaj neto volumen vode a ne bruto litrazu, obicno oko 20% manje)
Fe ti u biti ne treba, to imas u profitu i nemoj ga stavljati ako ti se bas ne pokaze dodatna potreba za zeljezom a mislim da nece.
Kalij iz ovog gore recepta doziras 1ml na 40l tjedno. Znaci ~7-8 ml tjedno ili 1ml dnevno. Ali kalija slobodno stavis i vise, nije tako bitno, nista se nece dogoditi.
Za fosfate ti vrijedi isto kao i za kalij. Obrati pozornost na zelneu tockastu, ona ti je nekakav indikator manjka fosfata. Ako ti fali fosfata onda ti bilje ne moze normalno apsorbirati ostale elemente. Meni je manjak uzrokovao zelenu algu. Takodjer, ako imas malo viska, ne bi se nis lose trebalo dogoditi.

Za EL Nitro ne znam kaj da ti velim, ako imas nitrata 0 prema tvom testu (sto ne vjerujem) onda trebas toga dosta natociti da ih dignes na 10ppm. Imas tester, doziraj nesto pa vidi kaj se dogadja na testeru.

Ali sve to skupa bez nekakvog CO2 ti nece puno pomoci

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #12 u: Prosinac 20, 2013, 08:38:52 prijepodne »
joj svaka ti cast....ubi se trazeci po forumu, sve pise ppm a veze neam sto predstavlja...otvaram ovaj dio gdje su kalkulatori ali nema ga?? je li do mene i ga stvarno nema? http://www.akvarij.net/index.php/zanimljivosti/kalkulatori/695-gnojenje-biljnog-akvarija

Evo...kalkulatori na Portalu opet rade:             http://www.akvarij.net/index.php/zanimljivosti/kalkulatori

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Prosinac 20, 2013, 09:14:32 prijepodne »
SVAKA TI CAST, zivio 105godina  :D :D  koga god pitam svi ovako-onako i nista ne skontam...je 350, rasvjeta je 5x36w(dvije su za bilje neonke, skupe k'o vrag, pa sam ostalo stavio one obicne), sve mi je manje zahtjevno bilje, hygrofilie, razne vrste microsoruma, rotala rotundifolia itd, uglavnom sve se to razraslo, zauzelo 50%akvarija pa i vise, ali mi vec propada, jer sam prestao gnojiti zbog alge, pa hocu danas da pocnem opet sa gnojivom jer mijenjam vodu,,,CO2 je boca 8kg, sa bouble counterom(2mjehurica po sec-i vec vidim da iz bilja izlazi kisik, pice mjehurici prema povrsini k'o ludi) imam uz to i drop checker...eto HVALA ti velika

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
« Odgovori #14 u: Siječanj 17, 2014, 12:47:45 poslijepodne »
ppm= parts per million
ili po domaci, to ti je 1 mg/l
daj mi molim te pojasni malo,ovo da je 1 ppm = 1 mg/l, na jbl-ovom testeru za P04 na onoj skali stoji ovako:
P04 mg/l (ppm) - po tome ispadne da je ova tvoja teza ispravna, ali na toj skali vrijednosti počinju <0,02-0,05 je
zeleno što znači da su to optimalne vrijednosti. 0,1-0,6 je žuto 0,8-1,5 je crveno. Na ovom linku (jedan od mnogih):

http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/urea273enje-othermenu-119/546-brzi-savjeti-za-uspjean-biljni-akvarij

je navedeno da je optimalna količina fosfata od 1-5. Znači ovaj jbl-ov tester ima vrijednosti od 0,02 do 1,5; gdje je već odavno crvena boja,pa kakva bi tek onda bila na vrijednosti od 5. Zaključak: po ovoj jbl skali ispadne da su optimalne količine fosfata od 0,02-0,05 mg/l ili ppm, a svugdje je navedeno od 1-5 jbg. Hvala.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 17, 2014, 18:46:52 poslijepodne »
ne znam kaj bih ti rekao........ IMO, kod tih testera isto kao rasvjeta i kod gotovih akvarija, sve je zamisljeno tako da onaj tko to kupi i prvi put se susretne sa time ne dobije mocvaru sa 54372 vrste algi nakon 5 dana. U praksi kad jednom udjes u stos, pojacavas svjetlo, pojacavas gnojenje, bacas testere u smetje i jedino kaj radis je promatranje bilja. To ti je nabolji pokazatelj koliko cega ima i da li kaj fali ili imas viska.
Fosfati izmedju 1-5 su skroz OK upute, nitko ti ne moze tocno reci koliko ti ih treba jer ne trose niti sve biljke jednako sve elemente.
Ja na ~60l doziram dnevno duplu dozu PPSa i jos oko 0,5 ml cistih easy life fosfata. Koliko je to ppma, nemam pojma niti me ne zanima previse. Znam samo da dok nisam poceo dozirati jos fosfata da sam se mjesecima mucio sa zelenom algom.