Kolovoz 29, 2025, 20:06:33 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Monocentropus balfouri  (Posjeta: 2710 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline marko321

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 25
Monocentropus balfouri
« u: Prosinac 09, 2013, 09:02:05 prijepodne »
Zanima me nesto vise o tarantuli  Monocentropus balfouri.Koliki joj terarij treba,ponasanje.. :)
Acanthoscurria geniculata, Lampropeltis triangulum hondurensis tangerine, Pogona viticeps...

Offline Grozota

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • poʞ ǝuǝɯ ǝɾ ǝʌs n npǝɹ' ǝu ɯɐuz ɐz sɐʌ
Odg: Monocentropus balfouri
« Odgovori #1 u: Prosinac 09, 2013, 10:40:23 prijepodne »
Pozdrav

Dakle M. balfouri ti je uz H. incei najpoznatija komunalna vrsta tarantula.  To znači da bez problema može više jedinki živjeti u zajednici. Po mojem iskustvu ( a i nekih kolega koji ih također imaju u svojoj kolekciji ) ova vrsta tarantule puno bolje napreduje (raste) kad ih je više u terariju nego kad je jedan sam . Ja ih imam 4 komada u svojoj zajednici.
Jako se povezani npr. kad je hranjenje onaj koji prvi otkrije hranu neće se baciti na klopu nego će `javiti´ ostatku kolonije da je našao hranu pa će svi gladni u tom trenutku izaći van i jesti

Ova vrsta tarantula spada među kopače tako da ih nećeš baš često viđati `vani´ . Uglavnom ćeš ih vidjeti kad je hranjenje ili po noći kad znaju izaći van protegnut noge.

Veličina : Odrasle ženke znaju narasti oko 15-17 cm

Temperatura i vlaga : Potrebna temperatura je kao za više manje sve ostale tarantule ( 20 - 25°C ) mada će ova vrsta dobro podnjeti i `niže´ temperature ( 16 - 17°C ) jer su takve temperature znaju biti i u njihovom prirodnom staništu ( otok Socotra u Jemenu) . Vlagu zahtjevaju minimalnu. Ja svojima jednom u 3 mjeseca mrvicu navlažim jedan kut , ali stvarno minimalno.

Ponašanje : Iz svog iskustva ne mogu reći da je neka pretjerano agresivna vrsta. Čim osjeti neke vibracije oko terarija pobjeći će u rupu . Opet s druge strane frend koji ima samo jednoga kaže da je njegov lud i agresivan 100 na sat.  Tako da sve zavisi od jedinke do jedinke (al njegov je sam u terariju pa možda i zbog toga je tak zločest jer mu fali društvo)

Veličina terarija : To ti je sve relativno , sve zavisi koliki koliko ih planiraš imati u koloniji , važno je da im staviš 15-ak cm visoku podlogu treseta da mogu kopati i neku hrastovu koru i ubrzo će sve biti prekriveno paučinom i tunelima koje će prokopati i isplesti jer pletu / grade ko blesavi.

Nadam se da ti je to dosta za početak ako imaš još kakvih pitanja slobodno pitaj
:devil-smiley-029:

Offline Grozota

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 09, 2013, 11:16:14 prijepodne »
Evo kolega Neko Treći je stavio baš prije par dana na facebooku u grupu slike svojih balfourija pa sam `posudio´  neke da ih vidiš

prva slika - odrasla ženka, druga i treća grupno hranjenje i posljednja slika parenje

Offline marko321

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 09, 2013, 20:30:51 poslijepodne »
Hvala vam.......a jeli ta vrsta pripada starom ili novome svijet
Acanthoscurria geniculata, Lampropeltis triangulum hondurensis tangerine, Pogona viticeps...

Offline Grozota

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Prosinac 09, 2013, 20:50:33 poslijepodne »
Pripada skupini starog svijeta

Offline marko321

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 09, 2013, 21:56:56 poslijepodne »
Hvala :up: