Izgleda da je filter konstantno vukao zrak pa ću napisati ako netko ubuduće bude imao sličnih problema...
Provjerila sam spojeve, činili su mi se ok, crijeva nisu oštećena, ali očito je na nekom spoju zrak našao put.
Nije u pitanju mehaničko oštećenje rotora niti stjenke rotora (koliko mi je poznato ni kod e901 nije bilo u pitanju mehaničko oštećenje)...
Za to je ipak potreban fizički "kontakt" s rotorom, a rotor (koji je u svom kućištu zaštićen) ni kod čišćenja ne diram...
Vjerujem da će se problem riješiti zamjenom cijevi... Vidjet ćemo. Hvala još jednom svima na trudu i dobronamjernim savjetima!
Stavim fotku akvarija kada filter vratimo doma... 
Sorry ali ovo podcrtano crveno i je jedan od razloga zašto JBL više ne priznaje garanciju,a to je očito kada uređaji(filteri) dođu pod garancijom na servis,sa nekim problemom vezanim za zujanjm i sl. te kad se otvori iizvadi rotor ,a on je pun smeća,naslaga,malih pužića....tu je i problem što se kod redovnog održavanja iste ne čiste redovito,a u uputstvima je to navedeno e bez razloga.
Dakle nije dovoljno očistiti medije,preporuka je kad god se otvori i čisti filter medij da se očisti ne samo rotor već i stator tj.cilindar rotora radi preventive.
Samo reference radi e900 u firmi radi već oko tri godine,e 1501 pirana oo 3 god,cp 500 pirana stari model oko 5 godina,vrtić srednjaci cp 250 već mislim i 6 godiu,moj na ciklidnom radio do rasformirana e1500 sigurno 3 god(servis svaka 4 mj).
znači nije problem u uređaju već u uvjetima i održavanju

Na jbl filterima je jako malo reklamacija u odnosu na prodaju i zato su omjerom cijene i kvalitete očito našli veliki udio kod akvarista,ali kao i svaki uređaj bio on manje ili više kalitetan održavati se mora.

samo za jedan primjer imam kolegu na poslu koji špara (nisamto znao

) pa kad radi servis na autu ne mijenjafilter kad i ulje ....

pa je na ljeto konstatirao da mu nije asno kak mu to auto tak jako dimi
kao strojarski tehničar mogao sam ga samo potapšati po ramenu i reći ,a buraz to je ta godina proizvodnje

naravno da sam mu objasnio u čemu je problem ali doktor teže shvaća mehaniku jer nije kibernetičar

Tako da gospodo sve se mora održavati pa i ljepši spol

,kao i nas malo manje lijep

Lp