Srpanj 18, 2025, 08:43:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: JBL CristalProfi e1501 - molim pomoć!  (Posjeta: 11208 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline slavonka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 41
JBL CristalProfi e1501 - molim pomoć!
« u: Prosinac 08, 2013, 16:25:50 poslijepodne »
Pozdrav!

Molim forumaše za pomoć oko vanjskog filtera JBL CristalProfi e1501...

Navedeni filter je u pogonu oko 5 mjeseci. Nakon zadnjeg čišćenja, bučan je, a sve ove mjesece uopće se nije čulo da radi.
Kod čišćenja, glava filtera je odvojena, očišćene su košarice sa filter medijima i glava vraćena na mjesto. Nakon startanja, odmah se čuo
neobičan zvuk kao da "melje" ili "grglja". Nešto slično znalo se događati kod prijašnjih startanja u samom početku dok ne bi izašao zračni džep,
ali to bi trajalo jako kratko. Filter radi ok, jačina se nije smanjila, jedino taj neobičan glasan zvuk koji se pojavljuje svakih nekoliko minuta. Nešto tu
ne štima... :(

Jel netko imao slična iskustva ili mi može pomoći nekim savjetom?
:(((

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: JBL CristalProfi e1501 - molim pomoć!
« Odgovori #1 u: Prosinac 08, 2013, 16:39:15 poslijepodne »
"glava vracena na mjesto"..... bez ciscenja?

Offline Saša Petrić

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Prosinac 08, 2013, 16:42:33 poslijepodne »
Probaj ga ponovo otvorit i pazljivo slozit kosarice, mozda nisu sjele dobro, pa ti onda zadnja ne dihta dobro! Glava bi trebala sjest ravnomjerno i lako se dat zatvorit bez napinjanja!

Sent from my iPad using Tapatalk

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 08, 2013, 17:02:17 poslijepodne »
ma najvjerovatnije ti je ostalo zarobljenog zraka. malo ga naginji sa jedne na drugu stranu

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Prosinac 08, 2013, 17:19:10 poslijepodne »
Nije zrak, imao sam isti problem sa e-900 i pokusavao sam sve i svasta bez uspijeha!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 08, 2013, 17:27:38 poslijepodne »
hm ja sam to na cp 250 rijesio na nacin da sam zalijepio plasticni rotor za magnet, tvoj bi trebao hodati lijevo desno par stupnjeva,

Offline slavonka

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Prosinac 08, 2013, 17:35:32 poslijepodne »
Ponovno složila košarice, sjedaju jedna u drugu bez problema, glava se zatvara bez ikakvog napinjanja... Radi dobro, samo, opet taj zvuk. I prvi put sam filter pomicala da izađe zrak - ništa. Sve sam sigurnija da je u pitanju neki veći problem... Zvuk se pojavljuje u pravilnim vremenskim intervalima (cca. 10 minuta).

Svojevremeno sam imala problem s novim filterom JBL e901 koji je radio dobro nekih mjesec dana i onda je toliko oslabio da je bilo neusporedivo s početnom jačinom izlaznog mlaza. Priznali su mi pod garanciju nakon dvije reklamacije, dobili isti novi e901 i nakon dva mjeseca, njemu se dogodilo isto. Opet priznali pod garanciju, ali sam ovaj puta uzela jači model e1501, uz nadoplatu. Nakon nekoliko mjeseci, opet problem s jačim modelom. Ne kužim jesam li toliki pehist ili je JBL loš... :(

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 08, 2013, 17:38:56 poslijepodne »
ja doduse imam onu stariju verziju crystal profi 250, i od kad sam zalijepio rotor, radi vec 3 godine bez problema.....

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Prosinac 08, 2013, 18:28:08 poslijepodne »
Ne zaboravi provjeriti brtve i crijeva, da li sve stoji kako treba. moguće da negdje vuče zrak (i da pušta vodu ako je filter ugašen).

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 08, 2013, 19:52:48 poslijepodne »
Ponovno složila košarice, sjedaju jedna u drugu bez problema, glava se zatvara bez ikakvog napinjanja... Radi dobro, samo, opet taj zvuk. I prvi put sam filter pomicala da izađe zrak - ništa. Sve sam sigurnija da je u pitanju neki veći problem... Zvuk se pojavljuje u pravilnim vremenskim intervalima (cca. 10 minuta).

Svojevremeno sam imala problem s novim filterom JBL e901 koji je radio dobro nekih mjesec dana i onda je toliko oslabio da je bilo neusporedivo s početnom jačinom izlaznog mlaza. Priznali su mi pod garanciju nakon dvije reklamacije, dobili isti novi e901 i nakon dva mjeseca, njemu se dogodilo isto. Opet priznali pod garanciju, ali sam ovaj puta uzela jači model e1501, uz nadoplatu. Nakon nekoliko mjeseci, opet problem s jačim modelom. Ne kužim jesam li toliki pehist ili je JBL loš... :(
prije nego kaj ti vele da kupis haqosa...........
kakva je situacija sa strujom? Jeste probali spojiti filter na neku uticnicu koja je na drugoj fazi? Meni se nesto slicno desava na fluvalu, isto povremeno prolupa. Ali to je 2-3 puta mjesecno po par sekundi. Jednom je bilo konstantno pa sam promijenio fazu i onda je bilo OK.
Ne vjerujem da mozes dobiti 3 neispravna filtera zaredom.

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #10 u: Prosinac 08, 2013, 20:10:03 poslijepodne »
kupi haqos  :D

Offline slavonka

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Prosinac 08, 2013, 20:15:28 poslijepodne »
Nismo probali sa drugom utičnicom, u blizini akvarija imamo samo jednu... Ni ja ne vjerujem da mogu dobiti tri loša filtera za redom, možda si u pravu da je nešto sa strujom u pitanju. A opet, od hrpe aparata u stanu u svakodnevnoj upotrebi, nikakvih problema nije nikada bilo.

Odustajem od nagađanja za danas, nigdje ništa ne curi, voda cirkulira, ribe se ne žale na brujanje...
Sutra ide na "pregled" mom dragom prijatelju kojemu će pasti mrak na oči kad me ponovno vidi sa filterom, ali vjerujem da ćemo
problem riješiti. Sorry frende! :)

Hvala svima na odgovorima!  :heart:

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Prosinac 08, 2013, 20:19:42 poslijepodne »
a uzmi haqosa :D :D

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #13 u: Prosinac 08, 2013, 21:02:33 poslijepodne »
vidim da ovdje defenitivno nešto ne štima ,a to nije peh vće očito nešto što konstantno oštečuje impeler...
ovo nije nagađanje već činjenica,znam za slučaj pa molim da sliku akvarija stavite u temu https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=78117.0,

Dakle definitivno je mehanički oštečena stijenka rotora,pitanje je zašto se to kod vas događa "često",u svakom slučaju imate garanciju,no od 04.2013. godine JBL ne priznaje garanciju na rotore -?
pročitajte garancijski list ako tako piše uzeli ste ga pod novim uvjetima,ako takvi uvjeti ne stoje rotor će se zamijeniti o trošku distributera-JBL-a.

U svakom slučaju slika akvarija u temu jer sreća i peh su relativan pojam ;)
Lp
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline jurgen88 & Nija

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Prosinac 09, 2013, 06:46:53 prijepodne »
cim jbl ne priznaje garanciju na rotore , sad znamo i zasto lupaju filteri....

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 09, 2013, 10:24:01 prijepodne »
pa nije da se na rotoru ima kaj pokvariti. Onaj CP je stajao par godina na suhome, vrucem, smrznutom pa mu je mozda i to pomoglo da prolupa no sad vec koliko radi bez lupanja.
Ali ako se njima dogodilo da imaju 3 ostecena rotora u tako kratko vrijeme onda sigurno nije stvar u rotorima.

Offline slavonka

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Prosinac 09, 2013, 14:20:00 poslijepodne »
Izgleda da je filter konstantno vukao zrak pa ću napisati ako netko ubuduće bude imao sličnih problema...
Provjerila sam spojeve, činili su mi se ok, crijeva nisu oštećena, ali očito je na nekom spoju zrak našao put.

Nije u pitanju mehaničko oštećenje rotora niti stjenke rotora (koliko mi je poznato ni kod e901 nije bilo u pitanju mehaničko oštećenje)...
Za to je ipak potreban fizički "kontakt" s rotorom, a rotor (koji je u svom kućištu zaštićen) ni kod čišćenja ne diram...
Vjerujem da će se problem riješiti zamjenom cijevi... Vidjet ćemo. Hvala još jednom svima na trudu i dobronamjernim savjetima!

Stavim fotku akvarija kada filter vratimo doma...  :)

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #17 u: Prosinac 09, 2013, 14:22:32 poslijepodne »
To se zna desiti na spoju crijeva gdje ulaze u filter.
Tamo treba divljački zategnut one navoje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Prosinac 09, 2013, 14:59:34 poslijepodne »
ni kod čišćenja ne diram...

pa ono, koja je poanta ciscenja filtera ako ne ocistis rotor? Kod tih velikih filtera rotor, odnosno smece koje se sakupi oko njega ti je najveci uzrok pada protoka.

Offline slavonka

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Prosinac 09, 2013, 15:29:57 poslijepodne »
Rekli su mi da glavu filtera ne diram... Kod svakog "servisa", rotor je bio čist, bez nakupina, kao i ovaj puta.
Ne znam, žensko sam i uglavnom slušam što mi kažu, uglavnom, bar po pitanju akvarijske opreme.  ;)

Ma, bitno je da filter sada radi normalno, da ne buči i da obavlja svoju funkciju. Iskustvom se najbolje uči,
naučit ću s vremenom...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Prosinac 09, 2013, 15:59:23 poslijepodne »
rotor se cisti na svakom filteru samo treba paziti da se ne potrga keramicka osovina. Ne znam koliki akvarij i kakav to cisti, ali taj filter ne bi trebalo cesto dirati. 2-3 puta godisnje. Kao i vecinu vanjskih. Osim ako nisu premali za akvarij pa se zaprljaju i zacepe u 2-3 tjedna.

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Prosinac 09, 2013, 22:48:12 poslijepodne »
Izgleda da je filter konstantno vukao zrak pa ću napisati ako netko ubuduće bude imao sličnih problema...
Provjerila sam spojeve, činili su mi se ok, crijeva nisu oštećena, ali očito je na nekom spoju zrak našao put.

Nije u pitanju mehaničko oštećenje rotora niti stjenke rotora (koliko mi je poznato ni kod e901 nije bilo u pitanju mehaničko oštećenje)...
Za to je ipak potreban fizički "kontakt" s rotorom, a rotor (koji je u svom kućištu zaštićen) ni kod čišćenja ne diram...
Vjerujem da će se problem riješiti zamjenom cijevi... Vidjet ćemo. Hvala još jednom svima na trudu i dobronamjernim savjetima!

Stavim fotku akvarija kada filter vratimo doma...  :)

Sorry ali ovo podcrtano  crveno  i je jedan od razloga zašto JBL više ne priznaje garanciju,a to je očito kada uređaji(filteri) dođu pod garancijom na servis,sa nekim problemom vezanim za zujanjm i sl. te kad se otvori iizvadi rotor ,a on je pun smeća,naslaga,malih pužića....tu je i problem što se kod redovnog održavanja iste ne čiste redovito,a u uputstvima je to navedeno e bez razloga.
Dakle nije dovoljno očistiti medije,preporuka je kad god se otvori i čisti filter medij da se očisti ne samo rotor već i stator tj.cilindar rotora radi preventive.

Samo reference radi e900 u firmi radi već oko tri godine,e 1501 pirana oo 3 god,cp 500 pirana stari model oko 5 godina,vrtić srednjaci cp 250 već mislim i 6 godiu,moj na ciklidnom radio do rasformirana e1500 sigurno 3 god(servis svaka 4 mj).
znači nije problem u uređaju već u uvjetima i održavanju ;)
Na jbl filterima je jako malo reklamacija u odnosu na prodaju i zato su omjerom cijene i kvalitete očito našli veliki udio kod akvarista,ali kao i svaki uređaj bio on manje ili više kalitetan održavati se mora. :up:

samo za jedan primjer imam kolegu na poslu koji špara (nisamto znao :D) pa kad radi servis na autu ne mijenjafilter kad i ulje .... :o pa je na ljeto konstatirao da mu nije asno kak mu to auto tak jako dimi :D :D :klap:
kao strojarski tehničar mogao sam ga samo potapšati po ramenu i reći ,a buraz to je ta godina proizvodnje :D naravno da sam mu objasnio u čemu je problem ali doktor teže shvaća mehaniku jer nije kibernetičar :D :)

Tako da gospodo sve se mora održavati pa i ljepši spol :up:,kao i nas malo manje lijep :roll:
Lp

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Prosinac 09, 2013, 22:51:02 poslijepodne »
ni kod čišćenja ne diram...

pa ono, koja je poanta ciscenja filtera ako ne ocistis rotor? Kod tih velikih filtera rotor, odnosno smece koje se sakupi oko njega ti je najveci uzrok pada protoka.

bravo  :up:

Offline g.mizerak

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Prosinac 09, 2013, 22:56:01 poslijepodne »
Rekli su mi da glavu filtera ne diram... Kod svakog "servisa", rotor je bio čist, bez nakupina, kao i ovaj puta.
Ne znam, žensko sam i uglavnom slušam što mi kažu, uglavnom, bar po pitanju akvarijske opreme.  ;)

Ma, bitno je da filter sada radi normalno, da ne buči i da obavlja svoju funkciju. Iskustvom se najbolje uči,
naučit ću s vremenom...
E za ovu rečenicu sve ti je oprošteno ,kod žena cijenim iskrenost mada ja mislim  da je kod većine to urođen tabu :D
u svakom slučaju znaš di je servis pa ako zapne :D ....ne slušaj puno tu i tam baci oko na pismo  :up: bi će jasnije što drugi pričaju :up:
Lp

Offline sanchez

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Podstrana
« Odgovori #24 u: Siječanj 06, 2014, 20:09:35 poslijepodne »
Pozdrav ljudi, isti problem imam i ja.

Znači meni je JBL CristalProfi e901, danas raspakiran i pušten u pogon.
I sad svake 2 minute događa se isti zvuk uz prštanje zraka na izlazu. I kad ga taknem
rukom i zatresem isto se desi. Znači u spužvama unutar filtera se nakuplja zrak.
Svi spojevi su dobro spojeni, sve je novo i otpakirano danas, uređaj je pušten u pogon po propisu.

Jedina pretpostavka je ta pošto je i akvarij namješten danas da još puno zraka ima u pijesku(ciklidni akvarij) koji izlazi
i kroz usis ulazi u filter, apsorbira se u spužvi i onda svako 2 min izlazi vani uz taj odvratan zvuk koji živcira.

Ima li netko sličan iskustva?