Pozdrav ljudi i akvaristi

Kao prvo da se predstavim kao novi član foruma. Zovem se Ivor, živim u Varaždinu i prije tjedan dana sam napunio svoj prvi akvarij.. 100lit.
E sad.. preokrenuo sam i forum i portal uzduž i poprijeko, gnjavio ljude koje znam da se bave akvaristikom i vrlo brzo saznao sve moguće stvari oko početka i zasada sve ide po planu.. cikliranje se odvija kako treba, bijela mutnoća je prošla

Sve mi je prilično jasno kako bi stvari trebale funkcionirati u tom malom isječku eko sustava...
E sad.. ono što me već danima mući, a ne mogu naći odgovor te sam radi toga odlučio i pitati...
RASVJETA:
koja je razlika između neonki koje su specijalne za akvarije i običnih neonki po 15-20kn... napominjem da mi je jasna priča o jačini svjetlosti cca 0.5w po litri i da bi to trebala biti svjetlost dosta širokog spektra da mi bas ribe ne izgledaju ko vampiri

. do sada sam naucio da svi volite 6500K iliti DayLight što mi je jasno, to je svjetlo mrvicu žućkastije od čisto bijelog što diže boju i ribicama i biljkama i nekako je najsličnije suncu kakvog poznamo.
Razlika? neki kazu da je u specijalnim neonkama za akvarij neki posebni plin koji je za ovo ili za ono, a kad pogledas lampu na njoj pisu sve standardne oznake kao i na obicnoj... nebi htio bacat lovu na patku kao što je ona oko filter vate i vate za napu...
I da.. moonlight ili mrkli mrak po noći?
Nadam se d anisam previse zakomplicirao ili pak načeo temu koja se vec odvijala.. ako jesam, unaprijed se ispricavam!
LP