Srpanj 25, 2025, 18:31:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem sa gupikama  (Posjeta: 2932 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Danijel-CH

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
Problem sa gupikama
« u: Prosinac 04, 2013, 13:52:09 poslijepodne »
Ovaj problem imam sa njim odkako je akvarijuma. Gupika samo odjednom pocne lezati na dnu i ubrzano disati. jedino pliva kad se hrani, posle par dana i ugine.

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 80x35x45 126l
-   temperatura, 26c
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  svi odlicni
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  7 meseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    Posle 5 dana, par gupika, i 6 moli, od moli su sve prezivela od gupija nijedna..sve su uginule vremenom, ne odmah. Takodje i Anci je bio sa njima
-   koliko često i koliko mijenjate vode Svaki sedam dana, jednu trecinu vode.
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutrasnji, original oprema uz akvarijum
-   način i periodi čišćenja filter materijala   svakih sedam dana u vodi iz akvarijuma
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   spužva, aktivni ugljen

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   panj i kamen, nema nikakve sluzi
-   grijač original oprema iz akvarijuma
-   pumpa za zrak   original oprema iz akvarijuma
-   CO2 sustav – kakav   njega ne znam da podesim, ne izlaze mi mehurici. Co2 bio starter, takodje dobijen uz akvarijum
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) aquasafe i easybalance sam dodavao samo

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   Tetra - 6, Moli - 9, Anci - 2, Koridoras - 7, Ksifoforus - 4, Gupi - 6
-   starost ribica    sve su po par meseci stare
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   tetra hrana, ujutru i navece toliko da pojedu sve u roku od 10 s

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) ne
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi manado podloga, 4-8cm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   nikakve
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nista

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma lezanje na dnu i ubrzano disanje
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... nikakve
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) lezi na dnu i mlatara perajima, ponekad zapliva ovako, a uvek zapliva do vrha kad je hranjenje, ne sakriva se, takodje nemam ni od jedne gupike potomstvo
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   od kako je akvarijuma
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   nikakav
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   trenutno 2 bolesne, uginulo ih od kako je akvarijuma 14 otprilike
-  stanje ostalih stanovnika odlicno

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
Odg: Problem sa gupikama
« Odgovori #1 u: Prosinac 04, 2013, 15:44:35 poslijepodne »
cl2 - 0.5
ph - 7.2
kh - 6
gh - 16
no2 - 1
no3 - 10

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Prosinac 04, 2013, 16:16:52 poslijepodne »
filter peri mjesecno jednom u filtru si pranjem oprao dobre bakterije previse pranja
na tvoj akvarij mjenjaj 30-35  posto vode dobro da malo odstoji
akvarij nisi ciklirao dovoljnjo dugo nakon useljenja ribica i to je glavni razlog ja sam tek nakon 4 tjedna cikliranja uselio svoje
potrebne su ti dobre bakterijenpr sera bio nitrivec

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 04, 2013, 16:19:41 poslijepodne »
Al to mi se dogadjalo i posle 3 meseca kad bih ubacio gupike. Samo sa njima imam problem, tako da mislim da nije do cikliranja...

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2013, 17:26:19 poslijepodne »
izvadi aktivni ugljen .... ne treba ti ... i peri filter kad se zaprlja, a ne preventivno svakih 7 dana ...  ;)

a da se mene pita (ovdje će mišljenja biti podijeljena) i vodu mijenjaš prečesto ...
uvijek dostupan na [email protected]

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2013, 19:43:56 poslijepodne »
Prve gupije su sigurno uginule od trovanja nitritima. Ubacio si ribe u akvarij upravo u trenutku kad su nitriti počeli rasti. Od trovanja ribice ne moraju uginuti odmah, posljedice su trajne. I simptomi koje opisuješ upućuju na trovanje nitritima. Nitriti od 1 PPM? su previše, to nikako nisu odlični parametri. Trebali bi biti na 0. Vjerovatno previše pereš filter, ne znam što bi bilo drugo.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2013, 20:04:24 poslijepodne »
Jebiga, kod mene na testu za 0 i 1 mg/l pise da je dobro. Nista, verovatno sam usrao sa filterom, cisticu ga jednom mesecno.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Prosinac 04, 2013, 20:29:58 poslijepodne »
možda ti filter nema odgovarajući kapacitet? aktivni ugljen zamijeni spužvom. predfilter možeš prati češće, a dio u kom "čuvaš" bakterije nježno, tek kad vidiš da je pao protok - one ne vole uznemiravanje. isto tako ni bakterije u podlozi ne vole da ih se puno dira, zato se ne usisava temeljito cijelo dno svaki put, već samo recimo 1/3

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2013, 20:55:48 poslijepodne »
Jel moze link do toga sta je predfilter i dio gde se cuvaju bakterije, to ne znam. Sto se tice usisavanj dna, tako otprilike nekako i radim. Mada ne znam koliko je to potrebno sa manado podlogom?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2013, 22:53:28 poslijepodne »
predfilter je dio filtera gdje dolazi prljava voda. obično je odmalo grublje spužve i na njoj se skupljaju velike čestice prljavštine, listići biljaka i sl. taj prvi sloj se češće pere. kad se kroz njega voda malo pročisti, ulazi u drugu finiju spužvu na kojoj su naseljene bakterije, a budući da prljavština uglavnom ostane na predfilteru ne moraš ju prati tako često. taj dio možeš ispuniti i nekom poroznom keramikom, ovisi od tipa i veličine filtera.
potrebno je usisavati, ali ne znam koliko je to moguće s manadom - koliko je otporan na drobljenje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Prosinac 05, 2013, 08:20:51 prijepodne »
Definitivno ti ribe ugibajuj zbog zrovanja nitratima jer na to ukazuju simptomi ponašanja bolesnih riba ali i nitrati koji su ti 1 a moraju biti 0. Tskođer su ti povišeni NO3 koji smiju biti do 5.

Nitrati su ti povečani zbog hranjive podloge koja je i naprwvljena tsko da otpušta nitrate i nitrite u biljnim akvarijima u kojima intenzivno raste puno bilja a kako bi bilje intenzivno raslo i trošilo sve nitrate koji se otapaju mora biti jaka rasvjeta i optimalno dodavanje CO2. Ako nema dovoljno CO2 i/ili svjetla tafa biljke ne rastu kako bo trebale a višak nizrata osxtsje u vodi i zruje ribe te pogoduje rastu dvakakvih algi.

Podloga se MORA USISAVATI po mogučnosti CIJELA zbog toga jer je precpuna izmea riba koji mora biti odstranjen iz akvarija jer inače se raspada i opet truje ribe.

Filter treba biti napunjen samo spužvama a pete se jednom mjesečno.

Guppy su ribe dosta osjetljive i trebaju biti u čistoj vodi sa puno minerala oni čak zrebaju BOĆATU vodu a to znači da redovno moraš dodavati sol.

Što sada napraviti: Odmah zamijeni 50% vode uz detaljno usisavanje podloge USISAVAČEM ZA PODLOGU te u vodu ulij duplu dozu easy life FFM i 3 čajne žličice soli jer jedino sol olakšava simptome trovanja nitratima. Slijedeči dan na hranu i u vodu dodaj duplu dozu vitamina.

Lijep pozdrav i sretno.

Offline Danijel-CH

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Prosinac 05, 2013, 08:50:50 prijepodne »
Hvala na pomoci :)

Imam samo jedno pitanje, negde sam procitao da koridorasi nikako ne podnose so u vodi a ja ih imam 7. Da li smem stavljat sol ili ne?

I jos jedno pitanje. Imam co2 biostarter i iz njega izlazi mehuric jedan svakih 20s, jel to dovoljno za moj akvarijum od 126l? Ne znam kako bih mogao to pojacati :/
« Zadnja izmjena: Prosinac 05, 2013, 08:56:37 prijepodne od Danijel-CH »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Prosinac 05, 2013, 17:21:48 poslijepodne »
Ova količina soli ne smeta corydorasima.

Prrmalo ti je to mjehuriča, daj postavi to pitanje u našem podforumu Biljke tamo češ dobiti stručan odgovor.

Lijep pozdrav i sretno.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #13 u: Prosinac 05, 2013, 18:19:09 poslijepodne »
Hvala Plavi, i meni si riješio mnoge nedoumice  :klap: :klap: :klap:

Offline Danijel-CH