Srpanj 24, 2025, 02:17:14 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ZLANE RIBICE nakostrešena krljušt,nadutost  (Posjeta: 3959 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Marpl

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
ZLANE RIBICE nakostrešena krljušt,nadutost
« u: Studeni 24, 2013, 10:41:01 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža 80 x 45 x 35
-   temperatura 23
-   parametri vode: 7,2 pH, 0 NO2,  25 NO3, >14 d GH i 10 d KH ... 0 ili 0,8 Cl2 (JBL Easy Test 6 ni 1)
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  1 godina i 6 meseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: odmah jer su pre bile  6 meseci u manjem aqvarijumu 
-   koliko često i koliko mijenjate vode na 7 do 10 dana - odstajala voda
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija 2x mesecno

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    Vanjski, Aqua Clear 70, mislim da je za 300 litara
-   način i periodi čišćenja filter materijala  1 mesecno nekad i mesec i pol
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  Spuzva, ugljen, keramiku i dodala sam Easy Life Symbiont

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  sitni kamencici tamno i svetlo plavi, pri dnu se stvara zeleno (alge i na vrhu akvarija gde prska voda)
-   grijač : veleiki, dobila uz akvarijum
-   pumpa za zrak  TetraTec za 100l ili 150l
-   CO2 sustav – kakav  Ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) : Sera vitamini (kad se setim stavim oko 10 kapi, jednom mesecno), Easy Life Filtermeddium jedan čepić pri izmeni vode

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : 4 Zlatne ribice (Obične) 2 pleco
-   starost ribica    2 godine
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  ujutru i na veče. Tropical hrana Goldfish  color flakes, tropical vitali color flakes, u roku

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke svata se na ivicama listova kao crn mulj ili dlacice crne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) ne razumem se
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi biljkice sam zavezala za mostic i jednuu za skoljku i prebacila pesak preko sskoljkice da se ne vidi, vezala sam koncem
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu NE

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) Ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) Ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma iz prva smo imali 7 ribica, prva je uginula jer je tonula na dno i spavala na dnu ( bela zlatna ribica sa crvenom kapicomsamo tu jednu smo imali belu ostale su sve obicne zlatne) to je bilo pre 5 meseci, navodno joj nije bilo spasa.
Pre 2 meseca je uginula zlatna tako sto se nadula od glave ka repu, imala je kao neke rane po telu koje su se povlacile pa ponovo izlazile, uz naduvenost su joj i krljusti bile nakostresene, jednu noc su je ove druge samo pojele primetila sam da je nema ali nisam znala gde je, pleco je uvukao u pecinu i lepo pojeo posle 2 dana bio je samo skelet.  Druga je uginula pre 4 dana skroz je bila pobelela (obicna zlatna ribica valjda albino) ona je isto na telu blize glavi imala kao cirice ili nesto sto je izlazilo po telu i povlacilo se, isti simptomi nadutost i krljust i to je bilo promenljico jedno jutro je samo plutala :(
E sada ova ribica ponovo je naduta, ima na jednoj strani kao tu izraslinu (bubuljicu, cir  ili sta je) to se povlaci pa izlazi ponovo, ali je naduta na telu u blizini glave (hocu da naglasim da nije stomak nadut) od napred kada se gleda vidi se ka se naduvava, nazalost ne mogu je slikati od napred neda se. Sve te ribice su nekako bezale kad bih prisla akvarijumu dok bi pre sve dolazile ka meni.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... na kozi ume da se pojavi kao neka bela bubuljica, pa bude nekad i druge boje ali se povlaci i ponovo izlazi
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)  e da, deluju mi plasljivo, ova sada nije totalno u toj panicnoj fazi ali bit ce po iskustvu prethodnih riba
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  u detaljnom opisu sam sve od pocetka napisala kako se desavalo
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima Ništa 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? u detaljnom opisu sam sve od pocetka napisala kako se desavalo
-  stanje ostalih stanovnika ostale ribice su bez promene

Molim vas mi kazite ako je zarazno da je maknem iz akvarijuma, zbog ostalih imam mali karantin od 30l?
Da li joj ima spasa?

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
Odg: ZLANE RIBICE nakostrešena krljušt,nadutost
« Odgovori #1 u: Studeni 24, 2013, 11:09:01 prijepodne »
Nesto sam uspela da uslikam, nadam se da ce pomoci

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Studeni 24, 2013, 17:32:22 poslijepodne »
Pozdrav Marpl.

Trenutno na ribi ne vidim nikakve veće zdravstvene probleme koji bi zahtjevali liječenje.

Stekao sam dojam da se čirevi na koži riba i nadutost javlja kada preskočiš promjenu vode ili kada filter materijal ne opereš jednom mjesečno.

U vodi su ti malo povišeni nitrati ali u granicama dozvoljenog a što opet govori da malo previše hraniš ribe.

Što napraviti?

Predlažem da vodu mijenjaš svakih 7 dana po cca 30% uz detaljno usisavanje podloge usisavačem a potom dodaj propisanu dozu FFM a slijedeći dan na hranu i u vodu nakapaj propisanu dozu vitamina.

Ribe hrani jednom dnevno ili 2 puta ali vrlo malo. Također, s obzirom da imaš ribe biljojede počni im davati i kuhani špinat, blitvu, tikvicu a 2 do 3 puta mjesečno obavezno kuhani grašak jer je on dobar za regulaciju probave.

Obavezno stavi što više biljaka u akvarij jer će one smanjiti razinu nitrata u vodi a istovremeno proizvoditi i kisik.

Iz akvarija izvadi aktivni ugljen i zamijeni ga sa akvarijskom spužvom a filter materijal peri jednom mjesečno.
Što napraviti sada?

Predlažem da promijeniš dio vode uz usisavanje podloge i operi filter materijal u izvađenoj vodi iz akvarija te u akvarij uspi duplu dozu Easy Life FFM-a i 2 čajne žličice soli a slijedeći dan dodaj duplu dozu vitamina na hranu i u vodu.

Ukoliko se na koži ribe pojavi bijeli čir a ako ova sol u vodi ne pomogne tada ribu trebaš prebaciti u karantenu i liječiti ako je mali čir sa bactopurom a ako je veliki i dubok tada sa antibiotikom a više možeš pročitati u mom članku ovdje: http://www.akvarij.net/index.php/slatkovodna-akvaristika-othermenu-43/bolesti-othermenu-117/748-koni-irevi-apscesi-i-flegmone

Lijep pozdrav i sretno.

Offline Marpl

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 24, 2013, 20:49:18 poslijepodne »
Pozdrav Plavi,

Svakako cu te poslusati ali malo me buni ova sol. Zapravo jednom sam je sipala I imala lose iskustvo . Na koju sol mislis ovu kupovnu, himalajsku ili jodiranu sitnu kuhinjsku ili onu sera ektopur

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 24, 2013, 21:32:02 poslijepodne »
Najbolja je sera ectopur ali jednokratno može poslužiti i kuhinjska sol.

Lijep pozdrav.