Kolovoz 19, 2025, 19:59:09 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: POMOĆ,HITNO !!!!  (Posjeta: 6719 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Imprint

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 41
POMOĆ,HITNO !!!!
« u: Studeni 22, 2013, 22:46:01 poslijepodne »
Ljudi pomozite ! Da li netko zna ili je imao sličnu situaciju ?? Sada sam hranila kornjaču s plastičnom pincetom, ali nekako je zagrizla tu pincetu i otkinuo se vršak kojeg je zajedno s hranom uspjela progutat jer je tak mahnito jela da nije mogla skuzit da to uopće guta ! Što da radim ??? Plastika je veličine onih granula koijm se hrane .. A kornjača ima 4 godine i velika je 15tak centimetara ... Koji su izgledi da to pokaka ? Isuse ubit cu se ! :((((((((( Jel ima tko iskustva ?

Offline Pscydad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 60
Odg: POMOĆ,HITNO !!!!
« Odgovori #1 u: Studeni 22, 2013, 23:06:33 poslijepodne »
Dok sam imao kornjače znale su svakaj progutat, komadiće setupa (kamenčiće, drvo...) al nikad nije bilo problema. Jednom su zdrobile uključeni grijač i kladio bih se da su probale i komadiće stakla, al žilave su to zvjerčice. Jedino ne kužim zakaj ju hraniš pincetom. Moje su klopale sve direkt iz vode (granule, račiće, salatu, voće). E sad jel to prođe kroz sistem ili se razgradi neam pojma, no vjerujem kako nema razloga za preveliku brigu.

Offline kells1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Studeni 22, 2013, 23:11:13 poslijepodne »
U svakom slučaju prati da li će izbaciti to i da li će idućih dana imati normalnu defekaciju , ako primjetiš da nema izmeta onda može biti frka, ali osobno ne vjerujem da će biti problema sa komadićem plastike, izbaciti će ona to
premalo je slobodnih ravnih površina u stanu  :cupakosu:

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #3 u: Studeni 22, 2013, 23:15:59 poslijepodne »
Da ne ponavljam kolegu, ali niti ja ne vjerujem da ce bit problema zbog toga. Svakako ju imaj na oku sljedecih par dana....

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 22, 2013, 23:21:08 poslijepodne »
Dok sam imao kornjače znale su svakaj progutat, komadiće setupa (kamenčiće, drvo...) al nikad nije bilo problema. Jednom su zdrobile uključeni grijač i kladio bih se da su probale i komadiće stakla, al žilave su to zvjerčice. Jedino ne kužim zakaj ju hraniš pincetom. Moje su klopale sve direkt iz vode (granule, račiće, salatu, voće). E sad jel to prođe kroz sistem ili se razgradi neam pojma, no vjerujem kako nema razloga za preveliku brigu.

ma neku hranu joj hitim u vodu, tipa granule ili salatu,al dok jede meso onda dajem iz pincete da ne prljam vodu.. sad se taj neki dio odlomio i sve se tak hitro dogodilo da joj je to zavrsilo u ustima kad i komadic hrane i nije uspjela skuzit da to ima uustima, samo je progutala..
utjesio si me malo, al stalno si mislim da ce joj se crijeva zacepit :(((.. taj komadic je obli i mislim da je bio kraci od 1 cm a sirok mozda 5 mm .. Valjda ima dovoljno veliki guzni otvor i crijeva da mi to izbaci van :(..

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Studeni 22, 2013, 23:23:54 poslijepodne »
hvala vam svima na mišljenju, nadam se da ste u pravu kaj ne moram biti u brizi, jer odkad se to sada desilo mislila sam da mi se život pretvara u pakao. A taman joj nabavim novi akvarij od 250 l i sve i sad OVO.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Studeni 22, 2013, 23:39:15 poslijepodne »
Kornjaca bi komad te velicine trebala biti u mogucnosti sama izbaciti bez problema, a ako i dođe do zacepljenja kornjacu mozes odvesti kod veterinara da joj da laktulozu sondom u zeludac. Pricekaj nekoliko dana jer je njihova probava malo sporija, pa ako ce biti potrebno mozes se javiti dr. Lukac:

Citat:
Maja Lukač, dr.vet.med.
Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb
Radno vrijeme Ambulante za ptice:
ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h
utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h
Tel.: 01 2390 410
E mail: [email protected]

Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan.

Nego, kakvu si to pincetu koristila da ju je tako mala kornjaca uspijela potrgati? Ja sve svoje kornjace isto hranim s plasticnim pincetama godinama, cak niti kornjace preko 20 cm ih nisu uspjele pregristi? Koristim plave plasticne pincete iz Chipoteke.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Studeni 22, 2013, 23:49:41 poslijepodne »
Kornjaca bi komad te velicine trebala biti u mogucnosti sama izbaciti bez problema, a ako i dođe do zacepljenja kornjacu mozes odvesti kod veterinara da joj da laktulozu sondom u zeludac. Pricekaj nekoliko dana jer je njihova probava malo sporija, pa ako ce biti potrebno mozes se javiti dr. Lukac:

Citat:
Maja Lukač, dr.vet.med.
Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb
Radno vrijeme Ambulante za ptice:
ponedjeljak, srijeda, petak: 09:00-11:00 h
utorak, četvrtak: 16:00-18:00 h
Tel.: 01 2390 410
E mail: [email protected]

Napomena: prije odlaska u ambulantu telefonom provjeriti u kojim terminima doktorica radi taj tjedan.

Nego, kakvu si to pincetu koristila da ju je tako mala kornjaca uspijela potrgati? Ja sve svoje kornjace isto hranim s plasticnim pincetama godinama, cak niti kornjace preko 20 cm ih nisu uspjele pregristi? Koristim plave plasticne pincete iz Chipoteke.

Hvala , kori !  Definitivno cu je vodit veterinaru ako skuzim da nekaj ne stima.. A pinceta je mala plasticna ,koristi se za kontaktne leće i cijela je u komadu bez ikakvih dijelića koji se mogu montirati i micati s nje.. koristim ju stvarno dugo.. Kornjača je možda mala ali ima stvarno opaki kljun i oduvijek je žilav ,proždrljiv, živahan i energican.. nije niti meni jasno kak je uspio ,mozda je pinceta bila pohabana a ja nisam primjetila..

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 22, 2013, 23:53:40 poslijepodne »
sada sigurno znam da pincete vise koristit necu nikakve, hranit cu ga rukom pa makar mi prst odgrizao :((((.. Bitno mi je da znam, ako to sam ne izbaci s izmetom , da ima alternative kod veterinara i da se to moze rijesiti ako bude srece...

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Studeni 23, 2013, 00:24:47 prijepodne »
Nadam se da veterinarska intervencija nece biti potrebna, ako ne uspijes naci da je kornjaca izbacila taj komad uvijek se moze s rentgenom provjeriti da li je i dalje negdje u probavi. Progoglao sam i vidim da je vecina tih pinceta za lece dosta sitno i djeluju krhko, ako se ipak ubuduce odlucis za hranjenje s pincetom preporucam ti ovakvu pincetu: LINK, Chipoteka u Vukovarskoj na zadnjem katu, 5 kn/kom.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Studeni 23, 2013, 00:46:23 prijepodne »
I ja se nadam istome.. nedaj boze. Isto se nadam da mu nece bit zlo i muka od toga i da ga nece bolit i ne znam kaj ..Stalno imam nocne more o kornjacama cak i kad je sve ok jer zelim dat najbolje i omogucit  najbolje kaj mogu za tog kornija, a ovo ce me strpat u ludnicu LOL..  Ova pinceta za koji si stavio link se cini dosta dobra,hvala na info . Proguglala sam i ja o slucajevima gutanja stranih tijela cim se to desilo al nis me nije umirilo jer su svgdje pisali o zacepljenju crijeva i smrti i sve nesto lose , zato mi puno znaci tvoje misljenje i misljenje svih koji su mi prije odgovorili ..Nekak mi se čini da je plastika bezazlenija u ovoj situaciji od npr kamenja ili metalnih komadica ..tjesim se.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #11 u: Studeni 23, 2013, 01:28:32 prijepodne »
Stvari poput stiropora/pur pjene, ostrog mljevenog sljunka, komada plasticne vrece, filter vate/spuzve, stakla od termometra...su puno gore i opasnije stvari sto kornjace znaju progutati od tog komada plastike i takvi slucajevi nazalost cesto lose zavrse. Ako ce kornjaci biti zlo vidit ces razliku u ponasanju, bit ce miran, suncat ce se puno i nece zicati hranu kao inace. No velike su sanse da nece niti biti svjestan tog komada tako da se nemoj uzrujavati unaprijed...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Studeni 23, 2013, 02:06:46 prijepodne »
hvala, kori .. vidjet cu sutra pa cu javit kak se odvija njegovo ponasanje

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Studeni 23, 2013, 17:54:14 poslijepodne »
POz ekipa...

moj korni se ponasa uobicajeno ,i dalje je prozdrljiv ,malo se suncao , uglavnom veselo pliva okolo sim tam  i zica jest.. ne uocavam nikakve promjene. Jedino ne znam jel je kakao :/ ..

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #14 u: Studeni 23, 2013, 18:17:26 poslijepodne »
Strpi se jos dan-dva, ako je jucer progutao taj komad ne vjerujem da ce stici izaci vec danas. Kakvu podlogu imas u akvariju i na koji nacin ju cistis? Ako imas oblutke i usisavas dno uz pomoc kante i crijeva, trebala bi naci taj komad negdje drugi tjedan tijekom ciscenja.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Studeni 23, 2013, 19:02:20 poslijepodne »
negdje sam procitala da kornjace imaju brzu probavu i da vrse nuzdu nedugo nakon hranjenja, mislim da cak na pet centar forumu,netko je postavio pitanje o situaciji slicnoj mojoj.. vise ne znam kaj je istina a kaj ne.. imam sitniji pijesak, koristim crijevo i kantu.. drugi tjedan i tako moram pocistiti pa se iskreno nadam da cu to nac. Drzi me optimisticnom to kaj vidim da se korni ponasa jako dobro, veseli je i pliva i hoce jest.. valjda bi se vec po njemu vidjelo da se nesto zakompliciralo. joj drzim fige da to izbaci bez posljedica

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #16 u: Studeni 23, 2013, 21:01:23 poslijepodne »
Istina je da kornjace cesto vrse nuzdu neposredno nakon hranjenja, no pogresan je zakljucak da se odmah radi o hrani koju je kornjaca pojela. Jedan od razloga zasto se kornjace vole grijati na suncu je zato sto im toplina ubrzava metabolizam i olaksava probavu...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Studeni 24, 2013, 19:21:43 poslijepodne »
hej evo mene opet.. korni je kakao ,vidjela sam dio izmeta na dnu akvarija, nije bio uobicajene velicine ,vjerujem da ga je raskopao po obicaju. No nisam nasla plastiku koju je progutao. Ili ju jos nije pokakao ili je negdje odplutala iza kamena za suncanje, to cu vidjeti za tjedan dana kad cu cistiti..Korni se i dalje ponasa normalno, prozdrljiv je i zivahno pliva.. Ako je trebalo bit problema zbog te plastike,valjda ne bi ni to kaj je pokakao, pokakao ? nadam se...

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Studeni 28, 2013, 01:50:45 prijepodne »
moj korni je jos uvijek ziv :) . kakao je , jede normalno i ponasa se veselo i zivahno. mislim da ce to sve biti ok , ako je do sada. puno hvala svima na misljenju !

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #19 u: Studeni 28, 2013, 06:56:09 prijepodne »
Drago mi je da je ok, kada ces raditi generalku akvarija javi da li si nasla komad!
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Imprint

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Siječanj 11, 2014, 22:52:46 poslijepodne »
pozdrav ! malo kasnim s odgovorom, nisam bila u mogucnosti .. Imala sam generalku i nisam nasla nista, ali i kornjaca je ok,ponasa se normalno.. stvarno ne kuzim.. mozda se negdje zakopalo u pijesak.. nadam se da nije u korniju i da kasnije nece imati nikakvih problema.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #21 u: Siječanj 12, 2014, 01:41:06 prijepodne »
Bas sam se nadao da ces ipak naci taj komadic negdje. Ako te strah da je taj komad jos u kornjaci obrati se dr. Lukac i odvedi poslikati kornjacu.
www.kornjace.com
www.akter.org