Srpanj 06, 2025, 09:57:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Obnova starog zapustenog akvarija..  (Posjeta: 7595 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dallyzg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Obnova starog zapustenog akvarija..
« u: Studeni 12, 2013, 23:18:20 poslijepodne »
Imam stari Cayman 60 pro (75l) koji je u pogonu vec 5-6 godina i trenutno izgleda ocajno. Mislio sam se bacit u totalno preuređenje pa bih trebao par savjeta.

Namjeravam kupiti dvije NA Lamp 15W i podlogu Aqua Soil Amazonia (3l).
Koliko sam shvatio citajući forum ta podloga ide na vrh, a ispod bih onda ostavio Živo tlo ili Aqualit koji je već unutra...jel to ok? Ostanu bakterije i sta vec..
Kamenje ću otići pogledat jel se može šta dobrog naći u vrtnim centrima..
Zanima me mogu li s tom podlogom i svijetlom postici "tepih" s nekom biljkom, i koja bi bila najbolja?
Također bih molio preporuku za gnojenje?

Jel nužno da imam co2?

I ona reflektirajuća površina iznad lampi je s vremenom popucala i morao sam ju baciti, pa sam sad mislio kupiti one aluminijske reflektore koji se namontiraju na svaku lampu..?

Eto, hvala na odgovorima  :zagrljaj:
« Zadnja izmjena: Studeni 12, 2013, 23:27:16 poslijepodne od dallyzg »

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
Odg: Obnova starog zapustenog akvarija..
« Odgovori #1 u: Studeni 13, 2013, 07:45:48 prijepodne »
Aquasoil amazonia je kompletna i najbolja podloga za bilje dostupna na tržištu i  nemas apsolutno nikakve potrebe stavljat nista ispod nje.

Offline renatofil

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
  • Cayman 110
« Odgovori #2 u: Studeni 13, 2013, 09:08:56 prijepodne »
Za ovaj reflektirajuci dio ti predlazem lim. Imam Cayman 110. Otisao sam lijepo kod limara, covjek mi odrezao lijepo po mjeri i platio sam 20 kn.

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2013, 09:29:54 prijepodne »
kako je kolega iznad rekao, aquasoil je kompletna podloga i ako ideš na tepih biljku koji tipa HC cuba ima mali korjen onda bi ti ovih 3 litre bilo dovoljno na ove dimenzije, ispod možeš staviti neki šljunak 1-3 mm granulacije za uzvisine i preko samo naspeš Aquasoil.Vezano za bakterije, ovisi o filteru koji imaš  i ako je zacikliran nebu problema.
mogao bi složiti neki iwagumi sa ovime što imaš u planu.
za kamenje bi ti preporučio sljeme, ima gore zelenog škriljevca koji izgleda zanilmljivo i košta 5 minuta straha  :D
evo tema sa foruma jednog kolege koji je slagao iwagumi sa dotičnim kamenom :
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=82399.msg789920;topicseen
vezano za rasvijetu i cubu, nebi bilo loše da je malo jača.
preguglaj malo ima dobrih slikica i tema (ovdje na forumu)
evo par ideja :

za neke smjernice imaš ovo: http://www.aquajournal.ro/static/www.aquajournal.net/na/iwagumi/introduction.html

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2013, 09:59:32 prijepodne »
Hvala na odgovorima i idejama, slike su super, tako nesto otprilike sam i planirao..
Samo me brine hoce li to biti dovoljno svijetla za cubu? ako ne, jel ima neka druga, manje zahtjevna biljka, koja bi napravila tepih u ovim mojim uvjetima?

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2013, 10:08:55 prijepodne »
Samo reflektor koji ide iznad svake lampe posebno ili si stavio onako kako originalno bude reflektor kod caymana preko cijele površine iznad lampi?

sad jos samo moram naci limara na kvatricu...  -?

Za ovaj reflektirajuci dio ti predlazem lim. Imam Cayman 110. Otisao sam lijepo kod limara, covjek mi odrezao lijepo po mjeri i platio sam 20 kn.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Studeni 13, 2013, 11:32:52 prijepodne »
Imaš u Dubravi limarija Sebastijan.Ti nacrtaš što hoćeš i dimenzije,odabereš lim i oni ti to naprave.Cijena je oko 50kuna m2.Mogu i savinuti po potrebi i nacrtu.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Studeni 13, 2013, 12:32:14 poslijepodne »
mislim da ti to ne bude dosta svjetla jer obzirom na visinu akvarija i to da planiras staviti skoro pa nista od podloge.
Za bitno manje novaca mozes dobiti JBL T5 cijevi od 24W pa onda razliku pretoci u aquasoil od 9l.

Offline renatofil

• Punopravni član
  • **
  • Cayman 110
« Odgovori #8 u: Studeni 13, 2013, 14:39:09 poslijepodne »
Samo reflektor koji ide iznad svake lampe posebno ili si stavio onako kako originalno bude reflektor kod caymana preko cijele površine iznad lampi?

sad jos samo moram naci limara na kvatricu...  -?

Da, stavio sam preko cijele površine kako je bila ona plastična. Skalperom sam očistio one izbočine na kojima je stajala original plastika i sa 4 vijka učvrstio cijeli lim. Samo ga je trebalo lagano uviti na onom dijelu gdje je i poklopac uvijen.

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Studeni 13, 2013, 23:45:56 poslijepodne »
Sta nije dosta 3kg podloge s obzirom da bih sadio cubu koja raste po povrsini i ne treba joj duboka podloga?

Zar bih mogao staviti T5 cijevi 24W u cayman pro? Sa postojećimm prigušnicama i te dužine koja stane u njega? (ja se u struju nista ne kuzim...)  :roll:
ako bi moglo to mi zvuci super!!

mislim da ti to ne bude dosta svjetla jer obzirom na visinu akvarija i to da planiras staviti skoro pa nista od podloge.
Za bitno manje novaca mozes dobiti JBL T5 cijevi od 24W pa onda razliku pretoci u aquasoil od 9l.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 14, 2013, 00:05:12 prijepodne »
pa akvarij je 60x35 ak se ne varam. Sa 3l aquasoila neces imati niti 15mm podloge. Malo kako god okrenes.
Po duzini ti stanu jer su 438mm ali ne idu na postojece prigusnice. Ali jedna T5 + stedna za prigusnicu su ti manje novaca nego jedna NA T8.
24W T5 ti je u principu efikasnija od 2x15 W T8. Mislim da ti je bolje da odmah razmislis i za svaki slucaj. Nije tak neka razlika u lovi ali bolje je kupovati jednom.

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Studeni 14, 2013, 00:23:07 prijepodne »
Pa ovo je super savjet i ja bih to vrlo rado, ali mislim da nece stati T5 u poklopac, jer iako duzna akvarija je 60cm, "rupa" u poklopcu gdje se smjestaju cjevi je tocno na milimetar velika da stane T8 15W cijev a T5 24W je ipak duža... mislim da to nebi stalo u poklopac bez da se eventualno nešto reže..  Neznam jel ima netko iskustva s tim?

pa akvarij je 60x35 ak se ne varam. Sa 3l aquasoila neces imati niti 15mm podloge. Malo kako god okrenes.
Po duzini ti stanu jer su 438mm ali ne idu na postojece prigusnice. Ali jedna T5 + stedna za prigusnicu su ti manje novaca nego jedna NA T8.
24W T5 ti je u principu efikasnija od 2x15 W T8. Mislim da ti je bolje da odmah razmislis i za svaki slucaj. Nije tak neka razlika u lovi ali bolje je kupovati jednom.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 14, 2013, 01:02:43 prijepodne »
nije, imas T5 lampe od 438mm sto ti je isto kao i te T8 koje imas. Ja sam u juwel monoluxu isto mijenjao T8 za T5. Samo zamijenis grla i sve ostalo je plug 'n play.

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Studeni 14, 2013, 01:36:57 prijepodne »
Sad jedno glupo pitanje, ta grla se samo skinu i stave nova ili se treba nesto otvara, lemit, spajat zice isl, jer ako je to onda mi je lakse da odmah bacim radio/peglu/fen u kadu punu vode i riješim se problema!  :D

nije, imas T5 lampe od 438mm sto ti je isto kao i te T8 koje imas. Ja sam u juwel monoluxu isto mijenjao T8 za T5. Samo zamijenis grla i sve ostalo je plug 'n play.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 14, 2013, 12:05:48 poslijepodne »
trebas upiknuti zice untra, 2 komada u svako grlo. I trebas ta grla dodatno ucvrstiti pistoljem za plastiku jer su nesto uza od ovih za T8, taman toliko da se ne drze u istim rupama.

Nista strasno, ta konverzija se odradi u pola sata.

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Studeni 14, 2013, 17:28:44 poslijepodne »
Kinggo  :1-20(62): hvala.
probat cu pa sta bude.. gdje kupim ta grla?
lampe imaju u Villiju?

trebas upiknuti zice untra, 2 komada u svako grlo. I trebas ta grla dodatno ucvrstiti pistoljem za plastiku jer su nesto uza od ovih za T8, taman toliko da se ne drze u istim rupama.

Nista strasno, ta konverzija se odradi u pola sata.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 14, 2013, 17:51:38 poslijepodne »
grla imas u pet centru, 39kn je par. Lampe razne imas posvuda, ali mislim da su kod Matije JBL najpovoljnije https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=44139.0
uglavnom, trebas "juwel" dimenziju, 438mm. Arcadia, JBL, Juwel i Sylvania je ono kaj znam da kod nas ima u toj dimenziji.
Ak zapnes ili te frka to raditi (obzirom na komentar o kadi i fenu) dokotrljaj se sa poklopcem i ostalim kod mene pa to rijesimo.

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Studeni 15, 2013, 15:10:46 poslijepodne »
Ma ti si car!!
Nazalost imam cayman tako da se poklopac bas neda skinuti.. tju moze se al neznam ni ja kako, to se mora nesto na silu odspajat jer okvir poklopca naljepljen na gornje staklo.
Budem probao sam, pa ako ne svijetli cupat cu poklopac i pravac k tebi, nema mi druge! :)

hvala puno :up:

Offline renatofil

• Punopravni član
  • **
  • Cayman 110
« Odgovori #18 u: Studeni 15, 2013, 20:09:34 poslijepodne »
Na Caymanu moraš odvrnuti dva vijka s vanjske strane na zadnjem dijelu poklopca. Lijevi se vijak vidi iz vana, a desni ti je ispod onog malog poklopca (desno od onoga gdje ti je prekidač i tajmer. Na taj način ćeš osloboditi šarke ili kako da to nazovem. Onda samo odvijačem izguraš po dvije štifne iz svake šarke i poklopac ide dolje bez ikakve sile i problema.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Studeni 15, 2013, 20:38:58 poslijepodne »
a mogli su i ne zaljepiti okvir za staklo  :-X  nije da ce skliznuti dolje.
Mrzim te njihove poklopce, jbt, kao da radis zamjenu zupcastog na autu  :roll: Ima 437 sarafa gore.

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Studeni 16, 2013, 01:29:18 prijepodne »
Hvala renatofil  :up:

Super je taj poklopac jer bas dobro dihta i nema isparavanja vode, al za skinuti je zato zaje*ano..
Nis, bude probao slozit ta svijetla, mozda uspije a mozda ja zasvijetlim!  :D

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #21 u: Studeni 16, 2013, 08:32:45 prijepodne »
Stavio sam na cayman110 dodatnu rasvjetu.Opisano je https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23917.0  na koji način.
Rasvjetu imaš na EMGD , Kupio sam od njih dvije T5 sa prigušnicom i poslali poštom.Imali su gotove pakete za akvaristiku, znači 2xT5 fluo i elektronska prigušnica oko 450 kn.
« Zadnja izmjena: Studeni 16, 2013, 08:36:51 prijepodne od Beri »

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #22 u: Studeni 16, 2013, 12:33:11 poslijepodne »
Stavio sam na cayman110 dodatnu rasvjetu.Opisano je https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=23917.0  na koji način.
Rasvjetu imaš na EMGD , Kupio sam od njih dvije T5 sa prigušnicom i poslali poštom.Imali su gotove pakete za akvaristiku, znači 2xT5 fluo i elektronska prigušnica oko 450 kn.

Cijene i ponuda lampi sa prigušnicama su OVDJE
Moraš pripaziti na debljinu tvrde žice da nije deblja od propisane debljine na prigušnici. Ja sam stanjio krajeve
na brusni kamen, pol sata posla i tek tada utaknuo u konektore. Bez toga nije radilo mada je žica bila ubodena i držala
u rupama  od fluo cijevi i prigušnici.
« Zadnja izmjena: Studeni 16, 2013, 12:37:24 poslijepodne od Beri »

Offline dallyzg

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Studeni 18, 2013, 00:41:00 prijepodne »
Uh.. pa ovdje treba i bušilica i pištolj za plastiku i koješta... ja doma od alata imam set od 3 šarafcigera iz Peveca za 12kn i to je otprilike to..   -?
kinggo, ako si jos uvijek voljan pomoći ja bih taj poklopac odšarafio pa ipak prihvatio tvoju ponudu.. samo reci sta pijes i jedes.. jer ako ja idem ovo spajat postoji šansa da Zagreb ostane bz struje par dana :)

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 18, 2013, 00:49:52 prijepodne »
ne treba ti busilica jer ti ne radis tako nego postojeca grla mijenjas novima za T5 ali je rupa nesto manja pa ih treba zaljepiti. Uglavnom, kad se to napravi, tvoj poklopac i dalje izgleda isti i ima samo dvije lampe. Jedina vidljiva razlika ce ti biti u to malo plastike kao sto se vidi na slici gore.
Gle, kupi ta grla u pet centru, kupi 2 T5 cijevi od 24 W i dvije stedne zarulje od 24W (ili 25) i kad saberes sve to onda cemo se dogovoriti za dalje, Zice i ine peeezdarije ima kod mene u ladici  ;)