Srpanj 25, 2025, 12:47:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ribice ugibaju  (Posjeta: 2768 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline crasho

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
ribice ugibaju
« u: Studeni 10, 2013, 13:01:32 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  65 x 35 x 41cm / 93 litre
-   temperatura, konstantnih 25
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  nemam podatak
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   5 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  cca 3 tjedna uz korištenje easy starta i otpada iz drugog filtera
-   koliko često i koliko mijenjate vode svakih tjedan do dva tjedna cca 30% uz FFM
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   do nedavno unutarnji + vanjski, sada vanjski samostalan vitakraft 1000l/h (eheim classic 2217)
-   način i periodi čišćenja filter materijala   vanjski još nije čiščen
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   vata / keramčki valjci / gruba spužva / symbiont / vata

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   kokosov orah, dragon stone, nema sluzi
-   grijač 150 W
-   pumpa za zrak  ne
-   CO2 sustav – kakav   DIY šećer + kvasac
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) pps metoda makroelementi + profito + easy carbo

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   corydoras 1, ancistrus 4, barbusi 13, plave i crvene neonke cca 40 - 45 kom
-   starost ribica  nekoliko barbusa koju godinu stari, ostale ribe mlade
-   ima li potencijalnih „terorista“   ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  jednom dnevno uz post jednom tjedno: više vrsta hrane u listićima, tabletirana, SAK green, ponekad kuhana tikvica ili špinat

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke valisinieria na vrhu požutjela
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) imao staghorn, a čini mi se i crnu čupavu algu vjerujem zbog varijacije količine CO2
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi sitni šljunak cca 10 tak kilograma
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) vanjski filter je počeo samostalno raditi prije cca 3 tjedna,  dodano 2 barbusa ali čini mi se da je pomor krenuo i prije
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma, nema
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... prije nekih mjesec dana je jedna neonka bila sva "bijela" ali je odmah izvađena
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sve ribe jedui ponašaju se normalno
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije mjesec dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  izdvojenu ribicu bactopur neuspješno
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?    uginula 3 barbusa i 3, 4 neonke, 4 corydorasa aenusa
-  stanje ostalih stanovnika  naočigled zdrave i živahne
komentar: pošto su ribice počele svakodnevno ugibati odlučio sam se na detaljno čišćenje podloge, sve ribice sam izvadio, izvadio svo bilje i usisao cijelu podlogu maksimalno, vratio možda 30% najzdravijeg bilja nazad, promijeio 50% vode, dodao oko 30 ml FFM i vratio ribice kad se to sve izfiltriralo,

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: ribice ugibaju
« Odgovori #1 u: Studeni 10, 2013, 13:52:43 poslijepodne »
pa ti imaš više riba u 93l nego ja u 450? mislim da je uzrok u prenapučenosti, uz to da ti vanjski filter još nije zacikliran do kraja, a promijena vode svakih 2 tjedna je premalo.

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 10, 2013, 14:01:45 poslijepodne »
pa ti imaš više riba u 93l nego ja u 450? mislim da je uzrok u prenapučenosti, uz to da ti vanjski filter još nije zacikliran do kraja, a promijena vode svakih 2 tjedna je premalo.

ne znam koje ribice imaš, ali mislim da nije isto imati 40tak neonki od 2 cm i 40tak ciklida od 7 cm, naravno može biti razlog manjka mjesta ali vizualno uopće ne djeluje tako pošto su neonke u jatu, corydorasi i ancistrusi na tlu ili po staklu, a što se tiče vanjskog dosta dugo su bili upareni vanjski i unutrašnji, dodao sam i easy start, ne znam... za promjenu vode sam napisao jednom tjedno, rijetko kada bude svaka 2 tj.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 10, 2013, 14:56:21 poslijepodne »
Naravno da nije svejedno, ali već 13 barbusa i koliko već korija i ancistrusa je dosta  za 96 litara. Uzgred ja u akvariju imam od odraslih oko 25 carskih tetri, 11 neonki, 2 sijamca, 3 ancistrusa, cca 4 otocinklusa i 10-ak malih korija.
Barbusi su relativno velike ribe, jako aktivne i troše puno. Ali dobro, pričekat ćemo plavog.

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 10, 2013, 15:11:02 poslijepodne »
čega troše puno? onda trenutno nemam puno izbora eventualno smanjiti stanovnike ili povećati litražu ako je to u pitanju....

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 10, 2013, 15:42:17 poslijepodne »
Puno jedu - znači puno kakakaju, i puno se kreću - troše puno kisika i prostora. Moraš priznati da je barbus puno puta teži od neonke i neusporedivo aktivniji. Kisik treba i bakterijama da razgrade nitrate, pa ih možda nema dovoljno ili se sporo razvijaju.  Ribe u gužvi, a osobito barbusi su pod stresom, pa im imunitet padne. Jedno jato - barbusi ili neonke ti je previše u akvariju.

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #6 u: Studeni 10, 2013, 15:43:48 poslijepodne »
imaš CO2 indikator ?

i da digneš temperaturu na 26-27 ?!? ;)
uvijek dostupan na [email protected]

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 10, 2013, 15:53:07 poslijepodne »
nemam CO2 indikator ali ne vjerujem da je do toga pošto je ova smjesa slaba, a easy carbo doziram zbog algi u propisanoj dozi. temperatura je stalno 25 zbog plavih neonki za koje sam čitao da im ne pašu više temperature od 24 stupnja tako da mi je to nekako unuverzalna temperatura za sve. zašto misliš da je do temperature?

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 10, 2013, 15:59:29 poslijepodne »
26°C bez razmišljanja... ;)

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #9 u: Studeni 10, 2013, 16:02:10 poslijepodne »
26°C bez razmišljanja... ;)
radi čega?  :rolleyes: 24°C je čisto ok

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 10, 2013, 16:11:36 poslijepodne »
neznam .. zbog ostalih u akvariju ...

ustvari najviše zbog toga jer je kod mene 26 i nijedna ne ugiba..  :D

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 10, 2013, 16:20:39 poslijepodne »
ludilo  :D znaći 26 °C i problem riješen  :D ma temperatura nema veze... većini akvarijskih ribica odgovara od 20 - 26 °C tako da mu temperatura ok, ja mislim da ima malo previše riba u akvariju i to je to

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 10, 2013, 16:25:49 poslijepodne »
možda nije rješenje problema, ali ako malo pročitam dio foruma vezan za slatkovodne tropske bolesti, prvi savjeti su u 99% slučajeva "povisi temperaturu, pojačaj areaciju i promjeni dio vode" .... pa reci da sam nešto krivo savjetovao ...  :up:

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 10, 2013, 16:34:15 poslijepodne »
možda nije rješenje problema, ali ako malo pročitam dio foruma vezan za slatkovodne tropske bolesti, prvi savjeti su u 99% slučajeva "povisi temperaturu, pojačaj areaciju i promjeni dio vode" .... pa reci da sam nešto krivo savjetovao ...  :up:
ma nisi, super si ga savjetovao  :up:  budemo čuli rezultate  :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Studeni 10, 2013, 17:20:03 poslijepodne »
Ovako, imaš puno riba u akvariju koje troše puno kisika a uz to još i dodaješ CO2 cijeli dan i noč.
Dalje, ako gnojiš bilje moraš s toliko puno riba raditi promjenu vode tjedno po 35% uz detaljno usisavanje podloge.
Treči problem je vanjski filter koji nije zacikliran a uz to je i začepljen jer nakon 3 tjedna nisi promijenio VATU koja se več nakon tri dans zaštopa pa se mora baciti i zamijeniti da novom svaki tjedan.

Da zsključim, ribe su uginule zbog trovanja nitratima a ako si primjetio fa se dižu na površinu po kisik zafa je krivac i CO 2.

Što mapraviti:

Odmah otvorito filter i proprati ga u vodi iz akvarija, vatu baci i zamijeni ju sa akvarijskom spužvom.
Vodu mijenjaj svaki tjedan a filter properi jednom mjesečno.

U akvarij uspi 2 čajne žličice soli i duplu douu easy life FFM a slijedeči dan dupli dozu vizamina.

Smanji količinu gnojenja a CO2  uključi samo kada je svjetlo.
Ako nemaš puno bilja po noči bi ti zrebala raditi aeracija preko zračnog kamena.

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 10, 2013, 19:08:51 poslijepodne »
Ovako, imaš puno riba u akvariju koje troše puno kisika a uz to još i dodaješ CO2 cijeli dan i noč.
Dalje, ako gnojiš bilje moraš s toliko puno riba raditi promjenu vode tjedno po 35% uz detaljno usisavanje podloge.
Treči problem je vanjski filter koji nije zacikliran a uz to je i začepljen jer nakon 3 tjedna nisi promijenio VATU koja se več nakon tri dans zaštopa pa se mora baciti i zamijeniti da novom svaki tjedan.

Da zsključim, ribe su uginule zbog trovanja nitratima a ako si primjetio fa se dižu na površinu po kisik zafa je krivac i CO 2.

Što mapraviti:

Odmah otvorito filter i proprati ga u vodi iz akvarija, vatu baci i zamijeni ju sa akvarijskom spužvom.
Vodu mijenjaj svaki tjedan a filter properi jednom mjesečno.

U akvarij uspi 2 čajne žličice soli i duplu douu easy life FFM a slijedeči dan dupli dozu vizamina.

Smanji količinu gnojenja a CO2  uključi samo kada je svjetlo.
Ako nemaš puno bilja po noči bi ti zrebala raditi aeracija preko zračnog kamena.

CO2 ne radi preko noći imam ventil, ovo navedeno sam napravio, izbacio vatu, usipao 2 žličice soli, FFM, jedino kakve vitamine treba dodavati, to nisam nikada stavljao?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Studeni 10, 2013, 20:02:20 poslijepodne »
Kada se ribe ne hrane prirodnom hranom i kada su pod stresom i u lošim uvjetima tada se redovno moraju dodavati vitamini.

Meni su najbolji JBL Atvitol a može i Serin Fishtamin.

Offline crasho

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 13, 2013, 18:32:08 poslijepodne »
sve se smirilo, rasteretio sam akvarij tako što je 30 neonki promijenilo dom, razmišljam da smanjim količinu svjetla, a možda i potpuno prestanem sa gnojidbom i CO2, trebam još otići po Atvitol, eto hvala vam na pomoći :)