Srpanj 23, 2025, 18:26:47 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Filmovi i BitTorrent  (Posjeta: 7818 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
Filmovi i BitTorrent
« u: Studeni 02, 2013, 21:36:27 poslijepodne »
Kako je regulirana legislativa u HR vezana za dijeljenje filmova i muzike preko BitTorrenta (skidanje i gledanje piratskih filmova i muzike)?
Interesira me jer sam neki dan bio u H1 telekomu pa kaže teta: ''Imamo videoteku kao i maxTV ali vam je jeftinije uzeti flat internet i skidati filmove preko torrenta i instalirati Tversity media server....''.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Filmovi i BitTorrent
« Odgovori #1 u: Studeni 02, 2013, 21:49:58 poslijepodne »
ako je za vlastite usi i oci onda nema frke
nesmijes dalje prodavati, umnozavati itd
pozeljno je ne drzati dugo takve fajlove na disku
kad pregledas film obrises ga i to je to
ili sve sibas na externi hdd

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Studeni 03, 2013, 17:07:05 poslijepodne »
Isključivo je za doma. Ako je sve legalno zašto onda teba micati dokaze s harda :)

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 03, 2013, 17:35:25 poslijepodne »
Nije legalno i kažnjivo je zakonom. To što to svi rade je druga priča  :D

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 03, 2013, 18:13:05 poslijepodne »
Isključivo je za doma. Ako je sve legalno zašto onda teba micati dokaze s harda :)

zato sto ti "skidas" na svoj hard u svrhu probe
na vecini stranica ti pise ukoliko ti se svidi to sto si skinuio da kupis original

da dodam:
Piratstvo je nezakonito kopiranje i distribuiranje programskih aplikacija i multimedijskog sadržaja za poslovno i osobno korištenje.
« Zadnja izmjena: Studeni 03, 2013, 18:16:45 poslijepodne od Šima-pž »

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 03, 2013, 19:06:21 poslijepodne »
To mi je jasno ali tu se radi torrentima koje je netko negdje presnimio, skinuo ili snimio u kinu pa sada dijeli s drugima. Ja sam recimo pronašao kickass torrentz stranicu gdje ima svega.
Da rezimiram sve do sada napisano, svako skidanje je kažnjivo.
Kojim zakonom u RH je sve to regulirano ako netko zna?

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Studeni 03, 2013, 19:55:25 poslijepodne »
pa svaki torrent samim postavljanjem je kopiran
stvar je da ti ne przis i ne dilas dalje
neznam cemu tolika frka?

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2013, 09:49:15 prijepodne »
pa svaki torrent samim postavljanjem je kopiran
stvar je da ti ne przis i ne dilas dalje
neznam cemu tolika frka?

Nisi u pravu. Torrentiranje je distribucija. Kak ti od nekog skidaš, tako i ostali skidaju od tebe.

Bilo kakvo posjedovanje kopiranih filmova, glazbe, knjiga i korištenje nelicenciranih programa je kršenje autorskih prava (koja su stvarno previše i predugo regulirana po meni, ali tak je kak je)

Nije frka, samo ti kažem kako stvari stoje jer misliš da je drugačije. Stvar je u tome što je svaki korisnik Interneta u RH barem jednom tak nešto skinuo, pa kak ćeš onda to ić kažnjavat.

No eto krenulo se s borbom protiv toga (SAD, Kanada, Britanija, Francuska, N. Zeland imaju onaj sustav s 3 upozorenja), od nedavno ga je počeo implementirati Carnet za studente i učenike koji se spajaju na njihove servere, iako mi nije jasno zašto jer to kod nas nije još regulirano zakonom kao u ovim državama koje sam nabrojao.

No stvar je u tome što ograničavanjem piratstva kod nas mi gubimo puno više nego razvijene zemlje. Kod nas je software skuplji, a plaće puno manje. Također nemamo većinu servisa koje recimo imaju Ameri. Da imamo Netflix misliš da bi itko više skidao filmove kad za 30-40kn mjesečno imaš cijelu biblioteku starih i novih filmova/serija.

A najzanimljivija stvar je da ograničavanje piratstva ima negativan učinak. U Francuskoj je nakon donišenja tog zakona pala prodaja glazbe. U biti piratstvno služi kao nekakva reklama. Kome se svidi taj će možda i kupiti igru recimo/otići na koncert isl., a onaj koji ionako nije planirao kupiti stvar, taj neće kupiti sigurno mogao ili ne skinuti nešto besplatno.
« Zadnja izmjena: Studeni 04, 2013, 10:05:09 prijepodne od Nuclear »

Offline strasilo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Studeni 04, 2013, 09:53:24 prijepodne »
bilo je nedavno po novinama da će provideri (pružatelji internet usluga) postaviti oganičenja na "sumnjivi" sadržaj i ograničiti download ..

samo dok to stigne do Hrvatistana, nagledat ćemo se mi još PUUUUUNO piratskih filmova... :D
uvijek dostupan na [email protected]

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #9 u: Studeni 04, 2013, 10:27:39 prijepodne »
bilo je nedavno po novinama da će provideri (pružatelji internet usluga) postaviti oganičenja na "sumnjivi" sadržaj i ograničiti download ..

samo dok to stigne do Hrvatistana, nagledat ćemo se mi još PUUUUUNO piratskih filmova... :D

probaj skinuti nesto preko carneta :p

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 04, 2013, 10:35:23 prijepodne »
zato nisam na carnetu ... :D

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #11 u: Studeni 04, 2013, 10:49:59 prijepodne »
kod nas je sve malo drugacije na papiru i u praksi

osim carneta nitko te nece dirati ako nesto skines
ja sam skidao 100 gb prosjecno dok nisam otkrio ove domace stranice s filmovima

do sada nije bilo nisi dirali nikoga osim ako je to skinuti przio i prodavao
(barem nije u novinama zavrsilo)

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Filmovi i BitTorrent
« Odgovori #12 u: Studeni 04, 2013, 12:57:43 poslijepodne »
Posto smo usli u EU sada i je i podizanje tuzbi od strane inozemnih agencija bitno jednostavnije pa je samo pitanje dana kada ce poceti dolaziti dopisi od njihovih odvjetnika - botovi se uredno spajaju na trackere i sakupljaju IP adrese svih ukljucenih pa tocno dobijes popis sto si sve skidao/dijelio zajedno s uplatnicom na iznos od xxxx EUR.
Sjecam se da sam jos 2004g. dobio takav dopis od FBI kada mi je na pamet pala genijalna ideja da upotrijebim dedicated server u Americi za cuclanje torrenta ili kako je prijatelj u Njemackoj bas ovih dana dobio dopis od EMI-a s uplatnicom od 1400 EUR.

Isto kao sto je nekad prilikom slaganja weba bilo najnormalnije da se "posude" potrebne slike s raznih servisa pa je prije par godina nastalo veliko veselje kada su ovdasnja odvjetnicka drustva pocela slati dopise.

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 04, 2013, 13:00:52 poslijepodne »
dok se kod nas ne uvede statični IP, cijela procedura traje predugo da bi se netko išao s tim zajebavati .. ;)

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #14 u: Studeni 04, 2013, 13:09:05 poslijepodne »
Dok u nas ne dođe nešto tipa Netflix, torrent će biti moj prijatelj. Svako jutro se pali i skinem serije koje pratim, a išle su dan ranije, a navečer ih gledam. Sjećam se, za House-a sam alarm držala, da ne zaboravim skinuti novu epizodu  :D

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 04, 2013, 14:03:55 poslijepodne »
dok se kod nas ne uvede statični IP, cijela procedura traje predugo da bi se netko išao s tim zajebavati .. ;)
Dok u nas ne dođe nešto tipa Netflix, torrent će biti moj prijatelj. Svako jutro se pali i skinem serije koje pratim, a išle su dan ranije, a navečer ih gledam. Sjećam se, za House-a sam alarm držala, da ne zaboravim skinuti novu epizodu  :D
:D :D
 :zagrljaj:
 :up:
meni je torrent vec godinama u startupu  ;)

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Filmovi i BitTorrent
« Odgovori #16 u: Studeni 04, 2013, 14:08:48 poslijepodne »

Procedura je potpuno ista bio IP dinamicki ili staticni - prijava policiji kojoj ce ISP na osnovi vremena i IP adrese dostaviti podatke, nikakav problem i to se odraduje rutinski.

Isto kao sto bilo tko od nas moze podnjeti prijavu protiv nepoznatog pocinitelja koji nas je navodno oklevetao na formu ili sl. i policija mora po sluzbenoj duznosti odraditi cijeli postupak, koliko god to izgledalo suludo i komplicirano.

Ako se vec koristi piraterija onda je od torrenta daleko bolji XBMC u paketu s Nav-X na PC i sl. ili MovieBox na iOS platformama ili bilo koji drugi site koji za streamanje koristi file sharing servise.

Dok u nas ne dođe nešto tipa Netflix, torrent će biti moj prijatelj. Svako jutro se pali i skinem serije koje pratim, a išle su dan ranije, a navečer ih gledam. Sjećam se, za House-a sam alarm držala, da ne zaboravim skinuti novu epizodu  :D

Zato je bolji MovieBox posto je free :)

Offline strasilo

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 04, 2013, 14:44:34 poslijepodne »
odrađuje se rutinski, ali traje i traje i traje....

podaci se generalno dobiju u sekundi, ali zbog tromosti sistema, cijeli pravni postupak je predug .. a dok se ne radi o ozbiljnijim "povredama", malo tko će na to reagirati .. kod nas jelte .. :)

Offline rovkil

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #18 u: Studeni 04, 2013, 15:30:28 poslijepodne »
odrađuje se rutinski, ali traje i traje i traje....

podaci se generalno dobiju u sekundi, ali zbog tromosti sistema, cijeli pravni postupak je predug .. a dok se ne radi o ozbiljnijim "povredama", malo tko će na to reagirati .. kod nas jelte .. :)

Nije jedan već popušio ukidanje iskon interneta zbog skidanja ufc borbe koja je bila pay per view.
Samo je pitanje vremena kada će inspektori masovnije kuckati na vrata u pratnji cajkana pa se ti ne ususdi otvoriti vrata (već je bilo i toga, samo jako rijetko)

Inače za sve koji su paranoid  https://www.torproject.org/ može se i torrent naštimati da radi preko ovoga. Ak je dobro za dilere droge i oružja, dobro je i za torrente.

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #19 u: Studeni 04, 2013, 17:47:12 poslijepodne »
ja sam najebo zbog piraterije,5mjeseci zatvora preinaceno u 2god uslova sa 1 god nekakvog promatranja,vrlo zajebana rabota :dead:

samim skidanjem torenata i ti saljes tj dozvoljavas skidanje tj distribuciju,nijedna stranica za skidanje torenata nedozvoljava samo skidanje vec moras i ti da ostavis da se i od tebe skidaa(mislim da se to zove seeder ili tako nekako,neka me ispravi neko ako sam pogrijesio),sto nas vise skine jedan film ima vise izvora(seeder-a) za skidanje i brze se skine taj odredjeni sadrzaj,a samim tim ucestvujes u distribuciji,

i ja sam mislio da sam neuhvatljiv i nedostizan 8),kad brzo dodjes do imovine upada to u oci iako ti mislis da niko ne konta

u mojoj kuci je strogo zabranjeno bilo kakva zahebancija sa torentima :D :D

to se smatra kao teski oblik kriminala :( :(

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Re: Filmovi i BitTorrent
« Odgovori #20 u: Studeni 04, 2013, 17:50:52 poslijepodne »
ne kuzim kako su te nasli?i kakve veze ima imovina sa skidanjem torenta?

Tapatalk u trku

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Studeni 04, 2013, 17:56:21 poslijepodne »

samim skidanjem torenata i ti saljes tj dozvoljavas skidanje tj distribuciju,nijedna stranica za skidanje torenata nedozvoljava samo skidanje vec moras i ti da ostavis da se i od tebe skidaa(mislim da se to zove seeder ili tako nekako,neka me ispravi neko ako sam pogrijesio),sto nas vise skine jedan film ima vise izvora(seeder-a) za skidanje i brze se skine taj odredjeni sadrzaj,a samim tim ucestvujes u distribuciji,

Netočno. Možeš i ne moraš ostavit da si ti seeder.

Kakve veze ima imovina s torrentima? Nadalje što si to napravio za zatvorsku kaznu? Sigurno nisi skidao novi nastavak Good wife kao ja jutros :D

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #22 u: Studeni 04, 2013, 18:15:42 poslijepodne »
Bio kod mene jedan Nizozemac, pitam ga sta i kako. Kaze lik, ima 10 Mbit za 20 ojra, i NAS server od 5-6 tb i skida sa newsgrupa, nitko ga ne dira. U Njemackoj je malo zeznutije, ljudi dobivaju uplatnice a i nasi njemacki kupci koji poslovno dolaze znaju donest externi hard da im "napunimo".
Ja sam davno dobio carnet upozorenje za neke gluposti od Paramounta, ali inace skidam uglavnom dalekoistocnu produkciju a nikoga to pravno ne zanima.

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #23 u: Studeni 04, 2013, 18:17:42 poslijepodne »
imao sam i cd shop,skidao sam przio dok ga nisam isprzio :dead:

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #24 u: Studeni 04, 2013, 18:28:07 poslijepodne »
imao sam i cd shop,skidao sam przio dok ga nisam isprzio :dead:

Aha, sad mi je jasnije. To je pak onda druga stvar od ovoga o čemu ovdje pričamo, a pričali smo o skidanju kod kuće za privatno gledanje/slušanje.

Imam eksterni hard na koji stavljam serije/filmove/dokumentarce koji je uštekan u tv... inače ne znam što bi gledala na tv-u, obzirom na našu šaroliku ponudu programa. Imam Bnet i gomilu programa, a opet sve na isti kalup, a dokumentarci posebno... sve neki reallity kvazi dokumentarci, katastrofa što se sve prikazuje... I zato je torrent moj dragi prijatelj  :heart: